درحالی که تنها چند روز یا حداکثر چند ماه برای رسیدن به کره ماه کافی است، برای رسیدن انسان به سیاره سرخ، به زمان طولانی تری نیاز است که حتی میتواند تا چند سال هم طول بکشد.
زندگی برای مدت زمان طولانی در محیط میکرو گرانشی درون سفینههای فضایی، قرار گرفتن درمعرض تابشهای اشعههای کیهانی و مواردی از این دست میتواند سبب ابتلای انسان به انواع بیماریهای جسمی و روانی شود.
محیط سیاره مریخ سرشار از انواع خطرهای ناشناخته برای انسان است و پیش از ارسال انسان به سیاره سرخ آگاهی از وضعیت سیاره ضروری است.
فضانوردان در زمان سفرب ه سیاره مریخ در معرض تابش شدید پرتوهای کیهانی می گیرند و دیگر لایههای محافظتی کره زمین نیست تا از آنها درمقابل این خطرها محافظت کند.
بنا بر اطلاعات جمع آوری شده از کاوشگرفضایی ExoMars Trace Gas Orbiter آژانس فضایی اروپا، در طول سفر فضایی به سیاره مریخ، یک انسان حدود ۶۰ درصد از کل پرتوهای کیهانی موردنیاز در کل عمر خود را دریافت میکند که این میزان بسیار بیشتر از میزان دریافتی اشعههای کیهانی به وسیله فضانوردان مستقر در ایستگاه فضایی بین المللی است.
از جمله بیماریهای مرتبط با دریافت میزان فراوان اشعههای کیهانی میتوان ابتلا به سرطان خون را نام برد، دانشمندان برای مقابله با اثرگذاری اشعههای کیهانی بر سلامت بدن فضانوردان راهکارهای مختلفی مطرح کرده اند که از آن جمله می توان به استفاده از هیدروژن مانند یک لایه محافظ در بدنه فضاپیما اشاره کرد.
هیدروژن در آب وجود دارد و کارشناسان طراحی منبعهای آب آشامیدنی در بدنه فضاپیما را برای رفع آن پیشنهاد داده اند، از جمله ایرادهای این روش، وزن بالای آب بوده و مادهای بسیار گران قیمت و ارزشمند در فضاست و حمل مقدار بالای آب نیازمند طراحی نسل جدیدی از موشکهای فضایی با موتورهای فوق پیشرفته است.
طراحی لباس فضانوردی که در آن روکشی از آب یا مایعات با قابلیت جذب اشعه وجود داشته باشد هم از دیگر ایدهها برای کمک به سلامت فضانوردان است، نمونههای اولیه این لباسها اکنون در ایستگاه فضایی بین المللی مورد آزمایش قرار دارند.
نبود میزان جاذبه کافی مانند زمین در فضا و سیاره مریخ هم یکی دیگر از مواردی است که سبب میشود انسان در معرض ابتلا به انواع بیماریها قرار بگیرد، از جمله اولین مشکلهای سلامت که در اثر زندگی در وضعیت میکروگرانش یا خلاء به وجود میآید میتوان پوکی استخوان را نام برد.
به دلیل وجود وضعیت میکروگرانشی، فشارکمی به استخوانها وارد میشود که در اثر آن فضانوردان دچار پوکی، شکنندگی و نازک شدن استخوانها میشوند.
امروزه فضانوردان برای مقابله با بروز پوکی استخوان به انجام تمرینهای ورزشی منظم میپردازند، اما برای تحمل زندگی چند ساله در فضاپیما تا رسیدن به ایستگاه فضایی نیاز است تا فضانوردان از فناوریهای جدید درمانی و مراقبتی بهرهمند شوند.
دانشمندان همچنین در نظر دارند درآینده با استفاده از تجهیزات جراحی از راه دور به انجام جراحی به وسیله رباتهای جراح بپردازند. توانایی انجام درمانهای پزشکی و حتی جراحی در سفرهای هوایی و فضایی یکی از هدفهای اصلی دانشمندان برای کمک به رفع بیماریهای مسافران پروازهای هوایی و فضانوردان است.
به گفته دانشمندان برای انجام جراحی از راه دور به فناوری اینترنت بسیار پرسرعت نیاز است و امروزه حداقل زمان برای انتقال داده بین زمین و سیاره مریخ حدود ۴۰ دقیقه است.
کارشناسان اعلام کرده اند با ابداع فناوریهای جدید ارتباطی در سالهای آینده میزان اختلاف زمانی برای انتقال داده بین زمین و سیاره مریخ کاهش مییابد و به این ترتیب امکان جراحی به وسیله جراح روی زمین و انتقال داده به ربات جراح در فضاپیما یا برروی سیاره مریخ امکان پذیر خواهد شد.
از جمله دیگر فناوریها برای انجام جراحی درفضا میتوان استفاده از هدست واقعیت افزوده AR را نام برد. با استفاده از این هدست و قرارگرفتن در محیط مجازی فضانوردان میتوانند به انجام جراحی بر روی بیماران بپردازند.
برای رفع مشکل افسردگی و جلوگیری از تنشهای ذهنی فضانوردان، محققان درنظر دارند نسل جدیدی از رباتهای دارای هوش مصنوعی را به همراه فضانوردان در سفرهای فضایی ارسال کنند. این رباتهای هوشمند دارای هوش مصنوعی هستند و میتوانند وضعیت سلامت روان فضانوردان را ارزیابی کنند و بهترین راهکار درمانی را به آنها ارائه کنند.
از جمله رباتهای پیشگام برای بهبود روحیه فضانوردان میتوان ربات، سیمون CIMON را نام برد که اکنون در ایستگاه فضایی بین المللی حضور دارد و دستیار فضانوردان است.
فضانوردان در طول سفربه سیاره مریخ به مصرف مواد خوراکی سالم، استراحت و تفریح نیاز دارند و به گفته دانشمندان ساخت رباتهای هوشمند میتواند مانع از ایجاد افسردگی در فضانوردان شود.
تاکنون برای مصرف مواد خوراکی در طول سفرهای فضایی از نوعی خوراکهای بسته بندی شده که کاملاً هواگیری شده اند استفاده میشود، اما در آینده و همزمان با پیشرفت فناوریها فضانوردان میتوانند با استفاده از چاپگرهای سه بعدی به تهیه مواد خوراکی تازه و دارای ویتامین و انواع املاح برای سلامت بدن خود بپردازند.
فناوری تصفیه کردن آب هم یکی دیگر از راهکارهای محققان برای نگهداری از آب در زمان سفربه سیاره مریخ است، تصفیه کردن آب میتواند سبب نیاز به حمل کمتر منابع آب در زمان سفرهای فضایی شود و به این ترتیب محل نگهداری از منبع آب به امکاناتی دیگر تخصیص داده شود.
منبع: zdnet
انتهای پیام/