آمارها نشان می‌دهد نرخ خودکشی در ایران تقریبا نصف نرخ جهانی است.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ آمار خودکشی‌ در ایران به نسبت جهان، میزان کمتری را نشان می‌دهد؛ به طوریکه این رقم در ایران حدود پنج نفر به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر بوده است، حال آنکه در جهان رقمی بیش از ۱۲ نفر بین هر ۱۰۰ هزار نفر است. شاید به همین دلیل هم باشد که روز ۱۰ سپتامبر به نام «روز پیشگیری از خودکشی» نام گرفته تا به بهانه‌ای برای پرداختن به این آسیب اجتماعی که دارای ریشه‌های متعدد است و نیز عوامل ایجاد و پیشگیری‌کننده آن، تبدیل شود.

نگاهی به آمارهای «خودکشی» در جهان و ایران

پزشکی قانونی:
افزایش ۵ درصدی تلفات خودکشی‌ها در سال ۹۶ نسبت به سال ۹۵

بر اساس اعلام سازمان پزشکی قانونی کشور در سال گذشته مجموع تلفات خودکشی‌ها ۴۶۲۷ نفر بوده که نسبت به سال ۹۵ افزایش ۵ درصدی را نشان می‌دهد.

از بین تعداد خودکشی‌های منجر به فوت ۳۲۶۲ مورد مربوط به مردان و ۱۳۶۵ مورد مربوط به زنان بوده است. همچنین براساس آماری که پزشکی قانونی در اختیار ایسنا قرار داده، ماه‌های دارای بیشترین تلفات خودکشی مربوط به مردادماه با ۴۶۶ نفر، تیرماه با ۴۲۴ نفر و اردیبهشت ماه با ۴۲۰ نفر است.

نگاهی به آمارهای «خودکشی» در جهان و ایران

استانهای دارای بیشترین و کمترین موارد خودکشی؛ «تهران» در صدر


بر اساس گزارش سالنامه آماری پزشکی قانونی کشور در سال گذشته نیز مقایسه استان‌ها از نظر تعداد متوفیات مشکوک به خودکشی نشان می‌دهد که استان تهران با ۷۹۶ مورد، فارس با ۳۴۸ مورد، خوزستان با ۳۰۶ مورد، آذربایجان شرقی با ۲۷۶ مورد و کرمانشاه با ۲۳۵ مورد، پنج استان نخست به لحاظ دارا بودن تعداد بیشتر خودکشی‌ها در کشور هستند. همچنین خراسان شمالی با ۱۷ مورد، سمنان با ۱۸ مورد و یزد با ۳۱ مورد کمترین میزان خودکشی را به خود اختصاص داده‌اند.

ایلام دارای بیشترین آمار خودکشی به نسبت جمعیت
میزان متوفیات مشکوک به خودکشی نیز بر حسب جمعیت ( به ازای هر صد هزار نفر ) در سال گذشته نشان می‌دهد که استان ایلام با ۱۳.۸، کهگیلویه و بویر احمد با ۱۳.۷ و کرمانشاه با ۱۱.۹ دهم به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر بیشترین آمار خودکشی برحسب جمعیت را دارند و خراسان جنوبی با ۲.۲، سیستان و بلوچستان با ۲.۲ و سمنان با ۲.۵ به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر کمترین میزان خودکشی را داشته‌اند.

موسوی‌چلک:
رتبه ۱۵۴ ایران در خودکشی
نظام آماری دقیقی برای ثبت خودکشی نداریم

بر همین اساس «سید حسن موسوی چلک» رئیس انجمن مددکاری کشور با بیان اینکه موارد منجر به فوت خودکشی در ایران براساس خلاصه سالنامه آماری سال گذشته پزشکی قانون ۵.۷ نفر به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر بوده است، می‌گوید: میانگین جهانی خودکشی بین ۱۲ تا ۱۴ نفر و رتبه ایران حدود ۱۵۴ جهان است. اگرچه در کشور ما سیستم ثبت دقیقی برای خودکشی وجود ندارد و عده‌ای برای استفاده از بیمه، حفظ حیثیت، مراجعه به مراکز درمانی با اعلام دلایل دیگر و عدم ثبت اجباری موارد مربوط به خودکشی در بیمارستان‌های خصوصی یا دولتی، نظام آماری دقیقی وجود ندارد و دستگاه‌های مختلف آمارهای متنوعی ارائه می‌دهند.

خودکشی جزو ۱۰ عامل اصلی مرگ در دنیا
کاهش سن خودکشی

وی با بیان اینکه معمولا اقدام به خودکشی در زنان بین دو تا سه برابر مردان است، می‌افزاید: اما فوت در مردان بین ۳ تا ۴ برابر زنان است. تقریبا بر اساس آمار سال ۲۰۱۵ ، ۸۰۰ هزار نفر در جهان بر اثر خودکشی فوت کرده‌اند. همچنین در دنیا گفته می شود ۱۰ درصد مرگ و میر افراد ۱۵ تا ۲۹ سال بر اثر خودکشی است و خودکشی جزو ۱۰ عامل اصلی در مرگ و میر افراد جوان محسوب می شود.

رئیس انجمن مددکاری اجتماعی با بیان اینکه در دنیا شاهدیم که سن خودکشی در حال کاهش است، تصریح می‌کند: بنابراین این مساله خاص کشور ما نیست و تهدید جهانی محسب می‌شود و نمی‌توان به راحتی از کنار آن گذشت. عوامل مختلفی هم در آن دخیل هستد که بخشی از آن به شرایط کلان جامعه برمی‌گردد، به طوریکه نمی‌توانیم تاثیر محیط را نفی کنیم. بخشی هم مربوط به یادگیری است که در مورد روش‌های خودکشی بیشتر خود را نشان می‌دهد.

موسوی چلک با اشاره به عوامل موثر بر روی خودکشی ادامه می‌دهد: یکی از دلایل مربوط به اختلالات روانی مثل افسردگی، اختلال دو قطبی یا اسکیزوفرنی است که معمولا بین افرادی که دست به خودکشی می‌زنند شیوع بیشتری دارد. مصرف الکل یا مواد مخدر نیز جزو عوامل تاثیرگذار محسوب می‌شوند؛ اما به طور کلی در جامعه‌ای که نشاط اجتماعی وجود نداشته باشد یا کمتر باشد، بیشتر شاهد رفتارهای پرخطر خواهیم بود که خودکشی هم یکی از مصادیق آن است.

روند اقدام به خودکشی در ایران نسبت به جهان نگران‌کننده نیست

وی با بیان اینکه در جامعه‌ای که در آن شاخص سرمایه اجتماعی بالا باشد میزان خودکشی نیز کم است، می‌افزاید: تاب‌آوری نیز از عوامل دیگر است که جزو الزامات مدیریت رفتاری محسوب می‌شود که باید روی آن سرمایه گذاری شود. به نظر می‌رسد ما روی بحث پیشگیری کمتر کار کرده‌ایم، برای مثال شناسایی کنیم در استان‌های مختلف چه بسترهایی اقدام به خودکشی را فراهم کرده است و بعد برنامه‌ریزی‌هایمان را به آن سمت سوق دهیم. گرچه خوشحالیم که روند اقدام به خودکشی در ایران نسبت به جهان نگران‌کننده نیست و حتی در بعضی استان ها شاهد کاهش میزان خودکشی بوده‌ایم؛ اما به رغم این کاهش بازهم می‌بینیم که زمینه طولانی در خودکشی دارند که باید روی آنها کار کرد. نباید فراموش کرد در محیط هایی که عوامل استرس زا بیشتر باشد، بیشتر شاهد خودکشی خواهیم بود.

دانش‌آموزان بیشتر اقدام به خودکشی و کم‌سوادها بیشتر خودسوزی می‌کنند
دلیل خودکشی زنان تازه ازدواج کرده

همچنین کاظم ملکوتی، رئیس انجمن علمی پیشگیری از خودکشی نیز در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه میزان فوت ناشی از خودکشی در مردان دو تا سه برابر زنان است، اظهار می‌کند: میزان خودسوزی‌ها در افراد کم سوادتر، بیشتر دیده می‌شود. از نظر سطح تحصیلات نیز میزان اقدام به خودکشی در بین دانش آموزان راهنمایی و دبیرستانی بیشتر است.

رئیس انجمن علمی پیشگیری از خودکشی در ادامه ضمن تشریح علل بیشتر بودن خودکشی در بین زنان تازه ازدواج کرده می‌گوید: این مساله به دلیل تعارضات خانوادگی و فرهنگی است، یعنی در زنانی که مهارت رفتاری مثل حل مساله، کنترل خشم، ارتباط موثر و ... کم باشد، شانس اقدام به خودکشی بیشتر است.

ملکوتی در ادامه با اشاره به راه‌های پیشگیری از خودکشی توضیح می‌دهد: سازمان بهداشت جهانی نیز راه‌هایی را برای پیشگیری از خودکشی متناسب با کشورهای در حال توسعه پیشنهاد کرده است که شامل فراهم کردن خدمات مورد نیاز برای پیشگیری از خودکشی مانند دسترسی به پزشک و سیستم ارجاع، آموزش رسانه‌ها، سخت‌کردن دسترسی به ابزارهای کشنده، خدمات پیگیری برای کسی که اقدام به خودکشی کرده یا خانواده فردی یکی از اعضای آن دست به خودکشی زده است و آموزش های عمومی است.

وی می‌افزاید: سازمان‌های جهانی که از ایران بازدید می‌کنند تصدیق می‌کنند که در کشورما خدمات زیرساختی خوبی وجود دارد؛ اما مشکل این است که این ساختارها کاردکرد خوبی ندارند. برای مثال در مراکز روستایی که ساختار زیربنایی خوبی دارند میزان فوت ناشی از خودکشی نسبت به شهرها بالای ۲۰ برابر است که نشان می‌دهد که عملکرد زیرساختارها کیفیت خوبی ندارد.

رئیس انجمن علمی پیشگیری از خودکشی همچنین می‌گوید: رسانه‌ها نیز نمی‌دانند خبر خودکشی را چه طور منتشر کنند. برای مثال وقتی خبر خودکشی ناشی از جریان نهنگ آبی از سوی یک روان شناس روسی مطرح می‌شود هنوز حتی یک نفر در ایران به این نوع خودکشی دست نزده است اما رسانه‌ها با جزییات مراحل آن را توضیح می‌دهند.

داشتن بیماری اعصاب-روان، ننگ نیست

ملکوتی در ادامه با بیان اینکه از سال گذشته خدمات پیگیری در ۴ استان غربی برای کسانیکه اقدام به خودکشی کرده و به اورژانس بیمارستان می‌آیند شروع شده است، اظهار می‌کند: این کار افراد را ترغیب می‌کند از خدمات بهداشت روان استفاده کنند. اما متاسفانه ۶۰ تا ۷۰ درصد مردم از این خدمات استفاده نمی‌کنند که باید با آموزش این مشکل برطرف شود و مردم بدانند که بیماری اعصاب-روان، ننگ نیست.

قرص برنج، هنوز در برخی شهرها توزیع می‌شود

وی با اشاره به اینکه یکی از روش‌های متداول خودکشی استفاده از قرص برنج است که میزان کشندگی بالایی دارد، توضیح می‌دهد: در برخی از شهرها موفق شدند از طریق سازمان بهداشت محیط و دادستانی این قرص را جمع کنند اما در بعضی شهرها این قرص همچنان موجود است و دسترسی به آن به راحتی وجود دارد.

رئیس انجمن علمی پیشگیری از خودکشی با اشاره به اینکه در پیشگیری از خودکشی سازمان‌های مختلفی درگیر هستند و این مسئولیت تنها برعهده وزارت بهداشت نیست، اظهار می‌کند: سازمان بهزیستی کشور، نیروی انتظامی، پزشکی قانونی و ... در این مسئولیت سهیم هستند، اما مسئولیت وزارت بهداشت و سازمان بهزیستی را در بحث پیشگیری و درمان سنگین تر می‌دانم. همچنین کافیست علما و ائمه جمعه ماهی یکبار در سخنانشان به سلامت روان و بهداشت روان با مردم صحبت کنند و بگویند که این موارد ننگ نیستند. در این حالت بخش زیادی از احساس ننگ و خجالت مردم کم می‌شود و مردم از زیرساخت های موجود استفاده می‌کنند، به همین دلیل نقش رسانه‌ها در این بخش اگر بیشتر از وزارت بهداشت و بهزیستی نباشد، کمتر نیست.

پیشگیری از 8500 خودکشی از سوی اورژانس اجتماعی

رضا جعفری، رئیس اورژانس اجتماعی نیز در گفت‌وگو با ایسنا از ۸ هزار و ۵۰۰ مورد مداخله از سوی اورژانس اجتماعی در موارد مربوط به خودکشی که منجر به فوت نشده و اورژانس از آن پیشگیری کرده است، خبر داده و می‌گوید: چند هفته گذشته نیز جلسه‌ای با همکاران وزارت بهداشت برگزار شد که درخواست کردیم تا بسیج منابع اجتماعی انجام دهیم؛ زیرا به نظر می‌رسد در حوزه خودکشی، انشقاقی بین سازمان‌های متولی پیشگیری و مداخله در خودکشی، وجود دارد.

وی می‌افزاید: موضوع مربوط به خودکشی شامل یک طیف است که چندین مرحله دارد. این طیف شامل افکار خودکشی، تهدید به خودکشی، و اقدام به خودکشی است که گاهی منجر به فوت و یا منجر به مصدومیت یا بیماری می‌شود. مداخله اورژانس اجتماعی مربوط به مرحله دوم، یعنی زمانی است که فرد تهدید به خودکشی می کند، ولی اورژانس اعلام آمادگی کرده است تا در مرحله سوم هم مداخله کند.

منبع:ایسنا

انتهای پیام/

نرخ خودکشی در ایران

برچسب ها: خودکشی ، اخبار سلامت
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۱
در انتظار بررسی: ۰
Poland
Rahmat sadagat
۰۴:۰۴ ۲۷ مرداد ۱۴۰۱
به قرآن قسم من تا حالا شش بار خودکشی کردم ولی از شانس بد نشد البته اینو افتخار نمیکنم اما چکنم هشت ساله که از خانومم جدا شدم و تنها زندگی می‌کنم چند بار دکتر روانپزشک رفتم ولی نتیجه نگرفتم بار آخر هم رفتم اورژانس اجتماعی یکی گفت باید بری پیش روانپزشک گفتم که مدتی حالم زیاد خوب نیست سرکار نرفتم نمیتونم هزینه هر جلسه روانپزشک رو بدم اونها هم یک جواب خیلی خیلی کارشناسی و جالب دادند گفتند باید بری سر کار دیگه اینو خودم هم میدونستم بعد آخرین بار شیش ماه پیش 101 قرص خوردم و یک پیام به برادرم دادم البته پیام رو گذاشتم روی زبان سنج که فردا بدست برادرم برسه که تو خونه بو نگیرم چون خانواده من سالی شاید یک زنگ هم نمی‌زنند بلاخره بعد از 18 ساعت برادرم منو برد بیمارستان البته رفته بودم تو کما بعد از 4 روز از کما بیرون آمدم البته ببخشید که اینو میگم برام مهم نیست که شما در مورد من چه فکری میکنید اما دیگه خسته شدم تا بعد از همین ماه توی شهریور دیگه بار آخر می‌خوام از این دنیا لعنتی که همه سر همدیگر رو کلاه می‌زارن برادر بابرادر قهره خواهر با برادرش دشمنی داره دخترم یک ماه پیش ازدواج کرد حتی یک زنگ هم نزد بمونم چه کار کنم 44 سال سن کردم دیگه بسه هرشب کلی گریه میکنم دیگه خسته شدم ببخشید اگه ناراحت تون کردم خداحافظ.
Iran (Islamic Republic of)
دکتر
۱۳:۱۶ ۱۲ اسفند ۱۴۰۰
سلام دوستان
وقتی کسی رو ندارید ک باهاش درد دل کنید راه های زیادی وجود داره
۱- راحت بخوابید و استراحت کنید
۲- پیاده روی کنید
۳- فیلم های مستربین رو نگاه کنید

توجه: هیچ وقت خودتون رو با دیگران مقایسه نکنید
Iran (Islamic Republic of)
ن
۱۸:۴۷ ۳۱ ارديبهشت ۱۴۰۱
4- درامد یک دکتر راداشته باشید
Iran (Islamic Republic of)
نیایش
۰۱:۳۴ ۰۲ تير ۱۴۰۱
خدایی اخه وقتی ادم به مرز جنون میرسه میتونه بخوابه میتونه اصن فکر کنه یه چیزی بگو با عقل جور دربیاد حداقل دکی.بعد اخه مستربین تو همون تایم جنون مثل سوهان روح
Iran (Islamic Republic of)
ی دختری ک آروزی مرگ داره
۰۲:۰۱ ۲۷ دی ۱۴۰۰
من ۱۵ سالمه اما قلبم اندازه ۱۵۰۰ سال پیر شده
هیچی جز مرگ نمیتونه آرومم کنه
الن کسی ک داره این پیام من رو میخونه شاید نتونه من رو درک کنه اما بعضی ها ک مث من خسته شدن می‌فهمن من دارم چی میگم
United States of America
ناشناس
۰۴:۰۰ ۲۰ دی ۱۴۰۰
کسی رو ندارم هر کس به نوعی داره بهم خیانت می‌کنه خسته شدم واقعا مغزم جواب نمیده . فقط فکر میکنم تو دنیا من زیادی هستم . امیدوارم هیچکس حال من و نداشته باشه .
United States of America
ناشناس
۰۳:۵۲ ۲۰ دی ۱۴۰۰
من الان چند روز شب و روز فکرم شده خودکشی دارم دیونه میشم
Iran (Islamic Republic of)
نگین
۱۶:۰۸ ۱۵ مرداد ۱۴۰۰
اولا تا تحت فشار نباشید نمیفهمید
در ضمن وقتی چاره ای نداره به سمت خودکشی میره
اگ بشینه۵ دقیقه درست فکر کنه چنین اتفاقی نمی افته
بیشترم ب علت ناراضی بودن اع زندگیشو چنین کاری میکنن
اینجا که عذاب میشکه ولی فک میکنه اونجا بهشته
شماها نگید اگه همه چیو اع دس بدوم همچین کاری نمیکنم وقتی
دوروز گشنگی و بد اخلاقی رو بکشب تحمل کنی میگی خودمو بکشم
راحت شم
Iran (Islamic Republic of)
ارینا
۱۷:۰۴ ۱۹ تير ۱۴۰۰
یه سوال دارم ایا اینایی ک خودکشی میکنن میدونن فرصت راهیابی ب بهشت رو از دست میدن ؟ اخه خنگ ب نظرت اینجا زجر میکشی نباید کاری کنی تلاش کنی ک تو اون دنیا خوشبخت باشی ؟
Iran (Islamic Republic of)
ارینا
۱۶:۴۸ ۱۹ تير ۱۴۰۰
یع سوال دارم:ایا اینایی ک خودکشی میکنن میدونن که گناهه؟
میدونن شانسی واسه رسیدن ب بهشت ندارن؟
الان شماها میگین اینو نگاا چه حرفای کلیشه ایی میزنه
Iran (Islamic Republic of)
فرناز
۰۲:۳۴ ۰۴ خرداد ۱۳۹۹
من هرچی داشتم و از دست دادم اما خودکشی نمیکنم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۶ ۰۱ شهريور ۱۳۹۹
الانم با یه مرده فرقی نداری
Iran (Islamic Republic of)
عجب
۱۷:۱۴ ۱۳ دی ۱۳۹۹
نه تا وقتی که امید داری... تا وقتی امید داری زنده ای و کسی حق نداره قضاوتت کنه.
امیدوارم سالم باشی و خوشحال :)
Iran (Islamic Republic of)
.....
۱۸:۱۱ ۲۱ ارديبهشت ۱۴۰۱
امید چی ؟ امیدتم از دست دادی؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۵۳ ۰۲ خرداد ۱۳۹۹
من ب دلیل تهمت هایی و بخاطر اینکه اینقدر غیر مستقیم دارن بهم ی سری چیز هایی رو میگن واقعا میخوام قبلش علتش رو بنویسم و اینو هیچ کس نمیدونه چون تحمل روانز دیگع ندارم چون در حال حاضر هیچ چیزی براز ازدست دادن ندارم هیچ چیری واقفا همه ی زندگیم داره تموم میشه منتظر یه موقعیت هستم دلم برای پدرو مادرم مییسوزه چون خانوادم فقط ازین کار ناراحت میشن همه ی مردم خوشحال میشن از این اتفاق و میدونم همه دس ب یکی کردن این اتفاق بیفته دیگه حتی هرکس دوس داره بخنده بهم چون دیگه مهم نیس برام
مدیر پایگاه باشگاه خبرنگاران جوان
۰۱:۵۳ ۰۲ خرداد ۱۳۹۹
فقط به خدا بسپارید و از خودش کمک بخواهید .راهش این نیست
Iran (Islamic Republic of)
مسعود
۱۷:۲۲ ۱۵ اسفند ۱۳۹۸
سلام، اگه ممکنه آمار خودکشی سال 97 رو منتشر کنید. ممنون
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۱۰:۴۹ ۰۱ دی ۱۳۹۸
بخاطر معلولیت و درد بیش از حد روز به روز از زندگی خسته میشم...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۱۶ ۰۶ مهر ۱۳۹۸
من میخوام از دست پدرم که هیچ منطقی نداره خودم روبکشم...
Iran (Islamic Republic of)
مسعود
۱۵:۱۷ ۲۷ مرداد ۱۳۹۸
ایران دارای بالاترین آمار خودکشی در جهان است
Netherlands
سجاد
۱۶:۲۱ ۰۶ تير ۱۳۹۸
مشکلات عدیده، بیکاری، گرانی، و نداشتن امکانات اولیه، مثل خانه برای زندگی، مزید بر علت است، هر چند دلیلی بر خودکشی نیست
Iran (Islamic Republic of)
مرگ تدریجی یک رویا
۲۲:۱۵ ۱۱ آبان ۱۳۹۸
سلام . حرفتون کاملا درسته . مشکلات وقتی رو هم جمع شونده دیگه فشار و به انسان بیشتر میکنه. انسانم تحملش تا حدیه . وقتی ببینه خودش یا خونوادش کمبودی دارن فکرش میره سمت خود کشی . تو اقوام من حدود سه چهار نفر خود کشی کردن . همشم سر مشکلات بزرگ زندگی