فرهاد وحید متخصص تغذیه و رژیم درمانی در گفتوگو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره رژیم غذایی مبتلایان به بیماریهای التهابی روده اظهار کرد: هر کدام از مبتلایان به بیماریهای التهابی روده به مواد غذایی گوناگون حساسیت نشان میدهند، برای این بیماران رژیم حذفی را به کار میبریم به این صورت که آن ماده غذایی را که به احتمال زیاد باعث تشدید علائم این اشخاص میشود، به مدت ۱ تا ۲ هفته تا هفته از رژیم غذایی آنها حذف میکنیم، بنابراین اگر علائم آنها بهبود پیدا کرد، مشخص میشود که بدن آنها نسبت به آن ماده غذایی واکنش نشان میدهد و اگر پس از حذف آن ماده غذایی، علائم بیماری کاهش پیدا نکرد، ماده غذایی دیگر را امتحان میکنیم.
بیشتر بخوانید: برنامه غذایی برای کنترل و درمان بیماریها+ توصیههای تغذیهای برای مبتلایان به التهاب روده
او بیان کرد: افرادی که به بیماریهای التهابی روده دچار هستند اغلب نسبت به شیر به علت داشتن مادهای به نام لاکتوز و نان به علت داشتن مادهای به نان گلوتن، حساسیت نشان میدهند البته این شامل همه مبتلایان به بیماری التهابی روده نمیشود، افراد دچار این بیماری به سلیاک مبتلا نیستند، اما گلوتن موجود در گندم میتواند علائم بیماری آنها را تشدید کند، از دیگر مواد غذایی که برخی مبتلایان به بیماریهای التهابی روده نسبت به آنها حساس هستند میتوان به بادام زمینی، ترکیبات کافئین دار مانند شکلات و برخی ادویهها اشاره کرد.
این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اراک افزود: مبتلایان به بیماریهای التهابی روده به علت حذف برخی از مواد غذایی از رژیم آنها و از سوی دیگر کاهش هضم و جذب مواد غذایی در بدنشان به مواد معدنی و ویتامینها بیشتر از سایر افراد نیاز پیدا کرده بنابراین این اشخاص درصورت حساسیت به منابع غذایی حاوی آهن، کلسیم و ویتامین B۱۲ باید از مکملهای این مواد در رژیم غذایی خود استفاده کنند.
وحید تاکید کرد: افراد دچار بیماریهای التهابی روده به علت حساسیت دستگاه گوارش خود نمیتوانند حجمی زیاد از مواد غذایی را تحمل کنند بنابراین این افراد باید تعداد وعدههای غذایی را افزایش و حجم هروعده را کاهش دهند همچنین رژیم غذایی این اشخاص باید متنوع و متعادل باشد به این معنی که در هر وعده غذایی از پنج گروه مواد غذایی (نان و غلات، پروتئین، سبزی، میوه، شیر و لبنیات) به مقدار کافی استفاده کنند.
متخصص تغذیه و رژیم درمانی افزود: در این صورت به دستگاه گوارش آنها فشاری زیاد وارد نشده و عمل هضم و جذب مواد غذایی راحتتر انجام میشود، مبتلایان به بیماریهای التهابی روده باید روزانه پنج واحد از میوهها و سبزیها را در رژیم غذایی خود بگنجانند این اشخاص همچنین باید روزانه حداقل ۲ لیتر مایعات بنوشند البته این مایعات باید حاوی کافئین و قند و شکر نباشد.
او مصرف افزودنیها و ترکیبات حاوی مواد نگهدارنده را برای افراد دچار بیماریهای التهابی روده مضر دانست و گفت: این اشخاص برای کاهش علائم خود بهتر است که از مواد طبیعی و خانگی استفاده کنند، ورزشهایی ماند یوگا و شنا هم در حفظ آرامش روحی و روانی مبتلایان به بیماریهای التهابی روده موثر است.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی تصریح کرد: مصرف نوشیدنیهای الکلی، کافئیندار و استعمال دخانیات در مبتلایان به بیماریهای التهابی روده علاوه بر تشدید علائم آنها، احتمال ابتلا به سرطان را هم در این افراد بیشتر میکند.
وحید اظهار کرد: ویتامین D خاصیت ضد التهابی دارد، بنابراین به مبتلایان به بیماریهای التهابی روده پیشنهاد میشود که از ساعت ۱۰ تا ۱۲ حدود ۱۵ دقیقه در معرض نور مستقیم خورشید قرار بگیرند، اسیدهای چرب امگا ۳ هم نقشی موثر در کاهش التهابات بدن دارد برای این منظور افراد دچار بیماریهای التهابی روده باید حداقل هفتهای ۲ بار از ماهیهای مختلف مانند ساردین، سالمون و قزل آلا در برنامه غذایی خود استفاده کنند، مصرف نمک زیاد التهاب را در مبتلایان به بیماریهای التهابی روده افزایش میدهد بنابراین این اشخاص باید روزانه زیر ۵ گرم نمک مصرف کنند، استفاده از گوشتهای دودی شده مانند ماهیهای دودی و غذاهای کنسروی هم برای این افراد ممنوع است.
او یادآوری کرد: مصرف مواد غذایی مانند زردچوبه، دارچین، زعفران، زنجبیل، فلفل سیاه، سیر و پیاز به افراد دچار بیماریهای التهابی روده پیشنهاد میشود البته برخی از این اشخاص به سیر و پیاز به علت داشتن ترکیبات سولفوره حساسیت نشان میدهند بنابراین آنها باید از مصرف این مواد غذایی خودداری کنند.
انتهای پیام/