فالوده یزدی علاوه بر خانواده‌های ‌یزدی ، شیفتگان زیادی در بین گردشگران خارجی نیز زیادی دارد.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از یزد ،  این روز‌ها کمتر کسی را می‌توان یافت که به استان یزد سفر کند و تحفه‌ای از سوغاتی‌های این استان نظیر شیرینی‌های لوز، باقلوا، قطاب و پشمک به شهر و دیار خود نبرد اما علاوه بر این شیرینی های خوشمزه، دسرهای ویژه ای نظیر فالوده را نیز دارد .

فالوده یزدی نه تنها از دیرباز در بین خانواده‌های ‌یزدی شیفتگان زیادی  داشته ، بلکه در بین گردشگران خارجی نیز طرفداران زیادی دارد.

استقبال کم نظیر گردشگران از فالوده یزدی در عین کمتر شناخته بودن آن

محال است کسی به استان یزد بیاید و از فالوده یزدی بگذرد.

ملودین و مایکل یکی از زوج‌های استرالیایی هستند که برای اولین بار به یزد سفر کردند واز دسر مخصوص یزدی‌ها فوق العاده استقبال کردند.

فالوده یزدی رفیق خنکِ روز‌های گرم مردم دیار یزد

مایکل پس از امتحان کردن این دسر خنک و اصیل می‌گوید: توی هوای گرم استان یزد ، اولین دسر خنکی که به ما پیشنهاد شد فالوده یزدی بود که دارای طعم منحصر به فرد و عالی هست و به سادگی نمی‌شود از آن گذشت.

فالوده؛ دسری خوشمزه و ارزان قیمت

حاجی مهدی پیرمرد ۷۰ ساله یزدی از مصرف زیاد فالوده در زمان های قدیم می گوید: در قدیم، زمانی که میوه کمیاب بود یا قشر فقیر جامعه، وسعشان به خرید میوه نمی‌رسید، فالوده جایگزین خوب و ارزانی محسوب می شد.

این شهروند یزدی ادامه داد: در گذشته تعداد مغازه‌های فالوده‌ فروشی خیلی بیشتر از امروز بود و اکثر لبنیاتی و بستنی‌فروشی‌ها هم فالوده و ماقوت را عرضه می کردند و در تمام محله ها به آسانی فالوده پیدا می شد.

فالوده یزدی رفیق خنکِ روز‌های گرم مردم دیار یزد

خورشید خانم ، همسر حاجی مهدی می گوید: ما خاطرات زیادی با فالوده یا همان پالوده داریم ، در گذشته فالوده تنها دسری بود که پای ثابت دورهمی ها و جلسات خانگی ما بود.

خورشید خانم همچنین اضافه کرد: ما حتی برای مراسم ازدواج خودمان، از میهمانان با فالوده  پذیرایی کردیم البته شکل فالوده در گذشته با شکل امروزی آن فرق می کرد.

روش تهیه فالوده یزدی و تفاوت آن با شیرازی

برای تهیه فالوده یزدی، نشاسته را آب کرده و سپس آن را پخته و در هنگامی که داغ است از آبکشی که زیر آن ظرف یخی قرار گرفته، عبور می‌‌دهند تا رشته رشته شود .

تفاوت آن با فالوده شیرازی در این است که در تهیه‌ی فالوده شیرازی، نشاسته‌ی پخته شده را بوسیله‌ دستگاه و با فشار از توری عبور می‌دهند تا رشته رشته شود و بعد در فریزر قرار می‌دهند تا یخ بزند.

فالوده یزدی رفیق خنکِ روز‌های گرم مردم دیار یزد

پس از شکل گرفتن نشاسته یزدی آن را با شیره‌ (شکر آب شده) ، گلاب و تخم شربتی یا چهار تخم و چند قطعه یخ مخلوط می کنند.

در گذشته نشاسته خنک شده همراه با بادام را با استفاده از سیم ریز ریز و سپس مصرف می‌کردند، اما امروزه با استفاده از صافی یا آبکش نشاسته پخته شده را در داخل آب سرد عبور می‌دهند تا به صورت رشته رشته تولید شود.

ماقوت (نوع دیگری از فالوده یزدی)

ماقوت از خانواده فالوده است که این دسر بیشتر در فصل های سرد سال نظیر پاییز و زمستان مصرف می شود.

فالوده یزدی رفیق خنکِ روز‌های گرم مردم دیار یزد

تهیه این دسر در منزل نیز امکان پذیر است ، کافی است نشاسته پخته شده را در داخل یک ظرف ریخته  و پس از آن که دمای محلول نشاسته پایین تر آمد و اصطلاحا خنک تر شد آن را در یخچال قرار داده تا پس از سرد شدن به شکل ظرف در بیاید و پس از آن که نشاسته خنک شد و به شکل قالب در آمد به آن شیره اضافه و میل می کنند.

البته توجه داشته باشید که جهت خوشمزه و خوش رنگ کردن ماقوت می توان به محلول نشاسته پخته شده خلال بادام، پودر هل، کاکائو و یا زعفران نیز  اضافه نمود.

فواید و اما و اگر های فالوده یزدی

خوشبین کارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشکی یزد در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از یزد  گفت: گرمای یزد سبب گرمازدگی و اسهال می شود و فالوده در رفع اسهال کمک کننده است ، خصوصا اگر تخم ریحان یا تخم شربتی به فالوده اضافه شود ، در تقویت معده و قطع اسهال قوی تر عمل می کند.

خوشبین افزود: البته باید توجه داشت که فالوده ، دیر هضم است و مصرف مداوم آن می تواند باعث ایجاد مشکلاتی در کبد و طحال شود، در نتیجه نباید مدام مصرف شود و بهتر است جهت پیشگیری، از نشاسته کمتری استفاده کرد.

فالوده یزدی رفیق خنکِ روز‌های گرم مردم دیار یزد

کارشناش تغذیه دانشگاه علوم پزشکی یزد با بیان اینکه سالمندان و سرد مزاجان در مصرف این دسر زیاده روی نکنند گفت: مصرف فالوده در افرادی که معده سرد و تر دارند ، توصیه نمی شود و برای شیرین کردن فالوده برای  افراد سالمند یا سرد مزاجان بهتر است از عسل استفاده شود.

انتهای پیام/ غ

گزارش از: انسیه دهقانی

برچسب ها: اخبار سلامت ، تغذیه
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۰ ۳۰ خرداد ۱۴۰۰
یادانروزهابخیر چقدرعالی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۰ ۲۷ مرداد ۱۳۹۸
سلام جسارتا تفاوت این فالوده را با فالوده شیرازی گفتین ولی نفرمودین این فالوده با فالوده کرمانی چه تفاوتی داره؟؟؟؟/