سید شهرام علیزاده متخصص و روانشناس کودک و نوجوان در گفتگو با خبرنگار حوزه ازدواج و خانواده گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، در خصوص دروغگویی کودکان اظهار کرد: تربیت صحیح کودکان در سنین پیش از دبستان یکی از مهمترین مسائلی است که سلامت روان فرزندان را در سالهای نه چندان دور تعیین خواهد کرد.
وی افزود: یکی از مسائل اخلاقی سرنوشت ساز برای والدین، راستگویی و دروغگویی فرزندانشان است.
این روانشناس با اشاره به اینکه دروغگویی در سنین مختلف معنی متفاوتی دارد، تصریح کرد: با توجه به اینکه در مراحل رشد کودکان تواناییهای مختلفی را به دست میآورند، باید به این نکته توجه کرد که کودکان در سنین پیش از دبستان درک درستی از دروغ ندارند و برای اجتناب از محرومیت و تنبیه از دروغگویی به عنوان راه فرار استفاده میکنند.
این روانشناس افزود: مواخذه کودکان با خشم موجب میشود تا ترس بر آنها غلبه کند و از پذیرش مسئولیت کارهای خود اجتناب کنند، به طور مثال هنگامی که مادر با لحنی تند با فرزند خود صحبت میکند «علی، بدو بیا اینجا ببینم کی این گلدون رو شکسته؟» کودک برای فرار از تنبیه و محرومیت به دروغگویی متوسل میشود.
بیشتر بخوانید: خشم والدین، دروغگویی کودک را دو برابر می کند
علیزاده تصریح کرد: استفاده والدین از دروغ به عنوان یک شوخی یا راه فرار از پذیرش مسئولیت و تعهدات خود، یکی دیگر از مواردی است که دروغگویی در کودکان را تقویت میکند، به طور مثال هنگامی که کودکی به پدر خود میگوید: پدر، شما دیروز گفتی میرویم پارک و پدرش در پاسخ او میگوید: نه، من شوخی کردم باهات، توی این هوای سرد که نمیشه پارک رفت. این مجوز را به طور غیر مستقیم صادر میکند که ما میتوانیم از دروغ به عنوان یک شوخی استفاده کنیم و متأسفانه این مساله میتواند در وجود کودک نهادینه شود.
این روانشناس با اشاره به اینکه همسو بودن گفته والدین با اعمال آنها نقش بسزایی در شکل گیری شخصیت با ثبات کودکان دارد، گفت: با توجه به اینکه کودکان بیش از اینکه به گفتههای والدین توجه کنند، رفتار آنها را مورد توجه قرار میدهند، به همین منظور به والدین توصیه میشود که از بکار بردن دروغ فارغ از هرگونه توجیه اجتناب کنند، توصیه به دروغ نگفتن و بکار بردن دروغ از جانب والدین، دوگانگی قابل توجهی را در وجود کودک موجب خواهد شد و ذهن آنها را با سوالهای بیشماری درگیر میکند.
انتهای پیام/