سخنگوی وزارت خارجه گفت: ایران به خاطر توقیف دو میلیارد دلار توسط آمریکا به دادگاه لاهه شکایت کرده که قرار است در هشتم و نهم اکتبر دادگاه این شکایت را استماع کند و باید منتظر این نشست بود.
به گزارش خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، بهرام قاسمی سخنگوی وزارت خارجه امروز 4 تیر در نشست خبری با اصحاب رسانه اظهار کرد: با توجه به سالگرد واقعه هفت تیر یاد خاطره همه شهدای این روز و به خصوص یاد و خاطره شهید مظلوم شهید بهشتی و یارانشان را گرامی می دارم.
وی ادامه داد: همچنین از اینجا سلام درود میفرستم برای تیم ملی فوتبالمان که با همت خود برای شادی ملت ایران تلاش کردند، امیدوارم در بازی امشب با دعایی که بدرقه راهشان است یک بازی خوب را به نمایش بگذارند.
قاسمی با بیان اینکه سیاست جمهوری اسلامی ایران در مورد یمن مشخص بوده و این تجاوز را محکوم کرده ایم، گفت: یمن وارد یک بحران انسانی شده است و امیدواریم مجامع بین المللی و کشورهای اروپایی برای توقف این بحران اقداماتی را انجام دهد.
سخنگوی وزارت خارجه تاکید کرد: ایران سعی میکند با برقرار کردن تماسهایی با دولتهای دیگر صدای این مردم مظلوم را به جهان برساند تا کمکهای بشر دوستانه برای این مردم میسر شود.
قاسمی بیان کرد: ایران به خاطر توقیف دو میلیارد دلار توسط آمریکا به دادگاه لاهه شکایت کرده است که قرار است در هشتم و نهم اکتبر دادگاه این شکایت را استماع کند، لذا باید منتظر این نشست بود.
وی درباره جنگ تجاری بین آمریکا و اروپا گفت: پیمانهای منطقه اهداف خود را دنبال و تعاملات خود را بر اساس منافع خود تنظیم میکنند. ما امروز شاهد پیچیدگی رابطه آمریکا با سایر کشورها هستیم، اما نباید بین همه موضوعات پیوستگی ایجاد کرد؛ من نمیتوانم در شرایط کنونی نسبت به رابطه اروپا و نزدیکی آن به ایران چیزی بگویم.
قاسمی درباره بسته پیشنهادی اروپا و نقش چین و روسیه در ارائه این بسته پیشنهادی گفت: بعد از خروج غیر قانونی آمریکا از برجام مذاکراتى برای ادامه حیات برجام بین ایران اروپا و روسیه و چین شکل گرفت.
وی ادامه داد: در وضعیت جدید نباید فقط به سه کشور اروپایی تمرکز کرد زیرا سایر طرفها نظیر روسیه و چین هم دارای تاثیر هستند. این بسته پیشنهادی باید مورد قبول اروپا، چین و روسیه باشد و چیز جدایی از دو کشور شرقی نیست؛ به طوری که این بسته به صورت یک پکیج کامل ارائه میشود.
قاسمی درباره کارکرد سفارتخانهها در ادامه حیات برجام گفت: برنامههای لازم را درباره کارکرد سفارت خانهها در ادامه حیات برجام داشته ایم. سفارتخانهها دستورالعملهای لازم را دریافت کرده اند و با مقامات کشورهای مختلف تماسهایی حاصل شده است و طی هفتههای آینده بازهم ادامه خواهد داشت.
سخنگوی وزارت خارجه درباره اظهار نظر برخی مقامات در مورد حال وخیم برجام تاکید کرد: برجام در شرایط ثابت خود قرار دارد و هر کدام از تعابیر مقامات میتواند درست باشد. اما من برجام را مستحکم میدانم به طوریکه علی رغم خروج آمریکا همچنان پابرجاست و همانطور که می بینیم بازماندگان این توافق در مورد برجام بدون آمریکا مذاکره میکنند.
قاسمی تاکید کرد: کسی که حالش وخیم است، ترامپ است و با خروج خود نتوانست بار تعهدات را قبول کند. رفتار ترامپ حکایت از عهد شکنی دولت آمریکاست. مذاکرات ما با سایر اعضا ادامه دارد تا برجام بماند.
وی درباره زدوبند روسیه و عربستان برای افزایش سطح تولید نفت گفت: از رایزنی معاونت اقتصادی با مقامات روس اطلاعی ندارم اما وزارت خارجه اگر لازم باشد درباره رایزنی های روسیه و عربستان برای افزایش سطح تولید نفت فعالیتهایی را انجام میدهد.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: هرچند اوپک و موارد مرتبط با نفت به وزارت نفت مربوط می شود که پیش و پس از اجلاس مسئولیت خود را به خوبی انجام داده است.
قاسمی در مورد آگاهی افکار عمومی نسبت به ابهامات در مورد اظهار نظرهای متفاوت ایران و آمریکا در خصوص شرایط کنونی گفت: آمریکا با توجه به سیاستهای خصمانه خود با شدت بیشتری در جهت ایجاد افکار منفی علیه ایران اقدام می کند. یکی از آنها فشار اقتصادی است که پس از خروج از برجام شدت یافته است. آنها با دروغ پردازیهای اقتصادی به دنبال ایجاد شکاف هستند.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: با زیرکی و فهم عمیقی که در مردم ما وجود دارد تلاشهای آنها نتیجهای نخواهد داشت و مجبور به بازبینی خواهند شد. تویئتهایی که زده میشود مملو از اتهام است که با هدف جنگ روانی و شکاف صورت میگیرد، اما مردم ما هوشیار هستند.
وی اظهار کرد: ایران سیاست خود را بر اساس تعامل با تمام کشورها قرار داده است و هیچ دو کشوری شبیه هم فکر نمیکنند. صحبت از رابطه با چین و روسیه به این معنا نیست که حتما اشتراک نظر داریم اما با توجه به اهمیت این دو کشور و با توجه بر وضعیت جغرافیایی و همسایگی با روسیه باید رابطه خوبی با این دو کشور داشته باشیم.
قاسمی با بیان اینکه هر رابطهای در هر زمینه ممکن است در جاهایی با موانع روبرو شود و علاقهای به طرح این پیش داوریها ندارم، گفت: ما کشوری مستقل هستیم و به دنبال پیروی از سیاستهای یک کشور خاص نیستیم و با استقلال عمل میکنیم.
قاسمی درباره اخراج دیپلماتها در هلند گفت: در مورد اخراج دیپلمات ها در هلند اطلاع دقیقی ندارم و تایید و تکذیب نمیکنم. نمیتوان چنین اتفاقاتی را صرفا به معنای مانع اعتماد سازی و پایان همکاریها دانست. در روابط دولتها فرازونشیب وجود دارد و این یک امر طبیعی است.
وی درخصوص اظهارنظر موگرینی در مورد مذاکرات موشکی و منطقهای تاکید کرد: اگر صحبت موگرینی درباره مذاکرات موشکی و منطقه ای در پارلمان عمومی اروپا مطرح شده چندان دور از انتظار نیست. ما علی رغم رابطه با اروپا اختلاف نظرهایی داریم و ممکن است در برخی موضوعات انتقاداتی دو طرفه بین ایران و طرف اروپایی مطرح شود. نباید وجود همکاریها را دلیلی برای نبود اختلاف نظر دانست.
سخنگوی وزارت خارجه در مورد پیروزی اردوغان در ترکیه گفت: پیروزی اردوغان را تبریک می گویم که در انتخاباتی پرشور پیروز شد و حضور مردم را نیز تبریک میگویم چراکه میتواند پایهای برای امنیت و توسعه اقتصادی کشور همسایه و دوست ما باشد.
وی ادامه داد: برای دولت منتخب ترکیه آروزی موفقیت میکنیم در آینده وضعیت جدید میتواند فرصتهایی را فراهم کند تا همکاریهای بیشتری را داشته باشیم. این همکاری ها در امنیت و ثبات منطقه نیز موثر است و امیدوارم در زمینه بازگشت ثبات در سوریه نیز به همکاریهای موثر تری دست پیدا کنیم.
قاسمی درباره عدم تمدید آتش بس و نقش کشورهای جدید برای صلح افغانستان و تصمیمات جدید ایران در این زمینه گفت: علاقه مندی و آروزی ما صلح و ثبات در افغانستان است، مردم این کشور دیر زمانیست که نا امنی را تجربه میکنند.
وی ادامه داد: ما علاقهمند بودیم آتش بس ادامه پیدا کند و از هر صلح و ثبات استقبال میکنیم و از هر تلاش برای ایجاد گفتگو مذاکره مضایقه نخواهیم کرد. قطعنا کشورهایی هستند که علاقهمند به ثبات در افغانستان نیستند، اما ما تمام تلاش خود را برای ایجاد ثبات در افغانستان صرف میکنیم.
سخنگوی وزارت خارجه درباره مبارزه با جنگ روانی آمریکا علیه ایران در روزهای اخیر تاکید کرد: معاندان ایران نظیر آمریکا، رژیم صهیونیستی و برخی کشورهای منطقه به دنبال شایعه پراکنی هستند تا در افکار عمومی مردم تردید ایجاد کنند به طوری که خبر مطرح شده درباره فرزندان مقامات کشورمان در آمریکا و اظهار نظر جان بولتون در مورد فشارهای اقتصادی در تیر ماه هم صحت نداشته و دروغ است.
وی ادامه داد: به قول آقای ظریف شاهد خبرسازی هستیم و رصدی که انجام میدهیم میبینیم که برخی خبرگزاریها اخبار دروغ را در مورد خروج شرکتهای اروپایی مطرح میکنند. این جنگ روانی کاملا مشهود است و فکر میکنم مقابلِ با آن دشوار نیست. ما بر افکار عمومی خود اعتماد داریم زیرا بر اساس تجارب قبلی نخواهند پذیرفت.
قاسمی با بیان اینکه یک کودک بی تجربه هم میتواند این جنگ روانی را تشخیص دهد، گفت: طرف مقابل سعی میکند با تحت فشار قرار دادن از ایران امتیاز بگیرد. تمام دستگاه حاکمیتی باید در برابر این تلاشهای مذبوحانه با جدیت بیشتری کار کنند و با سرعت پاسخگو باشیم تا این نابخردان به اهداف خود نزدیک نشوند.
سخنگوی وزارت خارجه درباره حضور نیروهای ایرانی در سوریه و اظهار نظرها در مورد خروج ایران گفت: اظهاراتی که مقامات رژیم صهیونیستی در مورد سوریه دارند بخشی از همان جنگ روانی است و سعی میکنند روابط جمهوری اسلامی ایران را در منطقه تحت تاثیر قرار دهند.
وی افزود: اظهار نظرها درباره حضور نیروهای ایرانی در سوریه را جنگ روانی میدانم و دروغ پردازی صرف است. ما با روسیه روابط خوبی داریم و در سوریه همکاری می کنیم. در هفتههای آینده نشست آستانه را خواهیم داشت همانطور که نشستی را برای قانون اساسی در ژنو داشته ایم.
قاسمی با بیان اینکه ما ادعای داشتن نیرو در سوریه به معنای پایگاه را نداریم بلکه به خواست دولت سوریه نیروهای مستشاری ما به کمک دولت سوریه رفتند، گفت: تا زمانیکه تروریستها وجود داشته باشند و دولت سوریه از ما کمک بخواهد این کمکها را ادامه میدهیم و حضور مستشاری خواهیم داشت.
قاسمی درخصوص نامه رئیس جمهوربه سران اتحادیه اروپا تاکید کرد: یکسری اقدامات دیپلماتیک برای حفظ برجام صورت گرفته است و در این چارچوب نامههایی از سوی رئیس جمهور به برخی کشورهای اروپایی فرستاده شده است. این دیپلماسی ادامه خواهد داشت که ارسال پیام ریاست جمهوری بخشی از آن است.
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص موضع ایران در قبال معامله قرن و تعاملات عربستان و اسرائیل گفت: اظهار نظرها در مورد ارتباط پنهان ایران و اسرائیل یک جنگ روانی صرف است. اما در مورد ارتباط عربستان و اسرائیل قرائن و شواهد وجود دارد که در پی آن به دنبال پیگیری اهداف منطقهای هستند. این رفتار جای تاسف دارد و همه آرمانهای جهان اسلام را زیر پا گذاشته و اقدامی مذموم است که آبروی خود را در جهان اسلام برده اند.
سخنگوی وزارت خارجه درباره کنایههای ظریف به دلواپسان و در عین حال تاکید بر وحدت بیان کرد: من چنین تصوری را از دکتر ظریف ندارم زیرا یک وزیر خارجه ورزیده است. وزارت خارجه یک مجموعه فراجناحی است تا مصالح کلی کشور را به پیش ببرد و اولویت نخست برای ایشان مصالح نظام و منویات رهبری بوده است.
وی ادامه داد: وزارت خارجه از ورود به مسائل حزبی و گروهی پرهیز میکند، اما این امر دلیلی بر پاسخگویی به برخی ابهامات نیست و در مقابل برخی هجمهها باید پاسخ گفت. البته من هنوز تمام نطق ظریف را نخوانده ام اما میدانم که ایشان به صورت حزبی و گروهی اظهار نظر نکرده اند.
قاسمی در خصوص ضرب و شتم برخی توریستهای ایرانی در گرجستان گفت: ما گزارشی را از سفارتمان دریافت کرده ایم که برای یک خودرو حامل توریستهای ایرانی مشکل پیش آمده و سفارت ما در گرجستان پیگیری کرد.
وی افزود: موضوع به این صورت بود که برخی افراد با نداشتن مدارک و عدم نقدینگی لازم وارد این کشور شده بودند که موجب تنشهایی شده بود که رفع شد.
سخنگوی وزارت خارجه اظهار کرد: اردن دستخوش تحولاتی شده و وضعیت اقتصادی مناسبی ندارد، اما آنچه که مربوط به مسئله فلسطین است تا حدودی بر جو داخلی آن تاثیر گذاشته که من ورود نمیکنم. اما خبری که در مورد ترک سفارتخانه توسط سفیر اردن در تهران باید بگویم دو سال است که اصلا سفیری از اردن در تهران نداریم و تحول جدیدی رخ نداده است.
قاسمی درباره تعلیق فعالیتهای سفارت استرالیا در تهران گفت: سفارت استرالیا تصمیم گرفته به صورت آن لاین کارها را پیگیری کند که این به معنای تعلیق نیست و آنها به صورت آن لاین ویزاها را صادر خواهند کرد. این امر بر اساس شکایاتی که از برخی سفارتخانهها وجود داشت یک تحول جدید است. سفارت ایتالیا نیز چنین تحولاتی را در نظر گرفته است.
قاسمی در پاسخ به باشگاه خبرنگاران جوان درباره تضمین های عملی اروپا نسبت به حیات برجام گفت: زمان برای ما بسیار مهم است تا سریعتر به جمع بندی برسیم زیرا اتحادیه اروپا میتواند خواستههای ما را اجابت کند. گفتگوهای ما ادامه دارد و امیدواریم هر چه زودتر شاهد نتایج کار طرفهای اروپایی باشیم زیرا زمان نداریم و اتحادیه اروپا باید تصمیم لازم را در مورد تضمینات عملی بگیرد.
سخنگوی وزارت خارجه اظهار کرد: اطلاع دقیقی درباره املاک هژبر یزدانی در کاستاریکا ندارم، اما طَی سالهای گذشته سعی شده اموال مربوط به رژیم گذشته در مناطق مختلف جهان شناسایی شود و تا به مردم ایران بازگردد.
قاسمی درباره کناره گیری کشتی گیران در مقابل رژیم صهیونیستی و امکان تعلیق کشتی گفت: سیاستهای ما در این مورد مشخص است البته کارگروهایی با وزارت ورزش و کمیته ملی المپیک در این زمینه تشکیل شده است.
وی درباره پیگیری موضوع اسارت احمد متوسلیان و دیپلماتهای ایرانی گفت: بسیاری اعتقاد دارند که اسیران ایرانی زنده هستند و به دنبال نتایج قطعی هستیم، اما این مسئله کماکان نزد جمهوری اسلامی ایران مفتوح است تا به نتیجه لازم دست پیدا کنیم. پیگیریهای حقوقی صورت گرفته و سعی میکنیم از ابزار لازم استفاده کنیم.
قاسمی درباره مذاکره با آمریکا در صورت تامین منافع ملی گفت: ایران یکی از سیاستهای اصولی اش تعامل و تفاهم بوده است و این آمریکا بوده که وضعیت خصمانهای را بعد انقلاب اسلامی در مقابل ایران در پیش گرفته و بعد از خروج از برجام شدت نیز گرفته است.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: برجام یک آزمون در مورد بد عهدی آمریکا بود که نمره قبولی نمیگیرد و تأییدی است بر این موضوع که مقامات آمریکایی قابل اعتماد نیستند و در شرایط کنونی به نظر نمیرسد آمریکا خواستههای ما را برآورده کند.
قاسمی ادامه داد: اگر تحت شرایطی آمریکا تصمیم میگرفت که دیگر رفتار سلطه جویانه و مداخله جویانه نداشته باشد شاید زمینهای برای گفتگو فراهم می شد اما با بد عهدی اخیری که آمریکا نشان داد تعامل با این کشور نا ممکن است.
قاسمی در مورد دیپلماسی اقتصادی در کنار راهکارهای سیاسی وزارت خارجه گفت: ما برای شکوفایی و رشد کشور نیازمند نیروی انسانی و خردمند خود هستیم لذا تا زمانیکه به این موضوع توجه نکنیم نمیتوانیم راه توسعه را در پیش بگیریم و در عین حال باید از تجارب سایرین هم در این زمینه استفاده کنیم. اما اقتصاد مقاومتی و خود اتکایی میتواند پیشرفت و توسعه را فراهم کند و وزارت خارجه تسهیل کننده است.
وی درباره مرگ حمید رضا کلاهی در هلند و اعتراض رسمی به دلیل پناهندگی سی ساله گفت: اطلاع دقیقی ندارم و گزارشی را در این زمینه دریافت نکرده ام.
قاسمی در خصوص سفر نخست وزیر ژاپن به ایران بیان کرد: در مورد این سفرهم پاسخی ندارم و هیچ منبع رسمی ژاپنی چنین چیزی را مطرح نکرده، اما در روزهای آینده تبادل هیات وجود دارد. اما در مورد سفر نخست وزیر اطلاع دقیقی نیست.
انتهای پیام/