گرما زدگی یکی از اختلال‌های شایع در فصول گرم سال است که می‌تواند بر سلامت تمامی گروه‌های سنی اثر بگذارد.

به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران؛ سکته گرما به بالا رفتن دمای بدن بر اثر حرارت و گرما گفته می‌شود که امکان بروز آسیب، کما رفتن  و حتی خطر مرگ را به همراه دارد.


برای تشخیص سکته گرما راهکار‌های مختلفی از جمله آزمایش خون برای بررسی گاز‌های خونی، سدیم و پتاسیم خون، اندازه گیری دمای بدن و آزمایش ادرار وجود دارد.

سکته گرما می‌تواند سبب آسیب به عملکرد کلیه ها، تهوع، تشنج، سردرگمی، از دست دادن سطح هوشیاری و آسیب به سیستم اعصاب مرکزی شود به همین دلیل فرد باید به سرعت تحت درمان اورژانسی قرار گیرد.


از جمله نشانه‌های سکته گرما می‌توان به تعریق نکردن بدن در هوای گرم، سرخی و التهاب پوست بدن، ضعف عضلانی یا گرفتگی عضله ها، تپش قلب، تنفس سریع و کم عمق، تشنج و کاهش سطح هوشیاری را نام برد.

عکس برداری اشعه ایکس و سایر تست‌های تصویربرداری هم می‌تواند برای بررسی آسیب وارد شده به اندام‌های بدن مورد استفاده قرار گیرند.

در مغز بخشی برای کنترل بدن و ثابت نگه داشتن دمای آن وجود دارد که درصورت اختلال می‌تواند سبب آسیب به اندام‌های حیاتی بدن و صدمه به مغز شود.

برای درمان و انجام کمک‌های اولیه به فردی که دچار گرمازدگی شدید شده است پایین آوردن دمای بدن اهمیت فراوان دارد؛ به این منظور استحمام با آب سرد، کمپرس بدن ( با یخ که در حوله پیچیده شده است)، نوشیدن مایعات خنک می‌تواند اثربخش باشد.


قراردادن فرد داخل یک پتو یا زیرانداز که با آب سرد خیس و مرطوب شده است وقراردادن بطری‌های آب سرد روی کشاله ران، گردن، پشت و زیر بغل می‌تواند دمای بدن فرد را به حالت طبیعی باز گرداند.

از یخ برای خنک کردن بدن سالمندان، کودکان خردسال و مبتلایان به بیماری‌های مزمن استفاده نکنید، زیرا می‌تواند سبب افزایش خطر بروز سکته یا لخته شدن خون شود.

اما برای افراد جوان و سالم که در زمان انجام ورزش درهوای گرم دچار گرمازدگی شده اند می‌توانید از حمام یخ برای خنک کردن و پایین آوردن سطح دمای بدن آن‌ها استفاده کنید.

درمان خانگی همیشه برای برطرف کردن گرما زدگی یا سکته گرمایی چاره ساز نیست و درمواردی که گرما زدگی شدید است هرچه سریع‌تر فرد باید به مراکز درمانی انتقال یابد.

افراد سالمند، کودکان زیر ۴ سال، زنان باردار، افراد مبتلا به اختلال‌های روانی، مبتلایان به دیابت، صرع، سرطان، افراد مبتلا به انواع آلرژی، افرادی که داروی منظم برای کنترل بیماری خود مصرف می‌کنند، افرادی که سابقه جراحی قلب باز داشته اند، نجات یافته گان از سکته قلبی و مغزی بیش از دیگران درمعرض خطر گرما زدگی و سکته گرمایی قرار دارند.


قرار دادن فرد درمعرض هوای سرد و مرطوب می‌تواند سبب تنظیم دمای بدن او شود، اگر فرد درخارج از منزل یا محل کاربه سر می‌برد، رفتن به زیر سرپناه یا مکان‌های عمومی، چون سینما، رستوران، مراکز خرید یا کتابخانه‌های عمومی می‌تواند سبب جلوگیری از بالا رفتن دمای بدن شود.

برای تنظیم دمای بدن نوشیدن آب با دمای مناسب توصیه می‌شود، اما زیاده روی درنوشیدن آب می‌تواند سبب افت فشارخون به دلیل رقیق شدن خون، احساس سرگیجه و کاهش سطح تمرکز به دلیل دفع نمک از بدن شود، به همین دلیل کارشناسان توصیه می‌کنند افراد آب محلول با مقدار مشخص نمک و شکر تهیه و مصرف کنند.


مصرف نوشیدنی‌های بسیار سرد می‌تواند سبب معده درد و در دراز مدت ابتلا به بیماری‌های دستگاه گوارش چون سرطان مری شود.

استفاده از نوشیدنی‌های شیرین در این بازه زمانی سبب تداخل در کنترل دمای بدن می‌شود.

سکته گرما بیشتر در افراد بالای ۵۰ سال مشاهده می‌شود، اما در ورزشکاران جوان و به طور کلی افرادی که درهوای گرم به فعالیت طولانی مدت می‌پردازند بیشتر مشاهده می‌شود.

برای جلوگیری از بروز این مشکل، جز درمواقع ضروری از خانه خارج نشوید، در طول روز نوشیدنی‌های سالم و کم شکرطبیعی به میزان کافی مصرف کنید، لباس‌های سبک و ازجنس نخ و پنبه با رنگ‌های روشن به تن کنید تا سبب جذب حرارت نشود، استفاده از کلاه، دستکش با رنگ روشن، استفاده از کرم ضد آفتاب و اندازه گیری وزن بدن همگی سبب کنترل و جلوگیری از بروز گرما زدگی و از دست دادن وزن بدن می‌شود.

منبع: mayoclinic
انتهای پیام/

علامت‌های سکته گرما در گرم‌ترین روز‌های سال را بشناسید

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار