مدیرکل دفتر آبزیان آب شیرین سازمان شیلات ایران گفت: مجوز پرورش ۲۰ هزار تن ماهی تیلاپیا در کشور صادر شده است.

 به گزارش   گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند  ، شکوری فر مدیرکل دفتر آبزیان آب شیرین سازمان شیلات ایران عصر سه شنبه در نشست خبری در بیرجند با بیان اینکه مجوز پرورش ۲۰ هزار تن ماهی تیلاپیا در کشور صادر شده است، گفت: برنامه داریم تا پایان برنامه ششم توسعه این میزان را به ۵۰ هزار تن برسانیم و یکی از اهداف پرورش ماهی تیلاپیا، تعادل بخشی به بازار است.


او با بیان اینکه ۵۰۰ هزار قطعه ماهی تیلاپیا به صورت رایگان و به زودی در خراسان جنوبی توزیع می‌شود، گفت: توزیع رایگان ماهی باعث تشویق سرمایه‌گذاران برای پرورش این نوع ماهی می‌شود.


این مسئول در سازمان شیلات بیان کرد: پرورش ماهی تیلاپیا در کشور یک فعالیت اقتصادی است و مردم وقتی از سود آن آگاه شوند، نسبت به پرورش ماهی اقدام می‌کنند به طور مثال در مورد پرورش زالو دولت هیچ گونه فعالیت تشویقی نداشته و رونق زالوپروری به کشش و تقاضای بازار برمی‌گردد.


شکوری گفت: دولت برای پرورش ماهی مانند سایر بخش‌های کشاورزی ردیف‌های بودجه‌ای خاصی دارد و در خصوص پرورش ماهی تسهیلات به پرورش دهندگان پرداخت می‌شود.


او افزود: شرایط اخذ پرورش ماهی در کشور شرایط سهلی است و هیچ گونه الزامی ندارد و هر متقاضی که علاقه‌مند به پرورش ماهی است می‌تواند از طریق سامانه پنجره جهاد کشاورزی ثبت نام کند که البته پرورش ماهی مستلزم داشتن زمین و منبع آبی است.


مدیرکل دفتر آبزیان آب شیرین سازمان شیلات ایران بیان کرد: در دنیا میانگین مصرف ماهی بالای ۲۰ کیلوگرم است و در کشور ما کمتر از ۱۲ کیلوگرم و در خراسان جنوبی این میزان کمتر از پنج کیلوگرم است.


شکوری گفت: مردم راحت برای فست فود پول پرداخت می‌کنند، ولی برای ماهی به عنوان غذای سالم و مغذی هزینه نمی‌کنند که این موضوع به ذائقه مردم برمی‌گردد و باید فرهنگ سازی شود.


او افزود: البته ذائقه مردم کشور از ۲۵ سال گذشته فرق کرده است به طوری که در دهه ۷۰ میانگین مصرف ماهی کمتر از چهار کیلوگرم بود و با اقدامات ترویجی جهاد کشاورزی مصرف ماهی در کشور رشد خوبی داشته است.


شکوری فر قیمت ماهی را نیز در میزان مصرف آن تاثیرگذار دانست و گفت: سال ۱۳۹۷ به دلیل افزایش قیمت نهاده‌ها قیمت ماهی هم ۱۰۰ درصد افزایش یافت، ولی به دلیل تقاضای بسیار پایین قیمت ماهی در سال جاری نزول ۵۰ درصدی را داشته است.


او درخصوص مخالفت سازمان حفاظت محیط زیست در چند سال گذشته با پرورش ماهی تیلاپیا اظهار داشت: نگرانی این سازمان برای حفظ گونه‌های ارزشمند آبزیان و ماهیان ایران امری طبیعی است، چرا که مسئولان محیط زیست بر این باورند که گونه تیلاپیا به دلیل تکثیر بالا و سریع رشد بودن در صورت ورود به آب‌های آزاد ممکن است حیات گونه‌های ارزشمند آبزیان ایرانی را به خطر بیندازد.


مدیرکل دفتر آبزیان آب شیرین سازمان شیلات گفت: علت اصلی شایعات درباره مضرات تیلاپیا رقابت بین تولیدکنندگان بوده چرا که این نوع ماهی بازارپسندی خوبی داشته است و علیرغم اینکه در چند سال گذشته به مضرات این ماهی در کانال‌های مختلف پرداخته شده، اما همچنان تقاضا برای مصرف این ماهی وجود دارد و خوردن این نوع ماهی بدون ضرر است.


او افزود: با این وجود این امکان، مجوز برای پرورش زالو و صادرات زالو وجود خواهد داشت، سالانه ظرفیت پرورش ۳۰ میلیون زالو در کشور وجود دارد.


شکوری با بیان اینکه خراسان جنوبی پرورش دهنده ۱.۵ میلیون ماهی زینتی است اضافه کرد: این ظرفیت وجود دارد که در پساب تصفیه شده منازل خانگی هم پرورش ماهی زینتی را داشته باشیم ماهی زینتی ماهی خوارکی نیست و حساسیت کمتری در زمینه پرورش آن داریم.


خراسان جنوبی، ظرفیتی برای پرورش ماهی زینتی


شکوری فر ادامه داد: خراسان جنوبی به دلیل همسایگی با خراسان رضوی می‌تواند از ظرفیت این استان برای پرورش ماهی زینتی استفاده کند.


او گفت: در کشور به دنبال راه اندازی پایانه‌ای برای صادرات ماهی‌های زینتی هستیم که بتوانیم از آن پایانه، ماهی‌های زینتی را به کشور‌های اروپایی ارسال کنیم.


شکوری فر بیان کرد: عمده تولیدکنندگان ماهی‌های زینتی در حوزه جنوب شرقی آسیا هستند که اگه خواسته باشند به اروپا صادرات داشته باشند از نظر حمل برای آنان مقرون به صرفه نیست.


او افزود: اکنون ماهی‌های زینتی ما به کشور‌های افغانستان، عراق، ترکیه و آسیای میانه صادر می‌شود و سال گذشته ۲ میلیون دلار صادرات ماهی زینتی به خارج از کشور را داشته ایم.


مجری طرح تیلاپیا سازمان شیلات ایران هم در این نشست گفت: کیفیت نامطلوب ماهی تیلاپیا شایعه است و آمریکا و بسیار از کشور‌های اروپایی در کنار تولید این ماهی، بزرگ‌ترین واردکننده آن محسوب می‌شوند.


بیکی افزود: این موضوع فقط در حد شایعه بوده و ماهی تیلاپیا کیفیت مناسبی دارد و ضرری هم ندارد.


او گفت: آنچه در داخل کشور شایع شد، موضوع رقابت تولیدکنندگان بود، چون اگر تولید این ماهی بسیار خوب در کشور رواج پیدا کند، بسیاری از پرورش دهندگان ماهیان گرمابی و سردآبی با مشکل مواجه خواهند شد که البته برای این موضوع راهکار‌هایی داریم.


بیکی اظهار داشت: سال‌های گذشته یکسری همایش‌های خوبی را برگزار کردیم که کارشناسان در این همایش‌ها اذعان داشتند این ماهی نه تنها کیفیت بدی ندارد بلکه ماهی بسیار خوبی برای پرورش در کشور است.


وی بیان کرد: ماهی تیلاپیا به جوجه آبزی‌پروری در کشور معروف است و در کشورمان پتانسیل بسیار خوبی برای پرورش این ماهی وجود دارد.


مجری طرح تیلاپیا گفت: این ماهی از سال ۱۳۸۷ توسط موسسه تحقیقات علوم شیلات وارد کشور شد به دلیل اینکه این ماهی گونه بومی کشور نبود، سازمان حفاظت محیط زیست در چند سال گذشته اجازه نداد که نسبت به پرورش آن اقدام کنیم.


او ادامه داد: حدود ۱۰ سال طول کشید که این ماهی به عنوان یک ماهی پرورشی وارد استخر‌های پرورش ماهی شد.


بیکی گفت: سال گذشته برای چهار استان یزد، خراسان جنوبی، قم و سمنان مجوز پرورش این ماهی را گرفته ایم و سپس در مرحله بعدی اصفهان، کرمان و استان‌های مرکزی کشور در این برنامه قرار خواهند گرفت.
انتهای پیام/ب

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.