در حالی که اندیشکده آمریکایی طرحی را برای امضای توافقنامه صلح با گروه طالبان تهیه کرده است، اما کارشناسان و مقامات افغان این طرح را برای دولت و طالبان غیر قابل پذیرش می‌دانند.

آیا دولت افغانستان و طالبان طرح اندیشکده آمریکایی برای صلح را می‌پذیرند؟به گزارش حوزه افغانستان باشگاه خبرنگاران جوان، اخیرا اندیشکده آمریکایی موسوم به «رند» طرحی را برای امضای توافقنامه احتمالی با گروه طالبان تهیه کرده است. در این طرح ۵۰ صفحه‌ای به چگونگی تشکیل حکومت موقت، پیوستن طالبان به روند صلح، نظام آینده افغانستان و خروج تدریجی نیرو‌های خارجی از این کشور پرداخته شده است.

وزارت دادگستری افغانستان

اندیشکده آمریکایی تاکید کرده است که پس از برقراری آتش‌بس در افغانستان باید یک حکومت انتقالی در این کشور تشکیل شود تا زمینه تعدیل قانون اساسی و بازنگری شیوه‌های حکومتداری را فراهم کند.

«بصیر انور» وزیر دادگستری افغانستان در واکنش به این موضوع تصریح کرد، قانون اساسی افغانستان در بسیاری از موارد پیشرفته است و تناقضی با اصول اسلامی ندارد.

وی افزود: طالبان نمی‌تواند موردی متناقض را در قانون اساسی بیابند که مانع برقراری صلح شده و یا از پیوستن این گروه به دولت افغانستان جلوگیری کند.

وزیر دادگستری افغانستان اظهار داشت: لویه جرگه برای تعدیل قانون اساسی است، اما نباید ابزاری برای حذف مواد قانون اساسی شود که بر اثر آن حقوق مردم افغانستان به بازی گرفته شود.

وی ادامه داد: نباید با تعدیل قانون اساسی از طریق لویه جرگه اختیارات نظام افزایش یابد و بجای آن قشر بزرگی از جامعه از حقوق و اختیارات شان محروم شوند.

شورای عالی صلح افغانستان

برخی از رسانه‌ها طرح ارائه شده از سوی اندیشکده آمریکایی برای امضای توافقنامه احتمالی با طالبان را سند صلح افغانستان دانسته‌اند.

شورای عالی صلح افغانستان در واکنش به این موضوع اعلام کرد که این طرح تنها دیدگاه اندیشکده آمریکایی درباره صلح افغانستان را بیان می‌کند و سند صلح افغانستان نیست.

«اسدالله زائری» معاون سخنگوی شورای عالی صلح افغانستان با اشاره به این موضوع تصریح کرد، ما فعلا گفت‌وگوی مستقیم و مذاکرات رو در روی دولت افغانستان با گروه طالبان را تنها راه برقراری صلح می‌دانیم.

ارگ ریاست جمهوری افغانستان

«سرور دانش» معاون دوم رئیس جمهور افغانستان طرح ارائه شده از سوی اندیشکده آمریکایی را مانع تلاش‌های دولت کابل و همکاران بین‌المللی آن در روند صلح افغانستان دانست.

وی در دیدار با «جیف کوهن» رئیس آژانس توسعه بین‌المللی آمریکا تصریح کرد، گفتگو‌های صلح در چارچوب نظام کنونی و قانون اساسی به رهبری دولت و مردم افغانستان اولویت دارد.

معاون دوم رئیس جمهور افغانستان اظهار داشت: در روند گفتگو‌های صلح هیچ کسی نمی‌تواند جایگاه دولت و مردم افغانستان را نادیده بگیرد.

رئیس آژانس توسعه بین‌المللی آمریکا نیز تاکید کرد که طرح ارائه شده از سوی اندیشکده آمریکایی «رند» از موضع رسمی دولت آمریکا نمایندگی نمی‌کند.

طرح صلح باید در هماهنگی با مردم و دولت افغانستان تدوین شود

«وحید مژده» کارشناس مسائل سیاسی افغانستان با اشاره به طرح ارائه شده از سوی اندیشکده «رند» تصریح کرد که این اندیشکده در رابطه به موضوعات سیاسی و نظامی به دولت آمریکا مشورت می‌دهد. این طرح می‌تواند برای برنامه صلح افغانستان باشد، اما سند صلح افغانستان نیست.

کارشناس افغان اظهار داشت: این طرح قراردادی نیست که طالبان با آن موافقت کنند.

مژده تصریح کرد که این طرح برای دولت افغانستان نیز قابل قبول نیست، زیرا در تدوین این طرح با دولت افغانستان مشورتی صورت نگرفته است.

وی خاطرنشان کرد، این طرح می‌تواند راهکاری برای صلح افغانستان باشد، اما تمام جنبه‌های صلح در آن گنجانیده نشده است.

«گل رحمان قاضی» رئیس جریان سیاسی صلح و نجات افغانستان نیز در واکنش به این موضوع تاکید کرد، هر طرحی که برای صلح افغانستان تهیه می‌شود باید افغانستانی باشد و نظر مردم این کشور نیز در آن گنجانده شود.

وی افزود: تنها طرحی برای صلح افغانستان می‌تواند مورد حمایت قرار گیرد که شکل افغانستانی داشته باشد و مردم باید در تعیین سرنوشت خود شریک شوند.

این در حالی است که دولت افغانستان در روند گفتگو‌های صلح از سوی آمریکا و گروه طالبان کنار گذاشته شده است.

اندیشکده آمریکایی رند نیز در تدوین طرح توافقنامه احتمالی صلح با طالبان در حالی دولت کابل را نادیده گرفته در حالی که دولت خود طرفی از مذاکرات صلح با طالبان است.

کارشناسان معتقدند که اندیشکده‌های وابسته به کاخ سفید نمی‌توانند برای طرف‌های منازعه تعیین تکلیف کنند و یا راهکار ارائه دهند بلکه برای تدوین سند صلح افغانستان باید نظر مردم این کشور، دولت، طالبان و حتی کشور‌های منطقه نیز مد نظر گرفته شود.

منبع: تسنیم

انتهای پیام/

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.