به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز،تامین نان از همان ابتدا به عنوان دغدغه اصلی مردم ایران میشمار میرفت. تهیه این ماده غذایی ارزشمند در طول تاریخ با فراز و فرودهایی همراه بود. زمانی از ترس قحطی برسرش دعوا شد، یک زمان حربه جنگی دشمن در جنگ جهانی دوم بود تا به وسیله آن به اهداف خود دست یابد و زمانی وفور در هر کوچه و برزن یافت می شد.
این سیر تاریخی سبب شد تا نان به عنوان اصلیترین ماده غذایی ایرانیان جایگاه ویژه گی در بین مردم داشته باشد و به یکی از مولفههای اصلی قدرت و ثروت تبدیل گردد. اما این مولفه در دوران فراوانی خود نیز با چالشهایی مواجه شده است. دیر زمانی نیست که با طبخ انواع جدید نان و تغییر ذائقه، سطح توقع مردم از کیفیت نانهای پخت شده افزایش یافته است. اگر تا دیروز از هر ۱۰ کیلو نان یک کیلو دور ریخت توسط خانوادهها کنار گذاشته شد، امروز با توجه به حساسیتهای ایجاد شده در بین مردم، همگان درصدد خرید نانی با کیفیت هستند.
اما نکته اصلی که شاید در بسیاری از کشورهای دیگر به آن توجهی نشود و منحصر به ایران و مردمانش است، موضوع حرمت و برکت نانی است که تهیه، پخته ویا خورده میشود. حساسیت مردم حتی در بین جوانان امروزی هنگام زمین افتادن تکیه کوچکی از نان یا زیر پا ماندنش در خیابانها و پیاده روها برای حداقل کنار کشیدن تکه نان را میتوان ریشه در فرهنگ غنی مردم مسلمان ایران در برخورد با نمادهای نعمتهای الهی دانست.
همانطور که گفته شد، نان از دیرباز در بین مردم ایران از اهمیت ویژهای برخوردار بوده و هست. همچنین نانوایان نیز در این بین از جایگاه ویژهای در بین مردم برخوردارند. چرا که بسیاری معتقدند این نانوایان هستند که تاثیر مستقیمی در کیفیت و پختن نان میتوانند داشته باشند.
با توجه به افزایش قیمت چندین سال اخیر نان در کشور و حساس شدن مردم به مصرف به صرفه و به دور از اسراف این ماده غذایی، کیفیت و نحوه ارائه آن نیز در بین مردم بسیار مهم و پر اهمیت شده است. دیگر مانند گذشته نیست که بزرگ خانواده به نانوایی رفته و برای هر نفر از اعضای خانواده نانی معادل چندین نفر تهیه کند یا دیگر در سفرهها شاهد دور ریزهای فراوان از نانهای خریداری شده نیستیم هرچند دلیل این موضوع، بالا رفتن حداقلی کیفیت برخی از نانها میباشد، اما هزینه بالای تهیه نان و اصلاح فرهنگ مردم نیز بی تاثیر نیست.
اما دهه اخیر ماننده سالیان گذشته نیست، نفوذ تکنولوژی، گسترش شهرنشینی و به طبع آن آپارتمان نشینی، مشغلههای فراوان، دوری خانوادهها از نانواییها و فریزی شدن نحوه نگهداری نان و هزار دلیل دیگر موجب تغییر فرایند پخت، خرید، نگهداری و مصرف انواع نان شده است. هرچند خانوادهها و محلههای قدیمی هنوز هم بر سنت قدیم پا برجایند، اما این افراد در صد کمی از کل مردم را شکل میدهند.
این روزها خانوادههای شهری انتظار دارند تمام نیازهای خود را یکجا تهیه و سپس به مرور زمان استفاده کنند. اتفاقی که امروز در فروشگاههای بزرگ مواد غذایی و مصرفی در حال انجام شدن است و خانوادههایی که وقت کافی برای خرید تک تک وسایل را از مغازههای محل ندارند، خریدهای خود را یکجا و برای مدت زمان معلومی از فروشگاههای مطرح و بزرگ خریداری می کنند.
این فرهنگ ناخواسته در حال سرایت به دیگر شئون زندگی مردم ایران نیز هست. ایده نانوایی متمرکز چند وقتی است که با استقبال مردم و رونق بازار همراه شده است. کلان شهرهای ایران امروز با پدیدهای به نام نانوایی صنعتی روبه رو هستند که در آن انواع نانها با کیفیت، نظارت و قیمت مناسب به دلیل پخت انبوه به دست مشتری میرسد و یک فرد با ورود به فروشگاه با این ذهنیت که برای چند ماه نان مصرفی خانواده را در حال خرید است، اقدام به خرید انواع نان میکند.
یکی از مشتریان مجتمع تولید نان در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز، با اشاره به افزایشکیفیت انوان نانهای تولیدی در مجتمعهای نان گفت: کیفیت نان اعم از آرد، خمیر، پخت و ماندگاری بسیار بیشتر از نانواییهای محلی است و این موضوع موجب جذب مشتریها شده است.
وی افزود: سهولت در خرید، مدرن بودن تجهیزات، داشتن امکانات رفاهی هنگام انتظار برای آماده سازی نان همگی از جمله مزایای این مجتمعها است.
نانوای یکی از مجتمعهای صنعتی نان در تبریز در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز، با بیان اینکه وضعیت حقوق و مزایا در واحدهای صنعتی نسبت به نانواییهایی محلی بهتر است ،افزود: من زمانی در نانوایی محلی کار می کردم با اینکه از صبح اول وقت تا عصر مشغول به کار بودیم، اما با این حال مبلغ دریافتی نسبت به کار انجام شده قابل قبول نبود از طرفی مشکلات واحدهای کوچک اعم از گرانی اقلام، اجاره و ... فشارهای متعددی را به خودم و دیگران وارد می کرد.
وی گفت: با حضور در این مجتمع صنعتی علاوه بر افزایش بهره وری کاری، میزان حقوق و مزایا با توجه به خرید بیشتر مردم افزایش یافته و این امر موجب رضایت همه پرسنل مجموعه صنعتی شده است.
با حضور در مغازه کوچک نانوایی در یکی از محلههای تبریز با فردی که مسئولیت تهیه خمیر برای دیگر همکاران خود را دارد مصاحبه کردیم.
او در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز، با اشاره به سختیهای موجود در کار نانوایی اظهار کرد: بیش از ۱۵ سال است که این کار را بر عهده دارم و حقیقتا در این مدت دچار بسیاری از بیماریها شده ام.
وی با مقایسه نانوایی مشغول در آن با مجتمعهای صنعتی بزرگ افزود: کارهای من را در این مجتمع ها، دستگاه انجام می دهد و فردی مثل من تنها نظاره گر و مسئولیت کنترل امور را برعهده دارد در حالی که در این مغازه صفر تا صد تهیه خمیر با خودم است.
وی بیان کرد:استفاده از دستگاههای اتوماتیک جدید که دستکاری انسان را به شدت کاهش می دهد یکی دیگر از عوامل افزایش کیفیت نانهای صنعتی شده است. این فراوردهها با اندازههای معین و به صورت دقیق آماده میشوند و موجب خوشمزگی و ماندگاری بالاتری نسبت به نانهای مغازههای محلی می گردد.
آنچه مسلم است دانش تهیه نان، از جمله علومی است که این روزها مورد توجه قرار گرفته است. جایگاه نان در بین ایرانیان، جایگاهی بالا بود و سالها نیز اینگونه خواهد بود به همین خاطر نان سالم و با کیفیت امروزه در دستور کار دولتمردان و تولید کنندگان قرار گرفته است.
هرچند باید در تجهیز مجتمعهای نانی جدید، مغازههای کوچک محلی را نیز در نظر گرفت تا بازارشان دچار تزلزل نگردد، اما دلیلی نمیشود که مردم را از خوردن نان سالم و با کیفیت محروم نمود. میتوان با برگزاری برخی از دورههای مفید علم تهیه و پخت نان مرغوب را به نانوایان آموزش داد تا علاوه بر افزایش کیفیت و رضایت مردم، صرفه جویی کلانی در بسیاری از منابع ایجاد کرد.
انتهای پیام/