تعداد بسیار زیاد قوانین محدود کننده در کشور، انحصارات عجیب و غریبی را در مشاغل به وجود آورده که موجب خفگی اشتغال شده و یکی از مصادیق این انحصار کانون وکلاست.

جنجال انحصار؛ درِ کانون وکلا به روی حقوق‌دان‌ها باز می‌شود؟به گزارش خبرنگار حوزه حقوقی- قضایی گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، یکی از آفت‌های هر نظام اقتصادی وجود انحصار در بازار‌های آن است. انحصار دارای معایبی است که می‌توان به کاهش کیفیت خدمات ارائه‌ شده، پایین آمدن قدرت چانه‌زنی و مذاکره‌ مردم و قیمت‌های بی معیار برای کالا و یا خدمات ارائه‌ شده اشاره کرد.

طبق نظر کارشناسان، بازار خدمات حقوقی بازاری است که می‌توان با سنجش صلاحیت علمی بدون اعمال ظرفیت فارغ‌التحصیلان حقوقی که صلاحیت لازم را دارند و از طرفی یکی از بیشترین فارغ‌التحصیلان بیکار را به خود اختصاص داده است را شاغل کرد.

اخیراً با اعلام وصول شدن طرحی تحت عنوان طرح جامع آموزش و پذیرش وکالت در مجلس که هدف آن تغییر در سازوکار‌های جذب وکیل در کشور است، موافقان و مخالفان طرح مذکور در رسانه‌ها به بیان دیدگاه‌های خود پرداخته‌اند.

در این راستا علی سعد وندی اقتصاددان و استاد دانشگاه استرالیایی وولونگونگ در گفتگویی رادیویی، ضمن تأکید بر اشتغال در حوزه خدمات حرفه‌ای گفت: هدف نهاد‌های حکومتی نباید تقویت یک تشکل خاص به‌عنوان‌مثال کانون وکلا باشد، باید هدف آن‌ها تقویت جامعه، اقتصاد و افزایش سطح رفاه باشد. اگر بخش حقوقی کشور مدنظر باشد هدف، باید تقویت اشتغال در کل بخش حقوقی کشور باشد، نه‌ فقط ۶۰ هزار وکیل که اتفاقاً دسترسی به منابع بسیار خوبی دارند.

بحث دیگری که باید در خصوص آن سیاست‌گذاری صورت گیرد، تعداد بسیار زیاد قوانین محدود کننده در کشور، انحصارهای عجیب‌وغریب به وجود آمده و نتایج این انحصارها که موجب خفگی اشتغال در اجتماع شده است، باشد. یکی از مهم‌ترین مصادیق انحصار در کشور ما کانون وکلا است. یعنی کانون وکلا اجازه نمی‌دهد بخش‌ها و خدمات جانبی حقوقی رشد کند.

کانون وکلا از قانونی دفاع می‌کند که انحصار ایجاد کرده است

سعید باقری عضو هیئت‌ مدیره کانون وکلا مرکز در خصوص تعیین ظرفیت در آزمون وکالت گفت: این ظرفیت توسط یک هیئت سه‌نفره بررسی و اطلاعات شعب، آمار و اطلاعات تعداد وکلا مطرح می‌شود، نهایتاً اکثریت که از دولت است هر چه تصمیم بگیرد، کانون وکلا مکلف است مصوبه آن کارگروه را عملیاتی کند. اگر دولت فکر می‌کند تعداد کارآموزان وکلا، تعداد خدمات وکلا و میزان خدمات حقوقی در کشور متناسب با تقاضا نیست، می‌تواند در آن کارگروه که به‌موجب قانون تشکیل‌ شده، تعداد را اضافه کند.

سعدوندی اقتصاددان و استاد دانشگاه استرالیایی وولونگونگ در پاسخ به اظهارات عضو هیئت مدیره کانون وکلا مرکز گفت: این انحصار توسط شورای سه‌نفره ایجاد می‌شود و مشکل اینجاست که ما قانونی را تصویب کرده‌ایم که در عمل به انحصار منجر شده است. کانون وکلا از قانونی دفاع می‌کند که به‌ زودی تغییر خواهد کرد و با تغییر این قانون امیدواریم وضعیت بازار حقوقی در قوه قضاییه و حتی شأن و منزلت کانون وکلا نیز ارتقا یابد.

دل‌خون مردم از وکلا

مجری در بخشی از برنامه پیامک‌های مردمی را در خصوص انحصار و وضع نابسامان بازار خدمات حقوقی را خواند: در پیام‌ها آمده است وکلایی که دفتر شخصی دارند پول بیشتری می‌گیرند. فردی گفته وقتی برای یک مشاوره ساده پیش وکیل می‌رود دست‌کم یک‌میلیون از ما پول می‌خواهد. چطور توقع دارید مردم برای کار‌های قضایی و حقوقی پیش وکیل بروند.

باقری عضو هیئت‌ مدیره کانون وکلا مرکز گفت: یکی از وظایف قوه قضاییه در برنامه توسعه پنجم ترویج فرهنگ وکالت است.

گران‌ترین دستمزد‌ها در دنیا از آن وکلاست

باقری در خصوص دستمزد وکلا گفت: بسیاری از مردم توانایی گرفتن وکیل را ندارند و احساس می‌کنند نیازی به وکیل ندارند و پرونده آن‌ها در حدی نیست که وکیل بگیرند. در همه دنیا یکی از گران‌ترین دستمزد‌ها از آن وکلا است. شاید اگر معدل دستمزد وکلا در ایران محاسبه شود جزء ارزان‌ترین دستمزد‌ها باشد. اگر در پرونده‌ای آن‌چنانی چنان رقم‌هایی گرفته شود، شاید در طول عمر یک وکیل فقط یک‌بار پیش‌آمده باشد و شاید اصلاً چنین چیزی محقق نمی‌شود.

مجری در واکنش به اظهارات باقری در خصوص دستمزد‌های وکلا گفت: پیام‌هایی که مردم می‌دهند معکوس اظهارات شماست. گفته می‌شود هیچ‌کس مردم را از گرفتن وکیل منع نکرده است، اما بیست‌تا سی پیامک مردمی می‌گوید ما با کدام پول برویم وکیل بگیریم؟! برای یک مشاوره ساده باید مبالغ سنگینی بپردازیم. این حاکی از کاهش عرضه است. ضمن اینکه ما در دو برنامه قبل که با موضوع وکالت داشتیم، آقای نوروزی از اعضای کمیسیون حقوقی-قضایی مجلس، این ادعا را داشتند که کانون وکلا این انحصار را ایجاد کرده است.

آقای باقری مغالطه نکنید

در ادامه برنامه سعدوندی اقتصاددان و استاد دانشگاه استرالیایی وولونگونگ در پاسخ به اظهارات باقری عضو هیئت‌ مدیره کانون وکلا مرکز گفت: بنده نمی‌گویم به هر شخصی که مدرک حقوق دارد، اجازه وکالت داده شود. این مغالطه می‌شود و من این صحبت را نکرده‌ام. آن را به من نسبت می‌دهید. شما به‌ جای اینکه جواب شبهات بسیار زیاد مردم را بدهید، من را محکوم می‌کنید.

من در حقوق و اقتصاد تخصص دارم، اما من وکیل نبودم، وکالت مسئله مهمی دارد و فقط سواد کتابی نیست که از آزمون وکالت بیرون بیاید، بلکه تعداد زیادی مهارت باید داشته باشد.

چرا وکالت تخصصی نیست؟

سعدوندی اقتصاددان و استاد دانشگاه استرالیایی وولونگونگ در پایان خاطرنشان کرد: چون مردم توانایی گرفتن وکیل ندارند، لذا بگذارید جایگاه وزین وکالت گسترش پیدا کند. چرا اجازه نمی‌دهید گسترش پیدا کند؟ وقتی بازار وکالت توسعه یابد وکلای خانوادگی وارد می‌شوند و وکالت تخصصی آغاز می‌شود. وکالت و حقوق علمی بسیار گسترده است، چرا انتظار دارید یک وکیل در مورد تک‌تک پرونده‌ها در وادی و عرصه‌های مختلف نظر بدهد؟ چرا وکالت را تخصصی نمی‌کنید؟

انتهای پیام/

برچسب ها: قوه قضاییه ، وکالت
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۶
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
حسام
۰۰:۳۱ ۱۰ مهر ۱۳۹۸
بزرگترین مشکل اینه حقوق اینقد خار شده که تمام دانشگاه های کشور ریز و درشت هرساله تعداد زیادی لیسانس حقوق میدن بیرون و همه بی سواد ... حالا این کار درستی نیست که هر کی از یالاقوزآباد سفلی مدرک حقوق داشت بشه وکیل . من خودم دارم واس وکالت میخونم خیلی هم سخته بنظرم همین فرمون بره جلو خوبه ... و حالا چرا اسم بازار کار حقوق میاد چرا همه یقه وکلا رو میگیرن چرا کسی نمیگه باید قاضی ها زیاد بشن ؟ با این همه اطاله دادرسی که بنده خدا ها فوقش بتونن روزی سه پرونده رسیدگی کنن . میخان دماغشو درست کنن چشمش هم کور میکنن
United States of America
علی اصغر
۲۰:۰۰ ۱۳ مرداد ۱۳۹۸
تا به کی باید انحصار طلبی و رقابتی نبودن بازار حقوق ادامه دار بشه ایا صرف یک تست یک ساعته شرط دانش و فهم حقوقی یک نفر ثابت میکنه باید بازار وکالت رقابتی بشه اونایی که میگن نه فکر جیب خودشونن نه درد ملت من بعنوان یک فارغ التحصیل ارشد حقوق که هنوز حتی ازمون هم ندادم با این ازمون پر از ابهام و ایراد پر رانت و فساد مخالفم
United States of America
ناشناس
۰۲:۳۲ ۰۱ تير ۱۳۹۸
اشتباه است که یک اقتصاد دان در مورد حقوق صحبت کند مگر حقوق تجارت است که می گوید بازار حقوقی....
در تعیین ظرفیت قوه قضائیه نقش دارد پس چرا کانون را متهم به انحصار گری می کنید کانون هر ساله آزمون برگزار می کند و الان در هر شهر کوچکی و در خیابان های هر شهر بزرگی تعدادی دفتر وکالت دایر است شاید تعداد وکلا زیاد هم باشد...
حق المشاوه یک میلیون.... خنده دار است خیلی وقت ها مشاوره رایگان داده می شود...
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
ناشناس
۰۰:۲۸ ۰۱ تير ۱۳۹۸
مشکل از جذب بی ضابطه دانشجوی حقوق است
Iran (Islamic Republic of)
فرد
۱۲:۵۵ ۳۱ خرداد ۱۳۹۸
کانون وکلا درمقایسه با نهادهای متولی استخدام فارغ التحصیلان حقوق ازجمله کانون سردفتران واستخدام قضات عملکرد فوق العاده ای دارد مشکل بیکاری فقط مختص رشته حقوق نیست بازهم به همت کانون وکلا بیکاری در این رشته نسبت به سایر رشته ها کمتر است ولی مشکل اصلی مربوط به سیاستهای کاسب معابانه دانشگاه آزاد و دانشگاههای غیر انتفاعی برمیگردد که بمنظور کسب در آمد در همه ی شهرها وبخش ها دانشگاه تاسیس کردند و باخالی کردن جیب دانشجوی بی سواد به آنها مدرک میدهد صحیح نیست تاوان وزیاده خواهی دانشگاههای فوق را ارگان دیگری متقبل شود
Iran (Islamic Republic of)
سعید
۰۹:۴۶ ۳۱ خرداد ۱۳۹۸
اگه قرار باشه شرایط برای جذب وکالت سهل بشه بنظر من کیفیت خدمات دهی وکلا بسیار پایین می آید چون شاهد ورود متقاضیانی با سطح دانش حقوقی بسیار پایین در کانون خواهیم بود حتی امکان تغییر رشته سایر دانشجویان رشته های دیگربرای دستیابی به یک شغل به سمت رشته شاهد هرج و مرج در این حوزه خواهیم بود واین باری از مشکلات ما فارغ التحصيلان حقوق دوا نمیکنه.من بعنوان یک فارغ التحصيل رشته حقوق الان نزدیک سه سال پشت آزمون وکالت هستم و در این سه سال تجربه ی و دانش حقوقی ام نسبت به دوران دانشجویی ام بسیار بالا رفته و بسیار راضی ام و من از طرفداران همین رویه ی فعلی کانون وکلای دادگستری هستم.با تشکر.
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۰۹:۱۵ ۳۱ خرداد ۱۳۹۸
دانشگاههای خاصی مانند شهید بهشتی وتهران وعلامه وشیراز واصفهان درزمینه حقوق فعالیت کنند وبقیه دانشگاههای غیر انتفاعی وازاد وپیام نور راتعطیل کنند
Iran (Islamic Republic of)
مهدی شریفی
۰۲:۲۹ ۳۱ خرداد ۱۳۹۸
مشکل اونجاست که صحبت ها عوام فریبانست و هرکس از هرکجا می رسه بدون اطلاع یه اظهارنظر غیر کارشناسی میکنه.
میگن در دادگاه ها هر سال میلیون ها پرونده مطرح میشه و بعد نتیجه میگیرن که این میلیون ها پرونده رو اگه تقسیم بر تعداد وکلا کنی هر وکیل سالیانه صدها پرونده داره!!!
تعداد پرونده هایی که وکلا در سال قبول میکنن آمارش مشخصه.
این مطالب صرفا جهت منحرف کردن ذهن افکار عمومی مطرح میشه.
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۲۲:۵۷ ۳۰ خرداد ۱۳۹۸
آزمون سردفتری بعد از ده سال برگزار شد خداشاهده بعضی ازهمکاران وکیل ما عاجز از پرداخت هزینه تمدید پروانه حتی هستند مگر جان و مال مردم بازیچه ی دست امثال شماست که هر کسی وارد عرصه ی وکالت شود
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۲۱:۳۶ ۳۰ خرداد ۱۳۹۸
کسی که لیسانس حقوق دارد ،باید اجازه کار داشته باشد ، هدف این انحصارات کسب درآمد تضمین شده برای عده ای است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۰۶ ۳۰ خرداد ۱۳۹۸
به عنوان یک فارغ التحصیل حقوق بایستی شرایط اعطای وکالت سخت تر بشه وفیلترهای بیشتری پیش بینی بشود نه اینکه هرشخصی لیسانس حقوق بگیره وکیل شود.وکیل با حقوق مردم سروکار دارد وبایستی مثل قضات ازفیلترهای مختلف رد شود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۵۳ ۳۰ خرداد ۱۳۹۸
انحصار در اختیار کانون سردفتران اسناد رسمی است که مانع جذب و فعالیت گسترده متقاضیان شده اند نه کانون های وکلا که هر ساله بر اساس قانون و اعلام نیاز تعداد جذب کارآموز از طرف کمیسیون متشکل که اکثریت با دادگستری نیز است کارآموز جذب میکند
اظهار نظر در خصوص مسائل حقوقی وقتی در اختیار افراد بی صلاحیتی قرار میگیرد و رسانه ها نیز هدف دار این موضع رو تقویت میکنند باید منتظر آشفتگی و و ولگنواری حقوقی همچون موضوعاتی قبلی چون حذف دادسرا و تغییر سیستم قضایی در قبل و مجدد احیا ناقص آنچه سابق مفید بود بنا به علل مغرضانه و غیر کارشناسی خواهیم بود
Iran (Islamic Republic of)
امیر
۱۸:۲۷ ۳۰ خرداد ۱۳۹۸
بحث انحصار کانون وکلا را مطرح میکنن درصورتی که آزمون سردفتری ۱۰ سال یکبار داره برگزار میشه
آزمون قضاوت اینقدر سخت و گزینشی شده که کمتر کسی میتونه بهش راه میدا کنه و پرنده های مردم گاهی وقت رسیدگی ۷ ماه و بیشتر براش تعیین میشه
اگر دغدغه ایجاد اشتغال داشتن قوه قضاییه امتیاز دفاتر خدمات قضایی را به بازنشسته های خودش و کارمندانش نمیداد
یه گروه خاص تمرکز کردن روی وکالت و میخوان ارزش نهاد وکالت بیش ازین پایین بیاد
خانه از پای بست ویران است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۳ ۳۰ خرداد ۱۳۹۸
باز کردن در کانون وکلا یعنی بیکاری بیشتر وکلای جوان
Iran (Islamic Republic of)
جواد
۱۶:۲۰ ۳۰ خرداد ۱۳۹۸
خیلی خوب میشه اینطوری هر کس هر مدرکی داشت باهاش کار کنه مثلا کلی لیسانس و فوق لیسناس زیست شناسی و علوم آزمایشگاهی و... که از فردا با این طرز فکر شما مطب بزنن و خیلی تخصصی مردمو ارزون مداوا کنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۳ ۳۰ خرداد ۱۳۹۸
انحصار وکلا انحصار پزشکان انحصار تجارت و انحصاروکالت مجلس و......