به گزارش خبرنگار حوزه دریچه فناوری گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان، اگرچه اتومبیلهای هوشمند یا خودران هنوز به صورت گسترده در کشورهای مختلف جهان مورد استفاده قرار نمیگیرند، ولی بسیاری از شرکت خودروساز مطرح جهان با سرمایهگذاری گسترده به سمت طراحی و تولید این نوع از وسایل نقلیه رفتهاند و یا قصد ورود به آن را دارند. بدون شک چنین تلاشهایی برای تولید خودروهای خودران حاکی از جایگاه پراهمیت و غیرقابل انکار این اتومبیلهای در آینده است.
بیشتر بخوانید: خودروهای خودران آینده رانندگی و صنعت خودروسازی را متحول میکند
تمامی جنبههای زندگی انسان درجهان امروز به سرعت در حال تغییر است و صنعت خودروسازی و نحوه رانندگی نیز از این موضوع مستثنی نیست. امروزه مردم شهرهای مختلف دنیا علاوه بر رانندگی در حالت معمولی به رانندگی و کنترل خودرو بدون نیاز به کنترل فرمان و گاز و ترمز فکر میکنند. البته با پیشرفتهای به وجود آمده در زمینه خودروهای هوشمند، موضوع چنین کنترلی دیگر در حد رویا نیست و هرچند نه به صورت کامل، ولی تا میزان بسیار کمی رانندگان میتوانند اتومبیل خود را از طریق تلفنهای همراه، ساعتهای هوشمند، تبلت و رایانه کنترل کنند. یعنی کاربر با ادامه این روند در آینده کاربر تنها با تعیین مقصد در خودرو با آسایش در انتظار رسیدن مینشیند.
صاحبان خودروهای هوشمند در آینده به راحتی قادر هستند عملیاتهای گوناگونی نظیر قفل کردن دربهای اتومبیل، پیدا کردن خودرو در مکانهای شلوع و پرازدحام و بسیاری از کارهای دیگر را از راه دور انجام دهند و تا میزان زیادی در وقت و انرژی خود صرفه جویی کنند. این ویژگیها و بسیار فراتر از آنها از طریق برقراری ارتباط خودرو با اینترنت فراهم میشود.
به تازگی فناوری اختراع شده است که با قرار گیری در زیر کاپوت امکان اتصال خودرو به شبکه جهانی اینترنت را برقرار میکند. سازندگان این فناوری آن گامی بسیار مهم و پراهمیت در جهت هوشمند سازی خودروها دانستهاند و نوید آیندهای فرارتر از تصور رانندگان را دادهاند. در ادامه این گزارش میخواهیم اطلاعات بیشتری از این فناوری و نحوه عملکرد و کارایی آن در اتومبیلهای مختلف را بیان کنیم:
خودروهای مدرن و پیشرفته آینده از الگوریتمهای بسیار پیچیدهای برای ارائه بهترین کیفیت به راننده و سایر سرنشینان استفاده میکنند. اتومبیلهای متصل بهد اینترنت به وسایل نقلیهای که قابلیت اتصال و هماهنگی با تلفن همراه کاربر را دارند اتلاق نمیگردد بلکه این خودروها به تحلیل و بررسی شرایط داخل کابین، شرایط فنی موتور و محیط اطراف خودرو میپردازند. در واقع خودرو هوشمند همچون یک انسان محیط اطراف خود را در نظر گرفته و قادر به برقراری ارتباط با اتومبیلهای دیگر است.
خودروهای متصل به اینترنت با استفاده از دهها سنسور و دوربین در تمامی قسمتهای بدنه اطلاعاتی نظیر وضعیت راه، ویژگیهای وسایل نقلیه در حال تردد و حتی عابران پیاده را جمعآوری و تحلیل میکند. راننده و یا یکی از سرنشینان خودرو میتوانند این اطلاعات را علاوه بر مشاهده در اختیار رانندگان سایر خودروها نیز قرار دهند. اطلاعات دریافت شده به صورت داده از طریق اینترنت برای کاربران دیگر ارسال میگردد. با این ویژگی همه اتومبیلهای در حال حرکت در جاده احساس امنیت و راحتی بیشتر میکنند.
بیشتر بخوانید: فناوری شبکه همراه 5G چه زمانی در دسترس قرار میگیرد؟
فناوری Edge به ویژگی اطلاق میگردد که با اضافه شدن به خودرو، توانایی آن برای بررسی وقایع پیرامون را دو چندان میکند. قرار است تا سال ۲۰۲۰ میلادی فناوری Edge روی تعدادی از خودرو نصب و ویژگیهای آن مورد آزمایش قرار گیرد. هنوز جزییات زیادی از این ویژگی و چگونگی آن منتشر نشده است و به نظر میرسد تا زمان معرفی رسمی این وضعیت ادامه پیدا کند. گفتنی است برخی از رسانهها بدون ذکر منابع خود ،اعلام کردند فناوری Edge تاثیر زیادی روی کسب و کارهای مرتبط با صنعت خودرو دارد.
فناوری سخت افزاری Edge در خودروهای مختلف، دارای تفاوتهایی است و به عنوان مثال نمیتوان از تجهیزات استفاده شده در خودرو سواری در یک کامیون استفاده کرد. Edge تواناییهای محاسباتی بسیار گستردهای دارد و راننده را از ویژگیهای زیادی بهرهمند میسازد. در اصل ویژگی Edge حدود ۲۵ سال پیش از سوی شرکت content delivery network (CDN) معرفی شد.
فناوری Edge دامنههای عملکردی گستردهای دارد و تا پیش از مطرح شدن صحبتهای حضور آن در صنعت خودرو سازی در تجهیزات پزشکی نیز مورد استفاده قرار میگرفت. اما ارزش واقعی این فناوری زمانی خود را نشان میدهد که با نسل پنجم اینترنت همراه یا همان 5G هماهنگ گردد. نسل پنجم اینترنت همراه با نام اینترنت اشیاء-IoT شناخته میشود. خودرو با مجهز شدن به این ویژگی تقریبا دیگر نیازی به ارتباط با راننده و سرنشینان خودرو در مورد راننده یا تعیین ویژگیهای موتور ندارد، زیرا تمامی اطلاعات مورد نیاز خود را از محیط اطراف و وسایل نقلیه مجاور دریافت میکند و خود را با آنها سازگار میسازد.
مطمئنا تا کنون متوجه اهمیت و نقش تعیین کننده فناوری Edge در خودروهای آینده شدهاید. شاید در آیندهای نه چندان دور صنعت خودرو سازی به جایگاهی برسد که حتی نیاز به گفتن کلمهای برای توقف یا حرکت خودرو نباشد و اتصال ذهنی بین راننده با اتومبیل چنان قوی باشد که تنها با فکر کردن بتوان خودرو را کنترل کرد.
بعد از ذکر تعداد زیادی از مزایای خودروهای هوشمند بد نیست برخی از معایب آن را نیز بیان و درک کنیم. بر اساس تحقیقات انجام شده از سوی مراکز معتبر تحقیقاتی در کشورهای مختلف، خودروهای هوشمند یا خودران علاوه بر ویژگیهای مثبت دارای آسیبها و نکات منفی نیز هست. کاهش تسلط و اختیار انسان در رانندگی میتواند در مواردی منجر به حوادث غیرقابل جبران شود. یعنی ممکن است در اثر نقص عملکرد یکی از سیستمهای خودرو عابری پیاده با خودرو تصادف کرده و جان خود را از دست بدهد و یا دچار جراحات شدید شود.
در نگاهی دیگر اضافه شدن بیش از حد قدرت کنترلی اینترنت بر روی خودرو میتواند خطر نفوذ کاربران غیر مجاز را به شدت افزایش دهد. یعنی کاربران غیرمجاز یا همان هکرها در صورت یافتن کوچکترین باگ امنیتی میتوانند به سیستم خودرو نفوذ کرده و آن را تحت اختیار کامل خود دربیاوند؛ لذا خودروسازان و تولید کنندگان فعال در این حوزه باید پیش از هر گونه اقدام برای تولید خودروهای هوشمند از ایمنی کامل و امنیت بالای سایبری در هنگام اتصال به اینترنت اطمینان حاصل کرده و از هرگونه آسیب مالی و جانی جلوگیری کنند.
گزارش از علیرضا باجلان
بیشتر بخوانید: با مزایا و معایب اینترنت 5G آشنا شوید
انتهای پیام/