به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بجنورد ، انگور کلاهداری استان خراسان شمالی گوهری پنهان در صدف باغهای سرسبز این خطه است که سوغات پرطرفدار شهرستانهای بجنورد، مانه و سملقان و منطقه بدرانلو به شمار میآید.
باغات خراسان شمالی شرایط عالی برای تولید انگور را دارند و کیفیت تولید این محصول به گونهای است که توانایی تأمین بازار داخل را دارد.
محمد علی شریکیان مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در گفتگو با خبرنگارگروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بجنورد ،گفت: انگور، این محصول با ارزش صادراتی که اشتغال خوبی را نیزدر خراسان شمالی ایجاد کرده است تنوع بسیار زیادی دارد که شامل ارقام زودرس، میان رس و دیر رس میباشد.
شریکیان افزود: بیش از ده رقم انگور شامل کلاهداری، کشمشی، عسگری، یاقوتی، لعل صاحبی در خراسان شمالی تولید میشود که عمدهترین آنها انگور کشمشی و کلاهداری است.
او با اشاره به اینکه سطح باغات انگور در خراسان شمالی ۱۸ هزار و ۵۰۰ هکتار است اظهار کرد: از این میزان ۶۷ درصد آبی و ۳۳ درصد دیم است که شانزده هزار و ۲۵۰ هکتار آن بارده میباشد.
شریکیان با توجه به آغاز برداشت عمده انگور کشمشی از نیمه شهریورماه افزود: بیشترین میزان تولید انگور کشمشی استان مربوط به شهرستانهای فاروج و شیروان و گونه کلاهداری مربوط به شهرستانهای بجنورد، مانه و سملقان و راز و جرگلان است.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی درباره آفت سفیدک انگور نیز گفت: آفت سفیدک انگور مشاهده شده در باغات استان متاثر از آفات سالهای گذشته است و امسال باغات انگور استان مشکل آفت سفیدک ندارد.
خوشدل یکی از کشاورزان بجنوردی میگوید: در سالهای گذشته خسارات زیادی به باغداران وارد شد وباید پس از بارندگی در فصل گرما بلافاصله از محلول پاشهای ضد قارچ استفاده شود، ولی باغداران به تعداد لازم نتوانستند سمپاشی کنند که در این زمینه کمک مروجین جهاد کشاورزی بسیار موثر است.
یزدانی نیز یکی از دیگر از کشاورزان گفت: نبود بازار فروش محصول، وجود واسطهها و دلالان، پایین بودن قیمت و نبود صنایع تبدیلی و کمبود سردخانه و انبار فنی، از مشکلات تاکداران خراسان شمالی است که سبب شده بسیاری از آنها قید تولید انگور را زده و باغهای خود را رها کنند.
محمدی کشاورز روستای حمید به خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بجنورد ،میگوید: درخواست بنده از کشاورزان هم استانی این است که باتوجه به شرایط کمآبی و کمصرفه بودن استفاده از روشهای سنتی، سعی در استفاده از روشهای نو و بهصرفه داشته باشند.
محمدی افزود: استفاده از روشهای نوین کشاورزی در مرحله اول باعث رونق اقتصادی خود کشاورز شده و در مرحله دوم به ایجاد اشتغال در کشور کمک خواهد کرد.
او به بیان تجربه استفاده از روشهای نوین کشاورزی در باغ خود پرداخت و تصریح کرد: در سالهای گذشته با تمام تلاشی که در زمینه هرس و ریزمغزیها داشتیم نهایت برداشتمان ۵ تن بوده است.
در برنامه اصلاح و نوسازی باغات انگور امسال بیش از ۴۷ هزار اصله قلمه ریشه دار انگور از ارقام متنوع مانند ارقام رشه، کندری، ترکمنچار، بی دانه قرمز تامین شده و در اختیار باغداران قرار گرفته است.
محمد علی شریکیان مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بجنورد ،گفت: از محل اعتبارات ملی و استانی به منظور بهبود کمی و کیفی تولید انگور ۴ سال اخیر روشهای نوینی در خراسان شمالی در سطح ۳۵ هکتارصورت گرفته که طرح فراز تاکستان یکی از آنهاست و اجرایی شده است.
شریکیان افزود: امسال ۱۹ طرح در سطح ۲۵ هکتار به بانکهای عامل معرفی شده که طرح فراز تاکستان در آنها عملیاتی شود.
او اظهار کرد: به منظور تنوع بخشی ارقام انگور در استان ۲۹ نهال انگور همچون فیستا، آلچینا، رد گلو وارد استان شده است.
کارشناسان اقتصادی معتقدند که فرآوری انگور و مشتقات به دست آمده از آن باید از حالت سنتی خارج شود و در این زمینه ارائه آموزش ضرورت دارد و باید با روشهای جدید پیش رفت تا انگور بیشتر بتواند خود را در بازارهای جهانی نشان دهد.
عبدالله یوسفی رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بجنورد ، اظهار کرد: انگور یکی از مهمترین میوههایی است که کشت و تولید آن در کشور ما از سابقه بسیار طولانی برخوردار است.
یوسفی افزود: از لحاظ اقتصادی محصول اصلی انگور و فراوردههای خام آن بعد از پسته و خرما میتواند در ردیف بزرگترین اقلام صادراتی قرار گیرد.
او با اشاره به اینکه استان خراسان شمالی استعداد خوبی در زمینه تولید محصول انگور دارا است گفت: این محصول جزو میوههای دانه ریز میباشد و محصول فراوری شده از انگور مثل کشمش، تازه خوری، کنسانتره آب انگور، ژله و مارمالاد و تولید نیوپان از چوب و سرشاخهها و ضایعات آن است و همچنین تهیه انواع دراژه و شیرینی، روغن گیری از هسته انگور، سرکه، آبغوره، برگ و ذغال از انگور و فراوردههای آن به دست میآید.
خراسان شمالی با داشتن پتانسیل بالای تولید محصولات باغی، زراعی، دامی و شیلاتی به منظور افزایش کمی و کیفی محصول به توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی نیازمند است.
استان خراسان شمالی ۳۴۴ هزار هکتار عرصه کشاورزی با بیش از ۸۲ هزار بهره بردار بخش کشاورزی دارد و از ۲۴۰ هزار تن انواع محصول باغی ۱۸۵ هزار تن شامل محصول انگور است و این استان از حیث برخورداری از تاکستان در کشور، پنجم است.
استفاده از روشهای نوین کشاورزی، خارج کردن روش تولید از سنتی، استفاده از تجربههای کشاورزان موفق و نمونه و بهره بردن از توان تخصصی و مهارت فنی کارشناسان کشاورزی، ایجاد صنایع تبدیلی و ورود سرمایه گذار بخش خصوصی میتواند بهره وری در کشاورزی استان و به خصوص تولید انگور در خراسان شمالی را افزایش دهد.
کارشناسان معتقدند که جهت جلوگیری از متضرر شدن باغداران استان باید سازوکارهای لازم جهت تسریع در خرید حمایتی کشمش توسط تعاون روستایی فراهم گردد تا از این طریق قسمت بیشتری از محصول تولیدی به کشمش تبدیل شود تا محصول روی دست باغداران نماند.
عرضه فرآوردههای محصولات انگور بصورت کشمش، دوشاب، آبغوره، شیره انگور و روغن هسته انگور میتواند انگور را بیشتر معرفی کند.
انتهای پیام/ ر
نویسنده گزارش: فاطمه رستمی