حنیف غفاری کارشناس مسائل اروپا در گفتوگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره بیانیه مشترک رهبران سه کشور اروپایی در قبال ایران، گفت: از ابتدای شکل گیری برجام یعنی از زمانی که توافق هستهای بین ایران و اعضای ۱+۵ امضا شد، تروئیکای اروپایی (انگلیس، آلمان و فرانسه) که در این روند دخیل بودند، رویکرد ثابتی را در قبال برجام اتخاذ کردند.
او افزود: وزارت خزانه داری آمریکا در دوره ریاست جمهوری اوباما، مراودات بانک های اروپایی و ایران را با مانع روبرو کرد و این اقدام اعتراض تهران را برانگیخت، در همین راستا تروئیکای اروپایی اعلام کردند که این موضوع مصداق نقض برجام نبوده و جمهوری اسلامی ایران باید در مقابل به تمامی تعهدات خود پایبند باشد.
غفاری تاکید کرد: در حقیقت رفتار امروز مقامات اروپایی، مسبوق به سابقه بوده و همزمان با رویکار آمدن ترامپ در آمریکا شاهد عهد شکنی دیگری از تروئیکای اروپایی بودیم. آنها بر سر ایجاد تغییراتی در برجام با واشنگتن وارد مذاکره شدند؛ ابتدا ترزامی نخست وزیرسابق انگلیس، سپس امانوئل مکرون و پس از آن آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان به واشنگتن تعهد داند که با واشنگتن همکاری کنند. این تعهد شامل موارد چهارگانه ای می شد که براساس آنها اعمال محدودیت فرا زمانی به برجام، بازرسی از اماکن نظامی ایران، مسائل موشکی و مسائل منطقهای هم در توافق هسته ای گنجانده شده و برجام را به توافق جدیدی تبدیل کنند .
کارشناس مسائل اروپا اضافه کرد: طبق اعلام مواضع اروپایی ها در قبال برجام می توان گفت گه آنها کاملا با واشنگتن همکاری می کنند. اما در نهایت ترامپ به خاطر مسائل داخلی و شعار انتخاباتی خود مبنی براینکه برجام توافق بدی است، از آن خارج شد و بعد از آن بود که بازی اروپاییها در زمین آمریکا ادامه پیدا کرد .
او افزود: بسیاری از افراد تصور میکردند که با خروج واشنگتن از توافق هستهای این بازی متوقف شده، اما خلاف تصور آن ثابت شد که بین کاخ سفید و کاخ الیزه یعنی بین آمریکاو فرانسه در این خصوص همکاری کاملا مستقیمی در جریان بوده و هرگونه رفتار بازیگران اروپایی در قبال برجام کاملا با کاخ سفید هماهنگ شده است. در حقیقت در این معادله نباید اروپا را به عنوان یک متغیر مستقل در نظر بگیریم بلکه لازم است آگاه باشیم که آنها متغیری وابسته به ایالات متحده آمریکا هستند.
غفاری با اشاره به کاهش تعهدات برجامی ایران، تصریح کرد: کاهش تعهدات برجامی کشورمان وفق خود سند توافق هستهای صورت گرفته و این موضوعی است که بارها مقامات ایران روی آن تاکید داشتهاند، در مقابل هم مقامات اروپایی مدعی میشوند که به تعهدات خود در توافق هسته ای پایبند بودند، در حالی که نه تنها شرکتهای بزرگ اروپایی بلکه شرکتهای متوسط و حتی شرکتهای کوچک در فضایی که آمریکا بعد از اعمال تحریمهای یک جانبه بر علیه ایران ایجاد کرده حاضر به مراوده با ایران نیستند.
کارشناس مسائل اروپا گفت: سران اروپایی حتی از ظرفیت اقتصاد دولتی یعنی آنچه که در دست خود دارند هم برای نجات برجام کمترین استفادهای نکردهاند. در چنین شرایطی قطعا اتحادیه اروپا متهم بوده و لااقل به عنوان یک سوی این کارشکنی متم است. همچنین باید بگویم که جرم آنها در ایجاد شرایط فعلی کمتر از ایالات متحده آمریکا نیست.
در بیانیه مشترک رهبران سه کشور اروپایی که توسط دفتر امانوئل مکرون رییس جمهوری فرانسه منتشر شده، آمده است که ما از ایران میخواهیم که تمام اقدامات متناقض با توافق برجام را برگزدانده و به رعایت کامل برجام بازگردد.
چندی پیش مهلت دوماهه تعیینشده از سوی ایران برای برداشتن گامهای رو به جلو و ملموس از سوی اروپاییها با هدف نجات برجام پایان یافت و جمهوری اسلامی شامگاه یکشنبه (۱۵ دی) در بیانیهای از جزییات گام پنجم و نهایی پرده برداشت.
بر پایه بیانیه اخیر اتحادیه اروپا ، برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران دیگر با هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنیسازی، درصد غنیسازی، میزان مواد غنی شده، و تحقیق و توسعه) مواجه نیست و پس از این برنامه هستهای ایران صرفا بر اساس نیازهای فنی خود پیش خواهد رفت.
انتهای پیام/