به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران، انسان بدگمان از افراد فاصله می گیرد و نمی تواند معاشرت سودمندی داشته باشد به همین دلیل همیشه تنهاست و از تکامل و رشد فکری باز می ماند و دچار مشکلات روحی می شود برخی از علمای اخلاق از سوء ظن به عنوان غیبت قلبی و باطنی نام برده اند زیرا افراد شکاک همیشه در دل به بدگویی و غیبت دیگران مشغول هستند.
هر کس دو عنصر اساسی حسادت و خود کم بینی را داشته باشد به شکاکیت هم دچار خواهد شد البته گاهی هم ممکن است ابتدا زمینه های شک بوجود آید و سپس فرد مشکوک به افراط و رشک دچار ضعف اخلاقی و حسادت نیز بشود بنابراین برای درمان آن ضمن پاکسازی زمینه های شک با این دو عامل نیز باید مبارزه کرد.
بدبینی سرچشمه همه ناراحتی های روحی و روانی و موجب اضطراب و نگرانی است و شخص بدبین بیشتر از دیگران غمگین، خودخور و ناراحت است و به علت گمان های بدی که درباره اشخاص و پدیده ها دارد بسیار در رنج و عذاب درونی است در نتیجه از هم نشینی با دوستان و رفت و آمدهای مفید اجتناب می ورزد و به تنهایی و عزلت بیشتر تمایل دارد و از شادی و نشاط روحی بی بهره است و شاید کار به جایی برسد که از همه کس و همه چیز هراس پیدا کند و هر تحرکی را از سوی هر کس به ضرر خود می بیند و چنین تصور می کند که همگان کمر به نابودی و حذف او بسته اند.
یک روانشناس گفت: شکاکیت در حد کم نشان دهنده تعصب،دوشت داشتن و غیرت است ولی شک و بدبینی افراطی نشان دهنده اختلال شخصیت (پارانوئید) در فرد است. حسین ابراهیمی مقدم اظهار داشت: عوامل اقتصادی و ناموسی یکی از مسائل مهم در شکاکیت است.
وی با اشاره به اینکه بعضی مواقع بدگمانی ریشه در گذشته فرد شکاک داشته است افزود: ممکن است فرد شکاک در گذشته خود با افرادی رابطه داشته است که روابط آنها خارج از عرف بوده است.
وی در ادامه بیان داشت: فرد شکاک حتی اگر در زمان حال مسئله ای برای شک کردن پیدا نکند مشکلاتی را برای آینده فرض کرده و به عملکرد درست همسرش در مقابل آن مشکلات فرضی شک می کند. لذا اگر چه امتناع از توضیح و استدلال منطقی وضعیت فرد شکاک را بدتر می کند اما پاسخ دادن و روشن کردن نقاط مبهم نیز چندان مشکلی را حل نمی کند.
ابراهیمی مقدم با اشاره به اینکه سوء ظن مردان نسبت به زنان بیشتر است تصریح کرد: معمولا رفتار افراد شکاک با آزار و اذیت و خشونت همراه است که این اختلال رفتاری در مردان بیشتر از زنان است.
این روانشناس تاکید کرد: مردهای شکاک اصولا با دخترهايی ازدواج می کنند که پوشش مناسبی ندارند و درصد طلاق در میان آنها بالاست.
وی تاکید کرد: افراد بداندیش ابتدا باید درمان شوند و سپس ازدواج کنند هر چند که پاسخ روان درمانی در میان افراد مشکوک پایین است زیرا قبول ندارند که مشکل دارند و کمتر خود را تحت درمان قرار می دهند.
ابراهیمی مقدم بهترین راه مبارزه با شک را مشورت گرفتن با مشاورین مجرب دانست.
یک کارشناس ارشد روانشناسی در خصوص بدگمانی گفت: این افراد تصور می کنند در صورت بروز مشکل نمی توانند آن را حل کنند پس تلاش می کنند از وقوع مشکل جلوگیری کنند.
افراد شکاک به دلیل منفی نگری از زندگی حال لذت نمی برند به این ترتیب اغلب از نارضایتی مردم و اضطراب در رنج هستند و از آنجا که نمی توانند آینده را به طور کامل پیش بینی کنند و مانع وقوع حوادث ریز و درشت شوند هرگز به رضایت از زندگی دست پیدا نمی کنند و به رضایت خاطر نمی رسند.
زهرا نیکخواه درباره نحوه برخورد با افراد شکاک اظهار داشت: همسران نقش مهمی در گرایش یکدیگر به شک و بدبینی و یا درمان آن دارند گاهی همسران به شک و دودلی یکدیگر دامن می زنند و وقتی نقطه ضعف همسرشان را می یابند از این طریق آنها راتحت فشار قرار می دهند که این اوضاع را بدتر می کند.
وی در ادامه افزود: ترس عمده ترین عامل شکاکیت زنان محسوب می شود و بی توجهی به این ترس و دامن زدن به آن با شکلهای مختلف نظیر شوخی، لاابالی گری، امتناع از توضیح رفتارهای مبهم و غیره می تواند عامل تقویت شک باشد.
وی با تاکید بر اینکه تقویت اعتماد در میان همسران یکی از راه کارهای اصلی است گفت: تقویت زمینه های اعتماد در وجود خود فرد شکاک نیز راهکار اصلی محسوب می شود سوء ظن نه تنها نسبت به همسر بلکه نسبت به اطرافیان خود به تمرین اعتماد احتیاج دارد.
تقویت توکل و ایمان به خدا باعث می شود افراد کمتر دچار بیماری شک و بدگمانی شوند.
این روانشناس یکی از پایه های شک را ضعف ایمان دانست و تصریح کرد:توکل به خداوند هیچ گاه شک و سوء ظن را تقویت نمی کند بلکه آن را به کلی از بین می برد.
حسین باهر بیان داشت: زیان ها و آثار سوء ظن در محیط خانواده بسیار وسیع و جبران ناپذیر است.
بدبینی ریشه بیشتر دشمنی ها و نزاعهای خانوادگی، عدم امنیت فرزندان در محیط خانه و روی آوردن آنها به پناهگاه های نامطمئن و از هم پاشیدن کانون گرم خانواده است. این جامعه شناس در خصوص افراد شکاک گفت: انسان شکاک چه زن و چه مرد می تواند دارای ریشه ژنی یا سابقه زمینه ای داشته باشد.
وی در ادامه کم توجهی به همسران خوش و بش کردن با نامحرمان، اعتیاد، بیکاری و غیره را از عوامل مهم در میان افراد شکاک نامید.
باهر با اشاره به اینکه شخصیت افراد در خانواده شکل می گیرد خاطر نشان کرد:خانواده محیطی برای شکل گرفتن شخصیت اولیه انسان و رسیدن به اوج آرامش و امنیت است و اگر بخواهیم خانواده قداست و محبوبیت خویش را در میان افراد از دست ندهد باید ارتباط کلامی را با افراد خانواده افزایش دهیم و موارد ابهامی را که در ذهن ما به عملکرد افراد خانواده بوجود آمده است با گفتگوی صحیح و خواستن توضیح از آنها برطرف کنیم.
وی با تاکید بر اینکه منفی بافی نکنیم تا دچار سوء ظن نشویم گفت: در برخورد با عملکرد افراد خانواده فقط به جنبه های منفی اعمالشان فکر نکنیم بلکه جنبه های مثبت آنها و زندگی خود را ببینیم از قضاوتهای بیجا درباره افراد خانواده پرهیز کنیم و اگر متوجه بروز افرادی از یکی از آنها برخلاف میل دیگر افراد خانواده شدیم شک نکنیم بلکه در صدد فهم حقیقت برآییم.
وی در ادامه افزود: برای نظرها و نگرش های افراد ارزش قائل شویم و با تشکیل جلسات خانوادگی در صدد مشکلات و اختلاف نظرها برآییم و در تصمیم گیری های مهم زندگی،شریک و همدل یکدیگر باشیم./ز
ایاکم والظن فان الظن أکذب الحدیث و لاتجسسوا و لاتحسسوا، و لا تناجشوا و لا تحاسدوا و لا تدابروا، و لا تباغضوا و کونوا عبادالله اخواناً:
از گمان بد بپرهیزید، زیرا دروغ ترین گفتار همان است که از روی گمان گفته می شود.
برای به دست آوردن اخبار مخفی گوش نکشید
در امور یکدیگر تجسس و پی جویی نکنید، حسد نورزید و از هم فاصله نگیرید و با هم دشمنی نکنید، بندگان خدا و چون برادران باشید.
بعله منم متاسفانه خیلی شکاکم نمیدونم باید چکار کنم اصن از کار و زندگی افتادم همجا کلا فکرم مشغوله
مثلا میبینم انلاینه ولی به من پیام نداده خیلی شکاکم ک مبادا شاید داره به یه غریبه پیام میده
لدفا کمک کنید
من دوماه هست عقد كردم شوهرم وسواس داره فقط و فقط روي شبكه هاي مجازي مخصوصا تلكرام
منم براي اينكه شكش از بين بره برنامه هاي واتس و تلكرام رو حذف كردم ولي باز خودش اصرار كرد نصب كنم بعد دوباره شروع كرد به گير دادن
من برنامه هارو روي تلفن خودش نصب كردم بعد خودش پاك كرد و باز شروع كرد به گير دادن فهميدم بيماره دست خودش نيست
الان هر روز باهم دعوا ميكنيم زندكي مشترك برام شده يه غصه و ميترسم بعد كه وارد زندكي شدبم بخاد در خونه رو هم روي من قفل بزنه
هرجي ميكه ميكم جشم شرايط خانوادكيم هم طوري نيست كه بخام طلاق بگيرم فقط از خدا ميخام يا من بميرم يا اون
شما هم برام دعا كنين
منم دقیقا همین مشکلم دارم
با اینکه مطمعنم زنم عاشقانه
بیشتر از من تلاش کرده تا بهم برسیم
اما بهش شک دارم
همش فکرای منفی میکنم
مطمعنم بهم خیانت نمیکنه اما بازم خیال بافی میکنم
همش با خودم میگم
نکنه دیگه دوسم نداری
نکنه داره تحملم میکنه
نکنه نکنه نکنه
در کل همیشه فکرای منفی با کنه
چه در این مورد چه موردی دیگه
اما بیشتر این موضوع منو اذیت میکنه
و مهمترین دلیل این کارتان برمیگرده به مادرم
مادرم همینطوری بوده
همیشه در مورد مردم منفی فکر میکرده و میکنه طوری
اما حالا یه کم آروم شدم چون فهمیدم من بیمارم
فهمیدم همش فکرو خیال همه
این منو آروم میکنه.
۱۲ ساله ازدواج کردم و ۲ بچه دارم شوهرم از هر نظر خوبه .اخلاقش تو خونه .موقعیت اجتماعیَش بیرون .وضعیت مالیش .منو هم خیلی دوست داره و بسیار خوب رفتار میکنه .
یه زمانی پیامک مشکوک تو گوشیش دیدم و از اون زمان به بعد به شدت بهش مشکوک شدم طوری که دنیا رو سرم ریخت طوری که به شدت گوشی رو بررسی میکنم وقتی خوابه حتی حسابها رو چک میکنم ببینم چقدر خرج کرده .تمام انرژی خودم صرف این کارا می کنم .هرچه برام توضیح میده که از این خبر نیست و گاهی کارمون به جای باریک میرسه و من ازش خواهش میکنم بازم بهم فرصت بده .از کار خودم کلافه شدم از اینکه اینقدر بهش مشکوک باشم .واز اینکه اینقدر گوشی اونو چک کنم زندگیم داره متلاشی میشه .تو رو خدا کمکم کنین چکار کنم
نامزدم داعم ب من شک میکنه و هم خودش رنج میکشه هم منو رنج میده از عذاب کشیدنش واقن دارم دیوونه میشم اما نمیدونم چیکار کنم گاهی انقد شک های پیاپی داره ک اصلا نمیدونم چی جوابشو بدم منو بی نهایت دوست داره و شاید بخاطر گذشته ام اینقد شکاک شده اما هر ادمی عوض میشه و من دقیقا اون ادم سابق نیستم رفته رفته داریم از هم فاصله میگیریم و این برای هیچ کروممون خوب نیست؟
من چیکار باید بکنم؟ چیکار کنم که خوب شه؟ ایننجوری هر جفتمون عذاب میکشیم؟ کمکم کنید
کسی میدونه باید چیکار کنم؟
دوستان توجه داشته باشید که بعضی از مشکلات روحی از جمله اضطراب و افسردگی یا مشکلات جسمی مثل فقر آهن و کم خونی ، خودش زمینه ساز شک و بدگمانی و ایجاد افکار منفی هست - بهتره با یک روانشناس مشورت کنید با رفع این مشکلات بدگمانیها هم خود به خود حل میشه . موفق باشید