پاییر فقط فصل تغییر رنگ ها نیست بلکه تغییر ذائقه و خلق هم هست که از نگاه روانشناسان به آن اختلال تاثیرپذیری فصلی گفته می شود.

چگونه فصل خزان را با حرف زدن بهاری کنیم؟///گلیبه گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، خنکای نسیم صبحگاهی، خش خش برگ‌ها و تنوع رنگ‌های پاییزی شاید برای عده‌ای خوشایند و نشاط آور است، اما عده‌ای دیگر با تغییر رنگ درختان، گوشه‌ای دنج و خلوت را به حضور در جمع ترجیح می‌دهند و در مواجه با گلایه‌های اطرافیان که قبلاً شاد و پرنشاط بودی الان چرا نیستی، سکوت می‌کنند و دست‌ها را به هم می‌فشرند و به نقطه‌ای خیره می‌شوند. درواقع هر آنچه در درون دارند با خود یدک می‌کشند و حرفی نمی‌زنند؛ حال و روزی که هر روز دایره آن تنگ‌تر می‌شود و در پاسخ به اعتراض دیگران، پرخاشگری بروز می‌کند.

در حالی که به باور کارشناسان روح و روان، سهل‌ترین راهکار برای فرار از اختلال تاثیرپذیری فصلی، حرف زدن است.

موضوعی که اصغر کیهان نیا مشاور و نویسنده کتاب‌های خانواده به آن اشاره کرد و گفت: وقتی فرد حرف می‌زند دو اتفاق تخلیه هیجانی و تخلیه اطلاعاتی در او رخ می‌دهد. از قدیم هم همواره ضرب المثل «سخن گفتن احتیاج است گوش کردن هنر است» در میان عامه مردم شنیده می‌شد.

وی ادامه داد: قانون حرف زدن هم ساده نیست ما دو سال طول می‌کشد حرف زدن یادبگیریم و ۳۰ سال زمان باید طی شود تا چگونه حرف زدن را بیاموزیم. بر همین اساس اگر بتوانیم چگونه حرف زدن را یاد بگیریم قادر خواهیم بود هر بحران و اتفاق و حادثه ناگواری را با درایت و تدبیر مدیریت کنیم.

صحیح و بجا سخن گفتن، عامل کاهش آسیب‌ها است

کیهان نیا به نقش درست حرف زدن در کاهش نزاع‌ها و اختلافات اشاره کرد و گفت: گاهی با یک کلمه ببخشید و معذرت خواهی می‌توان یک بحران بزرگ را حل و فصل و یک بگو مگوی مخرب را تبدیل به گفت و گوی سازنده کرد.

وی ادامه داد: صحبت کردن اگر به جدل و کشمکش منجر شود نشان از بی اطلاعی از آداب سخن گفتن دارد چرا که به جای اینکه با سخن گفتن به آرامش برسیم اعصاب خود را بیشتر خرد می‌کنیم. بدیهی است اگر مکان و جایی داشته باشیم برای حرف زدن، این حرف زدن نوعی تخلیه روانی است و منجر به این شود که افسردگی کمتری را شاهد باشیم چرا که کسانی که افسردگی دارند کمتر صحبت می‌کنند و در خود می‌ریزند و این امر سکوت و منزوی بودن و از قانون اشتباه «دلا خو کن به تنهایی که از تن‌ها بلا خیزد» پیروی کردن اشتباه است.

کیهان نیا یادآور شد: صحبت کردن خوب است، اما آداب و قانونی همانند رعایت حرمت ها، ادب در سخن گفتن، انتخاب کلمات و شیوه بیان لحن در دیالوگ دارد چرا که با توهین، تحقیر و تخریب سخن به جایی نمی‌رسد.

هر گوشی شنوا نیست

این مشاور و روانشناس با اشاره به اینکه اگر فضای سخن گفتن بخصوص برای جوانان فراهم نشود منجر به درون ریز شدن رنج و سختی‌ها و خشم‌ها می‌شود، هشدار داد: این خشم فروخفته همانند فنر جمع می‌شود و به محض یافتن فرصت، انفجار و ویران گری به همراه دارد.

وی توصیه کرد: نیاز است سازمان‌های روانشناسی رایگان فعال شوند تا افسردگی دامن گیر جامعه نشود.

پروانه محمدخانی روانشناس بالینی هم بر این موضوع تاکید کرد و گفت: اساس درمان روانشناسی حرف زدن است و هر چقدر افراد بازدارندگی هیجانی بیشتری داشته باشند و آن را پنهان کنند مشکلات بیشتری به همراه دارد.

وی با یادآوری این موضوع که محیط، فصل، مشکلات جسمانی، بازدارنده‌های عصبی، ژنتیک و موروثی بودن از دلایل افسردگی است، خاطرنشان کرد: در این حالات، فرد در مثلث خود بی ارزشی، احساس ناامیدی نسبت به آینده و درماندگی نسبت به حال گرفتار می‌شود. در نتیجه در روابط اجتماعی و تعامل با افراد دچار مشکل شده و این باور در او مستحکم‌تر می‌شود که دوست داشتنی نیست و کسی از او خوشش نمی‌آید.

محمدخانی خاطرنشان کرد: پس حرف زدن و رفتن به سمت ویژگی‌های مثبت شناخت درون را راحت‌تر می‌کند و راه‌های متفاوت تری را پیش روی فرد قرار می‌دهد. البته حرف زدن با کسی که فنون را بداند و برای این کار تربیت شده باشد در غیر اینصورت هر گوشی شنوا نیست.

منبع :ایرنا

انتهای پیام/

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.