به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، نصب حسگرهای مختلف در کف اقیانوس کار بسیار سختی است. با این وجود دانشمندان توانسته اند به وسیله فیبرهای نوری مخابراتی فعالیتهای لرزش زمین در بستر دریا را رصد کنند.
محققان دانشگاه برکلی کالیفرنیا، آزمایشگاه ملی لارنس برکلی، انیستیتو تحقیقات آکواریوم خلیج مونتری و دانشگاه رایس در تگزاس این پروژه را انجام داده اند. آنها در این پروژه طی بازهای ۴ روزه از ۲۰ کیلومتر از یک کابل ۵۲ کیلومتری استفاده کردند که در سال ۲۰۰۹ میلادی در کف خلیج مونتری کالیفرنیا کار گذاشته شده بود. این کابل یک «گره علمی» (science node) جمع آوری داده اقیانوس شناسی را به یک آزمایشگاه در آکواریوم متصل میکند.
یک دستگاه فوتونیک نیز برای ارسال پالسهای کوتاهی از نور لیزر به کابل استفاده شد و در مرحله بعد پراکنش سیگنالهای بازتابنده از نور لیزر ردیابی شد. این پراکنش در نتیجه ایجاد کشش در کابل به وجود آمده بود. در هر ۲ متر از کابل پراکنش سیگنالهای بازتابنده از نور قابل اندازه گیری بود. به این ترتیب ۲۰ کیلومتر از کابل زیر دریایی به ۱۰ هزار حسگر لرزشی جداگانه تبدیل شد.
دانشمندان با این روش توانستند زلزلهای با شدت ۳.۴ ریشتر را ردیابی کنند که در فاصله ۴۵ کیلومتری زمین و نزدیکی شهر گیلروی اتفاق افتاد.
محققان اکنون امیدوارند یافتههای این پژوهش را بتوان در شبکهای از کابلهای مخابراتی زیردریایی در سراسر جهان به کار برد و به این ترتیب کیفیت و مقدار اطلاعات لرزشی جمع آوری شده را ارتقا داد و حتی به کمک آن هشدارهایی درباره وقوع زلزله صادر کرد.
منبع: مهر
انتهای پیام/