به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، آرش بهرامی دکترای صنایع غذایی دانشکده تغذیه و علوم غذایی با بیان اینکه اغلب مواد غذایی را میتوان فریز کرد، گفت: فریز کردن در دمای منفی ۱۸ درجه سانتیگراد، فعالیت هرگونه میکروارگانیسم موجود در مواد غذایی مثل باکتری ها، کپک و مخمرها را متوقف میکند، بنابراین غذاهایی که به طور پیوسته در منفی ۱۸ درجه سانتیگراد نگهداری میشوند از لحاظ میکروبی ایمن بوده و تنها کیفیت آنها ممکن است در طولانی مدت تحت تأثیر قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه فعالیت آنزیمی منجر به از بین رفتن کیفیت غذا میشود ادامه داد: فرآیند فریز کردن سبب توقف واکنشهای آنزیمی نمیشود و تنها فعالیتهای آنزیمی که در فرآوردههای غذایی اتفاق میافتد را کند میکند.
این عضو دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز، بسته بندی صحیح را در حفظ کیفیت و جلوگیری از آسیب به بافت مواد غذایی از جمله گوشت مرغ موثر دانست و افزود: برای ذخیره طولانی مدت مواد غذایی، بهتر است پوششهای بسته بندی نسبت به هوا نفوذناپذیر باشد، چنانچه بسته بندی غذاها به طور تصادفی پاره شده و یا باز شود، باید مجدد آنها را بسته بندی کرده و در فریزر قرار داد.
وی ادامه داد: آسیب به بافت گوشت که از آن تحت عنوان «سوختگی فریزری» نام برده میشود، در اثر تماس هوا با سطح ماده غذایی اتفاق میافتد، در اثر این واکنش لکههای خشکی در سطح گوشت ایجاد میشود که به شکل نقاط سفید قهوهای مایل به خاکستری در سطح گوشت مرغ دیده میشود و بهتر است قسمتهای سوخته فریزری را قبل از پخت غذا جدا کرد.
بهرامی با بیان این نکته که فریز کردن سریع مواد غذایی در دمای منفی ۱۸درجه سانتی گراد سبب حفظ کیفیت آنها میشود، یادآور شد: فریز کردن آهسته سبب آسیب جدی به بافت شده که پس از رفع انجماد خود را به صورت خونابه در گوشت و تراوش آب در سبزیها نشان میدهد.
وی تاکید کرد: هرگز برای فریز کردن مواد غذایی بستههای آنها را بر روی هم انباشته نکنیم و آنها را به صورت تک لایه، در قفسههای مختلف بگذاریم، پس از انجماد کامل میتوان بستههای یخ زده را به دلخواه بر روی هم قرار داد.
این کارشناس ارشد آزمایشگاه میکروبیولوژی مواد غذایی در مورد چگونگی ذوب کردن ایمن غذاهای فریز شده نیز گفت: هرگز نباید غذاهای فریز شده را در هوای آزاد ذوب کرد، چرا که میتواند سبب آلودگی ماده غذایی شود؛ سه راه ایمن برای ذوب شدن غذاها شامل قرار دادن آنها در یخچال، قرار دادن در آب سرد و استفاده از مایکروویو است.
وی ایمنترین راه برای رفع انجماد مواد غذایی را استفاده از یخچال دانست و افزود: بستههای کوچک مواد غذایی در طول شب در یخچال ذوب میشوند.
بهرامی سریعترین راه ذوب شدن مواد غذایی را نیز استفاده از آب سرد بیان کرد و ادامه داد: برای این کار باید مواد غذایی را در یک پوشش پلاستیکی بادوام نسبت به نشت قرار داده و سپس آن را در آب سرد قرار دهیم، چنانچه پوشش نشت داشته باشد، باکتریها از هوا یا محیط احاطه کننده میتواند در غذا نفوذ کند؛ همچنین بافتهای غذایی نیز آب جذب کرده و محصول کیفیت خود را از دست میدهد.
انتهای پیام/چ