به گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، کاظم خاوازی معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در نشست خبری با اصحاب رسانه که بمناسبت دهه فجر برگزار شد، اظهار کرد: بر اساس طرح ارائه شده به مجلس علوفه دامی جدیدی را در کشور معرفی خواهیم کرد، اگر با این طرح موافقت شود طی یک برنامه ۵ ساله مشکل علوفه دامی کشور مرتفع خواهد شد.
وی افزود: در این طرح کشت گیاهان علوفهای از جمله خارشتر که میتواند شرایط نامتعارفی مانند خشکی و شوری آب را تحمل کند در دستور کار قرار گرفته است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه کشت دوم برنج یکی از معضلات فعلی در استان گیلان و مازندران به شمار میرود بیان کرد: هم اکنون محققان سازمان تحقیقات به یک نوع چغندر علوفهای به نام کارا دست پیدا کرده اند که کشت این نوع علوفه بعد از برنج میتواند حداقل صد تن علوفه تر در هر هکتار تولید کند.
خاوازی ادامه داد: هم اکنون در صد هکتار از استان کرمان کشت علوفه کارا انجام شده است که برای اجرای این پروژه نیاز به اعتبار داریم. از مسئولان انتظار میرود که بودجه این طرح را از محل محصولات تراریخته به سازمان تحقیقات، ترویج و آموزش کشاورزی اختصاص دهند.
وی با اشاره به اینکه امکان تولید یک میلیون تن علوفه دامی از سرشاخههای نیشکر در خوزستان وجود دارد، افزود: با بخش خصوصی در این زمینه وارد مذاکره شده ایم که سرمایه گذاری لازم را انجام دهد.
خاوازی با اشاره به اینکه چغندر علوفه کارا در ده هکتار از اراضی مازندران کشت شده است، بیان کرد: کشاورزان مازندرانی پیش بینی کرده اند که در هر هکتار ۱۵۰ تن علوفه تولید کنند در حالیکه موسسه تحقیقات خاک و آب در نظر دارد که این میزان را به ۳۰۰ تن در هکتار برساند.
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در بخش دیگر سخنان خود از ارائه سالانه ۱۵۰ دستاورد تحقیقاتی به بهره برداران خبر داد و گفت: ارائه دستاورد تحقیقاتی رتبههای ایران در عرصههای بین المللی را ارتقا داده است که به این ترتیب بسیاری از مشکلات را حل میکنیم.
وی از معرفی ۳۰۳ دستاورد جدید از سال ۸۶ تا کنون در بخش کشاورزی خبر داد.
معاون وزیر جهاد کشاورزی تولید محصولات کشاورزی در سال ۵۷ را ۲۶ میلیون تن اعلام کرد و افزود: این میزان در سال ۹۲ به ۹۷ میلیون تن و در سال ۹۷ به ۱۲۲ میلیون تن رسیده است که بخش قابل توجهی از این موفقیت ها را مرهون دستاورد تحقیقات در بخش کشاورزی هستیم.
وی معرفی ارقام جدید بذر را یکی از مهمترین دستاوردهای بخش تحقیقات برشمرد و گفت: با معرفی و تهیه و تولید بذر و توزیع در میان بهره برداران توانسته ایم سالانه از خروج ۵۰۰ میلیون دلار ارز برای تامین این بخش از بذر مورد نیاز جلوگیری کنیم.
این مقام مسئول از معرفی ۲۲۰ رقم بذر جدید از سال ۵۸ تا ۹۶ در کشور خبر داد و افزود: ۶۰ نوع از این ارقام در پنج سال اخیر معرفی و در اختیار بهره برداران قرار گرفته است.
خاوازی ادامه داد: همه ساله بیش از ۶ هزارتن بذر گواهی شده درجه یک و ۲۵ هزار اصله نهال شناسنامه دار در اختیار بهره برداران قرار میگیرد.
وی شناسایی حفظ ذخایر ژنتیک را یکی دیگر از برنامههای سازمان تحقیقات برشمرد و گفت: ۴ میلیون و ۴۰۰ هزار نمونه حشرات، بندپایان و باقی موجودات غیر زنده در بانکها و بیش از ۱۳۰ هزار نمونه زنده در باغات و کلکسیونها نگه داری میشود که نسل آینده میتواند از آن استفاده کند.
خاوازی با اشاره به اینکه از سال ۹۲ تاکنون ۲۶۰ هزار نمونه به ذخایر ژنتیکی کشور اضافه شده است، بیان کرد: در شناسایی حفظ ذخایر ژنتیکی، ۱۰۸ لاین برتر در زمینه کرم ابریشم داریم که در خاورمیانه منحصر به فرد است و عملکرد پیله با استفاده از لاین های در اختیار از ۲۵ به ۳۳ کیلوگرم افزایش یافته است.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه تغییرات آب و هوایی مد نظر سازمان تحقیقات است، افزود: با توجه به تغییرات آب و هوایی، کشت چغندر پاییزه و کشت نشایی در دستور کار قرار گرفته است چرا که این امر افزایش ۳ برابری بهره وری آب و کاهش یک سوم تا یک ششم مصرف بذر را به همراه دارد.
وی کشت چغندر قند پاییزه تکلیف ریشه لخت را اتفاق میمون در کشت چغندر پاییزه دانست و گفت: هم اکنون منتظر ساخت و واردات این ماشین آلات در داخل هستیم چرا که در این صورت میتوان در بسیاری از مناطق که امکان کشت توسعه چغندر پاییزه وجود نداشت، اقدام به کشت کرد.
معاون وزیر جهاد کشاورزی درباره آخرین وضع کشت محصولات تراریخته در کشور بیان کرد: تمام کشورهای دنیا به صورت حاکمیتی تلاش میکنند تا از چیزی غافل نشوند به همین خاطر از تمامی دانش و تکنولوژی روز دنیا بصورت آشکار و پنهان استفاده می کنند، از این رو نسبت به تمامی منابع تراریخته هوشیار هستیم و مراقبیم که عقب نمانیم.
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با اشاره به وجود ۲۰۰ رخداد تراریخته، از صدور مجوز واردات تنها برای ۲۰ رخداد خبر داد و گفت: در این زمینه بسیار سخت گیر هستیم تا سلامت کشور به خطر نیفتد.
وی با اشاره به اینکه تاکنون مجوز کشت پنبه تراریخته برای مصرف انسانی صادر نشده است، اظهار کرد: اگرچه وزارت بهداشت مجوز کشت پنبه تراریخته را داده است، اما همچنان منتظر مجوز برای روغن خوراکی پنبه از وزارت بهداشت هستیم.
خاوازی با اشاره به اینکه بیش از ۹۰ درصد ذرت دانهای در دنیا تراریخته هستند، بیان کرد: براین اساس چارهای جز تامین ذرت دانههای تراریخته برای نیاز کشور وجود ندارد.
به گفته این مقام مسئول، از ۲۰۰ رخداد تراریخته که در کشور وجود دارد، ۲۲ رخداد را قبول داریم و یکی از شرط هایمان این است که کشورهای اروپایی و آمریکایی خود مصرف کننده محصولات تراریخته باشند.
وی با اشاره به اینکه برخی از رخدادهای تراریخته بعلت عارضه ریسک بالا رد شده است، اظهار کرد: برخی رخدادها که سازمان آن را رد کرده مربوط به محصولاتی بوده که واردکننده بدون نظر و تحقیق ما قصد واردات آن را داشته است. عمده رخدادهای رد شده بیشتر در مرحله ثبت سفارش بوده است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی در ادامه افزود: هر یک ریالی که در بخش تحقیقات هزینه میشود، ۲۵ ریال عایدات دارد و در خصوص گندم به ازای هر یک ریال هزینه شده، ۲۶ ریال عاید کشور می شود.
به گفته وی، طی ۲۰ سال اخیر در مجموع ۱۲ هزار میلیارد تومان عایدات بخش کشاورزی از محل ارائه گندم آبی بوده است.
خاوازی ادامه داد: براساس آخرین مطالعات صورت گرفته به ازای هر پروژه تحقیقاتی ضمن کسر هزینهها حدود ۳۳۰ میلیارد تومان عایدی به بخش کشاورزی اضافه میشود.
رئیس سازمان تحقیقات، ترویج و آموزش کشاورزی با اشاره به اینکه هیچ نگرانی در خصوص تامین سم و کود نداریم، بیان کرد: موسسه گیاه پزشکی تمام تلاشش بر آن بوده که تعدادی از سموم خطرناک را شناسایی و سموم بی خطر را جایگزین کند.
به گفته وی، برای سال آینده سازمان تحقیقات در نظر دارد که غربالگری سنگینی برای محصولات تازه خوری، میوه و مرغ انجام دهد که بدین منظور گزارشی کامل از سلامت محصولات ارائه خواهد داد.
خاوازی در پایان درباره پروژههایی که در دهه فجر افتتاح میشود، تصریح کرد: با توجه به آنکه بخش قابل توجهی از اُفت تولید ماهیان قزل آلا مربوط به مسائل بهداشتی است، از این رو موسسه تحقیقات طرح SPF قزل آلای رنگین کمان را آغاز کرده است، در ابتدا ۷۰ هزار بچه ماهی را در اختیار واحدهای تولید قرار میدهیم که پس از تکثیر در اختیار بهره برداران قرار خواهد گرفت. همچنین ارقام زیادی در خصوص باغبانی داریم که در دهه فجر رونمایی میشود.
انتهای پیام/