دبیرکل حزب اراده ملت در گفتوگویی تفصیلی به توضیح و تحلیل عملکرد مسئولین در دولت و مجلس پرداخت.
حوزه احزاب و تشکل های گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، الهه قاسمی_نوشین نثاری؛ در میان جریانهای سیاسی کمتر چهرههای سیاسی را میتوان یافت که اگرچه با جدیت از مشی و منش جریان حزبی خود دفاع میکنند اما در کنار آن قائل به خودانتقادی هم هستند و اگر ایرادی در عملکرد یا منش اعضای همجبههای خود ببینند، به صراحت بیان میکنند؛ احمد حکیمی پور دبیرکل حزب اراده ملت ایران از همین دسته افراد است.
سیاستمدار اصلاحطلبی که در فصل بهار ما را به دفتر خود واقع در خیایان ستارخان پذیرفت و به تمامی سوالاتمان پاسخ داد و به واقع میتوان گفت که حکیمی پور را باید از جمله مسئولانی که با داشتن دغدغههای کاری فراوان بازهم با روی گشاده اصحاب رسانه را به دعوت خود پذیرفته و در این زمینه وقت بسیاری میگذارد.
او در گفتوگو با ما اعتقاد داشت که امروزه مشکلات اقتصادی مردم را تحت فشار قرار داده واگر با عاملان این موضوع یعنی باندهای فساد و رانت خواران برخورد جدی شود، بخشی از مشکلات رفع خواهد شد.
اگرچه حکیمی پور یکی از سیاستمداران فعال اصلاح طلب است اما انتقادات جدی به دولت دارد و مدعی است که دولت تلاش خود را کرده اما در بخشی از برنامه ها عقب است. در ادامه متن مشروح این گفتوگو را بخوانید.
پارلمان اصلاحات قرار است نهاد بالادستی اصلاحطلبان باشد/ قرار نیست طرح پارلمان منحصر به انتخابات پیشرو باشد
باشگاه خبرنگاران جوان: با سلام و تشکر از وقتی که در اختیار ما قرار دادید، آقای حکیمی پور این روزها نقل مباحث جریان اصلاحطلبی به موضوع پارلمان اصلاحات اختصاص دارد، با توجه به اینکه قرار بود اسفندماه سال گذشته به نتیجه برسد، سرانجام آن چه شد و چرا با این تناقض گفتاری در میان جریان اصلاحات روبهرو شدهایم؟
حکیمی پور: سلام از وقتی که شما برای این مصاحبه قرار دادید، متشکرم. برای پاسخ به این سوال بگویم که در این باره بسیار صحت شده است.
ایده شکلگیری پارلمان اصلاحات زمانی مطرح شد که تجربیات انتخاباتهای اخیر در اردوگاه اصلاحطلبان موجب شد درباره شکلگیری نهاد بالادستی برای تصمیمگیریهای این چنینی احساس نیاز شود، حالا اسم آن پارلمان اصلاحات یا مجمع عالی اصلاحطلبان هرچه بگذاریم، به طور مشخص بعد از انتخابات شوراها و ریاست جمهوری شکلگیری این نهاد به طور جدی در دستورکار دائمی شورای هماهنگی احزاب اصلاحات مطرح شد.
هرچند بر خلاف تصوری که ایجاد شد، این موضوع صرفا برای انتخابات پیشرو نیست؛ ما فکر میکنیم تشکیل چنین نهادی میتواند بخشی از مشکلات ساختاری در جریان اصلاحات را رفع کرده و بتوانیم از بدنه جامعه اصلاحطلبی در تصمیمگیریهای درست کمک بگیریم.
اصلاحطلبان بر سر ترکیب و وزن احزاب در پارلمان اصلاحات اختلاف نظر دارند
این نهاد همچنین میتواند کمک شایانی را به جریان اصلاحطلب در حوزه توسعه جغرافیایی و نیروهای سیاسی ایفا کنند. کارهای بسیاری در این زمینه انجام شد و جلو رفت. اقداماتی که کماکان ادامه دارد و متوقف نشده است اما آنچه این روزها موجب طولانیتر شدن تعیین تکلیف بحث وزن احزاب و تعداد و ترکیب اعضای پارلمان برمیگردد که به ماده ۹ پارلمان اصلاحات مربوط است که از اولویت بالایی برخوردار است. ما در تصمیمات خود نظرات همه احزاب را دیده بودیم اما برخی احزاب پیشنهاداتی در این مسئله داشتند که در نتیجه آن تصمیم گرفتیم که تأملات بیشتری را بر روی این مسئله داشته باشیم.
پارلمان اصلاحات باید بتواند شمولیت کلیت جریان اصلاحطلب را دربربگیرد
باشگاه خبرنگاران جوان: چه موادی از پارلمان اصلاحات موجب طولانی شدن تعیین تکلیف این مسئله شده است؟
حکیمی پور: با توجه به این موضوع مهم که ما به سازوکارهای اساسی نیاز داریم، لازم بود به چند مورد از اصول طرح پارلمان اصلاحات توجه لازم را داشته باشیم، یکی از آن ها رعایت وزن احزاب در کلیت پارلمان بود و مسئله بعدی به این اختصاص داشت که بالاخره آیا این پارلمان فقط در احزاب اصلاح طلب خلاصه میشود یا اصلاح طلبان بیرون از احزاب هم میتوانند در آن شرکت داشته باشد، آنها چطور میتوانند داخل آن بیایند و نظراتشان به چه صورت دیده میشوند، این یکی از بحثهای بسیار مهم است.
مورد آخر اینکه برخی از دوستان مطرح میکنند که اگر قرار است پارلمان اصلاحات شکل وسیعتر شورای هماهنگی جبهه اصلاحات باشد، دیگر چه نیازی به تشکیل پارلمان اصلاحات است چراکه در آن صورت شورای هماهنگی ضربدر پانزده میشود بنابراین وقتی میگوییم پارلمان وسیعتر است، باید شمولیت کلیت احزاب اصلاحطلب در آن دیده شود.
در همین راستا برخی احزاب پیشنهاداتی را در این مسئله مطرح کردند و بر آن اصرار داشتند، در نتیجه تصمیم گرفتیم تا مجددا این طرح در کمیته سیاسی شورای هماهنگی جبهه اصلاحات بررسی شود. مگرنه باقی موارد آن موضوع خاصی ندارد و در یک جلسه قابل تصمیمگیری است.
مخالفان پارلمان اصلاحات در جریان جزییات آن نیستند
باشگاه خبرنگاران جوان: آقای حکیمی پور مسئله این است که پارلمان اصلاحات مخالفانی نیز با خود به همراه دارد، برای مثال آقای قائمی معتقدند که طرح پارلمان اصلاحات تنها یک بازی سیاسی است و کارویژه خاصی نخواهد داشت، شما این ادعا را چگونه ارزیابی می کنید؟
حکیمی پور: دوستان در جریان جزییات طرح نیستند که چنین اظهاراتی را بیان میکنند.
فردمحوری در جریان اصلاحطلبی باید به نهادمحوری مبدل شود/ نباید نهاد اصلاحطلبان قربانی تصمیمات فردی شود
باشگاه خبرنگاران جوان: به هرحال در انتخابات اخیر شاهد بودیم که رئیس دولت اصلاحات چه در انتخابات ریاست جمهوری و چه در انتخابات شوراها تکرار کرد و همه اصلاحطلبان هم به همان افراد رای دادند، آیا قرار است تشکیل پارلمان اصلاحات این رویه را برهم بزند و احزاب به جای افراد برای انتخاباتها تصمیم گیری کنند؟
حکیمی پور: اساسا رویه جریان اصلاحطلبی بر این است که به سمت نهادمحوری برود تا اینکه فردمحوری در آن حاکم باشد، منتهی ما طبیعتا جایگاه و اثر شخصیتهای اصلاحطلب برایمان محترم است اما اینجوری نیست که نهاد را قربانی تصمیمات فردی کنیم.
قبول دارم که فردمحوری موجب قربانی شدن جریان اصلاحات شده است/ محفل گرایی و شخص گرایی دو آسیب اصلی اصلاحطلبی است/ پارلمان اصلاحات باید روند تصمیمگیریها را شفاف کند
باشگاه خبرنگاران جوان: ولی تا یک حدی قربانی شده است، درست است؟
حکیمی پور: بله، موافقم و توجه کنید که در صورت قربانی شدن تمامی سعی و تلاش جریان اصلاحطلب بی نتیجه میماند.اتفاقی که اکنون با آن روبهرو هستیم؛ نقطه ضعفها و اشکالات وارده به جریان اصلاحطلب از همینجا نشئت میگیرد.
ما بارها بر این مسئله تاکید کردهایم که در جریان اصلاحات دو مسئله شامل محفلگرایی و شخصگرایی به جریانات سیاسی آسیب میزند، در نتیجه ما گفتیم که ما باید با پارلمان اصلاحات، سازوکار تصمیمگیری و تصمیمسازی جریان اصلاحطلب را شفاف میکنیم.
پارلمان اصلاحات یا مجمع عالی اصلاحطلبان نمیخواهد نظر بزرگان اصلاحطلبی را نادیده بگیرد اما اعتقاد دارد که تصمیمگیری در مسائل راهبردی باید به صورت شفاف باشد تا بتوانیم نسبت به آن پاسخگو باشیم.
نکته مهم توجه به این مسئله است که این نهاد قرار نیست کار اجرایی انجام دهد، یک نهادی شکل میگیرد و فقط بر تصمیمگیریهای اساسی نظارت میکند؛ حالا این را چه کسی و به چه صورتی دنبال میکند، بحثهای بعدی است و خود پارلمان اصلاحات درباره آن تصمیمگیری خواهد کرد.
همانطور که به آن اشاره کردم، برخی دوستان در جریان مباحث نیستند و اینگونه اظهارنظر میکنند در حالی که ما حدودا دو سال است بر روی این مباحث متمرکز شدهایم و من با توجه به اینکه در کمیته سیاسی شورای هماهنگی جبهه اصلاحات عضویت داریم، به طور دقیق خبر دارم که چه اتفاقی در حال رخ دادن است. اما برخی از دور یک چیزهایی شنیدهاند و اظهارنظر میکنند.
پارلمان اصلاحات ارتباطی به انتخابات مجلس ندارد
باشگاه خبرنگاران جوان: آیا پارلمان اصلاحات به انتخابات مجلس میرسد؟
حکیمی پور: این موضوع اصلا به انتخابات مجلس ربط ندارد و هر وقت شکل گرفت میتواند کارش را شروع میکند، انتخابات یک کار اجرایی و عملیاتی است.
باشگاه خبرنگاران جوان: به هرحال انتخابات مجلس نزدیک است و جریان اصلاحطلب باید برای انتخابات پیشرو برنامهریزی دقیقی داشته باشد؟
حکیمی پور: در اینجا اصلاحات رویه سابق خود را در پیش خواهد گرفت و فعلا شورای هماهنگی و شورای عالی کارهایش را انجام می دهند ولی قرار است اگر پارلمان شکل بگیرد، این نهاد بگوید در انتخابات چه کار کنیم و چگونه عمل کنیم.
فرصت آخر شورای هماهنگی جبهه اصلاحات به احزاب منتقد پارلمان اصلاحات
باشگاه خبرنگاران جوان: فکر میکنید چقدر طول میکشد تا پارلمان اصلاحات به نتیجه برسد و میتوانیم امیدوار باشیم که تا انتخابات ۱۴۰۰ شاهد تصویب این طرح باشیم؟
حکیمی پور: هر زمانی این مسئله به تصویب برسد، کارش را شروع میکند اما اکنون تنها بحثی که خیلی زمان و انرژی برد به همان ترکیب و تعداد احزاب اصلاحطلب در پارلمان اصلاحات برمیگردد.
شورای هماهنگی جبهه اصلاحات علیرغم اینکه بارها درباره این مسئله صحبت کرده است اما برای آخرین بار اعلام کرده است که اگر احزاب در این باره صحبتی دارند، نظرات خود را به کمیته سیاسی شورای هماهنگی جبهه اصلاحات اعلام کنند.
باشگاه خرنگاران جوان: آخرین وضعیت ترکیب احزاب و تشکلهای اصلاحطلب در پارلمان اصلاحات به چه صورتی تدوین شده است؟
حکیمی پور: ترکیب پارلمان اصلاحات را به این شیوه تعیین کرده بودیم که برای هر حزبی یک عدد ثابت گذاشته شود تا همه در پارلمان حضور داشته باشند و حتی به تشکلهای استانی هم یک عددی داده شده بود اما تعیین وزن احزاب را بر عهده پارلمان گذاشتیم و در دوره اول دیگر وزن کشی نداشته باشیم مانند حضور کشورها در مجمع عمومی سازمان ملل که برای همه آنان یک سهم درنظر گرفته است.
چگونگی عضویت استانداران و وزرای اصلاحطلب در پارلمان اصلاحات/ فعالیت سیاسی بدون حزب مانند فوتبال بازی کردن بدون تیم است
باشگاه خبرنگاران جوان: آقای حکیمی پور حرف شما را قبول دارم اما نشریه صدا در یکی از شمارههای اخیر خود گفته بودند که مصوبهای مقرر شده است که اصلاحطلبانی که خارج از چارچوب حزبی نیز فعالیت دارند هم با معرفی احزاب بتوانند در پارلمان اصلاحات حضور داشته باشند؟
حکیمی پور: بله؛ به وزرای اصلاح طلب و استانداران اصلاحطلب گفتیم که داخل احزاب بیایند یا احزاب آنان را معرفی کنند و اینها به احزاب رای بدهند زیرا کنش سیاسی بدون حزب معنی ندارد، مانند این است که بخواهیم فوتبال بازی کنیم اما تیم شما مشخص نباشد، سیاست هم همینطور است، وقتی فردی میخواهد فعالیت سیاسی داشته باشد، باید عضو یک باشگاه سیاسی باشد.
در نتیجه ما نظرمان این بود که یا افراد به عضویت احزاب دربیایند یا احزاب این افراد را معرفی کنند و اگر قرار باشد استاندار اصلاحطلبی عضو پارلمان اصلاحات شوند، با رای احزاب باشد و این افراد نماینده آن احزاب تلقی شوند چراکه قانون فعلی به این مسئله ایراد میگیرد و میگوید که یک کنشگر سیاسی نمیتواند خارج از چهارچوب یک حزب فعالیت رسمی سیاسی داشته باشد.
فعالیت اصلاحطلبان باید قانومند باشد/ گلایه حکیمی پور از تهدید به خروج احزاب منتقد پارلمان اصلاحطلبان
در نتیجه اصلاحطلبان باید این مسئله را حل کنند؛ ما هم به آن اصرار داریم چراکه معتقدیم فعالیت اصلاحطلبان باید قانونمند باشد. بالاخره قانونمندی یکی از پایههای اصلی و اساسی اصلاحطلبی است. وقتی قانون مناسبات خاصی را برای تشکیل حزب و جریان سیاسی تدوین کرده است، در نتیجه باید طبق آن انجام شود.
شورای هماهنگی احزاب اصلاح طلب یکبار دیگر فرصتی را ایجاد کرده است تا احزابی که روی این ماده خاص پیشنهادهایی دارند، بیایند و در کمیته سیاسی استدلال کنند تا بالاخره به نتیجه نهایی برسیم ولی باید به این مسئله هم توجه کنیم که اصول کار جمعی و تشکیلاتی، پذیرفتن نظرات جمع است، حالا اگر حزب خاصی نظر خاصی داشت، حق ندارد جمع را تهدید به کنارهگیری کرده و کار را عقب بیاندازد، بالاخره باید نظر جمع را بپذیرد. ضرورت کار جمعی همین است و نباید انتظار داشته باشیم که وقتی نظر خود را بیان میکنیم مورد پذیرش اکثریت قرار بگیرد، ممکن است نظر ما اقلیت باشد و در این بیست و پنج سال همواره همین رویکرد در جریان اصلاحطلب اجرایی شده است.
باشگاه خبرنگاران جوان: شما جلسات شورای عالی هم میروید؟
حکیمی پور: خیر، شورای عالی نمیروم ولی نماینده حزبمان در جلسات شرکت میکند.
جریان اصلاح طلبی ادبیات خاص خودش را دارد
باشگاه خبرنگاران جوان: در آغاز کار شورای عالی اصلاحطلبان نشریه صدا اعلام کرده بود که آقایان عارف و موسوی لاری گفتهاند که هرکس به ترکیب شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان انتقاد دارد و معترض است، میتواند در این جلسات شرکت نکند، این مسئله صحت دارد؟
حکیمی پور: نمیدانم. جریان اصلاحات خلاصه در اشخاص نمیشود که بتوانند تعیین کنند چه کسی بیاید و چه کسی نیاید و اصلا ادبیات اصلاحطلبان اینگونه نیست و فکر نمیکنم صحت داشته باشد اما اگر چنین حرفی هم زده شده باشد، ادبیاتی اصلاحطلبانه نیست.
محفل گرایی و مناسبات پنهان یکی از آفات سازوکار جریان اصلاحطلبی است
باشگاه خبرنگاران جوان: آقای حکیمی پور در پنجمین دوره انتخابات شورای شهر اخیر لیست امید عملکرد قابل قبولی را نداشت و شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان خیلی از چهرههای باسابقه از جمله خود شما را حذف کرد، شما این مسئله را چگونه ارزیابی میکنید؟
حکیمی پور: زمان نشان میدهد که تا چه حد تصمیمات گرفته شده درست بوده یا خیر و آیا نظر معترضان تا چه میزان به حق بوده است اما به نظرم چون خودم درگیر قضیه انتخابات بودم، فکر میکنم اگرحرف بزنم شاید مسئله شخصی شود و به همین خاطر اکراه دارم که وارد این موضوع شوم ولی سازوکار جریان اطلاح طلبی یک آفت سنگینی داشت که ما بارها بر آن تاکید کردیم و قبل از انتخابات هم نقدهای خود در حزب اراده ملت ایران را به صورت مکتوب به اعضای شورای عالی سیاستگذاری و دبیران کل احزاب ارائه کردند.
ببینید جریان اطلاح طلب هر سازوکاری که داشته باشد در نهایت در دقیقه نود گرفتار مسائل پشت پرده و محفلگرایی میشود که ما از اینجا آسیب میخوریم فرقی نمیکند که شورای عالی باشد یا شورای هماهنگی. شکلگیری این محفلگرایی و مناسبات پنهان در میان اصلاحطلبان و اصولگرایان شفافیت را دچار مشکل میکند و باعث میشود که ساخت و پاخت شکل بگیرد.
ما میخواهیم جریانی شکل بگیرد که فردا پاسخگو باشیم/جریان اصلاحات باید بتواند گفتوگوی درون جریانی خود را سریع به نتیجه برساند/ نباید از نقد درون گفتمانی واهمه داشته باشیم
این مسئله باعث میشود که لیستهای انتخاباتی به جای آنکه بر روی شایستگیها بسته شود، به لیستهای وراثتی، رفاقتی و شراکتی مبدل شوند. وقتی مناسبات پشت پردهای و محفلی رواج پیدا میکند، کسی نسبت به نتیجه تصمیمات هم پاسخگو نیست، همه به هم نگاه میکنند و معلوم نیست در شورای عالی چه کسی پاسخگو است و همه میگویند کی بود کی بود من نبودم.
ما میخواهیم جریانی شکل بگیرد که فردا پاسخگو باشد، ما بایستی این ایرادات را برطرف کنیم و جریان اصلاحات باید بتواند گفتوگوی درون جریانی خود را سریع به نتیجه برساند.
ما از نقد درون جریانی نباید واهمه داشته باشیم، تنها نباید به برگزاری مناظره با اصولگرایان اکتفا کنیم بلکه باید مناظرههای درون گفتمانی با خود باید داشته باشیم تا مسائل لاینحل را حل کنیم و تنها در زمان انتخابات به فکر آن بیفتیم. این قصه متاسفانه بیش از ۱۵ تا ۱۶ سال جریان اصلاحات است که ادامه دارد و اصلاحطلبان نقد درون گفتمانی را به طور مکرر عقب میاندازد اما این مسائل باید حل شود و حرف ما هم اصولی و شفاف است.
انقدر حرفهایم را تکرار کردهام، دیگر از حفظ شدهام اما باید دوستان به این مسئله بپردازند. در واقع ما تلاش داریم سازوکاری شکل بگیرد که اسم آن را هرچه بگذارند، تصمیمات جریان اصلاحطلب کاملا شفاف شود. اینگونه نباشد که اکنون که میخواهیم از لیست امید انتقاد کنیم، نمیدانم از چه کسی باید سوال کنیم، آیا رئیس دولت اصلاحات که تکرار کردند باید پاسخ دهند و یا عارف که رئیس لیست امید است؟
در نتیجه اکنون خانواده اصلاح طلبی متوجه نیست که چه کسی باید به انتقادات پاسخ دهد چراکه ما اعتقاد داریم که یکی از مهمترین شاخصههای جریان اصلاح طلبی پاسخگویی و شفافیت است.
باشگاه خبرنگاران جوان: سال گذشته و پیش از برگزاری انتخابات جوانان ضمن انتقاد از عدم به کارگیری آنان در مناصب مختلف به آقای عارف گفتند که ما از رئیس دولت اصلاحات تکرار نمیخواهیم، بلکه تضمین میخواهیم و آقای مرعشی در گفتگویی خود را سخنگوی رئیس دولت اصلاحات معرفی کردند و اعلام کردند که ایشان هم تکرار کرده و هم تضمین میدهند اما عملا چنین اتفاقی صورت نگرفت، ارزیابی شما از این مسئله چیست که هیچکس نسبت به آن پاسخگو نیست؟
حکیمی پور: همین مطلب را پیش از این هم اشاره کردم، مشکلی که اکنون در جریان اصلاحطلب به وجود آمده این است که معلوم نیست چه کسی پاسخگو است.
بارها اعلام کردیم حاضریم با طراحان لیست امید مناظره داشته باشیم/ برخوردهای عجیب و غریبی را نسبت به انتقاداتمان دریافت کردیم
باشگاه خبرنگاران جوان: نکته دیگری که به نظرم جای تعجب دارد، این است که اخیرا آقای عارف گفتهاند که بیشترین هزینهها را در این مسئله متحمل شده در حالی که هیچ مسئولیتی در تعیین لیست امید نداشتهاند، سازوکار لیست چیده شده و معلوم بود چه اتفاقی میافتد، این حرف به معنای آن است که از قبل لیستها بسته شده بود؟
حکیمی پور: گرفتاری ما همین محفل گرایی و مناسبات پشت پرده است که ما با شدت با آن مخالفیم. ما بارها اعلام کردهایم که حاضریم در یک جمع اصلاحطلبانه با حضور دانشجویان یا جامعه رای اصلاحطلبان در دانشگاه یا یک حزبی با این افراد مناظره و صحبت داشته باشیم. همه میگویند هیچکاره بودیم اما سوال اینجاست که چرا این اتفاق افتاده است؟ کسانی که جریان اصلاحطلبی را به این مسیر میکشاننند و جریان ما را به زدوبندهای سیاسی و مناسبات پشت پرده میکشانند، به هیچ عنوان نسبت به این مسائل پاسخگو نیستند.
مشکل اینجاست که در این مواقع هیچکس مسئولیت کار خود را هم در برابر تبعات آن نمیپذیرد، در حالی یک جریان را دچار چالش کردند و بدنه رای را با علامت سوالهای بسیاری مواجه کردند، از دور حرف زدن که خیلی راحت است اما قشنگ میتوان باید کنار هم نشست و حرف زد در حالی که این مسئله مکررا به عقب میافتد اما مسائل با مرور زمان حل نمیشود. ما کماکان در همان نقطهای ایستادیم که در سال ۸۴ از آن ضربه خوردهایم، خلاصه حزب ما در این رابطه مدعی است و بیشترین نقد را کرده و آسیب هایی راهم دیدهایم و برخوردهای عجیب و غریبی را نسبت به انتقادات مطرح شده داشتیم.
در کشور ما فاصله بین حرف تا عمل زیاد است
باشگاه خبرنگاران جوان: یعنی نباید انتقاد کرد؟ شعار اصلاحطلبان که «زنده باد مخالف من است»، شما از خودشان هستید.
حکیمی پور: خیر؛ مشکل کشور ما این است که خوب حرف میزنند و فاصله بین حرف تا عمل بزرگترین مانع توسعه در کشور ایران است.
باشگاه خبرنگاران جوان: نقش آقای عارف را در اردوگاه اصلاحطلبی چه طور دیدید، چون ایشان تا جایگاهی رفتند که قرار بود رئیسجمهور این کشور شوند، اما عملا فعالیت خاصی را از ایشان در مجلس شاهد نیستیم و حتی خودشان هم اذعان دارند که هنر من سکوت کردن است و در جهت انسجام اصلاح طلبی سکوت کردهام، ارزیابی شما از این مسئله چیست؟
حکیمی پور: من نمیخواهم مسائل را شخصی کنم، آقای عارف مرد محترمی هستند و من کاملا احترامشان را هم دارم ولی بالاخره ما بحث جریان را داریم و این جریان باید مسائلش باید کاملا روشن و قابل دفاع باشد و ما باید در برابر کارهایی که به ما محول میشود، باید مسئولیت پذیر باشیم.
جریان اصلاحات برای مجلس یک برنامهای داشت که این برنامه هم موجود و کاملا مشخص است و دوستان میدانستند که اگر به مجلس راه یافتند باید چه اقداماتی انجام دهند. بر اساس همان هم باید پاسخگو باشیم. فراکسیون امید برای خودش سخنگویی دارد که باید مردم به گزارش کار بدهد اما نظر من این است که باید این مسائل را در درون جریان خودمان این حفرهها و گیرها را متوجه شده و حل کنیم. نقد ما انتقاد به عملکرد افراد نیست و در اینجا به افراد کاری نداریم.
سکوت کردن یک نماینده نشانه خمودگی در مجلس است
باشگاه خبرنگاران جوان: ما با آقای مرعشی صحبت میکردیم اعتقاد داشتند که عبدالله نوری جایگزین بهتری نسبت به عارف است، ارزیابی شما چیست؟
حکیمی پور: هر کس نظر شخصی خودش را دارد خود فراکسیون می داند چه تصمیمی بگیرد،طبیعتا چند روز مانده به انتخابات،هیئت رئیسه فراکسیون تصمیم گیری می کنند که در تمام پارلمانهای دنیا مرسوم است. فراکسیون برای اینکه نشان دهد زنده و فعال است بایستی شفاف وارد رقابت شود فراکسیون امید باید برای کرسیهای هیئت رئیسه کاندیدا داشته باشد، این مسئله در تمامی نظام های پارلمانی دنیا کاملا امر مرسومی است اما این که سکوت کنیم نشانه خمودگی در مجلس است.
ترجیح میدادم پزشکیان به جای لاریجانی رئیس شود
باشگاه خبرنگاران جوان: در کنار آقای عارف چه کاندیداهایی میتوانستیم در ریاست مجلس داشته باشیم؟
حکیمی پور: به هرحال من در ریزبحث های دوستان در مجلس نبودم.
عارف کاراکتر خودش را در مجلس دارد
با شگاه خبرنگاران جوان: ریاست فراکسیون امید مجددا با خود آقای عارف می تواند آن مسیر مشخص را طی کند؟ و با همین سکوت کردن ها به جلو می رود؟
حکیمی پور: بالاخره هرکسی کاراکتر خودش را دارد.
باشگاه خبرنگاران جوان: یعنی به نظر شما چهرهای فعالتر و پویاتر وجود ندارد؟ به هرحال ۲ سال گذشته است و تجربه و تازه کاری تا حدودی حل شده است.
حکیمی پور: در حال حاضر من در مجلس نیستم، اما اگر در مجلس بودم برای ریاست مجلس از طرف اصلاح طلبان، آقای پزشکیان را ترجیح میدهم و رای میدادم. به هرحال ما یک حرکتی از آقای پزشکیان دیدهایم.
لیست امید اصلاحطلبان پس از جلسه با حامیان دولت تغییر پیدا کرد
باشگاه خبرنگاران جوان: اصلاحطلبان ابتدا پس از اعلام شدن نتایج انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی مدعی بودند، اکثریت مجلس را به دست آوردند اما در بحث عملکرد شاهد کار قوی از آنان نبودیم که این مسئله مورد انتقاد خود اصلاح طلبان هم هست.
حکیمی پور: بله، این موضوع به کنشی که آن زمان اصلاحطلبان از خود نشان دادند و تصمیم خودشان را تغییر دادند، برمیگردد؛ چراکه در نشستهایی که با جریان حامی دولت گذاشتند تصمیات چیده شده بهم ریخت و لیست اصلاح طلبان اینگونه نبود که ۳۰ مورد داشته باشد خیلی عوض شد و برخیها هم بودند که کنار گذاشته شدند.
مجلس در سال آخر عملکرد خاصی نخواهد داشت
باشگاه خبرنگاران جوان: برخی از اصلاحطلبان معتقدند که نقش آقای لاریجانی نسبت به آقای عارف در مجلس مفیدتر است، مسئلهای که آقای عطریانفر به آن اشاره داشتند؛ نظر شما در این باره چیست؟
حکیمی پور: نظر کارگزاران که کاملا روشن است، ولی من شخصا میگویم که یا مصلحتی کار میکنند و یا جریانی. اگر میخواهند تابع جریان باشند باید کاندیدای خودشان را داشته باشند و اگر میخواهند که مصلحت اندیشی کنند باید بنشینند و پشت پرده رایزنی خودشان را کنند، ولی در سال آخر معمولا مجلس کار خاص و عمدهای نمیکند و اتفاق تازهای نخواهد افتاد.
مجلس باید از دل احزاب باید بیرون بیاید
باشگاه خبرنگاران جوان: استانی شدن انتخابات به این موضوع کمکی میکند؟
حکیمی پور: ما به استانی شدن کاری نداریم، انتخابات باید حزبی شود و پارلمان باید از دل احزاب بیرون بیاید.
باشگاه خبرنگاران جوان: موضوع بدتر نمیشود؟
حکیمی پور: خیر، هر حزبی قانون دارد، حزبی میتوند لیست دهد که استانداردهای خاص خودش را داشته باشد اگر قرار باشد که احزاب همین الان لیست بدهند، زیر ۱۰ تاست. اینجوری نیست که، چون ۱۰۵ حزب داریم، به همان تعداد لیست انتخاباتی داشته باشیم، ولی خب رقابت شفاف میشود.
باشگاه خبرنگاران جوان: ۲ حزب فراگیر نتوانستیم تشکیل دهیم، چطور این مسئله امکان پذیر است؟
حکیمی پور: وقتی انتخابات حزبی شود، چنان حزب فراگیر درست شود که فکرش را هم نمیکنید، در حال حاضر حزبها کارهای نیستند، چون کارهای نیستند باید با توجه به این شرایط چه کار کنند؟
دچار سونامی کاندیداها شدهایم
باشگاه خبرنگاران جوان: آیا با این شرایط زمینه لابی ایجاد نمیشود، چون ممکن است زمینه ساخت و پاخت ایجاد شود؟
حکیمی پور: خیر ابدا. اولا حزب افرادی که صلاحیت دارند را انتخاب میکند و برنامه به مردم اعلام میکند، در نتیجه در طول ۴ سال و حتی بعد از آن باید به مردم پاسخگو باشد. الان سر مسئله بنزین چه کسی پاسخگو است؟ ما اصلا میتوانیم بپرسیم که موضع فراکسیون چه بود؟ ولی وقتی طرف حزبی وارد مجلس میشود، اگر رای غیرحزبی هم بخواهد بدهد باید اعلام کند و در آن شرایط دیگر رایها پنهان نیست.
این مسئله در نظامهای های دنیا جا افتاده است، ما وقتی میگوییم انتخابات حزبی شود بعضیها فکرهای دیگری میکنند، اما اینطور نیست دغدغه ما بالارفتن هزینهها و هرج و مرجهای کنونی در انتخابات است. ما امروزه دچار سونامی کاندیداها هستیم به دلیل اینکه اتفاقات حزبی نیست.
منتقد عملکرد مدیریت شهری فعلی هستم/ تزلزل در مدیریت شهری و تعویض مکرر شهردار به اداره بهتر شهر آسیب میزند
باشگاه خبرنگاران جوان: به نظر شما تعدد شهردارها در تهران حق مردم تهران است؟
حکیمی پور: من در رابطه با عملکرد مدیریت شهری منتقد هستم و بنده مدافع و پاسخگوی این مجموعه نیستم، اما با توجه به تجربه در شورای شهر میتوانم بگویم که داشتن ثبات در مدیریت شهری میتواند به بهبود شرایط کمک کند. تزلزل در مدیریت، تعویض شهردار و... به اداره بهتر شهر آسیب میزند در نتیجه اگر شما تاریخ بعد از انقلاب را مشاهده کنید، ۲ تا شهردار تقریبا عملکرد روشنی دارند و کارنامهی خوبی برای ارائه دارند و دلیلش طولانی بودن زمان مسئولیتشان است. چه آقای قالیباف و چه آقای کرباسچی برای محقق کردن ایدههایشان زمان داشتند. در مدت زمان یک یا دو سال شهردار میخواهد چه کاری انجام دهد؟ در نتیجه تغییر مدیریت شهرداری آن هم به صورت مکرر سم است و هزینههای فرصتی است که مردم از دست میدهند و بسیار به اداره بهتر شهر ضرر میزند.
سوال من هم است که چرا محسن هاشمی برای شهرداری تهران انتخاب شد
باشگاه خبرنگاران جوان: به دلیل وجود ضعف در افراد، ما در شورای شهر شاهد این موضع بودیم که سابقه عملکرد شورای شهر با تعدد شهردار روبرو شده در حالی که انتخاب آقای محسن هاشمی میتوانست به بسیاری از این حاشیهها پایان بدهد، چرا شورای شهر پنجم حق مردم را در انتخاب شهرداری مثل آقای هاشمی دریغ کرد؟
حکیمی پور: این سوال بنده هم است و باید از خودشان پرسید و باید شفافیت در پاسخگویی شان وجود داشته باشد. دوستانی که تصمیم میگیرند یا لیست را بسته اند باید بیایند و به مردم توضیح دهند. زیرا اینها سوال افکار عمومی است.
باشگاه خبرنگاران جوان: در انتخابات سال قبل همهی اصلاح طلبان اصرار داشتند که آقای هاشمی شهردار شود، ولی در انتخابات فعلی آقای هاشمی گفت باشه مشکلی ندارم، ولی در نتیجه فرد دیگری انتخاب شد، موضوع از چه قرار است؟
حکیمی پور: دقیقا این موضوع همان مناسبات پنهان است که پاسخگو هم نیستند.
از اعضای شورای شهر میخواهم وحدت و انسجامشان را بیشتر کنند
باشگاه خبرنگاران جوان: شما در صحبتهای اخیرتان گفته بودید که، این شورای شهر مسیر شورای شهر اول را طی میکند هنوز هم بر روی این صحبت خود پایبند هستید؟ و توصیه شما به اعضای فعلی شورای شهر چیست؟
حکیمی پور: من از دوستانمان در شورای شهر تقاضا دارم که جلوه وحدت و انسجامشان را بیشتر کنند، بحثهای چالشی را تا حد امکان رسانهای نکنند، چون همه شان از یک لیست هستند؛ و مسائل را در بین خودشان حل کنند و بعد از ان وارد صحن عمومی کنند، چون مردم آنها را انتخاب کردند و بیان این نوع مسائل برای مردم خسته کننده است. شورا اول بایستی در داخل خودشان به همبستگی برسند و نگذارند که میان خودشان و شهردار فاصله بیفتد. همین کار به بهبود شرایط بسیار کمک میکند.
آماده بودیم تجربیات خود را در اختیار شورای شهر قرار دهیم اما چنین درخواستی نداشتیم
باشگاه خبرنگاران جوان: شما جلسهای با اعضای فعلی شورای شهر داشتید؟ با توجه به اینکه از تجارب شما استفاده کنند.
حکیمی پور: در اول دوره یک سری نشستهایی با دوستان داشتهایم، ولی جلسه تعریف شدهای نداشتیم، درخواستی هم نبوده وگرنه ما آماده بودیم که تجربیاتمان را در اختیارشان قرار دهیم.
در شورای چهارم ترس از رقیب باعث شد راندمان کار بالاتر برود
باشگاه خبرنگاران جوان: اگر بخواهید مقایسهای بین عملکرد شورای شهر پنجم اصلاح طلب و عملکرد کل شورای شهر دوره چهارم داشته باشید آن را از نظر یکدستی چطور ارزیابی میکنید؟
حکیمی پور: من یکدستی را در هیچ سیستمی درست نمیدانم، شورا و مجلس و دولت فرقی ندارد، چون درست نبست که همه در یک طیف جریان باشند. اما وقتی از جریان رقیب هم باشند این موضوع به بالارفتن راندمان کار و رقابت مثبت کمک میکند.
شما نگاه کنید وقتی شورا دست اصولگرایان بود باز هم مشکلاتی را داشتیم و عملا شورا خیلی کارنامه موفقی نداشت، وقتی من با این رویکرد به شورای چهارم نگاه میکنم میبینم که جریان اصولگرا و اصلاح طلب یک میزانی متعادل بود و باعث شده بود که همدیگر را کاملا کنترل کنند و به کارآمدی همدیگر کمک کنند، اگر ترس از خدا نبود، ترس از رقیب باعث شده بودکه درست عمل کنیم و دقت کنیم.
ما ناچار بودیم فعالتر باشیم تا بگوییم اصلاحطلبان در شورا جدی ترند. من اصلا نمیگویم که تمام مجلس یا دولت از یک جناح باشد بار اداری کشور ایران خیلی سنگینتر از آن است که یک جریان بتواند آن را کنترل کند.
باشگاه خبرنگاران جوان: در شورای شهر چهارم بحث نامگذاری خیابانها بسیار مطرح بود، اخیرا هم میخواستند یک خیابان را به اسم فروغ فرخزاد نامگذاری کنند که شورای شهر موافقت کرد، اما آقای عارف مخالفت کردند از ان طرف خواستند به اسم آقای نصیریان و مشایخی بگذارند که آقای نصیریان مخالف بودند، تغییر مکرر نامگذاریهای میادین متناقض با هویت شهری نیست؟
حکیمی پور: نامگذاری معابر و اماکن شهری جزو اختیارات شورای شهر است و نباید دراین اختیارات تعرضی شود، اما ان چیزی که برای ما مهم بود زنده بودن شهراست و اینکه تمامی خیابانها را با نام افراد آن هم عمدتا مردانه بگذاریم چیز خوبی نیست. حتما نباید نام کوچه یا خیابان باشد میتوان یک محل، کتابخانه یا ساختمان فرهنگی را نام هنری یا علمی بگذاریم
امسال دیداری با آقای روحانی نداشتم
باشگاه خبرنگاران جوان: در ماه رمضان امسال به دیدن آقای روحانی رفتید؟
حکیمی پور: خیر موفق نشدم.
دیدار مسئولان با رئیسجمهور باید خروجی داشته باشد
باشگاه خبرنگاران جوان: پارسال یک افطاری با فعالان سیاسی داشتند و یک افطاری با اصلاح طلبان، امسال مجددا تکرار شد؟
حکیمی پور: من از این موضوع اطلاعی ندارم و ترکیب و دعوت را نمیدانم. البته این دیدارها خوب است، اما به شرطی که خروجی داشته باشد.
باشگاه خبرنگاران جوان: آخرین باری که آقای روحانی را دیدید چه زمانی بود؟
حکیمی پور: افطاری سالهای گذشته.
دیدار مسئولان با رئیسجمهور باید خروجی داشته باشد
باشگاه خبرنگاران جوان: آقای روحانی یک دیداری با اقتصاددانان و جامعه شناسان داشتند و همه امیدوار شدند که به هرحال رئیس جمهور باید نشست بگذارد. شما آن را قبول دارید؟
حکیمی پور: این جلسات خیلی خوب است، اما به شرطی که از دل آن یک سری تصمیماتی بیرون بیاید که به به بهبود شرایط کمک کند این دیدارها نشانهی تعامل رئیس جمهور با بخشهای مختلف جامعه است، اما اینکه چه اتفاقی بعد آن رخ میدهد مهم است و ما دنبال این اتفاق هستیم؛ و مردم باید به آینه امیدوار باشند.
باشگاه خبرنگاران جوان: آقای روحانی توجه دارند؟
حکیمی پور: باید از خودشان بپرسید.
قدرت موجب میشود که ذات افراد توصیه ناپذیر و گوششان سنگین شود
باشگاه خبرنگاران جوان: در زمان آقای هلشمی یادم است که یک مقدار به توصیههای ایشان گوش میدادند و بعد فوتشان بعضیها گفتند که رویه عوض شده است و دیگر گوش نمیدهند، ولی واقعا این توصیه ناپذیری ذاتی است یا نه کلا رویه این گونه شده است؟
حکیمی پور: ذات قدرت اینگونه است که گوش سنگین میشود و توصیه ناپذیر میشود.
دولت نتوانست از فرصتی که مردم در اختیار گذاشتند، استفاده کند/ تبحر خاصی در از دست دادن فرصتها داریم
باشگاه خبرنگران: من یادم است که آقای رشیدپور در برنامه تلوزیونی با آقای روحانی سر موضوع نوسانات ارزی گفتگو کردند و گفتند که مکدرم، اما بعد آن ۳ الی ۴ ماه صحبت نکردند که دلار به ۱۵ هزار تومان رسید و ارز جهانگیری مطرح شد، واقعا چرا این مسئله زودتر عنوان نشد؟
حکیمی پور:ما با دولت بحث هایمان را داریم و شرایط آقای روحانی را درک میکنیم از قدیم گفتند که "انصاف نصف دین است" این درست نیست که فقط انتقاد کنیم البته من فکر میکنم که بهتر از این هم میشود کار کرد، اما دولت نتوانست از این فرصتها که مردم با رای بالا در اختیار گذاشتند استفاده کند و البته فقط مختص آقای روحانی نیست مادر کشور تبحر خاصی در از دست دادن فرصتها داریم.
دولت یازدهم از دوازدهم کارآمدتر بود
باشگاه خبرنگاران جوان: برخیها معتقدند که در بحث اقتصادی نقش آقای جهانگیری خیلی پررنگ بود و به نوعی نخ تسبیح دولت بودند، ولی در دوره فعلی میبینیم که نقشی که باید داشته باشند را ندارند و آقای واعظی بیشتر حضور دارند، نظر شما چیست؟
حکیمی پور: ما اگر بحث برجام و خروج را کنار بپذاریم، ارزیابی ما این است که دولت قبل بهتر از دولت فعلی است یعنی برداشت من این است که دولت یازدهم از دوازدهم کارامدتر بود.
اصلاحطلبها نمیتوانند از بار مسئولیت شانه خالی کنند
باشگاه خبرنگاران جوان: بالاخره بار مسئولیت آقای روحانی بر دوش شما هم هست، بالاخره اصلاح طلبها حمایت کردند، اینطور نیست؟
حکیمی پور: اصلاح طلبها نمیتوانند در واقع از بار مسئولیت شانه خالی کنند و باید همهی ما مسئولیت پذیر باشیم، اما نکته مهم این است که اصلاح طلبان چقدر توانستند خواستهها و برنامه هایشان را در دولت پیش برند.
باشگاه خبرنگاران جوان: اما آقای جهانگیری میتواند نقش پررنگ تری داشته باشد اینکه میگوید من نمیتوانم حتی منشی دفتر خود را عوض کنم، نوعی کوتاه آمدن است. نظر شما چیست؟
حکیمی پور: ما اگر بخواهیم دولت را ارزیابی کنیم باید ببینیم خواسته اش چه چیزی بوده و در حال حاضر در چه وضعیتی قرار گرفته است؟ بهترین ملاک را من کتابچهای میدانم که جناب روحانی موقع انتخابات منتشر کرد و مشخص کرد که برنامههایش چه چیزی است؛ و باید ببینیم که به چه مقدار از آن در دو سال رسیدیم.
باشگاه خبرنگاران جوان: به نظر شما این برنامهها عملی شده است؟
حکیمی پور: ما ارزیابی دقیقی نکردیم، اما معتقدیم که دولت در بخشی از کارها، جلو رفته و تلاش خود را کرده است و در بعضی بخشها هم عقب است البته این فشارهای یکسال اخیر را هم در نظر بگیرید که یک عامل در بدتر شدن شرایط است. این دولت، دولت ساکن و منفعلی نیست و تلاش هایش را میکند.
طبقات فرودست باید تحت حمایت قرار بگیرند
باشگاه خبرنگاران جوان: احساس میشود که دولت در بحث معیشیت بخصوص بازار تاثیر میگذارد این کاهش و افزایش کالاهای اساسی بسیار مسئله مهمی است آیا به آن توجه میشود؟
حکیمی پور: بزرگترین نکته ما هم همین است، طبقات فرودست و اقشار پایین به شدت تحت فشار هستند و باید تحت حمایت قرار بگیرند البته تدابیری اندیشیده شده، اما باید بیشتر شود. این اتفاق اگر در چند ماه آینده پررنگ شود به ایجاد امید و اعتماد کمک میکند.
باشگاه خبرنگاران جوان: آقای رحمانی فضلی گفته بودند که ما مشکل گوشت نداریم مشکل توزیع داریم، اما احساسی که در مردم ایجاد شده این است که دولت نسبت به این مشکلات بیخیال است، نظر شما چیست؟
حکیمی پور: دولت نمیتواند پلیس باشد، اما اگر کار باید به مردم سپرده شود بهتر است، زیرا کارتنظیم میشود.
ضرورت جدی شدن عزم قوای سه گانه برای برخورد با مسئله فساد
باشگاه خبرنگاران جوان: مسئلهی کاغذ هم امروزه به یک مشکل بزرگ تبدیل شده است و این مشکل را میتوانیم در میان روزنامه نگاران شاهد باشیم، شما این قضیه را چطور دیدید؟
حکیمی پور: مشکل باندهای فساد هستند که من معتقدم اگر محاکماتشان شفاف شود به بررسی قضایا کمک میکند بالاخره ما منابع زیاد داریم و مشکلی نداریم. عدهای به جان ملت افتادند سیری هم ندارند و به کم هم قانع نیستند و همه چیز را به هم میریزند، من معتقدم بایستی هر ۳ قوه دست به دست هم بدهند و با مسئله فساد برخورد کنند.
باشگاه خبرنگاران جوان: نظر شما راجع به بحث ارز ۴۲۰۰ تومانی آقای جهانگیری چیست؟
حکیمی پور: مسئولین ما خیلی خوش باورانه و خوش خیالانه با مسئلهی خروج امریکا از برجام برخورد کردند و معلوم بود که سناریوهایشان را دقیق برنامه ریزی نکردند، باید برنامه هایشان به صورت جدی انجام میشد نه اینکه تصمیمات و عددهای آنچنانی مطرح میشد.
باشگاه خبرنگاران جوان: آقای ناصری میگفتند که این مسئله را در دامن آقای جهانگیری گذاشتند، یا رئیس بانک مرکزی باید این مسئله را میگفت یا خود آقای جهانگیری. درست است؟
حکیمی پور: سیاستمداری که بعد این همه کارکشتگی در دامنش چیزی بگذارند، بعید است این توجیه خوبی نیست، عذر بدتر از گناه است مگر ایشان بچه است که فریبش بدهند؟ من نمیخواهم آقای جهانگیری را نقد کنم بالاخره ایشان زحمت خودش را کشیده، اما کشور ما در شرایطی است که نباید مردم اذیت شوند.
بیشترین جنگ اعصاب در میان مسئولین وجود دارد
مردم ما همیشه مقاومت کردند و امتحانشان را پس داده اند بهتر است مسئولین به حرفهایشان عمل کنند، ما امروزه بیشترین جنگ اعصاب را میان خود مسئولین میبینیم همدیگر را میکوبند و زیر ضرب میگیرند، کمی خودتان وحدت داشته باشید و همدلی داشته باشید و در عمل خود را تقویت کنید. مردم ما انقلاب کردند باید خود مسئولین همدلی داشته باشند. البته مختص الان نیست دوره آقای احمدی نژاد هم بود و بدتر شد.
کشور نیازمند کم حرفی و پرکاری است
باشگاه خبرنگاران جوان: به نظر میرسد که دولت درگیر بازی جناح بندیهای سیاسی خودش شده است؟ آیا این مسئله درست است؟
حکیمی پور: بعضیها تخصصشان گل به خودی است و در همهی سیتمها شاهد آن هستیم، من پیشنهادم این است که دست از صحبت کردن بکشیم و بیشتر عمل کنیم، کشور ما نیازمند کم حرفی و پرکاری است.
کشور ما را اسیر جلسات و نشستها شده است
باشگاه خبرنگاران جوان: شما در جایی گفته بودید که مشاوران آقای روحانی مرد روزهای سخت نیستند، این عدم مشورت از سوی آقای روحانی است که با اصلاح طلبان صحبت نمیکند یا اینکه اصلاح طلبان دیگر تمایلی برای صحبت با آقای روحانی ندارند؟
حکیمی پور: صحبت که هست، اما اینکه این صحبتها عملیاتی شود و خروجی خوبی داشته باشد، مهم است. من معتقدم که این رایزنیها و صحبتها صرفا یک جور نماش هم صحبتی است تا راهکاری از درون آن خارج شود لذا اگر رایزنیها کم شود و واقعی باشد بهتر است. امروزه اینقدر کمیته درست کردیم که دیگر سردرگم شدیم مسئولین ما بدون امدگی و داشتن تمرکز فقط از جلسهای به جلسه دیگر میروند، کشور ما را اسیر جلسات و نشستهایی کرده اند که اصلا مسئول فرصت نمیکند آمکاگی داشته باشد. ساختار ما وقت گیر و تو در تو شده است.
باید بار از دوش مردم کم شود
باشگاه خبرنگاران جوان: بحثهایی وجود دارد مبنی بر اینکه وضعیت اصلاح طلبان برای انتخابات آینده در سال ۱۴۰۰ چگونه الست و به جای اینکه بر اصلاح طلبها تمرکز داشته باشند به سراغ چهرههای اصولگرا بروند اخیرا آقای حاجی گفته اند که ائتلاف ما با آقای باهنر راحتتر از ائتلاف با آقای واعظی است، آیا واقعا این طور است؟ و اینکه آقای باهنر گفته اند یک سری جلسات مشترک با آقای عارف داریم و داریم فکر میکنیم.
حکیمی پور: همهی اینها خوب است، اما اگر از دلش کاری بیرون آید و بار از دوش مردم کم شود تا الان در درون نهاد اصلاح طلبی این بحثها هنوز به صورت جدی شروع نشده است. بنده هم هرچه میگویم نظر شخصی یا حزب است. فکر میکنم که صورت بندی قضایا اواخر تابستان مشخص شود.
در سیاست هرچیزی محتمل است
باشگاه خبرنگاران جوان: احتمال تشکیل حزب فراجناحی چقدر است؟ همچین موضوعی محتمل است؟
حکیمی پور: در سیاست هرچیزی محتمل است. اما لازم الاجرا نمیدانم و مردم به آن اقبال نشان نمیدهند.
نظری راجع به انتخابات ۱۴۰۰ ندارم
باشگاه خبرنگاران جوان: بین این کاندیداهای ۱۴۰۰ قرار باشد انتخاب بکنید، به نظرتان اصلاح طلبان به سراغ آقای لاریجانی بروند؟ البته اگر ایشان قبول کنند.
حکیمی پور: در سیاست هرچیزی محتمل است، الان خیلی زود است که راجب انتخابات ریاست جمهوری صحبت کنیم. تا وضعیت مجلس معلوم نشود، معلوم نیست که در النتخابات ریاست جمهوری چه اتفاقی رخ میدهد.
اینکه در ریاست جمهوری چه فردی بیاید، به نتیجه انتخابات مجلس برمیگردد
باشگاه خبرنگاران جوان: بعضی افراد میگویند که اقای لاریجانی ما را به آن چیزی که میخواهیم راحتتر میرساند و واقعا اگر در برخی مصوبات اگر اقای لاریجانی نبود، به جلو نمیرفتیم. نظر شما چیست؟
حکیمی پور: بالاخره آقای لاریجانی یکی از سرمایههای مدیریتی کشور است و یکی از سیاستمداران معقول است، ولی اینکه در انتخابات ریاست جمهوری چه جریانی را اصلاح طلبها تصمیم بگیرند بر میگردد به مجلس، مجلس اتفاقات بعد را معلوم خواهد کرد.
باشگاه خبرنگاران جوان: بین آقای آذری جهرمی، ظریف و جهانگیری به عنوان یک گزینه اصلاح طلب کدام یک از این افراد برای انتخابات ۱۴۰۰ مناسبتر است؟
حکیمی پور: این بحث را خیلی زود شروع کردید. به نظر من هیچ کدام. البته شاید بعدا نظرم عوض شد.
باشگاه خبرنگاران جوان: چرا آقای روحانی از افراد جوانی مثل آقای جهرمی بیشتر استفاده نکرد؟ در بحث فضای مجازی وزیری است که پاسخپوست و صحبت جوانان را متوجه میشود.
حکیمی پور: این موضوعات را باید خودشان جواب بدهند من نمیدانم در ذهن آقای روحانی چه میگذرد. تجربهی آذری جهرمی تجربهی خوبی بود. ولی در هر صورت این رویکرد خوب بود و بهتر بود توسعه پیدا کند، زیرا جامعه واکنش خوبی نشان داد.
در فیلترینگ تلگرام موفق نبودیم و مردم سرگردان شدند
باشگاه خبرنگاران جوان: عملکرد دولت را در بحث تلگرام و... چطور دیدید؟ و نظرتان را درباره توییتر و فیلتر آن میخواهم بدانم، چرا خود شما فعالیت ندارید؟
حکیمی پور: فضای مجازی یک امکانی است که باید با آن برخورد فعالی داشته باشیم و از آن استفاده کنیم، کوچ از تلگرام جواب نداد و دست رقبا افتاد. فیلترینگ جواب نمیدهد در همهی عرصهها برخورد واکنشی جواب نمیدهد و ما را از تحول عق میاندازد. باید کنشی و فعالانه برخورد کنیم.
باشگاه خبرنگاران جوان: در فیلترینگ تلگرام موفق بودیم؟
حکیمی پور: خیراصلا.
باشگاه خبرنگاران: این هزینه چرا صرف پیام رسانهای داخلی نشده است؟ دوباره هاتگرام و... پول دادند که باشد و در حال حاضر هم بعضیها ادعای مالکیت دارند و بعضیها هم آن را انکار میکنند. به چه صورت است؟
حکیمی پور: مردم واقعا سردرگم اند، ناگهان یک مقام قضایی یک وزیر را میکوبد، اما اینها در افکار عمومی بازخورد خوبی ندارد مگر راه گفتگو ندارید؟ مگر جلسه مشترک نیست؟ وقتی این مسائل در بطن جامعه ریخته شود فکر نکنید که به امید مردم کمک میکند اینها همه اسیب است.
باشگاه خبرنگاران جوان:، اما این هزینه میتوانست صرف پیام رسانهای داخلی شود.
حکیمی پور: این یک فن و علم است، بومی و غیربومی ندارد. هرکس مسلطتر است برندهتر است. مثلا ما در فناوری هستهای این همه دانشمندان ما راه طولانی را طی کردند مگر ایرانی نبودند؟ ایران خوشبختانه بزرگترین مزیتش نیروی انسانی خلاق و خوش فکر است، زیرا ایران خرمن استعداد است. ما نباید بترسیم؛ و نباید انفعالی برخورد کنیم. دوستان ما یا کم کاری کردند یا از کسانی که باید استفاده میکردند، استفاده نکردند.
باید ظرفیتهای داخلی خود را تقویت کنیم/ باید رونق تولید را در ایران جدی گرفته شود/ تحریمها برای کشورمان یک فرصتی است که باید از آن استفاده کنیم
باشگاه خبرنگاران جوان: لطفا کمی از برنامههای حزبتان در بحث رونق تولید بگویید.
حکیمی پور: ترجیح میدهم در رابطه با حزب سخنگو صحبت کند، دیدگاه حزب ما در امر توسعه کشور مبتنی بر تقویت تولید است و بایستی تولید در ایران جدی گرفته شود این تحریمها برای کشورمان فرصتی است که ما ظرفیت داخلی خود را تقویت کنیم.
این بارندگیهای امسال اگرچه سیلهای گستردهای را به همراه داشت اما ما امسال در بخش کشاورزی میتوانیم قدمهای بزرگی برداریم، ایران کشوری است که از نظر مزیتهای نسبی، میتواند سرمایه گذاری کند.
ما در بحث توریست میتوانیم سرمایه گذاری کنیم به شرطی که بتوانیم از تولیدکنندگان حمایت کند. ایران میتواند از این فشار و تحریم سربلند بیرون آید. من به اقتصاد ایران به اصطلاح امیدوارم.
انتهای پیام/
1.استکبار ستیزی#
2.ولایت فقیه#
دیگه فهمیدیم هرچی میکشم از سمت شما میاد...