نرگس جوزدانی متخصص تغذیه و رژیم درمانی در گفتوگو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره شعار امسال روز جهانی غذا اظهار کرد: سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) شعار امسال را اینگونه قرار داده است «رفتار ما، آینده ما را میسازد و رژیم غذایی سالم برای دنیای بدون گرسنگی» که منظور از رفتار، الگوی تغذیهای است.
بیشتر بخوانید: محبوبترین غذاها میان مردم دنیا/ از کبد زهردار ماهی و توپهای اسفنجی تا کله پاچه و کوفته تبریزی +تصاویر
او بیان کرد: منظور از گرسنگی فقط فقر غذایی نیست.امروزه ما به فقر بسیاری از ریز مغذیها دچار هستیم و باید به سمتی برویم که بتوانیم رژیم غذایی متعادل و متناسب را برای همه افراد جامعه فراهم کنیم.
جوزدانی افزود: در گذشته رژیم غذایی افراد نسبت به رژیم غذایی کنونی سالمتر بود، ولی امروزه مصرف فستفودها و غذاهای آماده در جامعه گسترش پیدا کرده , حتی آشپزی افراد در خانهها هم کمتر شده, بنابراین بسیاری از عادات غذایی تغییر پیدا کرده است.
بیشتر بخوانید: زمان درستِ خوردن محبوبترین خوردنیها؛ از محصولات لبنی و میوه تا گوشت و حبوبات
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی تاکید کرد: رژیم غذایی ناسالم و کم تحرکی در شیوع چاقی بسیار موثر هستند. چاقی علاوه بر اینکه در کشورهای توسعه یافته وجود دارد در کشورهای در حال توسعه هم دیده میشود. گرسنگی با چاقی در ارتباط است.امروزه افراد مواد غذایی کافی را دریافت نمیکنند بنابراین به سمت چاقی پیش میروند به طور مثال اگر فردی پروتئین کافی را از رژیم غذایی روزانه خود دریافت نکند، به مصرف زیاد کربوهیدراتها روی میآورد و چاق میشود.
او تصریح کرد: طبق آمار سازمان بهداشت جهانی ۶۷۰ میلیون نفر بزرگسال در جهان به چاقی دچار هستند. ۱۲۰ میلیون نفر بین ۵ تا ۱۲ سال هم در معرض چاقی قرار دارند و ۴۰ میلیون کودک زیر ۵ سال هم از چاقی رنج میبرند. ۸۲۰ میلیون نفر در دنیا هم به گرسنگی و کمبود دریافت مواد غذایی دچار هستند.
جوزدانی گفت: رژیم غذایی ناسالم با میزان مرگ و میر افراد ارتباط مستقیم دارد به طوری که یک پنجم مرگ و میرهای دنیا ناشی از تغذیه ناسالم است. تغذیه ناسالم همچنین با بیماریهای قلبی و عروقی، دیابت و برخی از انواع سرطانها ارتباط مستقیمی دارد.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی اظهار کرد: افراد باید از مصرف اسیدهای چرب اشباع، قند و نمک تا حد امکان پرهیز کنند. اسیدهای چرب اشباع در روغنهای جامد گیاهی، چربی گوشت و لبنیات وجود دارند.
او بیان کرد: امروزه در دنیا از هر سه نفر، یک نفر به چاقی و سوء تغذیه دچار است که این آمار در سال ۲۰۲۵ میلادی به یک نفر از هر ۲ نفر میرسد. چاقی نوعی سوء تغذیه است، زیرا کمبود بسیاری از ریز مغذیها مانند ویتامین D و آهن میتواند فرد را به سمت دریافت بیشتر مواد غذایی و چاقی سوق دهد.
او افزود: رژیم غذایی سالم به رژیمی گفته میشود که در آن مواد غذایی را در محدوده امن به مقدار کافی دریافت کنیم تا بتوانیم به سمت زندگی فعالتر پیش برویم. منظور از محدوده امن این است که محصول تراریخته نباشد، فرآورده برداشت سالم و دام هم تغذیه سالم داشته باشد. افراد با رعایت رژیم غذایی سالم میتوانند از ابتلا به بیماریهای مختلف در امان بمانند.
جوزدانی یادآوری کرد: میزان کل اسیدهای چرب اشباعی را که روزانه میتوانیم دریافت کنیم باید در حدود ۱۰ درصد کل چربی دریافتی روزانه ما باشد.اسیدهای چرب اشباع میتوانند در بروز بیماریهای قلبی عروقی نقش داشته باشند.
انتهای پیام/