علی علیزاده متخصص مغز و اعصاب و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، از انجام حرکات ورزشی منظم، مصرف میوه جات، سبزیجات و ماهی بعنوان عوامل کاهش دهنده آلزایمر خبر داد.
او با بیان اینکه ۲۱ سپتامبر برابر با سی شهریور مصادف با روز جهانی بیماری آلزایمر نامگذاری شده است که این بیماری اولین بار توسط دانشمند آلمانی «آلویز آلزایمر» در سال ۱۹۰۶ توصیف شد، گفت: علت بیماری تغییر در ساختمان پروتئینهای سلولهای مغزی و تجمع و رسوب آمیلوئید و ایجاد پلاکهای پیری که در دراز مدت سبب تخریب سلولهای مغزی و کوچک شدن ساختمان کورتکس مغز میشود، است.
علیزاده با بیان اینکه پیش بینی میشود تا سال ۲۰۵۰ از هر ۸۵ نفر یک نفر مبتلا به این بیماری شود افزود: این بیماری اکثرا در سن بالای ۶۵ سال دیده میشود و با افزایش سن بیشتر اتفاق میافتد، پنج درصد افراد بالای ۶۵ سال آلزایمر متوسط تا شدید و ده تا پانزده درصد افراد بالای ۶۵ سال آلزایمر خفیف دارند.
متخصص مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی بابل گفت: ۱۰ درصد موارد آلزایمر ارثی است که این موارد معمولا در سنین کمتر از ۶۵ سال (اکثرا بین ۵۵ تا ۶۵ سال) دیده میشوند.
عیزاده افزود: ضربات مکرر روی سر و بیماری عروق کرونری قلب در ایجاد بیماری آلزایمر موثر است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل گفت: فراموشی و اختلال حافظه مهمترین علامت این بیماری است که ابتدا در حافظه نزدیک اتفاق میافتد، ولی با پیشرفت بیماری حافظه قدیمی افراد را نیز درگیر میکند.
او افزود: اختلال در انجام کارهای روزمره مثل غذا پختن، اختلال در تکلم، مشکلات در قضاوت و تفکر، تغییرات شخصیتی، گم کردن زمان و مکان و مشکل در پیدا کردن مسیرها، مشکلات روحی مانند افسردگی، پرخاشگری، عصبانیت و در مراحل شدیدتر بیماری، توهم و هذیان گویی از دیگر عوامل این بیماری هستند.
علیزاده گفت: انجام حرکات ورزشی منظم، کنترل منظم فشار خون، قند خون، چربی خون و کنترل چاقی، داشتن خواب و استراحت منظم، پرهیز از استرس و فشارهای عصبی از عوامل کاهش دهنده این بیماری است.
او افزود: مصرف میوه جات و سبزیجات مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین E و امگا ۳ مثل ماهی بخصوص ماهیهای سالمون، ساردین، ماهی تن، مصرف آجیل و تنقلات مانند گردو، پسته وکاهش مصرف مواد غذایی چرب به کاهش آلزایمر کمک میکنند.
متخصص مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی بابل در توصیه به خانواده افراد مبتلا به این بیماری گفت: خانواده همواره باید همراه بیمار باشند و حد الامکان آنها را به تنهایی بیرون خانه نفرستند و حتما در برگهای آدرس خانه را یادداشت کرده و در جیب لباس این بیماران قرار دهند و حتی الامکان آنها را تنها در خانه رها نکنند.
او افزود: حمایت همه جانبه روحی از بیمار داشته باشند چرا که برخورد نامناسب و یا پرخاشگری با بیمار ممکن است سبب بدتر شدن بیماری این افراد شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل گفت: برنامههای تفریحی منظم برای بیماران و بهبود روحیه در آنها میتواند به کند کردن سیر بیماری کمک کند.
علیزاده افزود: در موارد شدید بیماری ازمواد غذایی نرم و دارای فیبر مانند میوه و سبزی، بیشتر استفاده شود.
انتهای پیام/ م