سازمان امور مالیاتی در بودجه سال آینده قصد افزایش درآمد‌های مالیاتی را دارد، اما آیا دریافت مالیات از خرید و فروش سکه هم در آن دیده خواهد شد؟!

سایه مالیات بر عایدی کِی بر سر سکه خواهد افتاد؟/به گزارش خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، بیستم شهریور ماه امسال بود که رئیس سازمان امور مالیاتی  از دریافت مالیات بر سکه آن هم با قوانین مصوب جدید خبر داد و قرار شد تا از خریدارانی که بیش از ۲۵ سکه خرید می‌کنند مالیات دریافت شود.

کامل تقوی نژاد، رئیس سازمان امور مالیاتی و معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی در این باره به رسانه‌ها می‌گوید: برای دریافت مالیات، تعداد ۲۵ سکه را در شاخه معافیت مالیاتی قرار داده ایم و بیش از آن بر اساس یک جدول مالیاتی مشمول دریافت مالیات هستند، به طوریکه برای ۱۰۰۰ سکه می‌توانیم تا ۳۵ درصد مالیات بگیریم. این موضوع  مشمول ارز هم می شود به صورتی  که  هر شخص حقیقی که بیش از ۵ هزار دلار خرید و فروش ارز داشته باشد، اطلاعاتش در اختیار ما قرار می‌گیرد و باید برای آن مالیات پرداخت کند.

وی همچنین در نشست خبری با اصحاب رسانه در پاسخ به سوال خبرنگار اقتصاد و انرژی، مبنی بر اینکه آیا سازمان امور مالیاتی در سامانه نیما برای دریافت مالیات حضور دارد، گفت: بله به عنوان دستگاهی که وظیفه دریافت مالیات را برعهده دارد از معاملات بر اساس قوانین، مالیات دریافت می کنیم.

اما این موضوع در قالب یک خبر باقی ماند و هاله‌ای از ابهام  دور سکه های پیش فروش شده را فرا گرفت. بیش از هفت میلیون و ۶۰۰ هزار سکه در طرح پیش فروش به مشتریان فروخته و از اردیبهشت امسال به صورت ۳ ماهه و ۶ ماهه به خریداران تحویل داده شد، در فرآیند انجام این معاملات هیچ مالیاتی از سکه های پیش فروش شده کسر نشد تا اینکه نتایج ناخوشایندی را در برابر قوانین مطرح شده از  سازمان امور مالیاتی به نمایش عموم گذاشت.

بیشتر بخوانید: تأملی بر مشکلات طرح پیش فروش سکه در بازار

به نظر می‌رسد گره مالیاتی خریداران سکه با مالیات «علی الراس» قابل باز شدن باشد که مبنای محاسبه آن به جای اسناد و مدارک مودی، قرائن و ضرایب مالیاتی است. البته مشکلی که دست ممیزان مالیاتی را بسته این است که  باید اثبات شود کسانی که سکه خریده اند، آن را فروخته اند یا نه؟ تا  در آن صورت بتوان براساس  سود حاصل شده از فروش آن، مالیات گرفت.

عباس عرب مازار، کارشناس مسائل اقتصادی در گفت و گو با خبرنگار اقتصاد و انرژی، درباره اجرایی نشدن جزئیات طرح مالیات بر عایدی سرمایه می‌گوید: تنها ضعف دریافت مالیات‌ در کشور، نقص در سیستم ثبت خرید کالاهاست.در کشور‌های اروپایی و حتی آسیایی  فروشنده مارکت ها و سایر فروشگاه ها اطلاعات خریدار را به ثبت می رسانند و آن را کاملا الکترونیکی در اختیار دولت قرار می دهند. با همین چرخه کشورهای مختلف دنیا که در اقتصاد موفق هستند بودجه خود را تنها بر اساس درآمد مالیاتی پایه ریزی می کنند.

وی افزود: زمانی که ثبت خرید اقلام صورت می گیرد دریافت مالیات آسان تر می شود و دیگر افراد به کالا‌هایی نظیر سکه، طلا و حتی ارز نگاه سودآوری نمی‌کنند. به نظرم منشا اصلی کم توجهی به بحث مالیات بر عایدی سرمایه، اتکای دولت های مختلف به بودجه نفتی است.

عرب مازار تاکید کرد: باید یک نظام ثبتی در تمام خرید‌ها مستقر شود تا بتوان دریافت مالیات از اقلامی نظیر سکه، ارز و حتی سایر عایدی بر سرمایه‌ها را محقق کرد. البته شیوه جدید فروش ارز در صرافی ها کمی این امکان را محقق کرده است که امیدواریم با اعمال نظارت ها همین روند ادامه دار باشد.

مالیات بر درآمد جدی گرفته شود

معصومه آقاپور علیشاهی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار اقتصاد و انرژی، به صحیح بودن اصل فرآیند دریافت مالیات بر عایدی که سکه هم جزئی از آن می شود اشاره کرده و می گوید:  دریافت این نوع مالیات موجب کاهش سوداگری‌ها می‌شود، اما شرایط حال حاضر بازارها ایجاب نمی‌کند تا به دریافت مالیات از سکه و ارز روی آوریم.

وی افزود: برای دریافت مالیات بر عایدی سرمایه  قانونی جامع مصوب شده که سکه و طلا هم جز همان هاست، اما نمی دانیم چرا قانون تکه تکه در کشور اجرا و نظارت می‌شود و همین نامنظم اجرا شدن مشکلات زیادی نظیر سوداگری در بازارها را ایجاد کرده است.

این عضو کمیسیون اقتصادی در ادامه گفت: اگر قرار است قانون مالیات بر خرید سکه وضع و اجرایی شود باید در هنگام پیش فروش سکه ها عملیاتی می‌شد و حال اگر قصدی برای اجرای آن در کشور وجود دارد باید اساسی و محکم باشد.

سکه هم شامل مالیات می شود

محمدرضا جعفریان، معاون مالیاتی اتاق اصناف  در گفت و گو با خبرنگار اقتصاد و انرژی، می‌گوید: دریافت مالیات بر عایدی سرمایه شامل تمام شاخه هاست که برخی از این موارد در سطح کلان اجرایی و برخی نظیر سکه و ارز روی زمین مانده است.

وی افزود: اگر دریافت مالیات بر سکه از زمان پیش فروش اجرایی می شد قطعا شاهد خرید و فروش‌های کلان در این بازار  نبودیم البته خبر‌های خوبی مبنی بر اجرای این امر در آینده‌ای نزدیک به گوش می‌رسد.

جعفریان  ابراز کرد: متاسفانه عدم دریافت مالیات از افرادی که با خرید سکه به تعداد بالا مشغول بودند منجر شد تا روند معاملاتی بازار سکه بر هم بریزد و قیمت‌ها با افزایش چشمگیری روبرو شود. ما قوانین قوی مالیاتی داریم، اما اجرایی شدن آن نیازمند عزمی جدی است.

 قانونی که سکه را مشمول دریافت مالیات می کند

بر اساس ماده ۱۱۹ قانون مالیات‌های مستقیم، درآمد نقدی و یا غیر نقدی که شخص حقیقی یا حقوقی به صورت بلاعوض و یا از طریق معامله های  محاباتی و یا به عنوان جایزه یا هر عنوان دیگر از این قبیل تحصیل می‌کند، مشمول مالیات اتفاقی به نرخ مقرر در ماده ۱۳۱ این قانون است.

در ماده ۱۳۱ نیز آمده است: نرخ مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی به استثنای مواردی که نرخ جداگانه دارد، تا ۵۰۰ میلیون ریال درآمد سالانه ۱۵ درصد، نسبت به مازاد ۵۰۰ میلیون تا یک میلیارد ریال ۲۰ درصد و نسبت به مازاد یک میلیارد ریال ۲۵ درصد محاسبه می‌شود.

نکته قابل توجهی که در گفت و گو‌های فوق نظر مخاطبان را جلب می‌کند این است که جدول مخصوص دریافت مالیات بر سکه و ارزی که رئیس سازمان امور مالیاتی از آن نام برد چیست؟ و چرا با اینکه قرار شد خرید بیش از ۲۵ سکه توسط افراد مشمول مالیات شود، اما هنوز هیچ اقدامی در این زمینه صورت نگرفته است؟

خبر‌ها حاکی از آن است که سازمان امور مالیاتی در بودجه سال آینده قصد افزایش درآمد‌های مالیاتی را دارد، اما آیا دریافت مالیات از خرید و فروش سکه هم در آن دیده خواهد شد؟!
 
گزارش از نرگس معززی

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۵ ۲۰ خرداد ۱۳۹۸
من از کسانی هستم که در طرح پیش فروش سکه ثبت نام کردم دلال هم نیستم خواسم خونه بخرم نتونستم پیش فروش سکه بدون مالیات (ننوشتند چه نوع مالیاتی) ضمن اینکه تفاوت قیمت پیش فروش با بازار در زمان ثبت نام 150تا100 هزار تومان بود که اگر مینوشتند با مالیات هیچ عقل سلیمی از بانک سکه نمی خرید که بابت آن باید 6 ماه منتظر می ماندی
حالا اینکه در مدت این 6 ماه ارزش پول ملی سقوط کرده و خریداران سکه سود که نه! ارزش پول خود را حفظ کرده اند چراباید کسانی را انقدر عصبانی کند که نام اخلالگر یا سوداگر یا ... رویش بگذارند
و بانک مرکزی زیر قرار زده و برایشان مالیات ببندد چون ارزش داراییشان حفظ شده!
بیایید منصف باشیم کسی که در این مدت خودرو یا ملک یا سکه از بازار خریده یا حتی نخودچی کشمش خریده بهمین اندازه در این مدت ارزش داراییهایش بالا رفته چرا فقط کسانی که به بانک مرکزی اعتماد کردند باید جریمه شوند ؟؟
و آیا این ظلم نیست؟؟ آیا کسانی که اینطور مالیات میپردازند بعدا میتوان روی مشارکتشان در طرح های اقتصادی دولت حساب کرد ؟؟؟ آیا این نابود کردن اعتماد به بانک مرکزی نیست؟؟؟
مالیات عایدی سرمایه بسیار خوب است در صورتیکه ، عطف ماسبق نشود، ابتدا اطلاع رسانی و سپس از همه به نسبت دارایی اخذ شود نه فقط خریداران سکه!!
United States of America
علی یوسفی
۱۴:۴۴ ۰۷ بهمن ۱۳۹۷
قاعدتا مالیات بر درآمد معنی پیدا می کند نه حفظ ارزش دارایی. پیش فروش سکه به عنوان اطمینان مردم جهت حفظ ارزش پس انداز شان مطرح شد و کسی که فرضا خواسته ارزش پاداش پایان کار سی ساله اش را حفظ کند اقدام به خریدسکه کرده است به چه دلیل باید مالیات بدهد البته همان زمان افرادی به تحویل به موقع سکه تردید داشتند و با قیمت حدود دویست هزار تومان از بازار سکه خرداری کردند که قابل رصد هم نیستند
Iran (Islamic Republic of)
مجید
۱۲:۵۶ ۰۶ بهمن ۱۳۹۷
دیگه چه عذابی از این بدتر که تو کشوری زندگی میکنی که دنیای ثروت هست ، اما مردمش بدبخت و بیچاره هستند ، حق مردم ما این نبود ، چه عذابی از این بدتر که جلوی زن و بچه ات همیشه باید شرمنده و خجل باشی ، مطمئن باشید خداوند تبارک و تعالی انقدر بخشنده و مهربانه حتماً حتماً مردم ضعیف ایران را فاکتور میگیره ، چون ما تو این دنیا عذابمون کشیدیم ، قطعاً بهشت به همه ما واجبه
Iran (Islamic Republic of)
گیلان
۱۱:۵۰ ۰۶ بهمن ۱۳۹۷
بزارید مردم یه نفسی بکشند خب
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۴ ۰۶ بهمن ۱۳۹۷
خداياااا به دادمون برس، يه بار دلار همه چيز و گرون ميكنه، يه بار بنزين همه چيز و گرون ميكنه، يه بارم ماليات، دست از سرمون برداريد توروخدا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۱ ۰۶ بهمن ۱۳۹۷
تازه بازم ميخواين بيشترشم كنيد ؟؟؟!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۱ ۰۶ بهمن ۱۳۹۷
حتما مالیات بگیرید
Iran (Islamic Republic of)
مجید
۱۰:۳۶ ۰۶ بهمن ۱۳۹۷
بهترین راه کنترل مشکلات اقتصادی و بالطبع اجتماعی دسترسی دولت و سازمان امور مالیاتی به کلیه تراکنشهای پولی و بانکی و داشتن یک سامانه اطلاعاتی ازکلیه درامدها ودارایی های منقول و غیرمنقول هر شخص ایرانی به صورت انلاین است. اگر هر شخصی اقلام حساسی مثل دلار و سکه و طلا و ... میخرد با کد ملی اش در این سامانه ثبت شود خیلی از مسائل قابل کنترل خواهد بود. مثلا شما یک کارمند مبارزه با قاچاق را در نظر بگیرید. درسامانه مذکور درامدو کلیه دارایی هایش درسال پایه مشخص است بعد ازمدتی مثلا یک یا دوسال قابل پیش بینی است که وی چقدر باید دارایی داشته باشد . مازاد بر آن را باید پیگیری کرد . که مثلا رشوه گرفته و یا چه ... در مورد دلالی ، قاچاق مواد مخدر ، اختلاس و ...... همه به همین منوال .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۴ ۰۶ بهمن ۱۳۹۷
مالیات بر فروش سکه و ارز و خودرو و سوخت همه بی پولیایی مردمو رو حل میکنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۲ ۰۶ بهمن ۱۳۹۷
O-
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۱ ۰۶ بهمن ۱۳۹۷
نظرات سطحی کارایی ندارند . گرفتن مالیات در خید و فروش سکه پول ملی را کلا نابود میکند ! انگار اصلا واحد پولی به نام ریال در دنیا وجود نداره . بعضی ها فکر میکنن اقتصاد رو میشه تو سرش زد ! اقتصاد خطر ناک ترین موجود زنده است که نمی توان با او جنگید ! خواهش میکتم مسئولین علم اقتصاد بخونن ! اقتصاد مردم نیستن که بشه بهش فشار آورد !
Iran (Islamic Republic of)
مهرداد رجبي
۰۹:۳۶ ۰۶ بهمن ۱۳۹۷
تمام اصناف بايد سازمان دهي قيمت هاي كارشناسي ارائه عرضه محصولات و خدمات بپردازند. همه دلال بازي هاي و فعاليت هاي خياباني خريد و فروش كالا و خدمات بايد جرم و مشمول جريمه هاي سنگين مالي شوند. خريد و فروش دلار، ارز و سكه و طلا بدون مجوز توسط دلال هاي خياباني بايد جرم و همراه با جريمه سنگين و ثبت سكه و دلار به نفع بيت المال شود. وقتي همه فعاليت ها قانوني و داراي مجوز شوند و همه ارائه قيمت ها قانوني و كارشناسي و داراي ثبت سيستم مكانيزه باشند؛ تمام معاملات روشن بوده و ميزان سود و هزينه نيز كاملا مشخص مي باشد؛ به راحتي مي توان ماليات هاي دقيقي را وضع كرد. قوه محترم قضاييه بايد به شدت با دلال بازي و خريد و فروش هاي بدون مجوز و خياباني برخورد كند. خدايي! كجاي عدالت است كه دلال خياباني ماهيانه حداقل 10 برابر من با مدرك دكتراي فني از دانشگاه ... در آمد داشته باشد و چنين دلال هاي چون ظرفيت داشتن پول هاي گسترده را ندارند باعث ايجاد انواع فساد در جامعه مي شوند.
آخرین اخبار