به گزارش خبرنگار
گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از
مشهد،تعزیه خوانی درروستای فدیشه از نمایشهای آیینی منحصر به فرد در استان خراسان رضوی به شمار میرود که در
روز عاشورا اهالی بیش از ۲۰ روستا برای برپایی مراسم عزاداری به "فدیشه" میآیند.
این جمعیت که حدود ۲۰ هزار نفر به این روستا می آیند تا غروب عاشورا مهمان اهالی روستای فدیشه هستند.
همه خانههای روستای فدیشه که بر سر در آنها پرچم سیاه برافراشته شده، محفل سوگواری سالار دشت نینواست و قدم مهمانهای امام حسین (ع) بر دیدگان این اهالی پذیرفته میشود و در دلشان جای می گیرد.
هیئتهای سوگوار و سیاه پوش درغم شهادت مظلومانه مولای عشق امام حسین (ع) از نخستین ساعتهای برآمدن آفتاب در روز عاشورا، با زنجیرزنی و سینه زنی به عزاداری میپردازند.
مراسم صبح عاشورا با سنت تاریخی علم گردانی و با حضور هیئتهای عزاداری در این روستا آغاز میشود.
اهالی روستا ها"علم ها" را که نمادی از "سرو" به نشانه آزادگی سالار شهیدان میدانند از تکایا و هیئتها بیرون میآورند و بر روی دستان خود حمل میکنند.
یکی از تعزیه خوانان درباره مراسم تعزیه خوانی در این روستا در گفتگو با خبرنگار ما می گوید: مراسم تعزیه در روستای "فدیشه" که اکنون به یکی از مراکز مهم شبیه خوانی تبدیل شده است از اول محرم هر روز عصرها یک مجلس شبیه خوانی تا روز عاشورا اجرا میشود.
استادحسن عبدی می افزاید : روز عاشورا نیز حوادث اندوهگین واقعه کربلا بازسازی میشود.
این هنرمند آیینی تاکید میکند: رابطه نزدیکی در شبیه خوانی بین تعزیه و دستگاههای موسیقی ایرانی وجود داردبه طوری که در تعزیه حضرت عباس (ع) از دستگاه "چهارگاه" و در تعزیه سکینه (س) از گوشه "دشتستانی" و... استفاده میشود و ساز اصلی استفاده شده در تعزیه "نی" است.
آیین های روستاهای شهرستان نیشابور ثبت ملی کشور شده است
"محمداسماعیل اعتمادی"رییس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نیشابور نیز با بیان این که تعزیه خوانی در فدیشه قدمتی ۳۰۰ ساله دارد، میگوید: بنا به تصویب شورای سیاست گذاری ثبت کشور، آیین مذهبی "علم گردانی" در روستاهای شهرستان نیشابور ثبت ملی کشور شده است.
وی میافزاید: "علم گردانی" به عنوان آیینی سنتی، مذهبی و یکی از نمادهای فرهنگ سوگواری است که هر سال توسط عزاداران و ارادتمندان به امام سوم شیعیان حسین بن علی (ع) در روستاهای نیشابور و به طور خاص با حضور حدود ۴۰ هیئت مذهبی در "فدیشه" برگزار میشود.
وی خاطر نشان میکند:"حلیم پزان" نیز از دیگر مراسم آیینی مردم این منطقه ست.
تعزیه خوانی ۳۰۰ ساله عاشورای "فدیشه" شاهدی از فرهنگ دینی این روستا است که سالانه با مشارکت روستاییان برگزار میشود.
روستای فدیشه در ۴۵ کیلومتری جنوب غربی شهر نیشابور واقع شده است.
انتهای پیام//س.ح
گزارشگر: سید موسی الرضا حسینی