به گزارش خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، سفرهای تابستان ۱۳۹۸وزیر خارجه با رایزنی در قاره آمریکا دنبال شد؛ او به نیویورک، کاراکاس، ماناگوآ و سانتاکروز رفت و با وزرای امور خارجه و روسای جمهور این کشورها دیدار و گفت و گو داشت.
آخرین مقصد این سفر دو هفته ای به داکار پایتخت سنگال بود و با توجه به اینکه در سوم مرداد انجام شد، در این گزارش به آن اشاره خواهیم کرد.
در این گزارش نگاهی کوتاه به سفرهای رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان در مرداد ماه ۱۳۹۸ خواهیم انداخت.
ظریف پس از پایان سفر خود به کشورهای آمریکای لاتین به داکار پایتخت سنگال رفت.
وزیر امور خارجه کشورمان در این سفر با رئیس مجلس ملی مصطفی نیاس، وزیر امور خارجه و مکی سال رئیس جمهور سنگال دیدار و گفت وگو کرد.
ظریف در دیدار با احمدو با وزیر امور خارجه این کشور درباره همکاریهای دو کشور در ابعاد تجاری، انرژی و نیروگاهی، خودروسازی، نانوتکنولوژی و ... رایزنی و تبادل نظر شد.
آنها همچنین در رابطه با لزوم برگزاری کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور و همکاری در مجامع بین المللی به ویژه در سازمان ملل متحد و جنبش عدم تعهد، وحدت جهان اسلام و حمایت از فلسطین و احقاق حقوق آنان و نیز لزوم ثبات و امنیت در منطقه و کاهش تنشها هم گفت و گو کردند.
او در دیدار با مصطفی نیاس وزیر امور خارجه این کشور هم دیدار کرد که موضوعاتی چون توسعه و تعمیق روابط دوجانبه بویژه در حوزه اقتصادی و تجاری، همکاریهای پارلمانی و ارتباطات مردمی، تبادل نظر در خصوص مسائل منطقهای و بین المللی و نیز لزوم همبستگی جهان اسلام گفت و گو کردند.
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه در دیدار با مکی سال رئیس جمهور این کشور بر عزم دولتهای خود برای گسترش روابط دو جانبه در تمامی حوزهها تاکید کردند.
او چند روز پس از بازگشت از داکار، به قطر سفر کرد.
محمد جواد ظریف وزیر امورخارجه کشورمان به منظور شرکت در نشست همکاری و گفتوگوی آسیایی (ACD) راهی دوحه پایتخت قطر شد و در آنجا با همتای قطری خود
محمد بن عبدالرحمن آل ثانی دیدار و رایزنی کرد؛ در این دیدار رایزنی مستمر دو کشور در خصوص تحولات منطقه را به عنوان یک نیاز منطقهای مورد تاکید قرار گرفت.
همچنین رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان اظهار کرده بود که ائتلافهای نظامی از پیش شکست خوردهاند و نیروهای بیگانه موجبات ناامنی منطقه را فراهم میآورند؛ او همچنین امنیت خلیج فارس را مسئولیت کشورهای همین منطقه دانست و نه نیروهای خارجی و بر مسئولیت ایران در حفظ صلح و ثبات منطقه تاکید کرد.
وزیر خارجه قطر نیز در این دیدار با ابراز خرسندی از روابط ویژه ایران و قطر، بر نقش دو کشور در برقراری صلح و ثبات منطقه و همکاری مشترک جهت تقویت عنصر گفت و گو برای حل و فصل مشکلات منطقه تاکید کرد.
پس از قطر، ظریف سکان کشتی دیپلماسی کشورمان را به سمت یکی دیگر از کشورهای خلیج فارس، یعنی کویت کج کرد.
محمدجواد ظریف که مرداد ماه سال گذشته به کویت سفر کرده بود، با نواف جابر الصباح ولیعهد کویت دیدار و گفت وگو کرد.
در این دیدار ولیعهد کویت ضمن خوشامدگویی گرم و صمیمانه به وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، از علاقه امیر کویت برای دیدار با وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران یاد کرد که به علت بیماری نتوانستند.
نواف جابر الصباح، مصالح منطقه را بالاتر و مهمتر از هر چیزی خواند و اظهار کرد که کشورش همواره برای همکاری و گفت وگو آماده بوده و این موضوع را به نفع منطقه، امنیت و ثبات آن میداننند.
رئیس دستگاه دیپلماسی هم با آرزوی سلامتی و شفای عاجل برای امیر کویت، ایشان را یکی از رهبران با درایت در منطقه خواند. وزیر امور خارجه جمهوری سلامی ایران روابط ایران و کویت را دوستانه و برادرانه دانسته و خواستار توسعه و تعمیق روابط دو کشور شد.
همچنین وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به لزوم همکاری کشورهای منطقه با توجه به تحولات جاری و پیش روی تصریح کرد: ما و شما در این منطقه ماندنی هستیم و بیگانگان رفتنی اند.
پس از آن ظریف از آسیا خارج شده و ماموریت خود را برای رایزنی با طرف های اروپایی آغاز کرد.
دیپلمات ارشد کشورمان پس از کویت و قطر به سمت اروپا رفت و از سه کشور فنلاند، سوئد و نروژ دیدن کرد. این سه مقصد با هدف حفظ برنامه جامع اقدام مشترک انتخاب شده بودند؛ رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان به کشورهای حوزه اسکاندیناوی رفت تا در مورد لزوم پایبندی به توافق هستهای صحبت کند و در عین حال اروپا را تحت فشار قرار دهد تا همچنان رویکردی مستقل از آمریکا را دنبال کند.
ظریف در سفرهای اروپایی خود در توئیتر نوشت: «من بر ضرورت چند جانبه گرایی و حاکمیت قانون در عصر یکجانبه گرایی نسنجیده آمریکا تأکید کردم.»
پیام ظریف این موضوع را به اروپاییها منتقل کرد که باید از سیاستهای یک جانبه واشنگتن فاصله بگیرند. ظریف در مصاحبه ژوئیه ۲۰۱۸ با شبکه تلویزیونی یورونیوز هم به این موضوع اشاره کرده و در اظهار کرده بود: آیا مردم اروپا این آمادگی را دارند که بپذیرند منافع ملی آمریکا بر فرایند تصمیم گیری در اقتصاد جهانی مسلط شود؟ آیا آنها حاضرند این موضوع را بپذیرند؟ یا آنها آماده ایستادن در برابر این وضعیت هستند؟ این سوالی است که شرکتها و دولتهای اروپایی باید از خود بپرسند.
ظریف در جریان سفر به فرانسه و پس از دیدار اخیر خود با امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه هم اظهار کرده بود که کنترل کنترل همه امور در دست آمریکا نیست و اگر اروپا و جامعه جهانی اراده کنند، میتوانند اقدامات لازم را برای حفظ توافق هستهای اتخاذ کنند.
مهمترین بخش از سفرهای ظریف زمانی بود که از آسیا به بیاریتس فرانسه عزیمت کرد که نشست گروه هفت در آنجا برگزار میشد. وی در بیاریتس یک جلسه یک ساعته با مکرون و مقامات آلمانی برگزار کرد تا بررسی کند اروپا چگونه میتواند به حفظ توافق هستهای کمک کند.
انتهای پیام/