به گزارش گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، درخت کهور یکی از انواع درختان است که در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری از جمله؛ ایران، هند، استرالیا، آمریکای لاتین، آفریقای جنوبی و در صحرای سوزان امارات متحده عربی میروید. این درخت در برابر شرایط آب و هوایی سخت، کم آبی و حتی تغذیه شدن آب شور دریا شکست ناپذیر است و در بدترین شرایط بیشترین سایه میگستراند.
کهور، درختی است کهنسال با ارتفاعی نزدیک به ۱۰ متر که گاهی ارتفاع آن تا ۲۰ متر هم میرسد، آنقدر صبور است که در بعضی از مناطق صحرایی، شاید بیش از یکهزار سال عمر کند.
میوه این درخت شبیه لوبیا چینی، اما باریکتر است که از آن برای تغذیهٔ دام استفاده میکنند و در تمام فصلهای سال بی توجه به شرایط آب و هوایی، سرسبز است.اما این درخت به ظاهر مهربان و بخشنده، سایه سنگین خود را بر سر ریشههای تنفسی استان خوزستان گسترانیده و کمر به خشکاندن فضای سبز آن بسته است.
به منظور پیگیری علت کاشت و پرورش این درخت بدقدم، با مسئولان مربوطه گفتگو کردیم که در ادامه میخوانید.
سید عادل مولا معاون حفاظت محیط زیست خوزستان در گفتوگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز،گفت: درخت کهور از دهه ۸۰ وارد کشور ایران شد و گونه آن مربوط به مناطق شمالی آمریکای جنوبی، کلمبیا و آمریکای مرکزی است.
او با بیان اینکه در ایران ۳ گونه از این درخت وجود دارد، افزود: یک نوع آن کهور است که در بسیاری از مناطق کاشته شده، نوع دیگر آن درختچهای و نوع سوم آن کهورک نام دارد که به جقجقهای معروف است.
مولا با بیان اینکه این درخت جزء ۱۰۰ گونه معرفی شده مهاجم در لیست آ یو سی ان محسوب میشود، اظهار کرد: با توجه به شرایط اقلیمی که در کشور و استان حاکم است به دلایلی از جمله؛ سایه افکنی، مساعد و مقاوم بودن در همه شرایط نظیر شوری، کم آبی، نمیتوانیم آن را جزء گونههای مهاجم بدانیم.
معاون حفاظت محیط زیست خوزستان در ادامه بیان داشت: بذر کهور بدلیل داشتن پروتئین زیاد، میتواند منبع غذایی بسیار خوبی برای دامها باشد، ضمن اینکه در برخی کشورها برای ساختن دیوار سبز، تثبیت شنهای روان، افزایش نیتروژن خاک و جلوگیری از پخش شدن گردوخاک در معادن استفاده میکنند.
این مقام مسئول درخصوص معایب این درخت گفت: این درخت در زمانیکه رطوبت هوا افزایش مییابد، رشد زیادی خواهد داشت.
سید عادل مولا تصریح کرد: اداره کل منابع طبیعی خوزستان و اداره محیط زیست استان در تلاش هستند که این گونه را در جداول، معابر و... کشت نکنند.
او گفت: در سالهای اخیر، گونه کنوکارپوس در خوزستان کشت شده که اثرات منفی آن چندین هزار برابر بیش از درخت کهور است و کاشت و پرورش آن مشکلات عدیدهای را با خود آورده است.
مولا، یکی از اثرات مفید و محاسن درخت کهور را تثبیت عنوان کرد و اذعان داشت: معمولا در مناطقی ریزگرد وجود دارد که عمدتا از نظر آبهای تحت الارضی و آبهای سطحی دچار کمبود هستند، به همین دلیل برای تثبیت شنهای روان و ریزگردها از گونه کهور باتوجه به شرایط سخت پذیری که دارد، استفاده میشود که قطعا موثر است.
این مقام مسئول در پاسخ به این پرسش که چرا کهور را گونه مهاجم میگویند، گفت: اتحادیه حفاظت از طبیعت (آ یو سی ان) انواع گونهها را مشخص کرده و ۱۰۰ نوع گونه درختی مهاجم در این اتحادیه معرفی شده اند که کهور هم جز این دسته قرار گرفته که دلایل زیادی برای این نامگذاری وجود دارد.
سید عادل مولا افزود: بحث ریشه یکی از دلایل این نامگذاری است، چراکه توسعه زیاد این درخت و افتادن هر دانه آن در روزهای مرطوب و نفوذ در خاک سبب رشد یک درختچه شود و باوجود آب زیاد، رشد زیادی هم خواهد کرد و تاثیرات منفی هم در منطقه محل رشد خود بگذارد.
به گفته معاون حفاظت محیط زیست خوزستان، رشد ریشهها و نفوذ در دل زمین و مصرف عناصر زیر خاک، بالا آمدن عناصری از جمله؛ پتاسیم، فسفر، نیتروژن در خاک را از دیگر علل نامگذاری کهور بعنوان مهاجم است.
او درباره جایگزین کردن گونه بومی برای کهور اظهار کرد: گونه بومی کُنار جایگزین مناسبی برای این گونه مهاجم است، ولی دیر رشد بوده و برای کشت ابتدایی به آب زیادی نیاز دارد.
سید عادل مولا اذعان داشت: در صورتی که شرایط آب و هوایی مساعد باشد به راحتی میتوان اقدام به کشت گونه ششم، کُنار و برهان و از این قبیل نمود، اما به دلیل اینکه شرایط فعلی گرم، خشک، شور و بی آبی است بهترین گزینه برای سبز کردن محیط زیست کهور محسوب میشود.
او در پایان توصیه کرد از کاشت این درخت در کنار گونههای رقیب نظیر؛ کُنار، نخل و از این دسته خودداری شود.
حسن ناصر فعال محیط زیست و دوستدار طبیعت در گفتوگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز،گفت: کشت گونههای غیربومی در منطقهای دیگر اقدامی کاملا غیرکارشناسی است، اگر چه نگهداری آن بصورت گلخانهای مشکلی ایجاد نمیکند، اما کشت آن در بیش از ۱۰ هزار هکتار از مناطق مختلف استان خوزستان غیرکارشناسی و غیرعلمی است.
او اشغال بیش از ۱۰ هکتار از فضای استان خوزستان با کشت گونه کهور را کاملا اشتباه دانست و افزود: خواسته فعالان و کارشناسان محیط زیست جلوگیری از کشت بیشتر آن است.
ناصر با اشاره به اینکه گونههای مختلفی برای جایگزینی با گونه غیربومی کهور وجود دارد، بیان داشت: متاسفانه پوشش گیاهی کلانشهر اهواز در بلوارها و فضاهای سبز عمومی با کاشت گونههای غیربومی از جمله؛ کهور و کنوکارپوس اشغال شده و فاقد گونههای بومی هستند.
این فعال محیط زیست تصریح کرد: مقاومتی که کهور از خود نشان داده دلیلی بر این نمیشود که امپراطور گیاهان اهواز و خوزستان شود، و خواسته همه ما و شهروندان این است گیاهان بومی خوزستان کشت گردد.
این فرد دوستدار طبیعت، گونه پیشنهادی برای کشت گونههای گیاهی و بخصوص در جنوب استان را گیاه خارشتر عنوان کرد و اذعان داشت: گیاه مذکور از گونههای مناسب به شمار میرود.
حسن ناصر درباره فواید گل لوبیایی شکل درخت کهور گفت: مخالف کشت این گونه نیستیم، چرا که گل لوبیایی شکل آن برای شتر مفید است و در کیفیت شیر و گوشت شتر موثر است، اما نیاز است کشت آن کنترل شود و گونههای بومی را جایگزین کرد.
کاشت گونههای گیاهی بومی و سازگار در استان خوزستان به جای گونههای غیربومی، علاوه بر تنوع زیستی در حیات اقتصادی جوامع محلی هم کمک شایانی خواهد کرد.
با انجام تحقیقات دقیق و علمی و اقدامات درست و به جا میتوان شاهد فضای سبز مناسب و دلپذیر بود و از خروج ارز و صرف وقت زیاد و منابع آبی و خاک جلوگیری بعمل آورد.
انتهای پیام/
گزارش از ملیحه گریزی نسب
پیشنهاد میکنم در مورد تفاوت کهور ایرانی با این گیاه مهاجم که به درستی، سرطان محیط زیت گیاهی، حیوانی و انسانی است مطالعه کنند