حدود ۱۵ درصد از جنگل‌های بلوط زاگرس مرکزی در چهارمحال و بختیاری، دچار خشکیدگی لکه‌ای و توده‌ای شده است.

جنگل‌های زاگرس مرکزی در معرض خشکیدگی توده‌ایعلی محمدی‎مقدم مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری در گفتگو با خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان در شهرکرد، با اشاره به وجود ۳۰۷ هزار هکتار جنگل در این استان گفت: گونه غالب آن‌ها بلوط ایرانی (با نام علمی Quercus branti) و گونه‌های دیگر شامل بادام کوهی، زالزالک، بنه یا پسته کوهی، داغداغان یا تاگ، گلابی وحشی، شنگ، زبان گنشجک و مهلب است.

وی افزود: منطقه رویشی این جنگل‌ها بیشتر در نواحی غربی استان در دو حوضه آبریز دز و کارون، از منطقه موگویی در شهرستان کوهرنگ آغاز می‌شود و تا غرب شهرستان اردل و قسمتی از بخش ناغان شهرستان کیار و شهرستان لردگان ادامه دارد.

محمدی‎مقدم اضافه کرد: این پوشش ارزشمند جنگلی از سال ۱۳۹۰ و بر اثر عواملی مانند خشکسالی‌های پیاپی، کاهش بارندگی و رطوبت، تغییر در نوع بارش‎ها، افزایش گرد و غبار، آفات و بیماری‎ها٬ چرای مفرط دام و کوبیده شدن سطح و کاهش نفوذپذیری خاک عرصه، در وضعیت بحرانی و در معرض خطر خشکیدگی تک پایه‌ای و در حال حاضر توده‌ای قرار گرفته است.

وی اظهار داشت: عوامل انسانی و اقلیمی، ضعف عمومی درختان بر اثر نشست گرد و غبار و کاهش فتوسنتز و غذاسازی، شیوع آفاتی مانند جوانه‌خوار بلوط، برگ‌خوارها، شته بلوط، لیسه زالزالک و آفات ثانویه مانند چوب خواران از دلایل خشکیدگی جنگل و تخریب سرزمین به شمار می‌رود که نبود سرمای کافی در زمستان، دامنه طغیان برخی از این آفات را وسیع‌تر و مشکل‌ساز می‌کند.

محمدی‌مقدم ادامه داد: هم اکنون در ۵۶ هکتار معادل ۱۵ درصد از این جنگل‎ها، پدیده خشکیدگی به صورت تک پایه و پراکنده و یا توده‌ای مشاهده و سبب خشکی مجموع ۸ هزار هکتار جنگل شده است که ۵ هزار هکتار آن در منطقه بارز شهرستان لردگان و ۳ هزار هکتار در شهرستان‌های کیار و اردل می‌باشد.

وی اضافه کرد: فعالیت‌های حفاظتی و کاهش عوامل تخریب، خارج کردن درختان آلوده از منطقه رویشگاهی، ایجاد سطوح و هلال‌های آبگیر در پای درختان برای ذخیره و نفوذ نزولات آسمانی، کنترل و کاهش چرای دام در عرصه‌های در معرض خشکی جهت زادآوری و رشد مجدد گونه‌ها، جلوگیری از شخم و شیار در زیراشکوب جنگل‌ها، و اجرای طرح‌های آبخیزداری و آبخوان‎داری با همکاری دیگر دستگاه‌ها از جمله جهاد کشاورزی، از اقدامات صورت گرفته در کنترل و پیشگیری از پدیده خشکیدگی، و اصلاح و احیای جنگل‌ها در سال‌های اخیر است.

محمدی‎مقدم گفت: گستردگی بالای خشکیدگی جنگل‌های بلوط و جلوگیری از پیشروی این پدیده، نیازمند اعتبارات استانی و ملی بخش بحران می‌باشد که امسال مبالغی از محل صندوق توسعه ارزی کشور در قالب پروژه‌های آبخیزداری و آبخوان‎داری در نظر گرفته شد.

علی‌حسین امینی رئیس اداره فنی جنگل‌داری و جنگل‌کاری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری هم گفت: عمده خشکیدگی جنگل‌ها ناشی از تغییرات اقلیمی و خشکسالی است و در صورت ادامه روند خشکسالی، خشکیدگی بیشتری را در این عرصه‌ها شاهد خواهیم بود.

وی ابراز امیدواری کرد: برنامه‌ها و راهکارهای اجرا شده برای حفاظت و احیای مناطق در معرض خشکیدگی، سبب توقف و یا کندی این بحران شود.

یک میلیون و ۴۵۰ هزار هکتار از مساحت چهارمحال و بختیاری را اراضی و مراتع طبیعی تشکیل می‌دهد که حدود ۳۰۷ هزار هکتار آن جنگل است.

انتهای پیام/ش

خشکیدگی ۸ هزار هکتار از جنگل‌های بلوط

برچسب ها: جنگل ، اخبار اقتصادی
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.