به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ برای تهیه غذاهایی مانند سیب زمینی سرخ شده و دونات به دماهای بالا نیاز است تا نتیجه نهایی یک خوراکی خوشمزه و ترد باشد. اما این شرایط موجب تولید ترکیباتی میشود که میتوانند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهند.
زمانی که درباره خوراکیهای مفید و مضر فکر میکنید، احتمالا گزینههای اندکی در ذهن شما نقش میبندند. به طور معمول این که غذا فاسد نشده باشد یا گزینهای مغذی باشد را مد نظر قرار میدهید. ممکن است هنگام انتخاب مواد غذایی به فشار خون یا بیماری قلبی توجه داشته باشید. اما شاید گزینهای مهم که میتواند خطری عظیم را ایجاد کند کمتر مد نظر قرار بگیرد: سرطان.
بیشتر بخوانید: مصرف این خوراکیها شما را به مرور میکُشد
غذاهای مصرفی شما نقشی کلیدی در احتمال ابتلا به سرطان در ادامه زندگی ایفا میکنند. البته این تنها عامل محسوب نمیشود و موارد دیگری مانند سیگار کشیدن، سابقه ژنتیکی و فعالیت جسمانی نیز تعیین کننده هستند. اما توجه به آنچه در بشقاب غذای شما وجود دارد برای کاهش هرچه بیشتر خطر مفید است.
افراد بسیاری از ارتباط بین غذا و سرطان آگاهی چندانی ندارند یا با برخی باورهای اشتباه و سوء تفاهمات مواجه هستند. به عنوان مثال، افراد بسیاری بر این باورند که برخی انواع چربی خطر سرطان را افزایش میدهند. با این وجود، بنابر گزارش انجمن سرطان آمریکا، شواهد قطعی که نشان دهنده این مساله باشند، وجود ندارند، اگرچه چربی میتواند بر جنبههای دیگر سلامت انسان اثرگذار باشد. این مرکز فهرستی از خوراکیهای تاثیرگذار بر سرطان را ارائه کرده است که در ادامه به برخی از مهمترین آنها اشاره میشود.
غذاهای کنسروی
استفاده از غذاهای کنسروی راحت است و میتوانند در کاهش هزینههای شما نیز موثر باشند، اما آیا این کار ارزش خطرات احتمالی را دارد؟ در دیواره داخلی برخی قوطیهای کنسرو بیسفنول-ای، ترکیبی که میتواند به طور بالقوه به DNA آسیب وارد کند، وجود دارد. این آسیب ممکن است ابتلا به برخی انواع سرطان را در پی باشد.
کالباس
کالباس از محتوای پروتئین بالا برخوردار است، اما محصولی بیش از اندازه پردازش شده محسوب میشود. برخی تولیدکنندگان میزان نیتراتها و مواد افزودنی دیگر را در محصولات خود کاهش میدهند، اما همچنان مصرف کالباس در مقادیر کم توصیه میشود. مصرف بیش از حد گوشتهای پردازش شده با خطر افزایش یافته سرطان پیوند خورده است.
غذاهای سرخ شده
برای تهیه غذاهایی مانند سیب زمینی سرخ شده و دونات به دماهای بالا نیاز است تا نتیجه نهایی یک خوراکی خوشمزه و ترد باشد. اما این شرایط موجب تولید ترکیباتی میشود که میتوانند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهند. بر همین اساس، روشهای دیگر پخت و پز مانند آب پز و بخار پز توصیه میشوند. سیب زمینی پخته به اندازه همتای سرخ شده خود خوشمزه نیست، اما در کاهش خطر ابتلا به سرطان نقش چشمگیری دارد.
سبزیجات گریل شده
یک رژیم غذایی سرشار از میوهها و سبزیجات برای حفظ سلامت بدن بسیار توصیه شده است، اما چگونگی پختن آنها نیز اهمیت دارد. گریل کردن در دماهای بالا میتواند موجب تولید ترکیباتی به نام هیدروکربنهای آروماتیک چند حلقهای شود که سوختگی روی مواد غذایی را شکل میدهد. مطالعات نشان داده اند که این مواد شیمیایی به DNA آسیب رسانده و موجب سرطان در حیوانات شده اند که میتوان اثری مشابه را نیز برای انسانها تصور کرد.
همبرگر
پروتئین بخشی مهم از هر رژیم غذایی را تشکیل میدهد، اما بهتر است مقدار دریافت این ماده مغذی از گوشت قرمز را محدود کنید. برخی مطالعات نشان داده اند که گوشتهای قرمز حاوی چربی زیاد همانند آنهایی که برای تهیه همبرگر و استیک استفاده میشوند با سرطانهای پانکراس، کلورکتال، و معده پیوند خورده اند. گوشت قرمز فوایدی را برای سلامت انسان به همراه دارد، اما مساله اصلی میزان مصرف آن است.
هات داگ
اعتدال را در مصرف هات داگ باید به واقع رعایت کنید. برخی انواع هات داگها اگرچه سرشار از چربی و کالری نیستند، اما این ماده غذایی به شدت پردازش میشود. مطالعات نشان داده اند که مصرف بیش از حد گوشتهای پردازش شده با افزایش خطر سرطانهای معده و کلورکتال پیوند خورده است.
ترشی جات
ترشی جات یکی دیگر از خوراکیهایی هستند که باید حد اعتدال را در مصرف آن رعایت کنید. گزینههایی مانند خیارشور یا کیمچی زمانی که به میزان متعادل مصرف شوند میتوانند برای روده مفید باشند، اما یک رژیم غذایی سرشار از این مواد غذایی با سرطان معده پیوند خورده است.
غذاهای نمک سود
گاهی اوقات برای افزایش طول عمر برخی مواد غذایی از جمله ماهی، گوشت، و سبزیجات از روشی به نام نمک سود کردن استفاده میشود که مواد غذایی در مقدار زیادی نمک برای مدتی طولانی قرار میگیرند. مصرف زیاد این قبیل غذاها میتواند خطر بروز سرطان در معده، نازوفارنکس، و گلو را افزایش دهد.
مکملهای کلسیم
انسان برای خفظ سلامت استخوانها و اندامهای دیگر به میزان کافی از کلسیم نیاز دارد. اما نتایج برخی مطالعات نشان داده اند که مقدار بیش از حد این ماده معدنی میتواند خطر سرطان پروستات را افزایش دهد.
بیکن
جدا از محتوای چربی زیاد، بیکن به دلایل دیگری نیز میتواند برای شما مضر باشد. حتی در صورت انتخاب نمونههای کم چرب، بیکن به طور معمول بیش از حد پردازش میشود و روند پردازش با افزودن نیتراتها و مواد افزودنی دیگر همراه است. نتایج برخی مطالعات نشان داده اند که مصرف بیش از حد مواد غذایی پردازش شده میتواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد.
الکل
نوشیدن الکل به دلایل مختلف ایده خوبی محسوب نمیشود و افزایش خطر سرطان یکی از آنها محسوب میشود. مصرف الکل خطر بروز سرطان در دهان، گلو، حنجره، مری، کبد، پستان، روده بزرگ، و مقعد را افزایش میدهد.
منبع: عصر ایران
انتهای پیام/