به گزارش خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، آقای محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه به همراه رضا اردکانیان وزیر نیرو کشورمان شب گذشته با استقبال سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه و مقامات وزارت خارجه روسیه، وارد فرودگاه ونوکووای مسکو شدند.
آقای ظریف امروز با سرگئی لاوروف همتای روس خود دیدار و درباره مناسبات دوجانبه، تحولات منطقه و آخرین وضعیت اجرای برجام گفتوگو میکند.
وزرای خارجه ایران و روسیه همزمان با صرف ناهار کاری در تالار تشریفات وزارت امورخارجه روسیه مذاکرات خود را ادامه خواهند داد، همچنین انجام مصاحبههای تلویزیونی با شبکههای داخلی و بینالمللی روسیه هم در دستور کار دیپلمات ارشد کشورمان قرار دارد.
او همچنین عصر دوشنبه با جمعی از ایران شناسان روس و نمایندگان رسانههای دو کشور، در محل سفارت جمهوری اسلامی ایران دیدار و درباره مهمترین تحولات منطقه، به ویژه برجام سخنرانی خواهد کرد.
رضا اردکانیان وزیر نیرو و رئیس ایرانی کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و روسیه هم همزمان با رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان در ساختمان وزارت انرژی روسیه با الکساندر نوواک وزیر انرژی و رئیس روسی کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور و تیگران سارکسیان دبیرکل اتحادیه اقتصادی اورآسیا درباره راههای توسعه و گسترش بیش از پیش مناسبات اقتصادی و اجرایی شدن توافقنامههای مشترک رایزنی میکند.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان از ۲۰ مرداد ماه یعنی دقیقا ۱۰ روز بعد از تحریمش از سوی وزارت خزانهداری آمریکا رایزنیهایی را با برخی کشورهای منطقه ای، اروپا و شرق آسیا انجام داد. او در همین راستا سفرهایی به قطر، کویت، فنلاند، سوئد، نروژ، چین، ژاپن ، مالزی و فرانسه داشت و با مقامات این کشورها درباره مناسبات دوجانبه، روند اجرای برجام و تنشهای اخیر در منطقه خلیج فارس به گفتوگو نشست.
سفر او به مسکو در حالی انجام می شود که روزنامه انگلیسی «تایمز» روز جمعه هشتم شهریور ماه در گزارشی نوشت که روسیه به ایران مسیر جدیدی برای انتقال نفت به ترکیه و سوریه پیشنهاد داده است، از سوی دیگر لاوروف هم اخیرا در اظهاراتی عنوان کرده که پوتین از طرح فرانسه در خصوص برجام حمایت میکند. طرحی که به تازگی به وزیر خارجه کشورمان ارائه شده و قرار است در رایزنی های معاون او، بررسی شود.
در همین رابطه شنبه شب بار دیگر گفتوگویی تلفنی بین آقای حسن روحانی و مکرون انجام شد. در این گفتوگو رئیس جمهور کشورمان بر اجرای گام سوم ایران در صورت عملیاتی نشدن تعهدات اروپا تاکید کرد، چراکه مهلت زیادی تا پایان زمان ۶۰ روزه دوم باقی نمانده است، و براساس بیانیه هجدهم اردیبهشت سال جاری شورای عالی امنیت ملی کشورمان به گروههای باقیمانده در برجام فرصت آنها برای تحقق وعده هایشان پنجشنبه ۱۴ شهریور ماه به پایان میرسد.
محمود واعظی رئیس دفتر رئیس جمهور از مقاماتی بود که در رابطه با رایزنی ایران و گروه هفت در پاریس اظهار نظر کرد، او گفت که پیشنهادی دو هفته گذشته بین ایران و فرانسه رد و بدل شد که بخشهای قابل توجهی از آن را تغییر داده اند. در واقع این پیشنهاد حاصل ۵ ساعت مذاکره تلفنی روسای جمهوری تهران و پاریس است که به عنوان طرح از صحبتهای هر دو رئیس جمهور به دست آمد. او تاکید کرد که قسمتهای قابل توجه مورد تایید گروه هفت برای ما قابل قبول نبوده است.
واعظی در همین رابطه خبری مبنی بر سفر امروز عراقچی در راس هیأتی به پاریس را اعلام و عنوان کرد که در این رایزنی ها یک تیم اقتصادی از بخشهای مختلف نیز او را همراهی خواهند کرد تا آخرین تحولات مربوط به پیشنهادهایی که آقایان روحانی و مکرون با یکدیگر درباره آن صحبت کردند را بررسی و در خصوص آنها رایزنی کنند.
باید گفت سفر عراقچی به پاریس در حالی انجام می شود که اول مرداد ماه او به عنوان فرستاده ویژه رئیس جمهور کشورمان، راهی پاریس شد و طی دیداری که در الیزه با امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه داشت پیام کتبی آقای روحانی را به او تقدیم کرد.
سیدعباس موسوی سخنگوی وزارت امورخارجه هم امروز را روز پرکار دستگاه دیپلماسی ایران دانست و گفت که سفر عراقچی پیرو مذاکرات رؤسای جمهور ایران و فرانسه انجام میشود و جزئیات و پیشنهادات مطرح شده طی آن در راستای برجام و وعده هایی خواهد بود که سه کشور اصلی اروپایی در برجام نسبت به آن اعلام تعهد کرده اند ،در نتیجه مثبت بودن رایزنی ها و توافق بر سر راهکارهای ارائه شده از سوی دوطرف گامی رو به جلو خواهد بود و جمهوری اسلامی ایران از آن استقبال می کند.
گفته می شود گروهی که در سفر به پاریس معاون سیاسی وزیر خارجه کشورمان را همراهی می کنند تیم کارشناسی هستند که در قالب کارگروهی در حوزه بانکی، نفت و انرژی فعالیت داشته و قرار است که برخی از جزئیات را در این سفر بررسی و راهکارهایی را ارائه کنند. علاوه براین امروز هیاتی عازم وین خواهد شد و سفر این هیات کارشناسی هم در ادامه دیپلماسی فعال وزارت امور خارجه خواهد بود که محور آن بحث، بررسی و تبادل نظر در خصوص برجام است.
پیش از اعلام این خبرها سید عباس عراقچی هم پنجشنبه شب (هفتم شهریور) در گفتوگویی رادیویی تاکید کرده بود که خواست ایران کاملا روشن است در نتیجه اگر اروپاییها و سایر اعضای برجام، میخواهند کشور ما به اجرای کامل توافق هسته ای برگردد باید خواسته تهران در زمینه فروش نفت را تامین کنند.
او همچنین با اشاره به راهکار پیشنهادی کشورمان به اروپا، گفت که آنها یا باید از ما نفت خریداری کرده یا از آمریکا مجوزی برای شرکتهای خود گرفته تا بتوانند از تهران نفت خریداری کنند، در غیر این صورت دولتهایشان معادل نفتی که باید بفروشیم را به صورت خطوط اعتباری یا اعتبارات صادراتی و به هر شکلی که خودشان میدانند در اختیار ایران قرار دهند.
درهمین راستا گفته می شود که پس از رایزنی های انجام شده فرانسه پذیرفته است که نفت ایران را پیش خرید کرده و پول آن را به عنوان خط اعتباری در اختیار تهران قرار دهد. همین امر بر اهمیت رایزنی های وزیر امور خارجه کشورمان در منطقه و اروپا افزوده است، ضمن اینکه ادامه رایزنی های دیپلمات های ایرانی با نمایندگان اروپا انتظارات جامعه جهانی را برای تحقق وعده های برجامی آنها بویژه راه اندازی سازوکار مالی و فراهم کردن شرایط فروش نفت ایران را دوچندان خواهد کرد.
بیشتر بخوانید:گام سوم کاهش تعهدات برجام را تا هشت روز دیگر برمیداریم
انتهای پیام/