روسیه و چین در پاسخ به راهبرد امنیت ملی آمریکا اقدام به توسعه هرچه بیشتر همکاری‌های اقتصادی، سیاسی و نظامی میان خود کرده‌اند.

به گزارش گروه بین‌الملل باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از آسوشیتدپرس، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در‎ سفری که نشان می دهد چگونه فشارهای فزاینده آمریکا باعث نزدیکی هرچه بیشتر این کشور با چین شده است، تنها یک ماه پس از انتخاب مجددش به عنوان رئیس‌جمهور روسیه به منظور دیداری رسمی عازم چین می شود.

روسیه و چین در پاسخ به راهبرد امنیت ملی آمریکا که در آن به این دو کشور به عنوان بزرگترین دشمنان آمریکا اشاره شده است اقدام به توسعه هرچه بیشتر همکاری‌های اقتصادی،‌ سیاسی و نظامی میان خود کرده اند. پکن و مسکو همچنین تلاش می کنند سازمان همکاری شانگهای را که خود پایه‌گذاران آن بودند هرچه بیشتر تقویت کنند.

نزدیکی فزاینده روسیه و چین ناشی از روابط قدرتمند شخصی میان پوتین و شی جین‌ پینگ، رئیس جمهور چین نیز هست‎؛ فردی که از زمان مائو تسه‌تونگ قدرتمندترین رهبر چین به شمار می رود. پوتین و شی تا کنون بیست و پنج بار ملاقات کرده اند که پنج بار آن مربوط به سال پیش است. به گفته یوری اوشاکف، مشاور روابط خارجی پوتین سفر رئیس جمهور روسیه از روز جمعه شروع می شود.

پوتین برای نشان دادن روابط شخصی نزدیک خود با شی به یک رسانه دولتی چینی گفت شی از میان سران همه کشورها تنها کسی است که او را یک بار به جشن تولد خود دعوت کرده است. پوتین و شی برای مقابله با چالش های پیش روی حکومت خود به کنترل های فشرده امنیتی متکی هستند و هر دو امسال کنترلشان را بر قدرت در کشورهای خود مستحکم تر کردند.

فیودور لوکیانوف، کارشناس برجسته مسائل سیاست خارجی در مسکو گفت: «به نظر می رسد آنها (پوتین و شی) رابطه ای عالی دارند. آنها افق هایی مشابه و دیدگاهی مشترک دارند.»

پوتین پس از الحاق شبه جزیره کریمه به خاک روسیه و وضع تحریم های غربی علیه این کشور در سال 2014 هرچه بیشتر به چین نزدیک شده است. مسکو به دنبال موجی از تحریم های غربی علیه بخش حیاتی انرژی و صنایع نظامی و همچنین محدود شدن دسترسی روسیه به بازارهای مالی جهانی، به شکل فزاینده ای در پی افزایش همکاری های تجاری و سرمایه گذاری با پکن بوده است.

پوتین در این مصاحبه با اشاره به چین و روسیه گفت «دو کشور در دهه های اخیر روابطی را گسترش داده اند که هیچ مشابهی در جهان ندارد. این روابط بر مبنای ملاحظه منافع متقابل بنا شده اند.»

امیدهای روسیه برای بهبود روابط با آمریکا در دوران دونالد ترامپ، رئیس جمهور این کشور از میان رفته است و اصطکاک میان چین و واشنگتن نیز به دنبال تشدید تنش های تجاری و انتقاد آمریکا از ادعاهای ارضی چین در منطقه به شدت راهبردی دریای چین جنوبی، افزایش یافته است.

ژنرال وی فنگه (Wei Fenghe) وزیر دفاع چین ماه آوریل در بیانیه ای غیرمعمول گفت به منظور ارسال پیامی برای واشنگتن در رابطه با پیوندهای نظامی نزدیک و فزاینده مسکو و پکن، روسیه را به عنوان مقصد نخستین سفر خارجی خود انتخاب می کند.

روسیه و چین اغلب مواضع خود را در سازمان ملل به منظور مخالفت با مداخله در سوریه و ناکام گذشتن تلاش ها برای انتقاد از سوابق حقوق بشری خود همراستا می کنند. دو کشور همچنین تلاش می کنند منافع خود را در گفتگوهای کره شمالی احیا کنند و مسکو حمایت خود را از مخالفت چین با عملیات موسوم به آزادی ناوبری در دریای چین جنوبی به وسیله آمریکا اعلام کرده است. چین و روسیه اقدام به برگزاری مانورهای مشترک نظامی از جمله تمرینات نظامی در دریای چین جنوبی و رزمایش دریایی در منطقه بالتیک کرده اند.

در ماه دسامبر ارتش های دو کشور با هدف نشان دادن واکنش مشترک به تهدیدهای موشکی از دیگر کشورها اقدام به تمرین موشکی مشترک نموده و نگرانی خود را از سامانه دفاع موشکی آمریکا اعلام کردند. روسیه همچنین برترین فناوری های نظامی خود را با چین به اشتراک گذاشته است که از آن جمله می توان به سامانه دفاع هوایی اس چهارصد و جنگنده های سوخو 35 اشاره کرد. از سویی با وجود تقویت و توسعه همکاری های امنیتی، همکاری های تجاری و اقتصادی کندتر بوده است.

درحالی که چین برترین شریک تجاری روسیه است مسکو دهمین شریک تجاری پکن به شمار می رود. نفت خام، الوار و مواد خام عمده صادرات روسیه را به چین تشکیل می دهد در حالی که صادرات چین به روسیه عمدتا شامل کالاهای صنعتی است که جایگزین محصولات غربی می شود که واردات آنها بر اثر تحریم های غرب به روسیه ممنوع شده است.

حجم روابط تجاری میان دو کشور به علت کاهش شدید ارزش پول روسیه از حدود صد میلیارد دلار در سال 2014 به کمتر از شصت میلیارد دلار در یک سال بعد از آن کاهش یافت. با این حال به دنبال تقویت روبل، حجم روابط دو کشور سال گذشته به نود میلیارد دلار افزایش یافت. در مقام مقایسه، حجم روابط تجاری آمریکا و چین سال گذشته به 636 میلیارد دلار رسید که کسری تجاری آمریکا با چین بالغ بر375 میلیارد دلار بود.

انتظار می رود در سفر پوتین قراردادهای تجاری و همکاری جدید میان چین و روسیه امضاء شود. پکن تمایل خود را برای احیای مشارکت در طرح های زیرساختی راه آهن در روسیه ابراز کرده است. با این وجود به نظر می رسد مسکو و پکن توانسته اند در رابطه با حضور خود در منطقه آسیای میانه به شرایطی میان خود دست یابند به شکلی که کشورهای منطقه از قدرت و گسترش حضور اقتصادی چین منتفع شوند و در عین حال در مسائل امنیتی همچنان روابط نزدیک خود را با روسیه حفظ کنند.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۳:۴۴ ۱۷ خرداد ۱۳۹۷
سلام اگر مثلث ایران روسیه چین کامل شود هیچ قدرتی نمی تواند بدون اجاز آب بخورد چون منبع انرژی دنیا دست این کشوراست درغیر این صورت اتحاد چین روسیه شگسته می خورد.
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۲:۳۴ ۱۷ خرداد ۱۳۹۷
فقط،ایران ،روسیه و چین قدرت های مستقل و بدون وابسته به آمریکا هستن بخاطر همین موضوع آمریکا آنها را بزرگترین دشمن خود میداند آمریکا توی این دنیا میخواهد یکه تاز باشد و هر کاری دوست دارد انجام دهد و کسی نگوید بالای چشش ابرو ،ولی کور خوانده طمع زیادش باعث شده به امید خدا روز ب روز ب سمت زوال و نابودی پیش برود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۳ ۱۷ خرداد ۱۳۹۷
این قدرت ها با هم رقابت میکنند
آخرین اخبار