به طور متوسط سرانه انتشار دی اکسید کربن در دنیا برابر با ۴.۹۱ تن در سال ۲۰۱۹ است که در ایران گزارش دقیقی از تولید دی اکسید کربن وجود ندارد.

به گزارش خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،انتشار کربن در دنیا که عامل اصلی گرمایش است که باسرعت زیادی رشد کرده است.
براساس آخرین گزارش‌های کشور‌های نفت خیز خاورمیانه به دلیل سرمایه گذاری زیاد بر روی صنعت نفت بالاترین سرانه انتشار دی اکسید کربن را در دنیا دارند.
گفتنی است که کشور‌های قطر، کویت، امارات، عربستان سعودی، هند، چین و آلمان، اسپانیا، فرانسه، اتحادیه اروپا، آرژانتین، برزیل، آمریکا، کلبیا و کامرون از جمله کشور‌های تولید کننده گاز دی اکسیدکربن هستند.
 
کشور قطر با ۳۷.۰۵ تن بیشترین و کشور بروندی ۰.۰۳ تن کمترین سرانه انتشار دی اکسید کربن تولید می‌کنند.
محمد مهدی میرزایی قمی رئیس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست در گفت وگو با خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، در خصوص تولید دی اکسید کربن در ایران اظهار کرد:علت‌ها و فعالیت‌های متفاوتی در تولید گاز دی اکسید کربن در ایران وجود دارد که بخش عمده آن به فعالیت‌های نفتی بر می‌گردد.
وی افزود: اطلاعات دقیقی از تولید گاز co۲ در ایران به دلیل تحریم‌ها وجود ندارد چرا که موضوع صادرات نفت در میان است صلاح نیست اطلاعاتی در این خصوص مطرح شود.

اما گاز دی اکسید کربن علاوه بر تاثیرات منفی، نقش مهمی در چرخه‌ی حیات در کره‌ی زمین دارد. همه‌ی انسان‌ها و حیوانات این گاز را تنفس می‌کنند و این گاز بر خلاف مونو اکسید کربن که عامل گاز گرفتگی ناشی از عدم خروج پسماند گازی بخاری هاست، سمی نیست.
گیاهان با استفاده از گاز کربن دی اکسید طی فرآیند فتوسنتز رشد می‌کنند و پایه‌ای برای زنجیره غذایی بنا می‌گذارند.

همچنین گاز دی اکسید کربن به طور طبیعی در جو زمین وجود دارد و یکی از گاز‌های گلخانه‌ای محسوب می‌شود یعنی می‌تواند انرژی خورشیدی را در زمین نگهدارد و دما را بالا ببرد.


بیشتر بخوانید: ایران جزء ۱۰ کشور تولیدکننده گازهای گلخانه‌ای در جهان است


افزایش این گاز در جو زمین در اثر سوختن سوخت‌های فسیلی و کاهش مناطق جنگلی در سطح جهان که مصرف کننده‌ی این گاز هستند، باعث گرم شدن کره‌ی زمین می‌شود که تبعاتی نامناسب دارد و آب و هوای زمین را دچار ناپایداری می‌کند؛ که بر همین اساس میرزایی قمی گفت:فعالیت‌های خودرو‌ها با سوخت فسیلی، پالایشگاه‌ها و پتروشیمی ها، استخراج نفت و فراورده‌های آن نیز ازعوامل تولید گاز co۲ در ایران است.
وی بیان کرد:گاز CO۲ یکی از گاز‌های است که در تمام دنیا بیشترین تولید را به خود اختصاص داده است.

رئیس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست گفت: عوامل آلودگی هوا و تولید گاز‌های گلخانه‌ای نیز از جمله عوامل انتشار گاز دی اکسید کربن محسوب می‌شود.

براساس گزارش سالانه در خصوص گازهای گلخانه ای ، در سال گذشته میلادی، میزان دی اکسید کربن انباشت شده در جو کره زمین به بالاترین اندازه در چند میلیون سال گذشته رسیده است که ادامه وضع موجود می‌تواند باعث بالا رفتن ۲۰ متری سطح دریاها و افزایش بالای سه درجه سانتی‌گراد دمای زمین شود.

در گزارشی که در سایت رسمی این نهاد بین المللی منتشر شده است، می‌گوید که انباشت دی اکسید کربن یکی از گازهای گلخانه‌ای عمده جو کره زمین که نقش انسانی در تولید آن فاحش است- به حدود ۴۰۳.۳ قسمت در میلیون (پی پی ام) رسیده است، در حالی که این شاخص در سال ۲۰۱۵ حدود ۴۰۰ پی پی ام بود.

براساس گفته دانشمندان  زمین هرگز این میزان از رشد تولید دی اکسید کربن را که طی چند دهه گذشته را تجربه نکرده است، به صورتی که آهنگ رشد آن ۱۰۰ برابر بیشتر از دوران آخرین عصر یخبندان بوده است.

آخرین بار نیز که میزان انباشت دی اکسید کربن در جو زمین به ۴۰۰ پی پی ام رسیده بود، به بیش از  ۳میلیون سال برمی گردد. بر اساس این گزارش، در دوره یاد شده دمای هوا ۲-۳ درجه بیشتر از اکنون بود و یخ‌های گرینلند و بخشی از قطب جنوب (جنوبگان غربی) آب شد و در نهایت باعث بالا رفتن ۱۰-۲۰ متری سطح دریاها نسبت به زمان حاضر شد.


بیشتر بخوانید: لایحه توافق‌نامه پاریس به زودی در مجلس شورای اسلامی بررسی خواهد شد


ایران نیز یکی از ۱۰ کشور بزرگ انتشار دهنده گازهای گلخانه‌ای در جهان است که متعهد شده است در صورت دریافت کمک‌های مالی جهانی، تا سال ۲۰۳۰ میلادی حدود ۱۲ درصد از میزان انتشار گازهای گلخانه‌ای را کاهش دهد و در غیر این صورت، تنها چهار درصد این میزان را کاهش خواهد داد.

کشورهای دنیا در کنفرانس پاریس، متعهد شدند که انتشار گازهای گلخانه ای را در سطحی کاهش دهند که دمای زمین تا پایان قرن بیش از دو درجه (نسبت به دوران پیش صنعتی) گرم نشود این در صورتی است ایران هنوز این توافق نامه را امضا نکرده است.

اصغر دانشیان معاون توسعه مدیریت، حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیط زیست در گفت وگو با خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،در رابطه با بررسی توافق نامه پاریس در کمیسیون تخصصی مجلس شورای اسلامی که در سال جاری انجام شد، اظهار کرد: امسال در مجلس شورای اسلامی موضوع توافق نامه پاریس مطرح و به شورای نگهبان ارجاع شده بود که شورای نگهبان هم به دو مورد آن اشکال وارد کرد که مجددا به مجلس ارسال و پس از بازبینی به کمیسیون کشاورزی و محیط زیست تحویل داده شد.

وی افزود: ابهاماتی که به توافق نامه پاریس در شورای نگهبان وارد شده بود، توسط سازمان محیط زیست برطرف شدند و ما منتظر نظر نهایی مسئولان هستیم.

دانشیان گفت: لایحه توافق نامه پاریس هم اکنون در کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در حال بررسی است.

معاون توسعه مدیریت، حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: اگر نمایندگان مجلس شورای اسلامی با مصوبات موضوع توافق نامه پاریس موافقت کنند، برای اعلام نتیجه نهایی آن به شورای نگهبان ارسال خواهند کرد.

انتهای پیام/

رقیه همتی

گاز دی اکسید کربن به طور طبیعی در جو زمین وجود دارد

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار