روماتیسم قلبی با تغییر دریچه قلب و یا قسمت‌های مختلف این عضله بروز پیدا می‌کند.

به گزارش  حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ بیشتر افراد تعریف واضحی از روماتیسم قلبی در ذهن خود ندارند و اگر زمانی واژه روماتیسم به گوششان بخورد ناخودآگاه به سمت عارضه روماتیسمی در مفاصل و استخوان‌ها ها می‌رود.

روماتیسم قلبی با تغییر دریچه قلب و یا قسمت‌های مختلف این عضله بروز پیدا می‌کند.

این بیماری ممکن است در هر سنی گریبانگیر افراد شود بدین معنا که حتی کودکان هم به این بیماری دچار می‌شوند و از طرفی به طور معمول زنان بیش از مردان به بیماری‌های دریچه‌ای قلب دچار می‌شوند.

باشگاه خبرنگاران جوان قصد دارد تا در این مطلب به معرفی این بیماری، علائم، راه‌های پیشگیری و درمان بیماری روماتسیم قلبی بپردازد، پس با ما همراه باشید.

همه چیز درباره روماتیسم قلبی / چه کسانی بیشتر به روماتیسم قلبی دچار می‌شوند؟

روماتیسم قلبی به زبان ساده

روماتیسم قلبی مشکلی است که در تمام سال‌های زندگی فرد او را تهدید کند در حالی که اکثر ما توجهی به علائم و دلایل ابتلا به این بیماری نداریم.

همه ما تصوری روشنی از ابتلای استخوان‌ها و مفاصل به عارضه‌ای به نام رماتیسم داریم این در حالی است که شاید ندانیم قلب چگونه درگیر این عارضه می‌شود.


بیشتر بدانید: این میکروب روماتیسم قلبی ایجاد می‌کند 


بر این اساس می‌توان مثالی زد که ما را در درک بهتر چنین بیماری یاری کند.

به طور نمونه اگر مشمع یا یک تکه پلاستیک را روی حرارت شمع بگیرید، شاهد خواهید بود که در اثر بالا رفتن دما سطح صاف موجود جمع شده و چروک خواهد خورد.

دریچه قلب بیمار مبتلا به رماتیسم نیز در زمان ابتلا به همین شکل در خواهد آمد؛ بنابراین از نظر پزشک متخصص تغییر دریچه قلب به چنین شکلی یکی از نشانه‌های بروز رماتیسم در این عضو است.

البته تنها دریچه‌های گوی سرخ رنگ و تپنده بدن من و شما درگیر چنین عارضه‌ای نمی‌شوند بلکه لایه‌های مختلف قلب به عبارتی عضله‌های این عضو نیز می‌توانند درگیر رماتیسم شوند.

علایم ابتلا به گلودرد‌های استرپتوکوکی یا چرکی

تب شدید، لرز، درد‌های شدید گلو، بی اشتهایی، گاهی تهوع و استفراغ و اشکال در خوردن غذا از علایم این بیماری می‌باشد.

همه چیز درباره روماتیسم قلبی / چه کسانی بیشتر به روماتیسم قلبی دچار می‌شوند؟

بیماری روماتیسم قلبی در کودکان زیر پنج سال کم و حداکثر شیوع بیماری بین سنین ۷ تا ۱۲ سال (سنین مدرسه) است.

تشخیص زودرس و درمان به موقع گلودرد‌های چرکی و جلوگیری از عود آن باعث پیشگیری از ابتلا به روماتیسم و عارضه قلبی آن می‌گردد.

با توجه به اینکه عدم توجه و دقت لازم در درمان صحیح تب روماتیسمی، در نهایت به معلولیت جسمی و روانی منجر می‌گردد، ضروری است که اولیای مدرسه و والدین با این مشکل، جدی برخورد نمایند.


بیشتر بخوانید: علائم و مشکلات ناشی از بیماری روماتیسم قلبی


در صورتی که تب روماتیسمی به قلب بیمار سرایت کند؛ معمولا عوارض آن برای همیشه در قلب بیمار باقی می‌ماند.

اگر فرزند شما به گلودرد مبتلا شد، بیماری او را جدی بگیرید و حتما به پزشک مراجعه کنید و از خود درمانی جدا پرهیز نمایید.

علت بروز روماتیسم قلبی

گلو درد را جدی بگیرید

گلو درد را جدی بگیرید، زیرا ابتلا به این بیماری یکی از مهم‌ترین دلایل بروز رماتیسم قلبی در افراد است، البته به این معنا نیست که هر فردی با ابتلا به چنین عارضه‌ای مبتلا به این مرض می‌شود بلکه گلو درد می‌تواند باعث گرفتاری دریچه قلب شده یا حتی فرد را دچار بیماری‌ها و نارسایی‌های قلبی کند.

حال چه باید کرد؟

دانستن این نکته ضروت دارد که گلود درد‌های چرکی باید در هفته اول درمان و رفع شود، اما شیوه درمان چیست؟

همه چیز درباره روماتیسم قلبی / چه کسانی بیشتر به روماتیسم قلبی دچار می‌شوند؟

استفاده از پنی سیلین راهکاری است که به افراد توصیه می‌شود، این در حالی است که در بیشتر موارد افراد به تصور این که فقط به یک سرماخوردگی ساده مبتلا شده اند به آن بی توجهی می‌کنند که پیامد چنین رفتاری می‌تواند گرفتار شدن گوی سرخ رنگ و تپنده بدن به رماتیسم باشد.

علت روماتیسم قلبی در کودکان

از آنجا که رماتیسم قلبی بیماری است که ابتلا به آن عواقب زیادی برای فرد دارد و می‌تواند مشکلاتی را برای سایر اعضای بدن ایجاد کند بد نیست که بدانید این عارضه بیشتر در کودکان و نوجوانان مشاهد می‌شود به عبارتی افرادی که کمتر از ۱۴ سال سن دارند، بیشتر در معرض این بیماری قرار دارند. البته این به معنای مصون بودن دیگر سنین از گرفتار شدن پمپ بدن از رماتیسم نیست، زیرا باید توجه داشته باشید که این امکان وجود دارد که قلب من و شما تا ۴۰ سالگی به بیماری رماتیسم مبتلا شود، اما در دهه اول و دوم زندگی این احتمال بیش از سایر سنین است.


بیشتر بدانید: مواد غذایی که دشمن روماتیسم هستند 


موضوع دیگری که اشاره به آن ضرورت دارد، این است که درباره بسیاری از امراض ارث یکی از مهم‌ترین دلایل ابتلای افراد است، با این وجود در دچار شدن به رماتیسم قلبی عامل ارث هیچ نقشی ندارد. به زبان ساده‌تر این بیماری اکتسابی بوده و فرد در اثر یک عامل بیرونی که همان گلودرد است به آن دچار می‌شود.

زنان یا مردان؛ کدام یک بیشتر به روماتسم قلبی دچار می‌شوند؟

به گفته متخصصان به طور معمول زنان بیش از مردان به بیماری‌های دریچه‌ای قلب دچار می‌شوند.

در زمینه رماتیسم قلبی هم باید گفت: این افراد بیش از غیر هم جنسان خود در معرض ابتلا به چنین عرضه‌ای قرار دارند.

به عبارتی مشکلات دریچه میترال بیشتر در زنان مشاهد می‌شود که یکی از عوامل آن می‌تواند بروز رماتیسم در این عضو باشد.

از این روی باید گفت؛ از آنجا که ابتلا به این بیماری زنان را بیشتر تهدید می‌کند بررسی سلامت و وضعیت پمپ بدن در این افراد ضرورت بیشتری دارد تا از پیامد‌ها و عواقب تاخوشایند ابتلا به آن جلوگیری شود.

روماتیسم قلبی و ورزش

افرادی که مبتلا به رماتیسم قلبی می‌شوند نیازی به محدود کردن تحرک خود ندارند. این در حالی است که در انجام حرکات ورزشی آن‌ها باید به چند نکته توجه کنند. بیمارانی که تحت عمل جراحی قرار نگرفته اند از انجام ورزش‌های غیرهوازی مانند وزنه برداری به طور حتم باید خود داری کنند. البته آن‌ها می‌توانند با توجه به شدت بیماری و نوع آن به دستور پزشک ورزش‌هایی مانند پیاده روی، شنا حتی دویدن را در برنامه روزانه خود لحاظ کنند.

همه چیز درباره روماتیسم قلبی / چه کسانی بیشتر به روماتیسم قلبی دچار می‌شوند؟

پس از عمل جراحی نیز انجام ورزش‌های غیر هوازی یا به عبارتی استاتیک برای این افراد ممنوع است همچنین نباید ورزش‌هایی مانند بوکس، جودو یا کارته را انجام دهند، زیرا این امکان وجود دارد که در اثر ضربه به قفسه سینه خود دچار خون ریزی شوند و با توجه به این که درصورت استفاده از قرص وارفارین زمان انعقاد خون آن‌ها افزایش یافته است این بیماران دچار مشکل خواهند شد.

تغذیه روماتیسم قلبی

شاید بپرسید که چه نوع تغذیه‌ای برای جلوگیری و کاهش شدت روماتیسم قلبی موثر خواهد بود. نمک نخورید، گوجه، موز و پرتقال بخورید.


بیشتر بخوانید: با تغذیه سالم با بیماری های قلبی و روماتیسمی مبارزه کنید 


اگر شما دچار رماتیسم قلبی هستید با یکی از اعضای خانواده تان مبتلا به آن است بدانید این توصیه را جدی بگیرید، مصرف نمک را در برنامه غذایی خود بسیار محدود کنید.

از سوی دیگر مقدار پتاسیم را در سبد غذایی خانواده افزایش دهید، زیرا موجب می‌شود با ثبات شدن ریتم قلب خواهد شد. این را هم بگویم که گوجه فرنگی، موز، لیمو شیرین، پرتقال نارنگی حتی پبسی کولا دارای این عنصر است.

پیشگیری از روماتیسم قلبی

بهترین راه برای پیشگیری از روماتیسم قلبی، پیشگیری از بازگشت تب روماتیسمی است.

در صورتی که فکر می‌کنید که ممکن است به تب روماتیسمی مبتلا باشید لازم است به پزشک مراجعه کنید. در صورت سابقه ابتلا به تب روماتیسمی، حتما آنتی بیوتیک‌ها را در زمان معین تزریق کنید. همچنین:

به طور منظم برای چکاپ پزشکی اقدام کنید.

گلو درد را نادیده نگیرید و آن را جدی تلقی کنید. انجام درمان کامل و به موقع گلو درد عفونی می‌تواند از بروز تب روماتیسمی پیشگیری کند.

در صورتی که بدنتان زخمی‌شد، زخم را تمیز نگه دارید و آن را با پوشش استریل بپوشانید.

دستان خود را به طور مداوم بشویید.

مراقب علائم هشدار دهنده تب روماتیسمی در کودکان بین ۵ تا ۱۵ سال باشید.

تب روماتیسمی به قلب فشار زیادی وارد می‌کند، پس لازم است با سیگار کشیدن یا داشتن وزن اضافه، فشار مضاعف به آن وارد نکنید.

رژیم غذایی سالمی‌داشته باشید.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۶
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۲ ۲۵ ارديبهشت ۱۴۰۱
منم این بیماری رودارم ولی دریچه های قلبم بین خفیف ومتوسط آسیب دیده وپنی سیلین استفاده میکنم ایامیتونم بارداربم
Netherlands
صاحبجی کومار
۰۰:۵۶ ۰۴ بهمن ۱۳۹۹
دقیقا بیست سال پیش یعنی سال 1379 بخاطر همین بیماری برادرم رو از دست دادیم . عزیزان قصد ایجاد ترس و واهمه برای شما ندارم اما اگر علایمی دارید و احساس می کنید به این بیماری مبتلا هستید حتما و بدون فوت وقت تحت نظر پزشک قرار بگیرید . ما متاسفانه در درمان عزیزمون سهل انگاری کردیم . ان شاالله که همه سلامت باشید و قدر سلامتیتون رو بدونید . اگر کسالتی هم هست فوری اقدام به درمان کنید .
Iran (Islamic Republic of)
فرخنده اسدی
۰۳:۲۳ ۰۱ دی ۱۳۹۹
سلام من رماتیسم قلب دارم ودریچه قلبم کلفت شده نیاز به عمل داره یادارو
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۱۷ ۱۹ فروردين ۱۳۹۹
سلام بیزحمت توضیح بدین چطوری ویروس استرپتوکوک وبعد گلو درد وبعد روماتیسم را کنترل ودرمان کرد . تشکرات فراوان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۵۴ ۱۳ آبان ۱۳۹۸
لطفابیشتر ازاین بیماری بگین
و بنویسد که از چه چیزی این بیماری به وجود میاد وچگونه میشه
Iran (Islamic Republic of)
ناهید
۰۱:۴۳ ۲۷ مرداد ۱۳۹۸
سلام خسته نباشید رومانتیسم قلبی وافتادگی دریچه میترال حتمان باید عمل باز بشه