آیت الله محمدعلی قاضی طباطبائی به عنوان نخستین شهید محراب انقلاب به دلیل مجاهدتهای بی اندازه اش در خطه آذربایجان لقب «خمینی آذربایجان»گرفت.

به گزارش خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز؛۳۹ سال پیش،دهم آبان 58 آیت الله محمدعلی قاضی طباطبائی هدف ترور منافقان کوردل قرار گرفت تا افتخار عنوان نخستین شهید محراب انقلاب را به خود اختصاص دهد و به دلیل مجاهدتهای بی اندازه اش در خطه آذربایجان لقب «خمینی آذربایجان» بگیرد.

مزدوران رژیم شاهنشاهی که حذف فیزیکی آیت الله قاضی طباطبایی را در برنامه خود قرار داده بودند یک سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی توسط گروه فرقان نقشه شوم خود را عملیاتی کرده و ایشان را ترور کردند تا آیت الله قاضی افتخار عنوان نخستين شهيد محراب انقلاب را به خود اختصاص دهد.

آیت‌ الله محمدعلی قاضی طباطبایی، فرزند آیت الله حاج میرزا باقر، در سال 1293 شمسی در تبریز متولد شد.

وی تحصیلات مقدماتی علوم دینی را از پدر بزرگوار و عموی گرامی اش، آیت الله میرزا اسد الله در تبریز فرا گرفت و در سال 1316 هنگام قیام مردم تبریز به اتفاق پدرش ، به خاطر مبارزات انقلابی به تهران تبعید شد و پس از چند ماه به تبریز بازگشت.

این عالم مجاهد سپس به شهر مقدس قم رفت و از محضر مراجع عظام، آیت الله حجت، صدر، بروجردی، گلپایگانی و امام خمینی کسب علم کرد.

روزی که خمینی آذربایجان اولین شهید محراب شد

 سلسله طباطبائی ها به امام حسن مجتبی منتسب هستند

انزابی  یکی از یاوران شهید آیت الله طباطبائی ، در گفتگو با خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز؛در مورد خانواده آیت الله قاضی ،گفت: خانواده شهید آیت الله طباطبائی یک خانواده بزرگ و عالم و از خاندان شیخ الاسلامی هستند و باید گفت سلسله طباطبائی ها به امام حسن مجتبی منتسب هستند که در کشورهای اسلامی از لبنان تا هند و از هند تا شمال آذربایجان گسترده شده اند.

و ی با اشاره به اینکه سلسله طباطبائی ها رجال علم و فقه بودند اظهارداشت: سلسله طباطبائی ها به عنوان یک سلسه مقیم تبریز و آذربایجان در طول دهه ها و پنجمین قرنی که در آذربایجان بودند منشا خیرات و برکات و فضل الهی بودند.

وی ادامه داد: سادات مقیم آدربابجان از قرن هشتم سادات انگنجی بودند بعد سادات حسینی ها وارد این منطقه شدند و از قرن ۹ سلسله طباطبایی ها وارد منطقه آذربایجان شدند.

روزی که خمینی آذربایجان اولین شهید محراب شد

یکی از یاوران شهید آیت الله طباطبائی گفت: تحلیل و پژوهش در مورد آغاز تشیع از شاه اسماعیل صفوی باید با پشتوانه سادات پیگیر صورت گیرد چرا که وجود سلسله سادات حسنی، حسینی، سجادی ، جوادی و رضوی در این استان موجب تقویت شیعه شده است.

انزابی در مورد شخصیت والای شهید قاضی ،گفت: شهید آیت الله قاضی طباطبایی یک شخیت شخیص و دارای اخلاق برازنده سیادت و یک تحصیل کرده حوزوی در سطوح عالی اجتهاد بود و تحقیقات و تالیفات ایشان به حدی است که به جرئت می توان گفت بعد از شهید مطهری شخصیتی به عنوان عالم صاحب تالیف بیش از شهید قاضی نداریم.

وی افزود: شهید آیت الله قاضی طباطبایی از جمله بزرگانی بود که در خط مقدم جبهه علما در نهضت مبارزه حضرت امام خمینی (ره) به حضرت امام لبیک گفت و در ابتدا خانواده آیت الله انگجی ، خانواده اروانی ها و خانواده غروی ها و همسو با آنها شهید آیت الله قاضی طباطبایی به عنوان یک مبارز خیزش کردند و در تبعیت از حضرت امام نقش سازنده ای داشتند به طوری که ساواک از روی عداوت و دشمنی به ایشان «خمینی آذربایجان » لقب داده بود.

روزی که خمینی آذربایجان اولین شهید محراب شد


وی با اشاره به جایگاه اجتهاد و مرجعیت شهید آیت الله قاضی طباطبایی تصریح کرد: پشتوانه علمی و درجه عالی اجتهاد و صلابت ایشان در جهت حرکت والای امام راحل باعث شده بود به عنوان رجل اول انقلاب آذربایجان شناخته شود.

انزابی، با اشاره به یکی دیگر از یاران وفادار حضرت امام خمینی (ره) افزود :از جمله یاران قسم خورده و وفادار که در تبعیت امام بود حاج شیخ محمد حسین انزابی بود که در همراهی با شهید الله قاضی طباطبایی تا پیروزی انقلاب مبارزات خود را ادامه دادند و بعد از پیروزی انقلاب منافقین کوردل ایشان را شهید کردند.

روزی که خمینی آذربایجان اولین شهید محراب شد

 آغاز مبارزات شهید آیت الله قاضی طباطبایی

سید محمد الهی طباطبایی خواهرزاده آیت الله قاضی طباطبایی و یکی از مبارزان انقلاب اسلامی نیز در گفتگو با خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز؛درمورد آغاز مبارزات شهید آیت الله قاضی طباطبایی ،گفت:از دوم فروردین سال ۴۲ زمانی که مدرسه فیضیه قم توسط عوامل رژیم شاهنشاهی مورد حمله و تهاجم قرار گرفت شهید آیت الله قاضی طباطبایی با نهضت امام راحل همکاری خود را آغاز کردند و چون ایشان حق استادی و رهبری ما را بر عهده داشتند ما نیز با ایشان همکاری نزدیکی داشتیم.

وی ادامه داد: ایشان دارای یک خانواده اصیل آذری هستند و خاندان آیت الله قاضی طباطبایی ۵۰۰سال است که در تبریز هستند و من نسل شانزدهم خاندان طباطبایی ها هستم‌ و ما از زمان قبل از صفویه تا کنون در تمام تحولات که در کل کشور اتفاق افتاده است حاضر و ناظر بودیم که از جمله آنها می توان به قضایای روی داده در دوران صفویه ، دشت چالدران، انتخاب نادرشاه ، اتفاقات رخ داده در دشت مغان ، ملی شدن صنعت نفت و نظام جمهوری اسلامی اشاره کرد.

روزی که خمینی آذربایجان اولین شهید محراب شد


وی با اشاره به ارتباط شهید آیت الله قاضی طباطبایی با نشریات خارجی گفت : ایشان قبل از اینکه نهضت روحانیت شروع شود با روزنامه های خارجی از جمله روزنامه العرفان لبنان ارتباط داشت و مقالاتی که در آن روزنامه منتشر می کرد بسیار شاخص بود.

سید محمد الهی طباطبایی با اشاره به تحصیلات ایشان گفت: آقای قاضی وقتی در نجف تحصیل می کرد شاگرد کاشف الغطا بود که وی نیز یکی از پیشروان نهضت جدید اسلامی بود و اولین اعلامیه ای که درتبریز به دستور ایشان و به زبان فارسی منتشر شد مقاله کاشف الغطا بود که در لبنان و به سازمان تقریب مذاهب نوشته بود و حالت انقلابی داشت و در آن زمان خیلی سروصدا کرده بود .

روزی که خمینی آذربایجان اولین شهید محراب شد


خواهرزاده شهید آیت الله قاضی طباطبایی، با اشاره به بدرفتاری حکومت پهلوی نسبت به شهید قاضی تصریح کرد: آیت الله قاضی طباطبایی مورد اتهام نظام شاهنشاهی بود و تمام مصیبت ها از این نظام شکل گرفت، ۶ ماه ایشان را به بافت کرمان تبعید کرده بودند بعد از اتمام تبعید وقتی به تبریز می آمد تبعید را تمدید کرده و دوباره به زنجان تبعید کردند و این ادامه همان تبعید بود.

وی به کتاب خاطرات آیت الله قاضی اشاره کرد  و گفت: آیت الله قاضی طی مدتی که در بافت تبعید بود فرصت پیدا کرده و خاطرات خود را با عنوان « سفرنامه بافت»به صورت کامل نوشته ولی هنوز چاپ نشده است. ایت الله قاضی در این کتاب اوضاع حاکم بر شهر و منطقه آذربایجان و تحولات انقلاب را به صورت کامل تحلیل کرده است.

روزی که خمینی آذربایجان اولین شهید محراب شد

وی  به نقش آیت الله قاضی در مبارزات انقلاب اسلامی اشاره کرد و افزود : در کتاب « یاران امام به حکایت اسناد ساواک» گزارشی از ساواک ضبط شده است که در آن مقامات ارشد ساواک تائید کرده و نوشته اند آقای قاضی به هیچ عنوان حاضر به همکاری نیست و حذف فیزیکی ایشان را پیشنهاد داده و مقامات ارشد نیز آن را تائید کرده اند. در واقع حذف فیزیکی آیت الله قبل از انقلاب برنامه مد نظر ساواک بود اما فرصت اجرای آن پیش نیامده بود تا اینکه در روز عید قربان به دست گروه فرقان اجرایی شد.

خواهرزاده شهید آیت الله قاضی طباطبایی، ادامه داد: آن روز نماز عید قربان در ورزشگاه تختی تبریز برپا شد و ایشان نماز عید را به جای آوردند ، خوب به یاد دارم آن رور نیروهای انتظامی احساس می کردند خطری متوجه ایشان است و من نیز جزو اکیپ حفاظت ایشان بودم، فکر می کردیم حفاظت استادیوم خیلی مهم است و تمام تدابیر امنیتی نیز در استادیوم تختی خوب بود اما غافل از اینکه آنها در استادیوم تختی کاری نمی کنند و زمانی که ایشان از نماز برمی گشتند و از آنجایی که طبق روال همیشگی هیچ پرده ای میان او و مردم نبود آنها از این فرصت استفاده کرده و ایشان را ترور کردند.

پیکر این شهید در گلزار شهدای مسجد مقبره تبریز به خاک سپرده شد.

یکی از مشهورترین آثار او کتاب تحقیق درباره اول اربعین سید الشهداء است که در آن تلاش کرد با بیان اقوال مختلف و استنادات فراوان، بازگشت اهل بیت به کربلا را در روز اربعین اثبات کند.

انتهای پیام/

 

 

 

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.