به گزارش خبرنگار حوزه رادیو تلویزیون گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، آیین وداع با مرحوم جمشید مشایخی هنرمند پیشکسوت و چهره ماندگار تئاتر، سینما و تلویزیون در تالار وحدت برگزار شد.
هنرمندان و علاقه مندان بسیاری خود را به تالار وحدت رساندند تا برای آخرین بار با این هنرمند برجسته کشورمان وداع کنند.
سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، حسین انتظامی سرپرست سازمان سینمایی، علیاصغر کاراندیش معاون توسعه مدیریت و منابع و سید مجتبی حسینی معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، احمد مسجدجامعی رئیس کمیته فرهنگی شورای اسلامی شهر تهران، منوچهر شاهسواری مدیرعامل خانه سینما، علیرضا تابش مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی و شهرام گیلآبادی مدیرعامل خانه تئاتر از مدیران سینمایی و هنری حاضر در این مراسم هستند.
هنرمندانی همچون ایرج راد، اصغر همت، برزو ارجمند، علی نصیریان، علی دهکردی، بهمن فرمان آرا، قطبالدین صادقی، نادر طریقت، فرشته طائرپور، حسن فتحی، داریوش فرهنگ، لاله اسکندری، علی مرادخانی، رضا بنفشهخواه، داریوش اسدزاده، ابوالفضل پورعرب، بهزاد فراهانی و … هم برای بدرقه جمشید مشایخی در این مراسم حضور دارند.
بیشتر بخوانید: جمشید مشایخی درگذشت
آمبولانسی که حامل پیکر این زنده یاد است دقایقی پیش وارد محوطه تالار وحدت شد. خیابان شهریار از ابتدا تا انتها توسط پلیس یگان ویژه مسدود شده و حیاط تالار وحدت مملو از مردم هنرمندان و دوستداران این هنرمند است.
در ابتدا شهرام گیل آبادی مدیر عامل خانه تئاتر گفت: فقدان بازیگر صحنههای پهلوانی و جوانمردی استاد جمشید مشایخی برای خانواده تئاتر جبران ناپذیر است. مردم عزیز کشورمان آخرین نصیحت شاعر صحنهها این بود که باید قلبمان را بشوییم و صادقانه به مردم خدمت کنیم. ایشان در کلام مهربانانه خود می گفتند، هنرمندان باید در کنار مردم باشند. ما هم باید یار و یاور هنرمندانی باشیم که در سختی به زندگی میپردازند.
وی عنوان کرد: آغاز این بهار با حیرت از سیل و سفر هنرمند ناب مردمی این سرزمین همراه بود. خانواده سربلند و بزرگ تئاتر ایران با منش جوانمردانه جمشید مشایخی بر خود میبالد که پیش آهنگ مردم کشورش باشد و در این شرایط سخت همواره در این جایگاه بوده و زنده خواهد ماند. خانه تئاتر ضمن ارج نهادن به زحمات استاد جمشید مشایخی صادقانه به روح ایشان اطمینان می دهد که زبان حق گرای مردم این سرزمین باشد و برای پیشبرد شاعر صحنهها از هیچ تلاشی فروگذار نکند.
ایرج راد بازیگر تئاتر و تلویزیون هم در این مراسم طی سخنانی اظهار کرد: دردانهای دیگر از عالم هنرهای نمایشی از میان ما رفت. عزیزان ارزشمندی که سالهای سال به فرهنگ و هنر این مملکت عاشقانه خدمت کردند، یک به یک از بین ما میروند. جمشید مشایخی هم رفت.
وی افزود: آنها عاشق مردم و عاشق فرهنگ و هنر بودند. جمشید مشایخی یکی از آن شایستههایی است که همواره عاشق مردم بود. صحنه تئاتر برای او مقدس بود. برای همین به محض ورود صحنه را میبوسید، او همواره میگفت: من خاک پای مردم ایران هستم.
این هنرمند ادامه داد: جمشید مشایخی به خاطر فرهنگ، هنر و مردم 64 سال از عمر خود را وقف هنر کرد. عزیزانی که برای تشییع اینجا هستند همه با عشق آمده اند. نام و یاد جمشید مشایخی همواره در تاریخ هنرهای نمایشی جامعه زنده خواهد بود.
ایرج راد گفت: باید مکانهایی را به نام این عزیزان نامگذاری کنیم. گرچه چند سالی است که فرهنگ خوبی جاافتاده و سالنهای تئاتر به نام این هنرمندان نامگذاری میشود، اما چرا سالنهای سینما و محلههای زندگی شان به نامشان ثبت نشود؟
این پیشکسوت تئاتر تاکید کرد:جمشید مشایخی همواره در ذهن ما خواهد بود، او زنده و پاینده است، یادش گرامی.
در ادامه، منوچهر شاهسواری مدیر خانه سینما گفت: جمشید مشایخی سرشار از محبت و مهر و صفا بود. او از آنهایی بود که نان به نرخ روز نخورد؛ بلکه نان به نرخ خون جگر خورد. خون جگری که به پای هنر، فرهنگ و تمدن این کشور ریخته شد.
وی ادامه داد: ماندگاری فرهنگ و هنر تاریخ این کشور جز به خون جگر جمشید مشایخیها حاصل نمیشود. جمشیدهای مشایخی ماموریت عظیمی از این بابت بر دوش خود احساس کردند و تا پایان ایستادند.
شاهسواری عنوان کرد: جمشید مشایخی به گیسوی هنر خویش ماه را به زمین کشید تا به ما بگوید آسمان و زمین آنجا یگانه میشوند که هنرمند حضور دارد.
در ادامه علی نصیریان بازیگر پیشکسوت کشورمان، طی سخنانی خطاب به مردم اظهار کرد: تشکر میکنم از شما مردم که این قدر قدرشناس هستید و برای مراسم وداع با این هنرمند تشریف آوردید. همچنین از هنرمندان، مسئولان فرهنگی و اهالی هنر تشکر میکنم.
وی با صدای لرزان و گریه آلود ادامه داد: آقای مشایخی انتظار نداشتم برای این مراسم به اینجا بیایم، انتظار داشتم اینجا بیایم و باهم روی صحنه برویم. این چند صباح حال خوشی نداشتم و ندارم. به این دلیل که همسر و یار و یاور خود را از دست دادم؛ انتظامی و رشیدی و الان هم مشایخی را از دست دادم.
نصیریان در خصوص آشنایی خود با زنده یاد مشایخی اظهار کرد: در سال ۱۳۳۶، ادارهای به عنوان هنرهای دراماتیک زیر نظر اداره هنرهای زیبا تشکیل شد. بخش تئاتر این اداره با کارهای ما راه افتاد و در آن زمان در یک اتاق تمرین کردیم و تئاتر را راه انداختیم.
وی افزود: در همان سال با آقای مشایخی آشنا شدم. او آن زمان کارمند اداره بود. من نمایشی داشتم که برای بازی در یک نقش از ایشان خواهش کردم و او هم پذیرفت.
نصیریان ادامه داد: دوران رشد استاد مشایخی به چند بخش تقسیم میشود؛ بخش اول دوران تئاترهای تلویزیونی بود که به صورت تئاتر زنده کار می کردیم. در این دوره آقای مشایخی خوش درخشید؛ چون هم شیک پوش بود و هم خوشتیپ.
وی اظهار کرد: یک دوران دیگر دوران تئاتر سنگلج بود که از سال ۴۴ و تا انقلاب ادامه داشت. دوران دیگر هم سریالهای تلویزیونی و نمایشهای سینمایی بود. در این سه دوره مرحوم مشایخی رشد کرد و در هر دوران درخشانتر ظهور پیدا کرد.
این بازیگر پیشکسوت با بیان اینکه نقش کوچک و کوتاه وجود ندارد و هنرمند کوچک وجود دارد، گفت: استاد مشایخی نقش کوتاه فیلم گاو را بسیار زیبا و ظریف تصویر کرد. بزرگترین درخشش او هم در نقش کمال الملک بود؛ او در این نقش کمال و ادب را به درستی ایفا کرد.
نصیریان تصریح کرد: جمشید مشایخی یکی از ستونهای اساسی هنرهای نمایشی کشور بود. وقتی این بزرگان می روند، زیر بنا یک مقدار سست می شود. گرچه معتقدم در هر دوره خلاقیتهایی وجود دارد و ان شاءالله جای ما را این استعدادها پر میکند، اما باید بگویم هیچ کس جای جمشید مشایخی را نمی گیرد.
وی ادامه داد: او منحصر به فرد بود. علم عشق در دفتر نیست، مشایخی علم عشق را از دفتر نیاموخت؛ بلکه خودجوش بود. او سوای از هنر بسیار پایبند مرام و اخلاق بود. اخلاقی که از هزار سال پیش تاکنون بزرگان شعر و ادب ما بر آنها تاکید کرده اند.
در ادامه، محمدرضا جعفری جلوه مدیر شبکه دو گفت: استاد جمشید مشایخی هنرمند راستین صحنه زندگی و مرد پایدار غمها و شادی ها بود. رنج مردم، رنج او بود. سوگ او همزمان است با ایام همدردی مردمان با مردمان. سوگ ایشان با رنج و سختی مردم شمال، جنوب و غرب کشور همزمان شد.
وی عنوان کرد: مردم داری، صفا، صدق، یکرنگی، جوانمردی، علی دوستی و علی خواهی اندیشه و پیشه او بود. او پهلوانی را نه بازی بلکه در دهها و صدها فرصت حضور در تئاتر، سینما و تلویزیون زندگی کرد. هنوز در گوش و چشم ماست آخرین صدای او در ویژه برنامه نوروز که گفت: «حافظ اگر قدم زنی در ره خاندان به صدق/ بدرقه رهت شود همت شحنه نجف».
در ادامه سام مشایخی فرزند مرحوم استاد جمشید مشایخی در مراسم بدرقه پدر به خانه ابدی، طی سخنانی اظهار کرد: با اینکه ذهنم بسیار آشفته است، اما دوست داشتم از مردم قدرشناس تشکر کنم. مردم هنردوست در این چند سال که فضای مجازی گسترش پیدا کرد، لطفشان را بیش از همیشه به پدرم نشان دادند.
وی افزود: پدرم همیشه می گفت خاک پای ملتم و به آن اعتقاد داشت. از خانه سینما، صندوق پیشکسوتان، صدا و سیما و وزارت ارشاد و... تشکر می کنم.
مشایخی گفت: با اینکه همه دوست دارند بگویند جمشید مشایخی کمال الملک سینمای ایران است، ضمن احترام به استاد کمال الملک باید بگویم که ما یک کمال الملک داشتیم. اگر بگوییم جمشید مشایخی سینمای ایران درستتر است.
حمیدرضا نوربخش مدیر خانه موسیقی هم در پایان گفت: مردم ما این روزها گرفتار ضایعه سیل ویرانگر شده اند و در آخر هم به سوگ یک هنرمند بزرگ و یک معلم اخلاق، یک انسان بزرگ و با معرفت، یک هنرمند جاودان و ماندگار نشستند.
وی ادامه داد: همه کسانی که از نزدیک این شخصیت بزرگ را میشناختند میدانند که ایشان منش و شخصیتش چگونه بود و بزرگی اش تا چه اندازه و تواضعش تا چه حد بود. او همواره امضایش خاک پای مردم ایران بود و به واقع هم چنین بود. ما باید از این بزرگ مرد درس انسانیت بیاموزیم.
در پایان بر پیکر آن مرحوم نماز خوانده شد و بر دستان مردم و هنرمندان تشییع شد.
شایان ذکر است که پیکر استاد مشایخی در قطعه هنرمندان بهشت زهرا (س) به خاک سپرده خواهد شد. مراسم ترحیم او نیز روز سهشنبه ۲۰ فروردین ماه ساعت ۱۶ تا ۱۷:۳۰ در مسجد جامع شهرک غرب، واقع در میدان صنعت، خیابان فرحزادی برگزار خواهد شد.
بیشتر بخوانید: تصاویری از نقش آفرینی های متفاوت جمشید مشایخی
گفتنی است جمشید مشایخی بازیگر پیشکسوت سینما و تلویزیون کشورمان، بعد از تحمل یک دوره بیماری ۱۳ فروردین امسال درگذشت.
او یکی از ماندگارترین چهرههای عرصه بازیگری و متولد ۶ آذر ۱۳۱۳ در تهران بود. از سال ۱۳۳۶ با نمایش «وظیفه پزشک» فعالیت بازیگری خود را آغاز کرد و با فیلم کوتاه «جلد مار» در سال ۴۲ مقابل دوربین رفت و دو سال بعد با فیلم «خشت و آینه» وارد سینما شد.
ببینید: تصاویری ویژه از مراسم تشییع پیکر جمشید مشایخی
انتهای پیام/
قبر خانه ابدی انسان نیست.جایگاه موقتی است تا برپایی رستاخیز و محشر کبری
خواهشا این لفظ را به کار نبرید.