به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، کبد چرب یک اختلال شایع در جوامع مدرن امروزی است که با تجمع چربی درسلولهای کبدی و التهاب کبد مشخص میشود. این حالت دربیماران الکلی شایع و عموماً خطرناک است، ولی از علل عمده دیگر که به بعنوان «کبد چرب غیرالکلی» مینامند، میتوان از دیابت، چاقی و بخصوص سوء تغذیه نام برد.
شیوع بیماری
این بیماری درزنان و درسن میانسالی شایعتر است، و معمولاً یک اختلال پایدار و مزمن میباشد که در موارد شدید میتواند منجر به نارسایی کبد شود.
علت بیماری
علت اصلی بروز کبد چرب ناشناخته است، ولی تعدادی از عوامل زمینه ساز بیماری فوق میباشند.
چاقی ۷۰% علت کبد چرب است. دیابت و بالابودن چربیهای خون نیز از علل دیگر آن است.
اختلالات تغذیهای مانند سوء تغذیه و تغذیه وریدی طولانی مدت و گرسنگی طولانی مدت و کاهش وزن ناگهانی، و رژیم غذایی نادرست، استرسهای درونی، مصرف بیش از حد داروها و غذاهای آماده و کنسروی نیز از علل مهم دیگر کبد چرب میباشند.
علایم و تشخیص
معمولاً بیماران بدون علامت هستند. بعضی از بیماران دچار درد ناحیه شکم درحوالی کبد میشوند و گاهی احساس پری در ناحیه فوق دارند.
اکثراً در بررسیهای اتفاقی و آزمایشات روتین سالیانه و سونوگرافی، تشخیص کبد چرب داده میشود.
بعد از تشخیص حتماً باید آزمایشات لازم برای بررسی اختلالات زمینهای همچون دیابت و چربی خون و هپاتیت انجام شود؛ و ندرتاً نیاز به نمونه برداری از کبد میشود.
توصیههای عمومی جهت پیشگیری از کبد چرب
۱. در کبد چرب اشکال عمده درمصرف غذایی زیاد در وعده ناهار میباشد، پس توصیه میشود به مرور میزان غذای وعده ناهار را کم کنید.
۲. نیم ساعت قبل از غذا و تا یک ساعت بعد غذا آب ننوشید. (آب وسط غذا ننوشید)
۳. تا ۳ ساعت بعد از غذا خوردن نخوابید.
۴. فعالیت سنگین و شدید بعد غذا انجام ندهید –، زیرا باعث اختلال در هضم غذا میشود.
۵. استحمام بعد از غذا انجام نشود – باعث گرفتگی عروق و اختلال هضم میشود.
۶. چند نوع غذا دریک وعده مصرف نفرمائید.
۷. به همراه غذا میوه میل نفرمائید. زیرا باعث فساد غذا میشود.
۸. به همراه گوشت؛ ماست میل نفرمائید –، زیرا باعث فساد گوشت میشود.
۹. غذا را بطور کامل بجوید تا هضم دهانی کامل شود.
۱۰. غذاهای غلیظ و پروتئینهای دیر هضم مانند ماکارونی و گوشت حیوانات پیر مصرف نفرمائید.
۱۱. میوههای گلخانهای مصرف نفرمائید.
۱۲. غذاهایی که دارای مواد نگهدارنده هستند مصرف نفرمائید.
۱۳. در تابستان در وعده ناهار، غذاهای سبک و لطیف مصرف نمائید.
۱۴. غذاهای سرد شده و در یخچال مانده مصرف نفرمائید (تولید بلغم میکند).
۱۵. پرهیز از درگیرهای فکری و استرسهای روحی –، زیرا بر هضم غذا و کارکرد کبد اثر سوء دارد.
۱۶. پرهیز از غذاهای سرخ شده
۱۷. پرهیز از نانهای خمیری
۱۸. فعالیت جنسی حداقل ۳ ساعت بعد صرف غذا باشد.
۱۹. عدم مصرف غذا تا وقتی که اشتها بصورت لذت بخش احساس گردد، و در اشتها کاذب (که نفخ را باعث میشود) غذا مصرف نشود.
۲۰. مصرف نکردن نوشابهها
درمان
بیماران مبتلا به کبد چرب باید تا یکسال تحت درمان و رعایت رژیم غذایی قرار گرفته و تا طبیعی شدن آنزیمهای کبدی درمان اختلالات زمینهای را نیز ادامه دهند.
۱. مصرف قرص متفورمین تا حدودی در درمان کبد چرب (بدلیل مقاومت ایجاد شده به انسولین بخصوص در افراد چاق) موثر است.
۲. ویتامین E ۴۰۰ میلی گرم روزانه تا حدودی میتواند منجر به بهبود آنزیمهای کبدی شود، ولی مصرف طولانی مدت آن توصیه نمیشود.
۳. انجام ورزش قبل از صرف غذا
۴. یکساعت پیاده روی تند قبل از شام
۵. درمان مشکلات گوارشی و سوء هاضمه
۶. درمان چاقی بطور آهسته و بتدریج
۷. غذای کمتر در وعده ناهار میل شود
۸. در هر وعده غذایی یک نوع غذا میل شود.
۹. ایجاد آرامش در زندگی
۱۰. رعایت تمامی نکات مربوط به پیشگیری از کبد چرب
منبع: فرارو
انتهای پیام/