به گزارش خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، تصمیم اخیر ترامپ رئیس جمهور آمریکا در قبال ایران مبنی بر خروج از برجام و نقض تمام تعهداتش و به دنبال آن اعمال تحریمهای یکجانبه علیه کشورمان، حاصلی جز بیاعتمادی جهانی را برای آمریکا نداشت. این اقدام نسنجیده رئیس جمهور آمریکا، با واکنشها و مخالفتهای بسیاری از سوی کشورهای مختلف جهان مواجه شد، از جمله این کشورها ترکیه بود که به طور صریح مخالفت خود را با این سیاست و نمایش تبلیغاتی مقامات آمریکایی اعلام کرد.
سیامک کاکائی پژوهشگر مسائل ترکیه در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان، در ارتباط با اظهارات اخیر اردوغان رئیس جمهور ترکیه مبنی بر حمایت از ایران در مقابله با تحریم های آمریکا گفت: ترکیه از ابتدای سال جاری میلادی در جریان انتخابات چند ماه گذشته با کاهش نقدینگی مواجه بود که طی آن ارزش لیر حدود 20 درصد کاهش پیدا کرد. در آن زمان اردوغان اعلام کرد برنامههایی برای ساماندهی به نظام مالی ترکیه در نظر دارد، البته به نظر برخی ، این برنامه ها ممکن است سرمایه گذاری در این کشور را به مخاطره بیاندازد.
کاکائی با تاکید بر افزایش تنشها میان اروپا و ترکیه پس از انتخابات بیان کرد: در پی تشدید نوسانات ارزی ترکیه ارزش لیر در مقابل دلار در قیاس با ارزش آن از ابتدای سال جاری میلادی حدود 30 درصد کاهش پیدا کرده است.
وی افزود: در سالهای گذشته ترکیه تلاش کرده در روابط خود با اروپاییها و کشورهای منطقه، بهخصوص با ایران تغییراتی ایجاد کند. در تحریمهای اعمال شده علیه ایران چه درگذشته و چه در شرایط فعلی، ترکیه از تحریمها علیه ایران حمایت نکرده و تلاش کرد روابطش را با ایران گسترش دهد.
پژوهشگر مسائل ترکیه با بیان اینکه آنکارا در تلاش است تا وابستگیاش به واشنگتن را کاهش دهد؛ گفت: ترکیه در جریان تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران به طور صریح مخالفت خود را با این اقدام بیان و آن را ناقض نظام تجاری بینالمللی خواند، آن هم تحت شرایطی که خود مورد تحریم آمریکا در صنایع فولاد است.
کاکائی ادامه داد: از سوی دیگر باید این موضوع را هم مورد توجه قرار داد که ترکیه از متحدان آمریکاست و در میان کشورهای متحد آمریکا این پرسش مطرح است که این کشور به چه شکل و چرا این سیاست را اتخاذ کرده است و آیا این منجر به تغییر در رویکردهای سیستم نخواهد شد؟ این سئوال از آنجا مطرح می شود که به نظر می رسد رویکرد کنونی آنکارا را باید سنگ بنای نیاز ترکیه به تغییر مندرجات در سیاست خارجه خود دانست و شاید در آینده این کشور همچنان در همین مسیر فعلی حرکت کند ، اکنون طبق اظهارات مقامات این کشور می بینیم که اردوغان از گسترش روابط با ایران بحث میکند.
وی در پایان با اشاره به تلاش ترکیه برای گسترش روابطش با ایران خاطر نشان کرد: ایران و ترکیه دو همسایه مهم و دو بازیگر تاثیرگذار در غرب آسیا محسوب می شوند و سیر روابطشان به گونه ای بوده که تلاش کردند در مواجهه با برخی مشکلات بتوانند سیاست بهتری را اتخاذ کنند. این احتمال وجود دارد که تحریم های آمریکا علیه ایران به تبادل بیشتر روابط و مناسبات اقتصادی ایران و ترکیه هم منجر شود.
انتهای پیام/