![چرا برخی استانها در روز برفی تعطیل نشدند؟](https://cdn.yjc.ir/files/fa/news/1403/11/21/20333059_864.jpg)
به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از یزد؛ در طول تاریخ پر فراز و نشیب ایران اسلامی، دانشگاهیان به عنوان قشر فرهیخته و نیروی محرکه فکری با افق وسیع و نگاهی دور اندیشانه و تفکر مدبرانه و امید بخش خود همواره خالق و حافظ آرمانهای رفیعی، چون استقلال و سربلندی کشور بودند و نقش موثری در تحولات و حرکتهای سیاسی اجتماعی و فرهنگی این مرزو بوم ایفا کردند.
۱۶ آذر، روز دانشجو، روز دانشگاه، روز استقلالطلبی، روز آزادیخواهی و روز ایستادگی نخبگان ملت و دانشجویان در برابر استعمار و استبداد به عنوان مبدا و آغاز یکی از این حرکتهای ماندگار بود.
این روز بزرگ، نشان از پایمردی و ایستادگی دانشجویان مسلمان در برابر نظام سلطه دارد یادآور رشادت دانشجویانی است که سینه خود را در برابر تیرهای استعماری دشمن سپر کردند و در گذر زمان فریاد ضد استکباری ملت ایران را به گوش جهانیان رساندند.
دانشجوی امروز، آگاهانه با الهام از سیره سیاسی الهی امام امت، نصایح رهبر فرزانه انقلاب و حرکت در خط سرخ شهادت، توانسته است دور از هیاهوی تبلیغاتی دشمنان، استقلال طلبی، آزادی خواهی و استکبارستیزی خود را حفظ کند.
ایران، سال ۱۳۲۹ شمسی و به ثمر نشستن تلاشها برای ملی شدن صنعت نفت، حرکتی ملی برای کوتاه کردن دست انگلیس و آمریکا از نفت ایران که پیش از این تمام در آمدش به جیب بیگانه میرفت.
ناکامی انگلیس از ملی شدن صنعت نفت آنها را به فکر یک کودتای در ایران میاندازد البته با همراهی آمریکا که به دنبال منافع بیشتر در ایران بود.
اضغر زرنگار مدرس تاریخ در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از یزد؛گفت: بعد از کودتای ۲۸ مرداد و برکناری محمد مصدق دانشجویان دانشگاههای کشور اینکه سرنوشت ایران دوباره به دست انگلیس و آمریکا بیفتد را نمیپذیرند.
زرنگار افزود: بابازگشایی دانشگاهها مبارزات سیاسی دانشجویان هم شروع شد مبارزه سیاسی دانشجویان ابتدا با اطلاع رسانی و پخش اعلامیه آغاز شده و با وجود فضای نظامی حاکم بر دانشگاه همچنان ادامه داشت.
وی ادامه داد: انتشار دوخبر از طرف دولت کودتا ، آتش زیر خاکستر دانشگاه را شعله و رکرد خبر اول:از سرگیری روابط سیاسی ایران و انگلستان دیگری سفر ریچار نیکسون معاون رئیس جمهور آمریکا به تهران دانشجویان ایرانی دیگر سلطه آمریکا وانگلیس را رابرنمی تابند.
کاظم ماندگاری معاون فرهنگی واجتماعی دانشگاه یزد نیزدر گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از یزد؛ گفت :سرکوب اعتراضات دانشجویان هر روز بیشتر شد تا اینکه ۱۶ آذر و یک روز قبل از ورود معاون رئیس جمهور آمریکا به تهران اعتراضات دانشجویی شدت گرفت.
وی گفت: لشکر زرهی ارتش پهلوی برای خاموش کردن اعتزاضات دانشجویان ضد آمریکایی راهی دانشگاه تهران شد و باحمله به کلاسهای درس صدها دانشجو بازداشت و زخمی شدند.
وی ادامه داد: براثر تیراندازی نظامیان رژیم پهلوی سه نفر از دانشجویان به نامهای احمد قندچی، مصطفی بزرگ نیا و مهدی شریعت رضوی به شهادت رسیدند.
رضا صادقیان شاهی معاون دانشجویی دانشگاه یزد در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از یزد؛گفت: هرچند صدای اعتراضات دانشجویان در ۱۶ آذر ماه باروزهای بعد با صدای گلوله خاموش شد، اما شهادت سه دانشجو در همین روز سر آغاز یک جنبش دانشجویی ضد استبداد و رژیم پهلوی و استکباری آمریکا و انگلیس شد.
همین اعتزاضات آمریکایی هارا نگران میکند سفارت آمریکا در تهران در گزارشی به آذرماه ۱۳۴۲ به وزارت خارجه این کشور ارسال میکند.
بیش از دو دهه مبارزه سیاسی در بهمن ماه ۱۳۵۷ نتیجه میدهد مبارزهای که دربیشتر تحولات تاریخ معاصر ایران نقش داشته و بعد از انقلاب نیز در روزهایی مثل ۱۳ آبان ۱۳۵۸ و ۸ سال دفاع مقدس نمایان گشته است.
انتهای ییام/ی