به گزارش گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از شهرکرد، تمامی موهبتهای زمینی به گونهای با هم در تعامل و تعادل هستند که به محض آسیب پذیری یکی از آنان، مابقی نیز تحت تأثیر قرار خواهند گرفت.
در این میان رابطه آب و خاک و گیاه، اساسیترین معادله پایداری طبیعت به شمار میرود به گونهای که آسیب رساندن به هر کدام علاوه بر ایجاد اختلال در طبیعت، زندگی همه موجودات زنده را نیز تحت الشعاع قرار میدهد.
فرزاد رضازاده کارشناس آبخیزداری چهارمحال و بختیاری در این باره اظهار داشت: جنگل به عنوان ارزشمندترین نوع پوشش گیاهی دارای نقش بسیار مؤثر در تعادل طبیعت دارد به این صورت که آن را ریههای زمین دانسته اند و هوای سالم و مطبوع را برای زمین فراهم میسازد و خاک و آب را نیز پایدار مینماید.
او افزود: در واقع در مناطق جنگلی، بارشها به طور اعجاب انگیزی به لایههای درونی زمین و نهایتاً منابع آبی پایدار منتهی میشوند و حتی اگر در زیر چتر درختان رواناب تولید شود، آب سالم و فاقد هرگونه رسوبی جریان خواهد یافت که کاملاً با شرایط طبیعت هماهنگ است.
رضازاده اضافه کرد:، اما متأسفانه در برخی مناطق این گنجینههای ارزشمند مورد بی مهری واقع شده و با بی تدبیری و بهره برداری غلط و غیراصولی منجر به تخریب شده است.
او ادامه داد: در همین راستا میتوان برنامههایی را متناسب با شرایط رویشگاهی و زمانی تنظیم نمود که در واقع به دو دسته کوتاه مدت و بلند مدت تقسیم میگردد.
رضازاده گفت: برنامههای کوتاه مدت شامل تمامی اقدامات آبخیزداری است که میتوان ضمن کنترل رواناب، شرایط رطوبتی و حفاظتی خاک را به منظور احیای پوشش گیاهی خصوصاً جنگلها فراهم ساخت.
او افزود: با توجه به اینکه آگاهی بخشی به بهره برداران مهمترین عامل در پایداری منابع جنگلی به شمار میرود راهکارهای احیا و حفاظت خاک در عرصههای جنگلی نیز باید با مشارکت آنان صورت گیرد چرا که بهره برداری پایدار و اصولی ضامن حفاظت از منابع آب و خاک و گیاه است.
انتهای پیام/ف