عید قربان به عنوان یکی از اصلی‌ترین عید‌های الهی در سیستان و بلوچستان سرزمین بکر فرهنگ‌ها از جایگاه و ارزش بالایی برخوردار است .

به گزارش خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زاهدان، عید قربان یا همان روز دهم ماه ذی الحجه از گرامی‌ترین عید‌های مسلمانان است و پیروان آخرین و کاملترین دین الهی به یاد حضرت ابراهیم (ع) و فرزند ایشان حضرت اسماعیل (ع) این روز را در سراسر جهان جشن می‌گیرند.

عید قربان به عنوان یکی از اصلی‌ترین عید‌های الهی در سیستان و بلوچستان سرزمین بکر فرهنگ‌ها از جایگاه و ارزش بالایی برخوردار است و مردم از چند روز پیش برای برگزاری جشن عید، رفع کدورت‌ها و کمک به مستمندان برنامه ریزی و تدارکات لازم را تهیه می‌کنند.

عید قربان یکی از اصلی ترین عیدهای الهی در سیستان و بلوچستان

این ایثار و عشق پیامبر به انجام فرمان الهی، فریضه‌ای برای حجاج می‌شود تا در روز عید قربان مراسم قربانی را به جای آورند و از این طریق برای یتیمان و تهیدستان خوراک فراهم کنند.

دراین روز همچنین مستحب است که نماز عید قربان برپا شود، این نماز باید در فاصله زمانی طلوع آفتاب روز عید تا ظهر خوانده شود که شامل دو رکعت است.

مسلمانان در سراسر جهان در این روز، گوسفند، گاو یا شتری را قربانی کرده و گوشت آنرا بین همسایگان و مستمندان تقسیم می‌کنند.

حجاج در این روز پس از به پایان رساندن مناسک حج، حیوانی را ذبح می‌کنند و پس از قربانی آنچه بر آنان در حال احرام، حرام شده بود حلال می‌شود.

عید قربان یکی از اصلی ترین عیدهای الهی در سیستان و بلوچستان

در روایت‌های مختلفی به قربانی کردن در روز عید قربان امر شده تا گرسنگان و بیچارگان نیز به خوراک برسند.

در ایران اسلامی این روز بسیار گرامی شمرده شده و مردم از هر قشری سعی در انجام این امر دارند.

*عید قربان در سیستان و بلوچستان

از آنجاییکه این عید به عنوان عید اصلی اهل تسنن و تشیع تلقی می‌شود، در سیستان و بلوچستان به عنوان مرکز وحدتِ پیروانِ این ۲ مذهب رسمی و اصلی اسلام صفای معنوی عید قربان در هر شهر و روستا و کوی و برزن نُموُد خاصی دارد از چند روز مانده به عید بازار‌های فروش البسه، شیرینی و شکلات و تنقلات و دام رونق زیادی پیدا می‌کند مردم برای خرید دام به میدان‌ها و مکان‌های مخصوص فروش دام می‌روند و در هر خیابان و کوچه‌ای صدای گوسفند به گوش می‌رسد.

اهل تشیع سیستان و بلوچستان در روز عید قربان لباس‌های نو بر تن کرده و به بهترین شکل در جامعه ظاهر می‌شوند.

مردم شیعه این استان پس از اقامه نماز عید در صبح روز قربان، برای انجام این فریضه قربانی کردن عازم منازل خود می‌شوند و بیشتر مردم این استان خودشان کار ذبح را در منازل انجام می‌دهند.

عید قربان یکی از اصلی ترین عیدهای الهی در سیستان و بلوچستان

گوشت حاصل از قربانی در بسته بندی‌های مختلف برای فقرا، نیازمندان و نیز بخشی از آن برای اقوام و فامیل در نظر گرفته می‌شود و هر خانواده به اندازه طعام یک روز خود از آن بر می‌دارد.

دید و بازدید آشنایان و دوستان و انجام صله رحم از بزرگ فامیل آغاز می‌شود و حال و هوای عید با فریاد‌های کودکان هنگام بازی در کوچه‌ها و خانه‌ها همه را به وجد می‌آورد.

اقامه نماز عید، قربانی کردن، حنابندان، انجام صله رحم، دید و بازدید و حلالیت طلبیدن از شاخص‌ترین آداب و رسوم اهل سنت در پاسداشت این عید فرخنده است.

خرید گوسفند، دوخت و دوز لباس و خرید کفش، تهیه شیرینی و آجیل و پخت کلوچه محلی از جمله آداب و برنامه‌های مردم بلوچستان قبل از عید سعید قربان است.

زنان خطه بلوچستان در شب عید قربان دست و پای فرزندان خویش را با حنای قرمز نقش می‌زنند و از صبح روز عید لباس‌های پاکیزه و خوشبو بر تن کودکان خود می‌کنند.

در آستانه عید سعید قربان زن و مرد و پیر و جوان خود را به زیباترین لباس و زیورآلات می‌آرایند، و با شرکت در نماز عید سجده شکر را با پاکترین احساس بدور از غرور و خود پسندی در برابر ذات اقدس الهی بجای می‌آوردند.

بزرگان اقوام بلوچ بعد از اتمام نماز عید قربان به منازل خود باز می‌گردند و گوسفندانی را که از قبل آماده کرده اند با بر زبان راندن نام خداوند تعالی برای صدقه دادن به مستمدان ذبح می‌کنند.

اهل سنت سیستان و بلوچستان عید قربان را یکی از شاخص‌ترین اعیاد مذهبی خود می‌دانند بر همین اساس به مدت سه روز با حضور در منازل بزرگان، سران و ریش سفیدان طوایف به جشن و شادی می‌پردازند.

بازار آشتی کنان، کنار گذاشتن کدورت‌ها و حلالیت طلبیدن در بین برادران اهل سنت بلوچ در سه روز عید قربان از همیشه داغ‌تر می‌شود.

قربان یعنی قربانی کردن تعلقات دنیوی در مقابل خداوند

حجت الاسلام عیسی بزمانی مدیرکل تبلیغات اسلامی سیستان و بلوچستاندر گفتگو با خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زاهدان، درباره عید قربان گفت : عید قربان پاک‌ترین عید‌ها است، عید سرسپردگی و بندگی است. عید برآمدن انسانی نو از خاکستر‌های خویشتن خویش است. عید قربان عید نزدیک شدن دل‌هایی است که به قرب الهی رسیده‌اند، عید قربان عید بر آمدن روزی نو و انسانی نو است. عید قربان از آن رو عید نامیده شده است که بندگان را از تعلقات رهانیده و مهیای عروج می‌سازد.

عید قربان یکی از اصلی ترین عیدهای الهی در سیستان و بلوچستان

حجت‌الاسلام بزمانی افزود: روز نهم ذی‌الحجه، روز پر فضیلت و معنوی عرفه را به عموم ملت شریف و مسلمان ایران و به ویژه مردم استان تبریک و تهنیت عرض کرده و از خداوند منان قبولی ادعیه و مناجات مردم مؤمن و عزیز ایران اسلامی را در این روز سراسر صفا و معنویت مسئلت داریم.

وی اضافه کرد: یکی از اعیاد ارزشی ما مسلمانان، عید سعید قربان است، عید قربانی‌کردن دوست‌داشتنی‌ها و تعلقات دنیوی به درگاه ایزد متعال است و به سرزمین منا هم اختصاص نداشته و برای جامعه اسلامی بسیار سفارش شده و مستحب است که در روز عید قربان با پوشیدن بهترین لباس‌ها این عید را جشن بگیرند.

مدیرکل تبلیغات اسلامی سیستان و بلوچستان افزود: البته در جامعه اسلامی، چون یک روز تعطیل رسمی اعلام می‌شود، غالب مردم شیعه یک روز برای این مهم را فرصت می‌گذارند.

بزمانی ادامه داد:، اما روز عید قربان هیچ منافاتی ندارد که شیعه و سنی در کنار هم روز‌های متفاوتی را با عنوان جشن قربان و غدیر جشن بگیرند.

وی بیان داشت: از عید قربان تا غدیر یک دهه فرصت است که در سال‌های اخیر با تلاش‌هایی که صورت گرفته مراسم‌های متنوعی در این ایام برگزار شده و امسال هم در سیستان و بلوچستان توصیه بر آن است که مردم دید و بازدید خود را در این دهه بیشتر کرده و محدود به شب عید قربان و عید غدیر نباشد.

بزمانی تصریح کرد: در جامعه اهل سنت به دلیل عرفی که از قدیم بوده به مدت سه روز عید قربان را گرامی داشته و جشن می‌گیرند و هیچ اجباری برای مدت زمان نبوده و قصه قطعی حتما سه روز، تاکید نظام نیست و بیشتر سفارش بر استمرار جشن‌ها به صورت آداب و رسوم مذهبی است و در عرف اجتماعی اهل سنت این زمان فرصت خوبی برای دید و بازدید و شادی است.

وی اضافه کرد: این عید در نزد همه مسلمانان چه شیعه و چه سنی عزیز و گرامی است و از وجه مشترکات این عید در میان مسلمانان، برپایی «نماز عید قربان» است که با شکوه خاصی توسط مسلمانان هر ساله برگزار می‌شود.

مدیرکل تبلیغات اسلامی سیستان و بلوچستان ادامه داد: عید سعید قربان در منطقه سیستان هم با شکوه خاصی برگزار می‌شود و مردم با پوشیدن لباس نو و دید و بازدید از بزرگان فامیل و خوردن شیرینی این عید را جشن می‌گیرند.

پس به گمانم نیت قربانی از همه چیز مهمتر است، بیاییم به رسم انسانیت در این روز هر چه بیشتر به فکر فقرا و مستمندان باشیم نه به فکر اندازه و تعداد قربانی ها.

گزارش از عاطفه گنجعلی بنجار

انتهای پیام/ع

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.