تاج الدین گفت: از نمایندگان مجلس شورای اسلامی تقاضا داریم که به چرخه تولید بیهویتی در کشور پایان دهند و وضعیت کودکان بی شناسنامه در کشور را تعیین و تکلیف کنند.
ناهید تاج الدین عضو هیئت رئیسه کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار حوزه شهری گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان غیرایرانی متولد شده در ایران را جزء بی پناهترین اقشار جامعه ایران دانست و به اظهار کرد: قوانین موجود در رابطه با هویت و تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان غیرایرانی تا سن ۱۸ سالگی سکوت کامل دارند و بعد از ۱۸ سالگی هم تنها ۱ سال مهلت میدهند که این فرزندان تقاضای تابعیت ایرانی کنند.
وی افزود: به این فرزندان تا سن ۱۸ سالگی هیچ گونه اوراق هویتی داده نمیشود و این مسئله مشکلات بسیاری را برای آنان ایجاد کرده است. ماده واحدهی مصوب سال ۱۳۸۵ که قرار بود مسئلهی تابعیت این فرزندان را تعیین تکلیف کند تا سن ۱۸ سالگی حتی حق تحصیل را نیز برای آنان در نظر نگرفته بود. این باعث شده که بعضی از این فرزندان جزء بی پناهترین اقشار جامعه شوند.
نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی گفت: حوزه انتخابیه من (شهر اصفهان) که جزء شهرهای مهاجرپذیر نیست نیز با این مسئله مواجه است. بنده از نزدیک مشکلات فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی را مشاهده کرده ام. من در این مورد به نمونهای در حوزه انتخابی خودم اشاره میکنم. این کودکان هیچ مدرک هویتیای ندارند.
وی افزود: در سال گذشته با هماهنگی مسئولان آموزش و پرورش اصفهان قرار بر این شد که این کودکان به صورت مستمع آزاد به مدرسه بروند. چون هیچ گونه مدرک هویتی برای آنان صادر نمیشود نمیتوانستند به صورت رسمی در مدارس ثبت نام شوند. در حالی که اگر این بچهها از پدر و مادری مهاجر به دنیا میآمدند باز اوضاعشان بهتر میبود.
بیشتر بخوانید: 50 درصد کودکان کار و خیابان را اتباع غیر ایرانی تشکیل میدهند
تاج الدین در ادامه گفت: در این اثنا، یکی از این کودکان بی هویت در راه مدرسه مورد ضرب و شتم و اذیت و آزار اراذل و اوباش قرار میگیرد. او ۱۳ ساله بود و در نتیجه ازدواج موقت یک زن ایرانی با مردی عراقی متولد شده بود. ۱۰ سال است که پدرش ناپدید شده و مادر ایرانیاش نمیتواند هیچ کاری برای این بچه انجام بدهد، اما چون این بچه هویت نداشت (نه ایرانی محسوب میشد نه خارجی) برایش حق شکایتی وجود نداشت. او در هیچ جایی وجود خارجی نداشت و این دردناک بود. نیروی انتظامی نتوانست اصلا ضرب و شتم او را در پروندهها ثبت کند.
عضو هیئت رئیسهی کمیسیون اجتماعی درباره حل این وضعیت بغرنج گفت: فراکسیون زنان روی بحث تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان غیرایرانی ۲۴ ماه است که کار میکند و حتما باید این مساله اتفاق بیفتد. این حق زن ایرانی است و چنین محرومیتی آسیبهای زیادی را باعث شده است. طبق آمارهای اعلامی از سوی مراجع ذیصلاح تعداد این فرزندان در خوش بینانهترین حالت ۸۰ هزار نفر و در بدبینانهترین حالت ۱۴۰ هزار نفر است.
وی افزود: این مسئله در بسیاری از کشورهای جهان در سالهای اخیر حل شده است و ایران یکی از معدود کشورهایی است که اصلاح نکردن قوانین باعث بغرنج شدن مسئله شده است. حتی کشور مسلمان و مهاجرپذیری، چون مالزی نیز حدود ۲۰ سال است که قوانین تابعیتی خود را تغیر داده و به زنان مالزیایی این حق را داده که تابعیت خود را به فرزندانشان منتقل کنند تا آن فرزندان تحت حمایت دولت مالزی قرار گیرند و در فقر و محرومیت در آن کشور بزرگ نشوند. در وضعیت کنونی ما تعداد زیادی کودک مادر ایرانی داریم که در ایران متولد شده اند, اما از سرزمین مادری خود مهری نمیبینند و بعد از ۱۸ سالگی نسبت به آن بغض و نفرت پیدا میکنند. باید توجه داشته باشیم که حل نکردن این مسئله باعث گسترش ابعاد آن میشود.
تاج الدین خاطر نشان کرد: بی هویتی و بی تابعیتی مشکل بسیار بزرگی است که رها کردن آن باعث فراموش شدن آن نخواهد شد، بلکه باعث میشود که ابعاد آن به صورت نمایی بزرگتر شود و اگر ما امروز برای آن چاره اندیشی نکنیم قطعا در چند سال آینده تبدیل به یکی از بحرانهای ملی ما خواهد شد. زن ایرانی باید حق انتقال تابعیت ایرانی خود به فرزندش را داشته باشد تا بسیاری از معضلات کنونی به وجود نیاید. از همین رو از نمایندگان مجلس شورای اسلامی تقاضا داریم که با تصویب لایحهای که دولت به مجلس فرستاده است به چرخه تولید بیهویتی در کشور پایان بخشیده و وضعیت کودکان بی شناسنامه در کشور را تعیین و تکلیف کنند.
انتهای پیام/