در این نوشتار سعی داریم تا به زندگینامه حجت‌الاسلام و المسلمین احمد مروی، تولیت جدید آستان قدس رضوی بپردازیم.

تولیت جدید آستان قدس رضوی را بیشتر بشناسیمبه گزارش خبرنگار احزاب و تشکل‌های گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان،  حجت‌الاسلام والمسلمین احمد مروی (زادۀ فروردین ۱۳۳۷ هجری شمسی در مشهد مقدس) فرزند حاج شیخ یحیی مروی، دارای تحصیلات حوزوی و دانشگاهی در سطوح عالی فقه و اصول و دکترای رشته الهیات و معارف اسلامی است که از همان اوایل دوران رهبری حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای مدظله‌العالی در سال ۱۳۶۸ و تا پایان سال ۱۳۹۷ - قریب به ۳۰ سال- در کنار رهبر معظم انقلاب، به عنوان معاون دفتر مقام معظم رهبری در امور ارتباطات حوزوی و هم‌زمان، مسئول دفتر معظم‌له در قم، مشغول به خدمت بوده و در فروردین ماه سال ۱۳۹۸ با حکم، ولی امر مسلمین، به عنوان تولیت آستان قدس رضوی علیه‌السلام منصوب شد.

نقش‌های برجسته

  • معاون دفتر مقام معظم رهبری مدظله‌العالی در امور ارتباطات حوزوی
  •  مسئول دفتر مقام معظم رهبری مدظله‌العالی در قم
  • رئیس شورای نمایندگان، ولی فقیه در مناطق قومی
  • رئیس ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری مدظله‌العالی
  •  عضو شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز

تحصیلات حوزوی و دانشگاهی

سطوح عالی فقه و اصول از حوزه علمیه قم

دکترای الهیات و معارف اسلامی از دانشگاه قم

استادان سطوح میانی فقه و اصول

آیات و حجج اسلام: خزعلی، طاهری خرم‌آبادی، صالحی مازندرانی، وجدانی فخر، هادی مروی، مصطفی اعتمادی و...

استادان سطوح خارج فقه و اصول

حضرات آیات عظام سیدعلی خامنه‌ای- وحید خراسانی- شیخ‌جواد تبریزی- حاج آقا مجتبی تهرانی.

تولد و وضعیت خانوادگی

احمد مروی در فروردین سال ۱۳۳۷ ه. ش. در خانواده‌ای مذهبی، روحانی، متدین در محلۀ خیابان نواب صفوی شهر مقدس مشهد متولد شد. پدر او، مرحوم حاج شیخ یحیی مروی؛ از کاسبان متدین و در عین حال، اهل زهد و علم مشهد بود که علیرغم اشتیاق فراوان، نتوانسته بود به علت سختی معیشت، دروس حوزوی خود را ادامه داده و جهت تأمین معاش خانواده ناگزیر، مشغول به کسب و کار شده بود.

وی که همواره مشوّق جدّی فرزندان خود در این مسیر بود، با توجه به روحیات انقلابی که داشت، منزل او محل رفت و آمد علما و مبارزان انقلابی مشهد بود؛ گرچه به ظاهر نتوانست سرنگونی نظام طاغوت و پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی به رهبری حضرت امام خمینی (ره) را ببیند و یک سال پیش از پیروزی انقلاب در سال ۱۳۵۶ وفات نمود. برادر بزرگ او نیز، مرحوم حجت‌الاسلام والمسلمین هادی مروی که چندین سال پیش از وی وارد حوزۀ علمیۀ قم شده بود، سوابق مبارزاتی و انقلابی زیادی پیش از انقلاب داشت و از مردان خستگی‌ناپذیر در عرصۀ انقلاب و نظام بود که به حکم امامره، ریاست دادگاه عالی انتظامی قضات و در دوره‌ای، معاونت اول قوه قضائیه را برعهده داشت.

تولیت جدید آستان قدس رضوی را بیشتر بشناسیم

او که با شهیدان بزرگوار مطهری، بهشتی و مفتح بسیار مأنوس بود، هیچ‌گاه روحیۀ مردم‌داری و تواضع خود را در کنار فضل و علم و مناصب عالی قضایی از دست نداد و همواره در کنار فعالیت‌های اجتماعی، به وظایف طلبگی خود و امر تبلیغ دین نیز اهتمام فراوان داشت. مقام معظم رهبری مدظله‌العالی، در پیام تسلیت درگذشت ایشان در سال ۱۳۸۶، از خدمات وی در سنگر خطابه و بیان و نیز در مسئولیت‌های عالی قضایی تقدیر و آن را مایۀ یاد نیک و سرمایۀ معنوی برای آن مرحوم دانستند.

تحصیلات حوزوی و دانشگاهی

حجت‌الاسلام احمد مروی پس از گذراندن دروس ابتدایی در مدرسۀ عسگریه که از مدارس مذهبی مشهد بود، بنا به توصیه و علاقۀ وافر پدر و اشتیاق خود در این زمینه، وارد حوزۀ علمیۀ این شهر شد و بخشی از دروس مقدمات را در مدرسۀ علمیۀ نواب و مدرسۀ علمیۀ آیت‌الله میلانی خواند. سپس، جهت ادامۀ تحصیلات حوزوی به حوزۀ علمیۀ قم رفت و در مدرسۀ آیت‌الله العظمی بروجردی (مدرسۀ خان) مشغول به تحصیل شد. از جمله استادان وی در دورۀ سطوح میانی فقه و اصول می‌توان به مرحوم آیت‌الله خزعلی، مرحوم آیت‌الله طاهری خرم آبادی، مرحوم آیت‌الله صالحی مازندرانی، مرحوم آیت‌الله وجدانی فخر، برادر بزرگ خود؛ مرحوم حجت‌الاسلام والمسلمین هادی مروی و مرحوم حجت‌الاسلام والمسلمین شیخ مصطفی اعتمادی اشاره کرد.

همچنین، حجت‌الاسلام والمسلمین مروی تا سال ۱۳۶۸ در حوزۀ علمیۀ قم از محضر دروس خارج فقه و اصول حضرت آیت‌الله العظمی وحید خراسانی حفظه‌الله و حضرت آیت‌الله العظمی شیخ جواد تبریزی رحمت‌الله‌علیه بهره برد و پس از عزیمت به تهران، از دروس خارج فقه حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای مدظله‌العالی و حضرت آیت‌الله حاج آقا مجتبی تهرانی رحمت‌الله‌علیه کسب فیض کرد و در این مدت به تدریس دروس حوزوی در مدارس علمیۀ تهران نیز اشتغال داشت.همچنین، او دانش‌آموختۀ مقطع کارشناسی‌ارشد و دکترای رشتۀ الهیات و معارف اسلامی، گرایش کلام از دانشگاه قم است که توانست با اخذ درجۀ عالی، از رسالۀ دکتری خود در این دانشگاه دفاع کند.

حضور در محافل سیاسی و سوابق مبارزاتی پیش از انقلاب

او که در محافل و فعالیت‌های انقلابی ضد رژیم منحوس پهلوی در مشهد شرکت می‌کرد، با ورود به قم و اوج گرفتن اعتراضات علیه حاکمیت طاغوت، همزمان با تحصیل، در اجتماعات اعتراضی که مبدأ بیشتر آن‌ها مدرسۀ فیضیه و مقصد آن‌ها بیوت علمای عظام بود، شرکت می‌کرد. همچنین، در حماسۀ ۱۷ خرداد سال ۱۳۵۴ که به مناسبت بزرگ‌داشت سالروز قیام ۱۵ خرداد سال ۱۳۴۲ در مدرسۀ فیضیۀ قم برگزار شده بود و در اثر حملۀ ساواک به آن مکان مقدس، به همراه تعداد زیادی از طلاب دستگیر و پس از ضرب و شتم و جراحت از ناحیۀ سر، ابتدا به شهربانی قم و سپس به تهران منتقل و در زندان اوین زندانی شد. 

فعالیت‌ها پس از پیروزی انقلاب

پس از پیروزی انقلاب اسلامی، به دعوت برادر بزرگ خود؛ مرحوم حجت‌الاسلام والمسلمین هادی مروی رحمت‌الله‌علیه که به عنوان نمایندۀ امام قدس‌سره در بهبهان و مسجدسلیمان حضور داشت، جهت مبارزه با گروهک‌ها و عناصر ضد انقلاب و کمک در امور فرهنگی به مسجد سلیمان رفت.پس از بازگشت از مسجد سلیمان و هم‌زمان با حضور شهید آیت‌الله قدوسی رضوان‌الله‌علیه در دادستانی کل انقلاب، ابتدا به عنوان رئیس دفتر ایشان مشغول به خدمت شد و پس از شهادت آن شهید والامقام، به عنوان معاون سیاسی دادستانی کل انقلاب تا سال ۱۳۶۴ در این نهاد انقلابی ادامۀ فعالیت داد و در طول این مدت، چندین بار توفیق حضور در جبهه‌های دفاع مقدس را به عنوان طلبه پیدا کرد.

توفیق حضور و همراهی در محضر مبارک رهبر معظم انقلاب مدظله‌العالی

پس از رحلت بنیان‌گذار کبیر انقلابره و آغاز زعامت حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای مدظله‌العالی در سال ۱۳۶۸، باتوجه به شناختی که معظم‌له پیش از انقلاب در مشهد و پس از پیروزی انقلاب از حجت‌الاسلام مروی داشتند، با عنایت و خواست ایشان، همکاری خود را در قسمت‌های مختلف دفتر شروع کرد و پس از ایجاد ساختار فعلی، به عنوان معاون ارتباطات حوزوی دفتر مقام معظم رهبری مدظله‌العالی توفیق همراهی و خدمت در محضر مبارک رهبر معظم انقلاب را پیدا کرد؛ توفیقی که قریب به سی سال ادامه یافت. 

همچنین در این مدت، جهت ایجادِ برقراری ارتباطات مؤثّر و کارآمد با حوزه، علما و مراجع عظام تقلید، اقدام به راه‌اندازی دفتر مقام معظم رهبری مدظله‌العالی در قم نمود و براساس نظر ریاست محترم دفتر مقام معظم رهبری؛ حضرت حجت‌الاسلام والمسلمین محمدی گلپایگانی دامت‌برکاته، مسئولیت ادارۀ آن را تا پایان حضور در دفتر رهبری برعهده گرفت.ریاست بر شورای نمایندگان، ولی فقیه در مناطق قومی از دیگر مسئولیت‌های حجت‌الاسلام احمد مروی در طول مدت حضور در دفتر مقام معظم رهبری بود؛ شورایی که وظیفۀ سیاست‌گذاری و نظارت عالی و مدیریت کلان مسائل و امور مربوط به مناطق قومی مختلف در سطح ملی را برعهده دارد و نمایندگان محترم، ولی فقیه در استان‌های مربوطه و رؤوسای دستگاه‌های مختلف فرهنگی و اجرایی کشور در عضویت آن قرار دارند.حجت‌الاسلام احمد مروی در سال ۱۳۸۷، بنا به توصیۀ آیت‌الله مهدوی کنی رحمت‌الله‌علیه و تصویب در شورای مرکزی، به عضویت شورای مرکزی جامعۀ روحانیت مبارز درآمد.

سوابق تحصیلات حوزوی و دانشگاهی

  • دارای مدرک سطوح عالی فقه و اصول از حوزۀ علمیۀ قم.
  • دارای مدرک دکترای رشتۀ الهیات و معارف اسلامی از دانشگاه قم.

سوابق و مسئولیت‌های اجرایی:

  • معاون دفتر مقام معظم رهبری مدظله‌العالی در امور ارتباطات حوزوی از سال ۱۳۶۸ تا پایان سال ۱۳۹۷.
  • مسئول دفتر مقام معظم رهبری مدظله‌العالی در قم از سال ۱۳۷۲ تا پایان سال ۱۳۹۷. 
  • رئیس شورای نمایندگان، ولی فقیه در مناطق قومی تا پایان سال ۱۳۹۷. 
  • رئیس ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری مدظله‌العالی تا پایان سال ۱۳۹۷. 
  • معاون سیاسی دادستانی کل انقلاب تا سال ۱۳۶۴.
  • عضو شورای مرکزی جامعۀ روحانیت مبارز از سال ۱۳۸۷ تاکنون.

انتهای پیام/ 

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۸
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۳ ۱۶ فروردين ۱۳۹۸
انشالله
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۳ ۱۶ فروردين ۱۳۹۸
تبریک ما هم پذیرا باشید تبریک
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۵۴ ۱۶ فروردين ۱۳۹۸
تبریک می گویم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۱۶ ۱۶ فروردين ۱۳۹۸
تبریک
Iran (Islamic Republic of)
سلام
۰۷:۰۷ ۱۶ فروردين ۱۳۹۸
آرزوی موفقیت برایشان دارم
Iran (Islamic Republic of)
هاشمی
۰۱:۲۴ ۱۶ فروردين ۱۳۹۸
ضمن تبریک آرزوی موفقیت و خدمت بیشتر و بهتر برای ایشان در سنگر خادمی ثامن الائمه از خداوند متعال خواستارم
United States of America
hamed nasr
۰۰:۲۸ ۱۶ فروردين ۱۳۹۸
انشاا...موفق باشند
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
ناشناس
۰۰:۰۱ ۱۶ فروردين ۱۳۹۸
موفق باشند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۱۱ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
جوان گرایی خوب هست ولی نبادی افراطی عمل بشه ، اول انقلاب که خیلی جوان ها به کارهای بزرگ گماشته شدند بخاطر عدم مدیریت و فرد با تجربه بود قرار نیست دوباره آزمون و خطاها توسط یک نسل دیگه تکرار بشه ، جوان ها باید با طی سلسله مراتب به حدی از تجربه برسن بعد مدیریت بهشون واگذار بشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۰۲ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
مبارک باشد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۳۳ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
مبارکه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۱۷ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
ان شاءالله موفق باشندو مبارک باشد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۱۵ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
دوجا یکی ابتدا و یکی در انتها در بخش مسئولیتهای ایشون، بین نمایندگان و ولی فقیه (ویرگول ،) گذاشتید که این تحریر اشتباهه! نمایندگان ولی فقیه بهم متصل اند!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۱ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
بسیار خوب
Iran (Islamic Republic of)
مهدی محمد اکبری
۱۷:۲۷ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
سلام من شخصا به نظرات اقا احترام میگذارم اما ای کاش اقا یک فرد جوان را در نظر میگرفتند تا حوان گرایی یک حایی شروع بشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۱۹ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
حضرت اقا خودشان به جوانها علاقه و ارادت دارند و مکرر در فرمایشاتشان هم فرمودند و در عمل هم نشان دادند که حامی جوانان هستند لابد در این مسئولیت علاوه بر جوان تر بودن تجربه و ریزه کاریهایی هم لازم بوده که ایشان را انتخاب کردند و قطعا انتخاب حضرت اقا درست و دقیق و با مطالعه است.
ان شاءالله ایشان هم در امور آستان موفق باشند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۵۰ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
حضرت آقا فقط پست امروزی رو نمی بیینند مسئولیت های سنگین تر ادمهای وزین میخواهد که خدا دلش را به ایمان آزموده باشد . در جوار حضرت رضا علیه السلام انسان مروارید می شود البته جوانگرایی اعتقاد اقاست ولی همه جا صحیح هست !
Iran (Islamic Republic of)
دلبسته
۲۰:۴۰ ۱۶ فروردين ۱۳۹۸
پس شخصا به نظرات آقا احترام نمیذارید وگرنه اما و اگر نمیآوردید
آخرین اخبار