دسته‌ای از داروها تاثیری انکار ناپذیر در بروز افسردگی و اختلال‌های روانی و حسی بانوان دارند.

به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران؛  یافته های جدید دانشمندان نشان می دهند، مصرف برخی داروهای ضد بارداری می تواند سبب ایجاد افسردگی و بروز اختلال های روانی در زنان شود.

آمارها نشان می دهند، یک زن از هرسه زن آمریکایی در رده سنی 18 تا 48 سال، از داروهای ضد بارداری استفاده می کنند اما از این تعداد، عده بسیار کمی از رابطه مستقیم مصرف داروهای هورمونی و ابتلا به افسردگی مطلع هستند.


افسردگی یکی از بیماری های شایع در عصرکنونی به ویژه بین بانوان است و سبب مراجعه هزاران نفر در روز به روانشناس و مصرف انواع دارو هاست.
افسردگی درمواقع حاد می تواند سبب افزایش یا کاهش شدید اشتها، اجتماع گریزی، بروز رفتارهای پرخاشگرایانه، بی توجهی به اطرافیان، انجام جرم و جنایت و حتی تمایل به خودکشی شود.

محققان دانشگاه موناش (Monash University)، استرالیا در جدیدترین پژوهش های خود اعلام کرده‌اند که بانوان باید درباره عارضه های جانبی مصرف این دسته ازداروهای هورمونی، ازجمله افزایش اشتها، اختلال در قاعدگی، لکه بینی و افسردگی آگاهی پیدا کنند.


معرفی و مصرف داروهای ضد بارداری شیمیایی از سال های 1960 در دنیا آغاز شده است و کارشناسان تخمین می زنند که بیش از صد میلیون زن در سراسر دنیا از این داروها برای جلوگیری از بارداری یا تنظیم قاعدگی خود استفاده می کنند.

اما مصرف این قرص و سایر وسایل جلوگیری ازقاعدگی که برپایه هورمون هستند خالی از عارضه جانبی نیست.

با مصرف منظم این داروها، کنترل بارداری به خوبی انجام می شود اما بیشتر بانوان برای فرزند آوری یا به دلیل بروز اختلال‌های روانی مصرف دارو را قطع می‌کنند.

ازجمله شایع ترین عارضه های ایجاد شده برای افرادی که از این دسته داروها استفاده می کنند، افسردگی را می توان نام برد.

داروهای ضد بارداری انواع مختلفی و درآنها هورمون های استروژن و پروژسترون وجود دارند.


عملکرد این داروها جلوگیری از تخمک گذاری به دلیل وجود استروژن و نیز کاهش اتصال تخمک به دیواره رحم به دلیل وجود پروژسترون موجود در آن است.
برخی روش های دیگر بارداری مانند کاشت ایمپلنت پوستی هم وجود دارد که داروی حاوی هورمون برروی بازو نصب می شود.

پژوهش ها نشان داده است، هورمون های جنسی چون استروژن و پروژسترون اثری منحصربه فرد بر فعالیت ذهنی بانوان، عملکرد عاطفی و شناختی دارند.

آزمایش برروی داوطلبان نشان داده است هورمون پروژسترون سبب افسردگی دربانوان می شود، به ویژه پروژسترون مصنوعی(مقدار بیش از اندازه که در داروهای پیش گیری ازبارداری وجود دارد) اثرهای قابل توجهی بر میزان ترشح ماده شیمیایی سروتونین و منو آمین اسکیداز می گذارد که می تواند منجربه افسردگی، تحریک پذیری و اضطراب دربانوان شود.


البته بروز اختلال عاطفی و افسردگی ناشی از مصرف داروهای ضد بارداری در تمامی بانوان به یک شکل نیست و دربرخی کمتر یا بیشتر است.

کارشناسان دانمارکی با پژوهش برروی بیش از یک میلیون زن و انجام مطالعه های بالینی دریافتند زنانی که دربازه سنی 15 تا 34 سال ازداروهای ضد بارداری هورمونی استفاده کرده اند با درصد بالایی به افسردگی مبتلا شده اند.

محققان مصرف این دسته از داروها را به بانوانی که دچار افسردگی هستند توصیه نمی کنند زیرا می تواند سبب تشدید علامت های افسردگی درآنها شود.

مصرف داروهای ضد بارداری تنها باید با تجویز پزشک و در بازه زمانی محدود برای بانوانی که به دلایل پزشکی قادربه بارداری درآن زمان نیستند توصیه می شود.


بسیاری از بانوان سال‌ها ازداروهای ضد بارداری استفاده می کنند و بارداری خود را به سال های آخر قدرت باروری بالا موکول می کنند که در آن زمان احتمال بروز ناباروری و یا مشکل برای شکل گیری جنین وجود دارد.


کارشناسان توصیه می کنند بانوان متاهل درسال های جوانی اقدام به فرزند آوری کنند و بارداری خود را به میان سالی موکول نکنند.
منبع:Dailymail
انتهای پیام/

وقتی داروهای ضد بارداری شادی را از شما می گیرد

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.