به گزارش
خبرنگار دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ ایالات متحده آمریکا کشوری است که حدود 250 سال از تاریخ حیاتش میگذرد و نکته جالب اینکه حدود ۹۳ درصد از این عمر خود را در جنگ، تجاوز و درگیری در کشورهای مختلف سپری کرده، جنگهایی که از سال ۱۹۰۱ آغاز و تا همین امروز ادامه داشته است.
تاریخ جنگهای ایالات متحده در جهان شامل لیست بلند بالایی است که در برگیرنده جنگ مستقیم یا دخالت مخفی نظامی میشود، نبردهایی که تاریخ نشان میدهد همواره آمریکا آغازگر آنها بوده که البته در هیچ کدام به اهداف خود نرسیده است.
مداخله آشکار از طریق پیاده کردن نظامیان، تهدید و یا توسل به کودتای نظامی و اقدام به براندازی به منظور سرنگون کردن دولتهای ملی و مردمی که حاضر نیستند به برنامهها و خواستههای یکجانبه آمریکا تن بدهند و جایگزین کردن آنها توسط دولتهای مجری منافع سرمایهداری، از جمله روشهایی است که ایالات متحده آمریکا، در یک قرن اخیر و بویژه از اوایل دهه 50میلادی جهت اجرا و پیشبرد منافع خود در کشورهای جهان و خصوصاً جهان سوم به کار برده است.
بدون تردید، دستگاهها و آژانس های مختلف جاسوسی آمریکا، فعالانه در طرح و اجرای کودتاها و توطئهها، برای سرنگونی حکومت های مردمی، فعالانه مشغولاند و مسئول کودتاها و جنگ های بیشمار در جهان هستند. البته در این راستا و برای دستیابی موفقیتآمیز به اهداف، آمریکا از کمک و پشتیبانی سیاستمداران طرفدار سیاست غرب استفادههای زیادی برده است.
از جنگ جهانی دوم، کشورهای زیر سلطه، صحنه اصلی دخالتها و کودتاهای نظامی یا شبه کودتا و ضد کودتا و استقرار دیکتاتوریهای نظامی بودهاند و به سادگی میتوان برآورد کرد که کاربرد گسترده شیوههایی چون تهدید، کودتا، اشغال نظامی و غیره، تا چه اندازه به استقلال کشورها و به فرایند تصمیمگیری دولتها صدمه و زیان وارد می کند.
کوبا، گواتمالا، شیلی، اندونزی، روسیه، یونان، سوریه، آلبانی، تایلند، لائوس، کنگو، ترکیه، دومنیکن، عراق، ویتنام، برزیل، بولیوی، پاناما، غنا، کامبوج، آفریقای جنوبی، اکوادور، آرژانتین، السالوادور، زئیر، جزایر سیسیل، کره جنوبی، بورکینافاسو، اوگاندا، قرقیزستان، هائیتی، کلمبیا، پاکستان، گرجستان، اوکراین، ونزوئلا، ویتنام جنوبی، نیکاراگوئه و مصر از جمله کشورهایی هستند که صابون جنگهای آمریکایی جماعت به تنشان خورده است.
کارنامهای پر از سیاهی
همانطور که گفته شد برای کشوری که تنها 239 سال از تاریخ حیاتش می گذرد و 93 درصد از این عمر خود یعنی 222 سال آن را در جنگ و تجاوز به کشورهای مختلف در سرتاسر جهان سپری کرده، این آمار یک آمار پر از سیاهی است.
1901 — ورود مستقیم نیروهای آمریکایی به کلمبیا
1902 — حمله به پاناما
1904 — ورود نیروهای آمریکایی به کره و مغرب
1905 — ورود نیروهای آمریکایی به هندوراس علیه انقلاب این کشور
1905 — حمله به مکزیک (در کمک به دیکتاتور وقت بورویریو دمازبرای سرکوب قیام مردمی این کشور)
1907 — حمله به نیکاراگوئه
1907 — ورود نیروهای آمریکایی به دومینیکن برای سرکوب انقلاب این جمهوری
1907 — نیروهای آمریکایی در جنگ میان هندوراس و نیکارگوئه مشارکت کردند
1908 — نیروهای آمریکایی در خلال انتخابات پاناما در این کشور مداخله کردند
1910 — آمریکا نظامیان خود را برای سرکوب کودتا علیه حکومت نیکاراگوئه به این کشور گسیل داشت
1911 — ورود نظامیان آمریکایی به هندوراس برای حمایت از کودتا به رهبری مانوئل بونیلا بر ضد رئیس جمهور منتخب میگل داویا
1911 — سرکوب قیام ضد آمریکایی در فیلیپین
1911 — مداخله در چین
1912 — حمله و اشغال کوبا
1912 — حمله به پاناما
1912 — حمله به هندوراس
1912 — 1933 — اشغال نیکاراگوئه
1914 — 1934 — هائیتی. نیروهای آمریکایی پس از وقوع چندین انقلاب در هائیتی وارد این کشور کرد و به مدت 19 سال هائیتی تحت اشغال آمریکا در آمد
1916 — 1924- اشغال جمهوری دومینکن به مدت 8 سال
1917 — 1933 — اشغال کوبا.
1917 — 1918 — مشارکت در جنگ جهانی اول
1918 — 1922 — مداخله در روسیه
1918 — 1920 — ورود نظامیان آمریکایی به پاناما
1919 — ورود نظامیان آمریکایی به کاستاریکا
1919 — حمله به هندوراس
1920 — حمله به گواتمالا
1921 — حمایت آمریکا از گروههای مسلحی که برای براندازی کارلوس گیریرو تلاش می کردند
1922 — مداخله در ترکیه
1922 — 1927 — ورود نظامیان آمریکایی به چین
1924 — 1925 — حمله به هندوراس
1925 — حمله به پاناما
1926 — حمله به نیکاراگوا
1927 — 1934 — آمریکا چین را به اشغال در آورد
1932 — حمله به السالوادور
1937 — حمله به نیکاراگوا
1945 — بمباران هیروشیما و ناکازاکی ژاپن
1947 — 1949 — حمله به یونان
1948 — 1953 — حمله به فیلیپین
1950 — حمله به پورتریکو
1950 — 1953 — حمله به کره
1953 — حمایت از کودتای 28 مرداد علیه دولت منتخب ایران
1958 — لبنان
1958 — جنگ با پاناما
1959 — نظامیان آمریکایی وارد لائوس شدند
1959 — حمله به هائیتی
1960 — عملیات نظامی آمریکا در اکوادور
1960 — حمله به پاناما
1965 — 1973 — تجاوز خونین به ویتنام
1966 — حمله به گواتمالا
1966 — حمایت نظامی از اندونزی علیه فیلیپین
1971 — 1973 — بمباران لائوس
1972 — حمله به نیکاراگوا
1980 — عملیات نظامی علیه ایران در طبس موسوم به پنجه عقاب که باشکست مواجه شد
1983 — دخالت نظامی در گرینادا
1986 — حمله به لیبی و بمباران طرابلس و بنغازی
1988 — حمله آمریکا به هندوراس
1988 — حمله به هواپیمای مسافربری ایرانی و قتل عام تمامی 290 نفر سرنشین این هواپیما
1989 — نظامیان آمریکایی ناآرامی ها در جزایر ویرجین را سرکوب کردند
1991 — عملیات نظامی گسترده در عراق (جنگ اول خلیج فارس)
1992 — 1994 — اشغال سومالی و انجام خشونت بسیار مفرط علیه شهروندان این کشور
1998 — حمله به سودان . هواپیماهای آمریکایی به بهانه تولید گاز اعصاب یکی از کارخانه های ساخت دارو را بمباران کردند
1999 — آمریکا با پوشش ناتو جنگی را علیه یوگسلاوی براه انداخت. بمباران این کشور 78 روز به طول انجامید و یوگسلاوی از هم فروپاشید
2001 — حمله و اشغال افغانستان به بهانه تعقیب گروه القاعده
2003 — حمله و اشغال عراق بدون مجوز سازمان ملل
2011 — حمله به لیبی پس از پیروزی انقلاب این کشور و سرنگونی دیکتاتور قذافی
2011 — حمایت رسمی از گروههای مسلح تروریستی در سوریه با هدف براندازی نظام منتخب ملت سوریه
2011 — اعلام حمایت رسمی از رژیم آل خلیفه در سرکوب قیام مردمی این کشور
2015 — اعلام پشتیبانی رسمی از آل سعود در جنگ این کشور علیه انقلاب ملت یمن
2018 — حمله مستقیم هوایی به خاک سوریه با کمک انگلیس و فرانسه
اولین تجاوز آمریکا در تاریخ حیات خود
اولین دخالت نظامی آمریکا مربوط به سال ۱۹۰۱ و ورود مستقیم نظامیان آمریکایی به کلمبیا است و بعد از آن می توان حمله به پاناما، دخالت در مغرب و دخالت مستقیم علیه انقلاب مردم هندوراس را اضافه کرد.
جنگ جهانی دوم و حمله به هیروشما و ناکازاکی
در حالی که جنگ جهانی دوم پایان یافته به نظر میرسید و ژاپن در حال تسلیم بود، ایالات متحده با شکست اهداف اصلی اش و در راستای مقابله با شوروی، ناکازاکی و هیروشیما را بمباران اتمی کرد. اقدامی که ۲۲۰ هزار کشته بر جای گذاشت. بمباران این دو شهر به فاصله سه روز از هم به عنوان تنها نمونه استفاده از سلاحهای اتمی در جهان شناخته میشود. نتیجه این اقدام که در راستای جلوگیری از نفوذ شوروی صورت گرفت، چیزی جز اولین پرده از جنگ سرد میان غرب و شرق نبود.
جنگ ویتنام
این جنگ در تاریخ ۱ نوامبر ۱۹۵۵ آغاز و تا ۳۰ آوریل ۱۹۷۵ ادامه داشت که به باتلاقی مرگبار برای نظامیان آمریکایی تبدیل شد. در این جنگ نیروهای ملی گرا در تلاش برای متحد کردن ویتنام تحت دولت کومونیست بودند و آمریکا با کمک ویتنام جنوبی در تلاش برای جلوگیری از کسترش کومونیسم بود. آمریکا در ادامه این جنگ با روشهای ناجوامردانه مانند استفاده از مواد شیمیایی موادی که به عنوان عامل نارنجی شناخته میشد برای شناسایی سربازان موسوم به ویت کنگ جنایات بزرگی مرتکب شد.
این جنگ که در نهایت با شکست و خروج نظامیان آمریکا به پایان رسید، لقب طولانیترین جنگ قرن بیستم را به خود اختصاص داد، جنگی که سه میلیون کشته، نابودی جنگلها و محیط زیست برای ویتنام را در پی داشت.
مک نامارا وزبر دفاع وقت آمریکا در این جنگ بعدها اعتراف کرد: سختترین بخش این جنگ آن بود که از کشوری بیرون رفتیم که به آن حمله کرده بودیم، آن هم وقتی به دروغ هدف از حمله را نجات آن کشور عنوان کرده بودیم. او در اظهار نظری دیگر گفت که گاهی برای رسیدن به خیر ناگریز به انجام عملی شرورانه هستی!
عملیات نظامی علیه جمهوری اسلامی ایران در طبس
در سال ۱۹۸۰ و پس از انقلاب اسلامی مردم ایران، ارتش آمریکا در یک عملیات نظامی مخفی به بهانه آزادی جاسوسانش از طریق طبس تجاوزی نظامی را با عنوان پنجه عقاب آغاز کرد. عملیاتی که به تحقیر آمیزترین شکل ممکن و با تلفات سنگین شکست خورد و آمریکایی ها دست از پا درازتر به کشور خود بازگشتند.
عملیات گسترده نظامی در عراق1991
با اشغال کویت توسط عراق و بی توجهی بغداد به اخطارهای شورای امنیت، آمریکا به کویت و عراق حمله و ارتش عراق را از کویت بیرون کرد، درگیری نظامی که کشتههای زیادی بر جای گذاشت. پس از این تجاوزات غیر قانونی دولت صدام حسین همچنان در بغداد مستقر ماند و ایالات متحده موفق به سرنگونی این دیکتاتور نشد. موضوعی که صدام همیشه از آن به عنوان شکست آمریکا در پروژه براندازی حکومت بغداد نام میبرد.
از آتش جنگهای مرگبار فراوانی که در دهههای متمادی به دست آمریکاییها در گوشه و کنار جهان بگذریم، از سال ۲۰۰۰ میلادی تاکنون، جنگهای بیمجوزی که مستاجران کاخ سفید به بهانههای گوناگون به ویژه در مناطق مختلف خاورمیانه و آسیا به راه انداخته اند، ارمغانی جز گرفتن جان میلیونها انسان، دامن زدن به ناامنی و برجای گذاشتن هزینهها و ویرانههای فراوان نداشته است.
جنگ افغانستان در سال 2001
این حمله که به بهانه انفجار برجهای دوقلو و از بین بردن القاعده انجام گرفت باعث کشتار و خونریزی و عقب ماندگی بسیار زیاد در افغانستان گردید. بهانه ایالات متحده در حمله به افغانستان دستگیری اعضا القاعده بود، گروهی که خود آمریکا در شکل گیری آن نقش محوری داشت و با حضور آمریکا در این کشور روز به روز قدرت بیشتری گرفت! نتیجه جنگ افغانستان چیزی جز افزایش کشت مواد مخدر، ناامنی فراگیر، رکود و فرقه گرایی و رشد تروریسم نبود و ایالات متحده با هزینه سنگین نظامی و تلفات بالای جانی با آن مواجه شد و به اهداف مورد نظر خود نرسید.
حمله به عراق در سال ۲۰۰۳ به بهانه نابودی سلاحهای شیمیایی حکومت صدام
ایالات متحده در سال ۲۰۰۳ و به بهانه نابودی سلاحهای شیمیایی صدام به این کشور حملهای غیر قانونی ترتیب داد. جنگی که کارشناسان از آن به عنوان فجیعترین شکست ارتش آمریکا نام می برند، چرا که نه تنها ایالات متحده به اهداف مد نظر خود در آن دست پیدا نکرد، بلکه عراق را تقدیم به رقبای منطقهای همپیمانان خود کرد و حتی نفوذ خود را در آن از دست داد.
حمایت رسمی از تروریستهای مسلح سوریه
بی شک برنامهریزی برای سرنگونی دولت قانونی بشار اسد را میتوان از هدفمندترین اقدامات آمریکا در سالیان اخیر نام برد، اقدامی که با سنگینترین حمایتهای مالی و سیاسی و تجهیزاتی تروریستهای تحت حمایت آمریکا همراه بود و نتایج آن پس از چند سال چیزی جز انزوای آمریکا در صحنه بین الملل نیست، تا جایی که آمریکا و هم پیمانانش برای تاثیرگذاری بر روند سوریه مجبور به موشک پراکنی به پایگاهای هوایی و نظامی سوریه شدند.
آمریکا، نامی که با شکست گره خورده است
همان طور که گفته شد تاریخ آمریکا سراسر جنگ و تجاوز است، اما چیزی که قابل کتمان نیست این نکته است که شاید ایالات متحده در کوتاه مدت به برخی اهداف خود در راه اندازی جنگهای مختلف رسیده باشد، اما قطعا در نهایت با شکستهای سنگین عرصه نبرد را ترک کرده است.
اشتباهات آمریکا در تمامی این جنگها نشات گرفته از عدم احترام به فرهنگ و بازیگران سیاسی سایر کشورها، عدم درک درست از تاریخ حاکم بر کشورها و همچنین عدم درک صحیح از جریان جنگ و عملیاتهای جنگی به نظر میرسد. علاوه بر این موارد، خوی استکباری و ظالمانه هیئت حاکمه آمریکا را باید به دلایل سلسله شکستهای این کشور در اقصی نقاط جهان اضافه کرد؛ اشتباهات مداومی که تبعات آن علاوه بر مردم بی گناه کشورها دامن مالیات دهندگان آمریکایی را نیز گرفته است.
هارلان اولمان، افسر سابق نیروی دریایی آمریکا، در کتاب خاطرات خود نوشته است: هرگاه در تاریخ آمریکا، سربازان آمریکایی به جنگی فرستاده شدهاند که آرمانی عادلانه نداشته، ما در آن جنگ شکست خوردهایم. اولمان به جنگهای ویتنام و جنگ دوم عراق اشاره میکند. وی جنگ ویتنام را شکستی خفتبار برای آمریکا میخواند که در آن دست کم 58هزار سرباز آمریکایی کشته شدند. جنگ دوم عراق نیز به درستی یک شکست مفتضحانه خوانده شده است. مداخلات کوچک تر آمریکا در بیروت، گرانادا و لیبی نیز با شکست مواجه شد. مداخله آمریکا در افغانستان که به جنگ افغانستان معروف شده است، همچنان ادامه دارد و هیچ پایانی برای آن قابل تصور نیست.
اولمان همچنین در این کتاب افزود: این فاجعهآمیز است که آمریکا بسیاری از جنگها و مداخلههای نظامی خود را به دلایلی آغاز کرده است که بعداً ثابت شده است، دلایلی کاملاً اشتباه بوده است. به عنوان مثال، ادعای وجود سلاحهای کشتار جمعی در عراق، که باعث آغاز جنگ دوم عراق در سال 2003 شد، ادعایی کاملاً ساختگی بود؛ در هر صورت، آمریکا باید طرز تفکرِ قرن بیستمی خود را کنار بگذارد تا مگر بتواند از شکستهای جنگی خود در آینده جلوگیری کند.
بسیاری از تحلیلگران سیاسی در آمریکا نسبت به آینده این کشور با ترامپ بدبین و نگران هستند، زیرا رویکردهای وی در همه عرصه ها به ویژه حوزه سیاست خارجی را متناقض، بدون برنامه و هدف و پرمشکل توصیف کرده اند. نمونه بارز این وضعیت، تصمیماتی است که در کاخ سفید گرفته می شود. دونالد ترامپ مدتی قبل گفته بود به دنبال خروج سریع از سوریه پس از نابودی داعش است، اما به یکباره از موضع خود عقب نشینی کرد و حتی بشار اسد روسیه را تهدید به حمله موشکی کرد و این کار را هم انجام داد. در واقع مایه تعجب این است که نه تنها در تاکتیکها بلکه در راهبردهای کلان نیز دیدگاههای رئیس جمهور آمریکا به شدت پر از تناقض بوده یا تغییر کرده است.
یا در مسئله برجام که وی حتی زیر بار حرف دوستان خود مبنی بر پیامدهای خروج آمریکا از برجام نرفت و شب گذشته بطور یکطرفه برجام را برای کشورش تمام شده خواند و از آن خارج شد. آمریکا در جمیع شرایط ،کشوری خطرناک و غیر قابل اعتماد بود که این ویژگیهای منفی با آمدن رئیسجمهوری تاجر مسلک و دمدمی مزاج شدت گرفته است.
انتهای پیام/
قدرت بوده هست و خواهد بود