به گزارش حوزه دنیای ارتباطات گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان، همان گونه که در مرسولات داخلی کشور قوانین مشخص وجود دارد، در مرسولات خارجی هم، مقررات اتحادیه جهانی پستی (UPU) و قوانین گمرکی هستند که چگونگی و روند سیر مرسوله را تعیین میکنند. در این گزارش سعی شده ضمن آشنایی با مراحل ورود و خروج کالاها و امانات به داخل و خارج، مراحل کار نیز به زبان ساده برای خواننده شرح داده شود.
تمامی مرسولات پستی اعم از صادره و وارده در دو تقسیم بندی پست نامه؛ شامل مرسولات کمتر از ۲ کیلو گرم، اسناد و مدارک، نمونه کالای تجاری، هدیه و سوغات، دارو (در حد مصرف شخصی) و امانت که شامل بستههای بیش از ۲ کیلوگرم و گاهی هدیه و سوغات و نمونه کالای تجاری نیز برحسب وزن در تقسیم بندی امانت قرار میگیرد.
به گفته جابر آزادی رئیس اداره پستهای خارجه مرکز ملی پردازش و مبادله پستی، هموطنان باید بدانند برای ارسال هر نوع بسته به خارج (صرف نظر از وزن) باید به دفاتر منتخب پستی در سطح شهرها مراجعه نمایند تا بسته توسط مامور و ارزیاب گمرک یا کارشناسان پست که به صورت نیابت از گمرک حضور دارند، رویت شده و ارزش مرسوله برای اظهار عوارض گمرکی مشخص شود. طبق اظهار مامور گمرک مرسولات با ارزش تا ۸۰ دلار معاف از عوارض گمرکی میشوند.
وی همچنین گفت: قبل از ارسال مرسوله به خارج از کشور باید از ممنوع نبودن آن اطلاعات کافی کسب کرد و حتی با گیرنده در خارج از کشور هم هماهنگ شود، زیرا ممکن است مرسوله جزو ممنوعات کشور ما نبوده، اما در مقصد ذر این فهرست باشد.
ذکر این نکته در اینجا خالی از لطف نیست که میتوانید به سایت شرکت ملی پست به آدرس www.post.ir سر زده و ضمن اطلاع از لیست ممنوعات پستی یا تعیین نرخ کرایه پستی (داخلی و خارجی)، مسیر طی شده مرسوله تا مقصد را آنلاین مشاهده کنید. در سایت پست شما به اطلاعات دیگری مانند تعرفهها و مقررات پستی نیز دسترسی دارید.
تمامی مرسولات وارده پیش از ارسال به آدرس گیرنده، برای اطمینان از آن توسط ناظران گمرک ارزیابی و سپس برای ارسال به گیرنده آماده میشوند.
برخی از مرسولات پس از ورود به کشور، به صورت غیابی (بدون حضور گیرنده) و در حضور نماینده گمرک ارزیابی میشوند، این کار با در نظر گرفتن مقررات تا مبلغ ۵۰ دلار بدون دریافت حقوق و عوارض گمرکی، برای توزیع به پست تحویل داده میشود.
اما برخی از مرسولات نیز هستند که نماینده گمرک، ارزش آن را بالاتر از مبلغ معافیت (۵۰ دلار) از عوارض تشخیص میدهد، بنابراین مبلغ عوارض گمرکی روی برگهای به نام پته گمرکی درج و روی مرسوله چسبانده میشود، تا نامه رسان عوارض آن را هنگام مراجعه به منزل از گیرنده دریافت و به گمرک تحویل دهد.
برخی مرسولات وارده، نیاز به مراجعه حضوری گیرنده یا نمایندهی قانونی آنها دارد و حضور آنها الزامی است.
رئیس اداره پستهای خارجه در مورد این دسته مرسولات گفت: مرسولاتی هستند که بنا به تشخیص نماینده گمرک، نیاز به دریافت مجوزهای قانونی دارند، بنابراین، این اداره با ارسال دعوتنامه کتبی، زمان مراجعه حضوری را به گیرنده اعلام کرده و پس از بررسی مدارک و انجام تشریفات گمرکی، مرسوله تنها به شخص گیرنده که دارای کارت شناسائی معتبر باشد، تحویل داده میشود.
وی گفت: برای رفاه حال گیرنده، جلوگیری از اتلاف وقت و سرعت بخشیدن به تحویل مرسوله، در اداره پستهای خارجه شرکت ملی پست مستقر در فرودگاه بین المللی امام خمینی (ره) تمهیداتی اندیشیده شده و نمایندگانی از نهادهای قانونی در این اداره مستقر هستند تا در صورت نیاز، مرسوله از کانالهای قانونی و نهادهای نظارتی عبور کند. آزمایشگاه جهت تعیین ماهیت کالا، نماینده شرکت مخابرات، نماینده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، نماینده سازمان غذا و دارو، نماینده سازمان حفظ نباتات کشور از جمله همکاران پست در فرودگاه بین المللی امام خمینی (ره) هستند.
البته در پستهای وارده از خارج، مرسولاتی نظیر تلفن همراه که نیاز به تایید گمرک و ثبت در سامانه رجیستری دارد یا بستههای مربوط به سفارتخانهها که نیاز به ارسال سریع دارند، مراحل گمرکی را در مرکز ملی پردازش و مبادله پستی در چهار راه لشکر طی میکنند و در سایر استانها نیز از اداره پست مرکزی استان توزیع میشوند.
براساس آماری که رئیس اداره پستهای خارجه از میزان ورود بسته و امانت وارده ارائه داد، روزانه بیش از ۲ هزار بسته به فرودگاه امام خمینی (ره) وارد و پس از طی مراحل قانونی در سراسر کشور ارسال و توزیع میشود.
به گفته آزادی رییس اداره پستهای خارجه، همکاری و تعامل بین کارکنان پست و سایر سازمان ها، عامل مهمی در ارائه خدمات با کیفیت به مشتری است.
آزادی همچنین گفت: تعداد مرسولات خارجه قابل توجه بوده، ولی نیروهای ارزشمند و ماهری در این اداره مشغول فعالیت هستند که تجربه آنها در سرعت بخشیدن به کارها بسیار موثر است. گمرک جمهوری اسلامی، شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی، نیروی انتظامی، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، وزارت جهاد کشاورزی، شرکت مخابرات و چندین نهاد و دستگاه نظارتی دیگر در این زمینه با پست همکاری میکنند.
از وی در خصوص ابزارهای آموزشی و نیازمندیهای تجهیزاتی پرسیدیم که در پاسخ گفت: مطمئناً با پیشرفتی که در دانش و مهارت ایجاد شده، هر چه آموزش تخصصی، بیشتر باشد در بهبود و ارتقاء کار تاثیرگذارتر است و این در مورد ابزار نیز صدق میکند.
انتهای پیام/
اصلا به پست ایران نمیشه اطمینان کرد
ضمن تشکر از اطلاع رسانیتون میخواستم بسته برام اومده از لیبی ولی الان دوبی گیر کرده و در ضمن شماره بارنامه هوایی هم روش نمیبینم میخواستم بدونم چطوری میتونم از بودنش اطمینان پیدا کنم و در ضمن 1050 دلار هم میخوان تا ترخیص بشه . چ باید کرد؟
من در تاریخ ۲ سپتامبر از منچستر انگلستان بسته ای (هدیه تولد خواهرم )پست کردم و هنوز در گمرک ایران هست ، تولد خواهرم هم گذشت ولی بسته دریافت نشد
7ساعت پیشم همین پیام ارسال کردم ولی جوابی نیامد
ممنون میشم بهم جواب بدین
تا سوتل هم میکنی هی میگن با تاخیر ارسال میشه! آخه چقد تاخیر؟ ۶ماه؟ یک سال دو سال؟!
فرستنده ميگه شمال بايد مبلغ ١/٥٠٠دلار پرداخت كنيد
كدرهگيري بسته روو هم چك كردم مشخصات درسته لطفا راهنمايي كنيد