نان در کشور جایگاه ویژه و با ارزشی دارد که از این رو دولت و دستگاه‌های مرتبط باید نظارت دقیق‌تر و جدی تری بر روی کیفیت این محصول داشته باشند.

چرا از کیفیت نان کم می‌شود؟ /از گلایه کشاورزان تا صحبت های کارشناسان برای ارتقاء کیفیت نانبه گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، ایران یکی از پر مصرف ترین کشورها در زمینه مصرف نان محسوب می شود که غذای اصلی مردم کشورمان را تشکیل میدهد. نان را می توان یک وعده غذایی کامل دانست که قوت غالب مردم به شمار می‌رود و بیش از ۸۰ درصد کالری، ۶۰ درصد انرژی، ۵۰ درصد ویتامین و ۴۰ درصد پروتئین مورد نیاز بدن تمامی افراد جامعه با مصرف آن تأمین می‌شود که از این رو جایگاه ویژه ای در میان مردم دارد که این موضوع سبب می شود کیفیت این محصول در کشور به طور جد با نظارت همراه بوده و دولت و دستگاه‌های مرتبط نیز باید در تولید نان باکیفیت توجه لازم را داشته باشند.

اما با توجه به این موضوع، متاسفانه کیفیت نان در ایران نسبت به  سال های گذشته مسیر نزولی را در پیش گرفته که دلیل این امر را می توان به زنجبره تولید یعنی گندم، آرد و پخت آن مرتبط دانست و نمی توان این مشکل را بر گردن یک صنف انداخت و آنها را مورد بازخواست قرار داد.

بهترین فاکتور برای کیفیت نان، آموزش کارگران نانوایی است

حسن حنان قائم مقام شرکت بازرگانی دولتی ایران در گفت وگو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، در خصوص کیفیت نان گفت: گندم، آرد و نان یک زنجیره به هم پیوسته است که اگر در هر مرحله رعایت استاندارد نادیده گرفته شود، محصول نهایی آسیب دیده و در نتیجه از کیفیت آن کاسته می شود.

وی با بیان اینکه ساختار کشت گندم باید اصلاح شود، افزود: حدود ۴۰ درصد گندم کشور از کیفیت خوب، ۴۰ درصد از کیفیت متوسط و ۲۰ درصد از کیفیت ضعیف برخوردار است که این موضوع بر کیفیت آرد تاثیر بسزایی دارد.

قائم مقام شرکت بازرگانی دولتی ایران تصریح کرد: نگه داری آرد در خبازی یکی از عوامل اصلی برای کیفیت نان است و نانوایان باید به این فاکتور اهمیت بدهند تا خروجی محصول که همان نان است با کیفیت باشد.

حنان ادامه داد: از این رو بهترین فاکتور برای افزایش کیفیت نان آموزش کارگران نانوایی است، چرا که عمل آوری و تهیه خمیر و حتی آب مورد استفاده برای تولید نان بسیار مهم بوده و حدود ۸۰ درصد کیفیت نان را تشکیل می‌دهد.

گرمای هوا، کیفیت نان را کاهش داد

محمد جواد کرمی رئیس اتحادیه نان‌های فانتزی(حجیم و نیمه حجیم)، در گفت وگو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره افت کیفیت نان افزود: باتوجه به گرمای هوا، افت کیفیت آرد در تابستان امری طبیعی است.

وی در ادامه از راهکار‌های موجود برای بالابردن کیفیت نان خبرداد و اظهار کرد: دولت با اختلاط گندم‌های کیفی استان‌های خوزستان، گلستان و فارس با گندم‌های کیفیت پایین می‌توانند از افت کیفیت آرد نان، جلوگیری کنند و در غیر اینصورت بدیهی است که کیفیت نان در فصل تابستان به سبب ضعیف بودن آرد کاهش یابد.

کرمی با تاکید بر اینکه آهنگ واردات گندم،باید باید تندتر شود، افزود: این امر سبب می‌شود تا نان با کیفیت تری در اختیار مردم قرار گیرد.

رئیس اتحادیه نان‌های فانتزی(حجیم و نیمه حجیم) تصریح کرد: درست است که ما در تولید گندم خودکفاهستیم، اما باید همگام با کشور‌های دیگر در جهت کیفیت گندم حرکت کنیم، بنابراین باید گندمی با کیفیت وارد کشور کنیم.

کرمی با اشاره به اینکه اکنون ما به کشور عراق و افغانستان آرد صادر می‌کنیم، افزود: اگر این آرد با کیفیت مناسب صادر شود بطور قطع، از کشور ترکیه پیشی می‌گیریم چرا که کشور عراق، تمایل دارد که از ما آرد خریداری کند، اما به علت کیفیت آردمان، گرایش بیشتر به کشور ترکیه است.

رئیس اتحادیه نان‌های فانتزی(حجیم و نیمه حجیم) با تاکید بر اینکه کشور فرانسه، یکی از قطب‌های گندم در تمام دنیاست، افزود: این کشور، گندم را از کشور‌های دیگر وارد می‌کند تا هم بتواند صنایع داخلی اش را تامین کند و هم آرد را با کیفیت صادر کند و از این رو بتواند مشتری مداری خود را بدرستی انجام دهد که البته ما هم از این قاعده مستثی نیستیم.

وی ادامه داد: برای اینکه یک نان با کیفیت پخته شود باید گندم های ضعیف و قوی با هم ترکیب شوند. شرکت های غله و خدمات بازرگانی مناطق در این زمینه باید برنامه ریزی کنند تا هرچه زودتر مشکل کیفیت پایین آرد و نان در فصل گرما رفع شود.

کرمی تصریح کرد: دولت گندم را یک هزار و ۷۵۰ تومان از کشاورز خریداری می کند و به قیمت ۶۶۵ تومان در اختیار نانوایی‌های یارانه پز و ۹۰۰ تومان آزاد پز و یک هزار و ۸۵۰ تومان به به واحدصنفی و صنعت مانند کارخانه های ماکارونی، بیسکوییت و … قرار می‌دهد، از این رو چند نرخی بودن قیمت گندم و آرد منطقی نیست و سبب ایجاد رانت های زیادی می شود که از این رو به نظر می‌رسد با یکسان سازی نرخ گندم و آرد و به سبب قرار گرفتن رقابت سالم میان نانوایان شاهد افزایش کیفیت، قیمت منطقی نان و حذف رانت و سودجویی افراد باشیم.

رئیس اتحادیه نان های فانتزی(حجیم و نیمه حجیم) اظهار کرد: اگر می خواهیم صنعت سالمی داشته باشیم باید دولت گندم را به قیمت تمام شده و به یک نرخ در اختیار همه قرار دهد تا کیفیت گندم، آرد و نان افزایش یابد و رقابت سالمی میان کشاورز، کارخانه ها و واحدهای پخت نان ایجاد شود و شاهد تحول خوبی در بخش آرد و نان باشیم.

 امتناع کشاورزان از عرضه گندم به مراکز دولتی

 حجت اله بیرانوند سرپرست شرکت فله و خدمات بازرگانی منطقه ۱۲ استان لرستان در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی، با بیان اینکه در بحث کیفیت نان ۳ عمل خیلی مهم است، گفت: در مرحله اول برای کیفیت نان بحث اصلاح کشت گندم مد نظر است که شامل مراحل کاشت، داشت و برداشت می شود و این موضوع می تواند به کیفیت گندم که در راس زنجیره نان قرار دارد، کمک کند. البته مراحل بعد که شامل آرد مرغوب و شاترهای نانوایی ها است هم باید توجه کرد.

وی افزود: مشکلاتی در بخش گندم وجود دارد که این موضوع می تواند با تعیین قیمت های متغیر برای خرید گندم یک فرهنگ سازی را برای کشاورزان ایجاد کند تا انگیزه ای برای افزایش کیفیت گندم ایجاد شود.

سرپرست شرکت فله و خدمات بازرگانی منطقه ۱۲ استان لرستان با بیان اینکه کارخانه های تولید آرد باید از تکنولوژی روز استفاده کنند، تصریح کرد: ماشین آلات قدیمی و به کار نگرفتن تکنولوژی های روز دنیا، یکی از عوامل مهم در پایین آمدن کیفیت آرد است که به تبع در تولید نان نیز تاثیر دارد.

به گفته وی هم اکنون ۷۰ درصد آرد کشور از کیفیت مطلوبی برخوردار است.

مبارزه به موقع با آفات گندم سبب ارتقای کیفیت گندم، آرد و نان می‌شود

غلامعلی گنجعلی مدیرعامل شرکت غله و خدمات بازرگانی منطقه ۱۱ (سیستان و بلوچستان) گفت: مبارزه به موقع با آفات گندم سبب ارتقای کیفیت گندم، آرد و نان می‌شود.

مدیرعامل شرکت غله و خدمات بازرگانی منطقه ۱۱ افزود: بیماری فوزاریوم سنبله گندم به دلیل تولید توکسین (سم قارچ عامل) در دانه های گندم، خوشه گندم را آلوده و بذرها را چروکیده می کند که در نهایت کیفیت گندم را از بین برده و آرد استحصالی و نان تولیدی دچار مشکل می شود که بروز مشکلات گوارشی انسان و دام و سرطان را به آن نسبت می دهد.

گنجعلی تصریح کرد: هر نهاد و سازمانی که متولی بخشی از اقدامات کاشت، داشت و برداشت فرآیند گندم است، چنانچه به موقع وظایف خود را انجام دهد در ارتقای کیفیت محصول به عنوان مواد اولیه نان تاثیر گذار است و ریزش و ضایعات این مائده الهی را به حداقل خواهد رساند.

وی تصریح کرد: خسارت سن معمولی گندم در کشور به ۲ صورت کمی و کیفی است، به این صورت که در خسارت کمی تعداد بوته در واحد سطح کاهش می یابد اما در خسارت آرد حاصله از گندم های سن زده به علت تخریب گلوتن فاقدخواص نانوایی می شود.


بیشتر بخوانید: هشدار نسبت به قاچاق گندم از مرز‌های کشور/ نرخ خرید تضمینی هر کیلو گندم ۱۷۰۰ تومان


مدیرعامل شرکت غله و خدمات بازرگانی منطقه ۱۱ اظهار کرد: اگر آموزش و ارتقای مهارت کارگران، واحدهای نانوایی و آردسازی، بهبود و اصلاح فرآیند تولید محصول گندم، بهسازی و بازسازی تجهیزات و دستگاه های کارخانجات آردسازی واحدهای نانوایی و از طرفی اختلاط مناسب گندم ها در مراکز ذخیره سازی، سیلوها و انبارهای مکانیزه، اصلاح سیستم های حمل و نقل و غنی سازی و استراحت آرد و تمامیت درصدهای سبوس گیری انواع آردهای تولیدی به ویژه آرد خبازی، افزایش بهبود دهنده ها در فرآیند تبدیل آرد و تهیه نان، چگونگی به عمل آوری خمیر و استراحت نان و سایر موارد مرتبط به تولید آرد و تهیه نان از جمیع جهات که به شکل های علمی بررسی و کارشناسی شده مورد توجه و مدنظر قرار گرفته شود، در کیفیت آرد و نان تولیدی هیچگونه مشکلی وجود نخواهد داشت.

 

گزارش از رامین بختیاری

انتهای پیام/

روند نزولی کیفیت نان در ایران نسبت به  سال های گذشته

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۵
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۱ ۲۶ تير ۱۳۹۸
مگه کیفیت بقیه چیزها بالا رفته که کیفیت نون فقط پایین اومده.؟
Iran (Islamic Republic of)
ابی
۱۰:۵۰ ۲۳ تير ۱۳۹۸
اگه همین الان به نانوایی ها ابلاغ بشه که قیمت فروش رو مثلا دو برابر کنن کیفیت نان با همون آرد و نان و نمکی که در نانوایی هستش یهویی به طرز ملموسی افزایش پیدا میکنه. پهن و بزرگ و ضخیم و یک دست و بدون سوختگی و فاقد قسمتهای خمیر و دورریز میشه. برشته و خوشبو و خوشمزه میشه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۶ ۲۳ تير ۱۳۹۸
اشکال از خمیر مایه است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۶ ۲۳ تير ۱۳۹۸
تا وقتی مسولین اشرافی داشته باشیم وضع مردم همینه...حق مونه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۲ ۲۳ تير ۱۳۹۸
مادربزگهاومادرهای ما چه جوری گندم ارد میکردند ونان میپختند اسمی ازسبوس گیری نبود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۳ ۲۳ تير ۱۳۹۸
گندم بدون سبوس روغن تراریخته پالم ونفتی پفک نمکی نوشابه هاونوشیدنیهای جور واجور تازگیهاتبلیغات تلوزیون شده نوشیدنیهای عالیس معلوم نیس چی بخوردمون میدن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۷ ۲۳ تير ۱۳۹۸
اون زمان قدیم مابچه که بودیم نان گندم که سبوس داشت چه عطربویی به راه می انداخت بدون غذای دیگه نان رامیخوردیم وقتی مادرهایمان نان میپختن باتنور اتشی اما حالا سبوس را به گاو داریهامیدهند ارد سفید بدون خاصیت به نانوامیدهندنانوا باجوش شیرین که سم معده هست خمیرمیزند هرکی تاییدمیکنه مثبت بزنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۲۲ ۲۳ تير ۱۳۹۸
باز دوباره شروع شد. اگه واقعا می خواهد قیمت نان افزایش یابد چرا اینهمه زمینه چینی؟ مگه اون دفعه که گفتند برای افزایش کیفیت ، گران می شود، کیفیت آن تغییری کرد؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۱۸ ۲۳ تير ۱۳۹۸
بازهم مقصر کشاورز و نانوا شدنذ . در این میان نقش وزارت کشاورزی کجاست .
Czechia
ناشناس
۰۹:۱۸ ۲۳ تير ۱۳۹۸
یه نونوا که بیفته تو تنور درست میشه!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۱۶ ۲۳ تير ۱۳۹۸
مسئولين كه نميتواند مشكل نان مردم را حل كنند اميدى به آنان نيست
Iran (Islamic Republic of)
م ح
۰۸:۵۹ ۲۳ تير ۱۳۹۸
همه چی گرون شده این بی کیفیتی نوعی اعتراض به این موضوعه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۸ ۲۳ تير ۱۳۹۸
چند روز پیش در محلمون به یک نانوایی سنگکی رفتم و دو تا نان گرفتم بدون کنجد 4000 تومان این نون بسیار بی کیفیت و نازک طوری که وسط نان برشته شده بود وقتی نان را تا کردم فقط کناره آن باقی ماند و وسط آن به کل خرد شد و ریخت تو خونه بهم خندیند و گفتند وسط نون خوردی و من نیز توضیح دادم اما قسمت تلخ موضوع اینجاست دخترم که میخواست صبحانه بخوره این نون بقدری خشک بود که کام بچه ام زخمی کرد و خون از دهنش راه افتاد . حرف حسابم این است که آقایون نانوایی ها نظارت نیست حساب نیست کتاب نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۶ ۲۳ تير ۱۳۹۸
منظور این است که نظارت نیست حساب نیست آقایون نانوایی ها وجدان و انصافتون کجا رفته
Iran (Islamic Republic of)
علي حيدري
۰۸:۰۹ ۲۳ تير ۱۳۹۸
من بچه كشاورز هستم آن زمان پدر ما گندم را تميز مي كرديم مي برديم آسياب مي كرديم و نان مي پختيم .چه ناني مرغوبي
حال گندم را تميز مي كنند سپوس جدا مي كنند آدر مي گيرند مغز گندم را آرد جدا براي شيريني پزي مي برند واي از نبود سبوس داخل نان همان غلاف روي گندم ديگر نان نخوريم و سبوس بخورم بهتر است هر كه موافق است تاييد كند
آخرین اخبار