به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، فشار خون، یک بیماری مزمن بوده که در آن فشار خون درشریان ها بالا رفته و به دنبال این افزایش فشار، قلب باید برای حفظ گردش خون در رگ های خونی شدیدتر ازحالت طبیعی فعالیت کند. نزدیک به ۵۰ درصد از مبتلایان به فشار خون از بیماری خود اطلاعی ندارند و بسیاری از بیماران به صورت تصادفی از فشار خون خود با خبر میشوند، همچنین درصد زیادی از بیماران مبتلا به فشار خون، بیماری خود را کنترل نمیکنند. به همین منظور با متخصص طب اورژانس در خصوص این بیماری گفتگویی داشتیم.
علی وفاق نعمت اللهی، متخصص طب اورژانس در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز،گفت: فشار خون بالا یکی از شایع ترین شکایات منجر به مراجعه افراد در سنین مختلف به اورژانس است. فشارخون ریسک فاکتور است یعنی عامل زمینه ای بسیاری از بیماری های قلبی عروقی، مغزی، کلیوی و غیره است که در صورت کنترل مناسب از ایجاد بیماری های زمینه ای می توان جلوگیری کرد.
وی افزود: فشار خون بالا یا به صورت ژنتیکی است و یا به دنبال بعضی از بیماری ها ایجاد می شود. برخی از علل شایع ایجاد کننده فشار خون شامل چاقی، مصرف نمک، مصرف الکل، استرس های روحی و یا در زمینه بعضی بیماری ها مثل هیپرتیروئیدی یا پرکاری غده فوق کلیه است.
نعمت اللهی بیان کرد: طبقه بندی فشار خون براساس میزان فشار خون سیستولی و دیاسیستولی یعنی عدد بالا و پایین فشارخون تقسیم می شود. فشار خون مرحله قبل از فشارخون، و فشار خون بالای مرحله اول و نهایتا فشار خون بالای فشار خون شدید طبقه بندی می شود.
متخصص طب اورژانس اظهار کرد: برای درمان فشار خون کلاس های متعدد دارویی وجود دارد که پزشک باتوجه به بیماری زمینه ای و سن بیمار آن را تعیین و انتخاب می کند. به صورت کلی پرهیز از بعضی مواد غذایی نظیر غذاهای شور، چرب، استفاده از قند زیاد می تواند در کنترل فشار خون موثر باشد.
وی ادامه داد: همچنین جلوگیری از استرس و پرهیز از استرس های عصبی عامل دیگری در کنترل فشار خون و کاهش وزن، جلوگیری از چاقی روش دیگر کنترل فشار خون است. پرهیز از الکل، برخی داروهای هورمونی نظیر کورتون یا داروهای هورمونی نیز جهت جلوگیری از ایجاد فشار خون موثر است.
متخصص طب اورژانس افزود: از علائم فشار خون بالا که باید جلوگیری شود می توان احساس سردرد بیشتر در پشت سر، سردرد، گیجی، احساس سنگینی در قفسه سینه و به دنبال آن تنگی نفس که در صورت مشاهده هر کدام از این علائم حتما باید بررسی شود.
وی بیان داشت: به طور عمومی و برای عموم مردم توصیه می شود در صورتی که سابقه فشار خون یا عوارض آن را در افراد نزدیک خانواده خود دارند، حتما به اطلاع پزشک خانواده خود برسانند و هر چند وقت جهت بررسی فشار خون خود به پزشک مراجعه کنند.
نعمت اللهی در پایان اذعان کرد: در صورتی که فردی فشار خون بالا دارد حتما توجه داشته باشد که رعایت رژیم غذایی، کاهش وزن استراحت مناسب، ورزش سبک و مصرف منظم و دقیق داروهای خود و ارتباط با پزشک خانواده یا متخصص قلب یا داخلی داشته باشد.
فاطمه امینی، متخصص طب سنتی در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز،گفت: بیماری خاصی به نام فشار خون در منابع طب سنتی نداریم، اما یک بیماری که تا حدودی می توانیم به فشار خون آن را ارتباط دهیم، بیماری به نام امتلاء است. امتلاء به معنی پری و انباشته شدن بدن از اخلاط 4 گانه یعنی دم، بلغم، سودا و صفرا است.
امینی ادامه داد: فشار خون را می توان تا حدی به امتلاء ربط داد و برای درمان آن باید به سمت امتلاء رفت. در درمان امتلاء باید ورودی را کم کنیم یعنی حجم وعده های غذایی بیمار کم شود.
متخصص طب سنتی عنوان کرد: نکته مهم دیگر این است که غذاهایی که از دیدگاه طب سنتی، غذاهای غلیظ گفته می شود مانند ماکارونی، کمتر مصرف شود و مثل همه بیماری ها که با طب سنتی درمان می شوند باید حفظ الصحه را رعایت کند.
امینی بیان کرد: همان روش های 6 گانه ورزش، خوراکی ها، آشامیدنی ها و هوایی که استنشاق می کنند، حالات روحیشان و کنترل و درمان یبوست است و در مرحله بعد به سراغ غذاها و درمان ها باید بروند.
وی ادامه داد: درمان اصلی و اولیه ما درمان امتلاء است، که یک سری گیاهان هستند که دارای خواص درمانی برای فشار خون هستند، مانند سیاه دانه، سنبل الطیب بوده که خاصیت گشاد کردن رگ را دارند و با این خاصیت باعث درمان فشار خون می شوند.
متخصص طب سنتی افزود: گیاهان دیگری مانند گل گاو زبان باید با احتیاط مصرف شوند زیرا گل گاو زبان باعث می شود فشار خون فرد خیلی بالا یا پایین برود و مصرف آن در افراد مبتلا به فشار خون باید خیلی با احتیاط انجام شود.
وی بیان داشت: نکته ای که در مورد فشار خون لازم است ذکر کنیم این است که فشار خون می تواند ناشی از تجمع خلط سودا در رگ ها باشد، آن چه در طب سنتی به آن صلب گفته می شود به معنی سفت شدن رگ ها بوده که می تواند مرتبط با خلط سودا باشد.
فاطمه امینی افزود: در این گونه موارد استفاده از مواد دفع کننده سودا یا مواد نرم کننده عروق مانند ختمی مثمر ثمر بوده و استفاده گردد، همچنین در یکی از مطالعاتی اثر ختمی در کاهش فشار خون، اثر خیلی بوده است. جوشاننده برگ زیتون نیز می تواند در کاهش فشار خون موثر باشد.
امینی در پایان گفت: اما باز هم مهمترین نکته در درمان فشار خون کنترل بیماری قبل از ایجاد بیماری است، خوب جویدن غذا در مرحله اولیه بیماری خیلی کمک کننده است. افرادی که به تازگی دچار فشار خون شده اند اگر این نکته را مد نظر قرار دهند و غذا را به آهستگی و با طمانینه بخورند خیلی به درمان خود کمک کرده اند.
در این گزارش سعی شد بیماری فشار خون، راه های درمان و روش های جلوگیری از ابتلا به این بیماری بررسی گردد و قطعا با به کار بستن موارد گفته شده گام بلندی در مواجهه با این بیماری خواهیم داشت و همچنین داشتن تغذيه سالم و ورزش منظم در درجه اول باعث پيشگيري از فشار خون شده و در مرحله بعدي باعث كنترل فشار خون می شود.
گزارش از مهتاب محمدحسینی
انتهای پیام/ح