بدقولی کردن والدین چه بلایی بر سر سلامت روان کودکان می‌آورد؟

یک مشاور و درمانگر کودک گفت: والدین الگوی کودکان هستند، بنابراین بدقولی کردن آن‌ها آسیب‌های جدی به روان کودکان وارد می‌کند.

نازنین دسترنج کارشناس ارشد مشاوره خانواده و مشاور و درمانگر کودک در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره پیامد‌های بدقولی کردن والدین اظهار کرد: بیشتر افراد در طول زندگی خود بر اساس موقعیتی که در آن قرار می‌گیرند قول‌ها یا وعده‌هایی را می‌‌دهند که ممکن است، نتوانند به آنها عمل کنند که اگر این بدقولی کردن در مورد کودکان صورت بگیرد، به علت اثر‌های منفی که بر تفکر، رفتار‌ و عزت نفس کودکان می‌گذارد، اهمیت بیشتری دارد.

او بیان کرد: یکی از شرایطی که در آنها والدین مجبور می‌شوند به فرزندان خود قول بدهند، وقتی است که از خشم، لجبازی و قشقرق کردن کودکان واهمه دارند، بنابراین برای اینکه کودکان این رفتار‌ها را انجام ندهند به آنها وعده‌هایی می‌دهند که اغلب به این وعده‌ها عمل نمی‌کنند؛ همچنین هنگامی که فرزندان از والدین خود اطاعت نمی‌کنند، والدین وعده‌ای را به کودکان می‌دهند تا آنها مجبور شوند از والدین خود پیروی کنند.

این مشاور و درمانگر کودک افزود: در برخی موارد هم والدین به فرزندان خود قول‌هایی می‌دهند که به علت نداشتن تمکن مالی نمی‌توانند به آنها عمل کنند و گاهی عمل کردن به قول‌ها به برنامه ریزی‌های قبلی نیاز دارد که والدین به دلایل گوناگون مانند شرایط کاری خود نمی‌توانند این قول‌ها را برآورده کنند؛ به طور مثال پدر یا مادر ممکن است به فرزند خود قول بدهد امروز پس از پایان کار روزانه، او را به پارک می‌برد، اما به علت مشغله‌های کاری خود توانایی اجرای این قول را نداشته باشد. در این موارد بهتر است والدین کلمه «سعی می‌کنم» یا «اگر بتوانم» را جایگزین قول می‌دهم، کنند.


بیشتر بخوانید: ٣ روش کاربردى براى برخورد با کودک نامنظم/ با بچه هاى شلخته چگونه برخورد کنیم؟


دسترنج تاکید کرد: والدین باید از روش‌های تربیتی صحیح برای اصلاح رفتار‌های اشتباه کودکانشان استفاده کنند، به طور مثال وقتی کودک گریه یا بی قراری می‌کند به او بگویند که اگر بتوانی علت ناراحتی خود را به من بگویی و گریه نکنی، بهتر می‌توانم کمکت کنم یا در مورد انجام دادن تکالیف والدین می‌توانند به فرزند خود بگویند که اگر تکالیف خود را انجام دهی، می‌توانی به شغل مورد علاقه‌ات برسی، همچنین والدین می‌توانند پس از اینکه کودک رفتار درستی را انجام داد برای تشویق او، پاداشی را در نظر بگیرند که بتوانند آن را برآورده کنند.

قشقرق کردن

تاثیر منفی بدقولی کردن والدین

او تصریح کرد: والدین بهتر است از روش‌های تربیتی درست استفاده کنند تا علاوه بر اینکه پیش فرزندشان بدقول نشوند، بتوانند کودکان را به انجام دادن رفتار صحیح ترغیب کنند. والدین امن‌ترین افراد در نظر کودکان هستند، بنابراین زمانی که کودکان با بد قولی والدین مواجه می‌شوند، نخست اطمینان خود را نسبت به والدینشان سپس به دنیای اطراف از دست می‌دهند و احساس ناامنی و بی‌اعتمادی می‌کنند که این بی اعتمادی می‌تواند بر رفتار کودک در آینده اثر بگذارد.

این مشاور و درمانگر کودک گفت: دومین پیامد بدقولی کردن والدین این است که کودکان احساس بی‌ارزشی می‌کنند، به این معنا که آن‌ها می‌پندارند که والدینشان به آنها اهمیتی نمی‌دهند. این موضوع موجب می‌شود عزت نفس کودکان کاهش پیدا کند. والدین الگوی فرزندان خود هستند، بنابراین کودکان با بدقولی کردن والدین می‌آموزند که می‌توانند در مواقعی به قول‌های خود عمل نکنند.

قهر کردن

دسترنج اظهار کرد: اگر پدر یا مادر به کودک خود گفته باشد که "من سعی خود را می‌کنم تا زود‌تر به خانه بیایم و تو را به پارک ببرم" اما به علت شرایط کاری خود نتواند این کار را انجام دهد، اعتماد کودک سلب نمی‌شود و  والد می‌تواند برای فرزند خود توضیح دهد که به چه علت نتوانسته وعده خود را عملی کند و این قرار را باید به فرصتی دیگر موکول کند.


بیشتر بخوانید: با کودکان «لوس» چگونه برخورد کنیم؟


او یادآوری کرد: پدر یا مادر باید برای برآورده کردن قولی که به فرزند خود داده است، نهایت تلاش خود را انجام دهد. اگر با این وجود نتواند به قول خود عمل کند، باید دلیل آن را به کودک خود توضیح دهد.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۸
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
آقای ایکس
۱۵:۱۹ ۱۲ دی ۱۴۰۰
من که کلی پول جمع کرده بودم که میکروفون و وبکم و اینجور چیزا بخرم ولی وقتی میگم بدین نمیدن امروزم دعوا راه انداختن.از همون اول که من کوچیک بودم هم منو میپیچوندن
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۲۲:۴۷ ۲۱ دی ۱۳۹۹
سلام.من پدرم وقتی کلاس ششم بودم بهم قول داد اگه سال دیگه یعنی هفتم با سرویس مدرسه نروم برایم دوچرخه بهتر از دوچرخه ام میخره تا با چرخ برم مدرسه الان کلاس هشتم هستم هنوز برام نخریده میگه پول ندارم ندارم ندارم می کنه یک سال هم از قولش گذشت...
Iran (Islamic Republic of)
محمدمهدی
۲۲:۴۰ ۲۱ دی ۱۳۹۹
سلام
Iran (Islamic Republic of)
عرفان
۱۲:۰۴ ۲۵ مهر ۱۳۹۹
پدر منم گوشی شو فروخت تا کامپیوتر بخره و گوشی ای که برادرم همان روز به من هدیده داده بود چون من یک گوشیه بی نهایت آشغال دارم پدرم پدرم گوشیه جدیدمو ازم گرفت و گفت هفته بعد پس میدم و الان ۲ ماهه که پس نداده و ازش پرسیدم کی پس میدی گفت وقت گل نی تازه اصلا هم کامپیوتر نخرید
Iran (Islamic Republic of)
امیرعلی
۰۹:۴۳ ۰۳ مرداد ۱۳۹۹
عععععععاااااااااللللللللیییییییی خیلی خوبهههههههه
France
ناشناس
۲۲:۲۳ ۰۴ بهمن ۱۳۹۸
بسیار مفید بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۵۵ ۰۲ بهمن ۱۳۹۸
اقشار کم درآمد دیدم متاسفانه خیلی به بچه ها بد قولی میکنن البته ناچار هستن.مثلا قول خرید یک تبلت یا اسباب بازی و... رو میدن ولی نمیتونن به قولشون عمل کنند.
United States of America
ناشناس
۱۴:۴۴ ۰۳ بهمن ۱۳۹۸
نباید قول بدن
آخرین اخبار