به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، کمبود مواد اولیه تولید برای صنایع باعث سیر صعودی تعطیلی کارخانهها و کوچکتر شدن سفره کارگران شده است و سالهاست که چرخ کارخانهها را از چرخش باز داشته است. در این میان صنایع بزرگی در شمال کشور وجود دارند که روزی نان بر سفرهی هزاران کارگر مازندرانی میآوردند و امروز چراغ صنعتشان خاموش گشته و دستگاهها و تجهیزات یکی پس از دیگری زنگ میزنند و رنگ میبازند تا سکوتی تلخ سراسر سولههای صنعتی را که روزی پر از هیاهوی کارگران بود فرا بگیرد.
شرکت سهامی نکا چوب در تیر ماه ۱۳۴۸ به صورت شرکت سهامی تأسیس شد. این شرکت در تولید مصنوعات چوبی مانند تخته چند لایی مصنوعات نئوپان، نئوپان ملامینه، گرده بینه جنگلی، هیزم و کاتین فعال بود که چند سالی است تمامی ۷ خط تولید آن غیر فعال شده است.
مرکز اصلی این شرکت که در جاده دشت ناز ساری است، درست در میان جنگلهایی قرار دارد که در طی چند سال به دلیل اجرای طرح تنفس مملو از درختهای شکسته و افتاده شده است.
فردوسی پور مدیرعامل کارخانه نکا چوب با بیان اینکه طرح تنفس جنگل طرح خوبی در صورت اجرای تمام موارد آن است، گفت: قانون طرح تنفس جنگل قانونی در ۱۰ ماده بود که ماده ۶ آن برداشت درختان آسیب دیده، شکسته، افتاده و آفت زده را مجاز اعلام کرد.
وی افزود: صنایع چوبی به ماده اولیه مانند چوب نیاز دارند و عدم برداشت این درختان نبض صنعت را در این کارخانهها روز به روز کندتر میکند و در پی آن تعطیلی خطهای تولید و بیکاری کارگران را به دنبال خواهد داشت.
ولی پور سرپرست سابق یکی از خطوط تولید کارخانه نکا چوب میگوید: در گذشته این کارخانه حدود ۳۰۰۰ هزار نیروی فعال در خطوط تولید داشت که با گذشت زمان و تعطیلی این خطها این میزان کارگر به ۶۰۰ نفر کاهش یافته است.
دولت در سال ۹۲ مصوبهای تحتعنوان برنامه بهینهسازی، پایش و حفظ جنگلهای کشور در ۱۰ ماده مطرح کرد و در این برنامه قید شد که بهرهبرداری از جنگلها باید براساس ظرفیتهای قابل تأمل اکولوژیکی و اقتصادی در چارچوب مدیریت پایدار جنگلها صورت گیرد. با وجود این، فشارها و بررسیهای علمی در خصوص ایرادات وارده بر مصوبه سال ۹۲ دولت و با فشارهای افراطی افراد غیرمتخصص در امور مدیریت جنگل، در نهایت در سال ۹۵ وزیر جهاد کشاورزی دستور توقف بهرهبرداری را برخلاف برنامه مصوب ۹۲ دولت که اجازه برداشت درختان شکسته و بادافتاده را میداد، نیز به طور کل متوقف شد.
زمانی کارشناس جنگل میگوید: جمع آوری درختان شکسته و افتاده میتواند به سلامت محیط زیست و جلوگیری از آسیب رسیدن به درختان سالم دیگر کمک کند. علاوه بر آن حدود ۶۰۰ هزار متر مکعب درختان افتاده بر اثر بلایای طبیعی در جنگلهای شمال کشور وجود دارد که جمع آوری ۲۵ درصد آنها نیز میتواند کارخانههایی مانند صنایع نکا چوب را سر پا نگه دارد و از تعطیلی آنها جلوگیری کند.
وی افزود: جمع آوری نکردن درختان شکسته و افتاده علاوه بر آسیب به جنگل میتواند زمینه ساز تشدید سیلاب و خسارتهای ناشی از آن شود.
یکی از ویژگیهای جنگلهای مناطق جلگهای مازندران نداشتن ریشه عمیق است و به همین دلیل تاثیر بلایای طبیعی مانند برف، باران و طوفان بر آنها زیاد است و خیلی زودتر و راحتتر از درختان مناطق کوهستانی و ییلاقی که ریشه عمیقتر دارند، دچار شکستگی و افتادگی میشوند. تجربه سالهای گذشته نیز ثابت کرد هنگام جاری شدن سیلاب، خسارت زیاد در مناطقی که در حاشیه جنگلها قرار داشتند، بیشتر بوده است که از جمله آن سیل سال ۹۴ در بهشهر و سیل اخیر در قسمتهای بالا دست رودخانه چشمه کیله تنکابن بود که طی آن سیلاب جاری شده از جنگل تنه درختان و کندههای بزرگی را به خود به داخل شهر آورده و تعدادی واحد مسکونی را تخریب کرده بود.
علی محمد شاعری سخنگوی کمیسیون کشاورزی مجلس با اشاره بر اجرای نادرست قانون طرح تنفس گفت: درختی که عمرش به سر رسید و افتاده یا شکسته وزارت جهاد باید اجازه برداشت آنها را بدهد، اما طبق بررسیهای ما وزارت جهادکشاورزی فرا قانونی و سلیقهای با این موضوع برخورد میکند که این نه به صلاح کشور است نه به صلاح جنگل و جنگل نشینان.
موسوی مدیرکل منابع طبیعی در این باره میگوید: بر اساس دستور وزیر جهادکشاورزی از سال ۹۶ بهره برداری از جنگل در هر قالبی تعطیل شد و امروز هم اگر دستوری داده شد که از درختان شکسته و افتاده استفاده کنند و نیاز متقاضیان و صنایع سلولوزی بود آن هم در دست بررسی است و تاکنون نتیجهای حاصل نشد.
مازندران یک میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار جنگل دارد که حفظ این سرمایه طبیعی مستلزم مدیریت با برنامه و پویاست.
سارا فرهمند راد
انتهای پیام/آ