به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران؛ برگ چغندر؛ واژهای که ما آدمها در قبال چیزی بی ارزش از آن استفاده میکنیم، غافل از آنکه این واژه نام گیاهی پراز خواص خارق العاده و حرفهای است که میتواند زندگی بشر را دگرگون کند، اما کمتر کسی از آن اطلاع دارد.
باشگاه خبرنگارا جوان قصد دارد تا امروز به بررسی فواید و مضرات برگ چغندر و همچنین نحوه آب گیری آن بپردازد، پس پیشنهاد میکنیم با ما همراه باشید.
چُغُندَر (چگندر، چندر، لبلبو) گیاهی از خانوادۀ اسفناجیان، با ریشۀ غدهای و قندی و برگهای درشت و پهن که مواد غذایی در ریشهی ستبرش اندوختهمیشود. ریشۀ غدهای و مخروطیشکل این گیاه کاربرد خوراکی و دارویی دارد.
گونه بنام آن چغندرِ قند است که در کارخانهها از آن قند میگیرند. تفاله یا ملیس این گونه چغندر را برای خوراک دامها یا بجای کود در پارهای از کشاورزیها بکار میبرند.
چغندر پخته از خوراکهای خوشمزه و شیرین است. چغندر و برگ چغندر را برای پختن آشها و بورانیها گوناگون بکارمیبرند. از گونهای از آن نیز قند و الکل میسازند.
بیشتر بدانید: از خواص فوقالعاده «چغندر» چه میدانید؟
گیاهی دوساله که در سال اول برگهای گسترده دارد و ریشه آن اندوخته قندی میسازد و در سال دوم ساقه گلدار آن از اندوختهی قندی آن بهره میبرد.
ساکارز در برگهای بزرگ چغندر در هنگام روز ساختهمیشود و شب به ریشه میرود در آنجا ذخیره میگردد و طبقههای ریشه کلفت میگردد. رنگ ریشههای چغندر ممکن است زرد یا سفید یا سرخ تیره باشد.
خوردن چغندر، روانکننده معده، اشتهاآور و آرام بخش است. معده را تقویت میکند و اسهال خونی را متوقف میکند. آن را بپزید و با آب نیم گرم آن تنقیه کنید، ورم روده را درمان میکند.
برگ چغندر دارای خواص درمانی بسیاری است و از جمله سبزیجات مدیترانهای به جساب میآید. برگهای چغندر متمایل به سبز تیره هستند و در مراحل مختلف رشد قابلیت برداشت را دارند. خواص برگ چغندر موجب شده است که این سبزی در بسیاری از رستورانهای جهان به عنوان چاشنی مقوی به غذاها افزوده شود. در ادامه قصد داریم تصویر روشنی از برگ چغندر و فواید آن برای شما همراهان ارائه دهیم.
موارد کاربردی خواص برگ چغندر طیف وسیعی دارد. به گونهای که گاهی به عنوان ماده اصلی و به شکل خام در سالاد سبزیجات استفاده میگردد. این گیاه به صورت یک ساله در سواحل مدیترانه در ماههای تیر تا آذر به صورت خودرو و وحشی یافت میشود.
با اینکه برگ چغندر از نظر غنی بودن هم ارزش با اسفناج است، اما مورد توجه و مطالعه کمتری قرار گرفته است. تمام قسمتهای چغندر دارای خواص بی شمار و قابل استفاده میباشند.
چغندر سرشار از آنتی اکسیدان و آن را به عنوان مادهای ضد سرطان میشناسند. برگ چغندر دارای ۱۳ آنتی اکسیدان پلی فنول است و محققان در سال ۲۰۰۴، ۱۹ آنتی اکسیدان بتازانتین را با ۹ نوع بتاسیانین در برگهای مختلف چغندر کشف کردند.
بیشتر بدانید: خواص شگفت انگیز یک گیاه خوشمزه پاییزی
وجود چنین آنتی اکسیدانی از تکثیر و رشد سلول سرطانی ریه، تخمدان، پروستات و … ممانعت میکند. ضمن اینکه خواص چغندر پیری را نیز به تعویق میاندازد.
از خواص برگ چغندر میتوان به کم کالری بودن آن اشاره کرد. به گونهای که هر ۱۰۰ گرم برگ چغندر معادل ۱۹ کالری است.
برگ چغندر سرشار از ویتامین C. است. به طوری که با مصرف ۱۰۰ گرم از برگ چغندر میتوان به ۳۳ درصد ویتامین C. مورد نیاز دست یافت.
بهبود سیستم ایمنی بدن و رفع کم خونی از خواص برگ چغندر است.
از خواص برگ چغندر باید به محافظت از قلب اشاره کرد. چون التهاب را کاهش میدهد. ضمن اینکه با کاهش التهاب میتواند احتمال سکته و بیماری قلبی- عروقی را کاهش دهد.
نقش مهمی در تنظیم قند خون دارد. برای درمان دیابت مقدماتی بسیار کارساز است.
فلاوانوئیدهای موجود در برگ چغندر، از فعالیت آنزیمی آلفا-گلوکوزیدار ممانعت میکنند.
بیشتر بخوانید: فواید و خطرات سلامت مصرف چغندر
کربوهیدراتهای موجود در قندهای ساده را از بین میبرند. ضمن اینکه قند خون را تنظیم و ثابت میسازند.
دارای فیبر غذایی بوده و میتوان از هر پیمانه برگ چغندر معادل ۴ گرم فیبر به دست آورد. فیبر با کاهش منتشر سازی قند در بدن، سلامت گوارش و قلب را ضمانت میکند.
چغندر با دفع سموم بدن، التهاب دستگاه گوارش را از بین میبرد. برای سم زدایی از بتالائینهای موجود در برگ چغندر استفاده میشود. خاصیت ضدالتهاب و آنتی اکسیدانی چغندر در روده بسیار کارساز است.
برگ چغندر دارای فیبر بالایی است. به گونهای که پس از مصرف آن احساس سیری میکنید و غذای کمی میل میکنید. برای لاغری با چغندر باید آن را به شکل خام، کنسروی یا بخار پز به مدت ۱۰ روز میل کنید.
نیترات طبیعی دارد و بعد از هضم به اسید نیتریک مبدل میگردد. اسید نیتریک گشادی عروق را به همراه دارد.
این موارد منجر به کاهش فشار خون میشود. علاوه بر چغندر، این ویژگی را میتوان در خواص کرفس، اسفناج، کاهو، شاهی، رازیانه، ترپچه و کلم جستجو کرد.
این نیترات طبیعی در تمام گیاهان نامبرده از خاک تامین میگردد.
از خواص برگ چغندر وجود کلسیم و ویتامین کا در آن است. این دو ویتامین برای حفظ و قدرت اسکلت بدن لازم هستند.
برای حفظ سلامت استخوان، جلوگیری از شکستگی و فشردگی مواد معدنی به کلسیم نیاز داریم که ۹۹ درصد آن در استخوان ذخیره میگردد.
بیشتر بدانید: خواص چغندر از نگاه امام رضا (ع)
یک پیمانه برگ چغندر میتواند میزان قابل توجهی از ویتامین کا را برطرف سازد.
مصرف سبزیجات با بتالائین بالا از بیماریهای عصبی دژنراتیو و اختلالات اکسیداتیو مربوط به استرس پیش گیری میکند و آنتی اکسیدان موجود در چغندر از سلولهای مغزی در برابر جهش جلوگیری میکنند.
احتمال ابتلا به اختلالات مغزی مانند آلزایمر، پارکینسون و رادیکالهای آزاد را کم میکند.
فواید برگ چغندر را میتوان در کلسیم، پتاسیم، منیزیم و سایر مواد معدنی خلاصه کرد.
این مطلب را از دست ندهید: خاصیت 6گانه جعفری
این مواد برای سیستم عصبی و سلامتی عضلات ضروری میباشند. یک پیمانه برگ چغندر، ۳۸ درصد نیاز بدن به منیزیم را برطرف میسازد.
با دریافت منیزم، خون به راحتی گردش میکند و گرفتگی عضلات کمتر پیش میآید.
کاروتنوئیدهایی مانند زیازانتین و لوتئین منبع خوبی برای محافظت از بینایی هستند و برگ چغندر دارای این مواد است.
* هرگز آب برگ چغندر را به تنهایی نخورید، بلکه آن را با سایر آبمیوهها مخلوط کرده و سپس میل کنید.
* برگهای چغندر را که به رنگ سبز تیره هستند انتخاب کنید و از برگهایی که به رنگ قهوهای درآمدهاند استفاده نکنید.
* اگر میخواهید آب برگ چغندر را وارد رژیم غذایی خود کنید، از مقدار کم شروع کرده و سپس به تدریج مصرف آن را زیاد کنید، یعنی در هفته اول به میزان کم و در هفتههای بعدی به تدریج مصرف آن را زیاد کنید.
برگهای سبز چغندر را در ظرف بزرگی پُر از آب سرد ریخته و بگذارید به مدت ۱۵ دقیقه در آب بماند تا گل و لای چسبیده به برگها خیس خورده و به راحتی از آن جدا شوند. تکتک برگها را جداگانه تمیز کنید تا احیاناً گل و لای در لابه لای آنها باقی نمانده باشد.
این مطلب را از دست ندهید: خواص درمانی و باور نکردنی چغندر
حال آب ظرف را خالی کرده و مجدداً چندین بار این کار را تکرار کنید تا مطمئن شوید که برگها کاملاً تمیز شدهاند. برگهای شسته شده را بر روی حوله و یا پارچهای ریخته تا آب آنها کشیده شود. برگها را به قطعات درشت خرد کرده و سپس آنها را داخل مخلوطکن بریزید.
بگذارید تا برگها کاملاً با یکدیگر مخلوط شوند (حداکثر به مدت ۲ دقیقه با قدرت متوسط) به طوری که به شکل پوره درآیند. حال این مخلوط پوره شده را درون تنظیف و یا هر صافی دیگری ریخته و با فشار دادن و چلاندن آن تمامی آب حاصل از پوره را خارج سازید. میتوانید یک یا دو قاشق از آب برگ چغندر را با آب میوههای دیگر مخلوط کرده و روزانه میل کنید.
دارای اکسالات است.
اگر اکسالات از حد اعتدال بیشتر مصرف شود، برای سلامتی اشکال ایجاد خواهد کرد.
این مطلب را از دست ندهید: فوايد شگفت انگيز چغندر كه تاكنون نمی دانستيد!
این اکسالات ممکن است از جذب مواد کلسیمی جلوگیری کنند.
افراد دارای مشکلات صفراوی و کلیه نباید این سبزی را مصرف کنند.
انتهای پیام/