بخشی از پلان درونی بنای اصلی «تخچرآباد» متعلق به اواخر عصر آهن و اوایل دوره هخامنشی در فصل چهارم کاوش این تپه تاریخی در بیرجند مرکز استان خراسان جنوبی شناسایی شد.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان ، به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، محسن دانا سرپرست فصل چهارم کاوش تپه تخچرآباد بیرجند هدف از این کاوش را تکمیل پلان بقایای معماری دوره اشکانی عنوان کرد.
وی با اشاره به قرارگیری این مرحله از معماری در بالاترین سطح محوطه، یافتن در ورودی بنای اصلی را دومین هدف از کاوش فصل چهارم اعلام کرد و گفت: در پایان این فصل از کاوش تپه تخچرآباد، پلان بقایای معماری مرحله اشکانی تقریبا کامل شد.
دانا افزود: این بقایا ضخامت اندکی داشته و حداکثر ارتفاع دیوار‌ها ۵۰ سانتیمتر است.
وی با بیان این نکته که شواهدی از تخریب و آوار این بقایای معماری وجود ندارد گفت: به نظر می‎رسد معماری این دوره ارتفاعی بیش از این نداشته است، همچنین کارکرد بقایای معماری دوره اشکانی با شواهد موجود به نظر می‌رسد ماهیتی آیینی دارند.
محسن دانا از شناسایی بخش اندکی از پلان درونی بنای اصلی تخچرآباد که به اواخر عصر آهن و اوایل دوره هخامنشی تاریخ گذاری می‌شود، خبر داد.
وی اظهار داشت: به جز پلان بنای اصلی که دایره‌ای دارای شش برج است، دیواری دایره‌ای شکل در داخل بنا نیز وجود دارد که این پلان نسبتا نادر، آینده پژوهش و کاوش در این محوطه را بسیار جذاب کرده است.
دانا گفت: با وجود کاوش شش گمانه پیگردی که حد فاصل بین برج‌های بنای اصلی به منظور یافتن ورودی بنا ایجاد شد، هیچ نشانه‌ای از درگاه ورودی کشف نشد و احتمال دارد این درگاه ورودی در فاصله اندک بین گمانه‌های حفرشده این فصل تا برج‌ها و یا حتی درون برج‌ها باشد.
این باستان شناس افزود: بدون تردید کاوش فصل‌های آینده به این پرسش مهم درباره مکان و چگونگی ورودی بنای اصلی تخچرآباد پاسخ خواهد داد.
وی بیان کرد: فصل چهارم کاوش تپه تخچرآباد بیرجند با همت و حمایت اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان خراسان جنوبی و با مجوز ریاست پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری انجام شد.
به گزارش ایرنا تپه تخچرآباد ۲۵ اسفند ۱۳۸۰ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
این محوطه یک برجستگی به قطر حدود ۴۵ متر و ارتفاع ۴ متر است که سال ۱۳۸۸ به منظور کاوش آموزشی دانشجویان باستان‌شناسی دانشگاه آزاد واحد بیرجند به سرپرستی محسن دانا کاوش شد.
کاوش فصل نخست نشان داد که این محوطه در اصل یک بنای خشتی است که بیرون آن را با شن احاطه کرده‌اند.
فصل دوم کاوش در تپه تخچرآباد سال ۱۳۹۵ از سر گرفته شد.
در فصل دوم و فصل سوم ۱۳۹۶ پلان بیرونی بنا شناسایی و کاوش شد و بر این اساس مشخص شد بنای مدفون تخچرآباد بنایی دایره‌ای شکل نامنظم است که شش برج توپر دارد.

انتهای پیام/م

کشف آثار باستانی دوره هخامنشی

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.